Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że ampli był by lepszym wyborem ale nie zmieszczę tego ustrojstwa z dużymi tylnymi kolumnami

Przecież dla Ciebie najlepszym wyborem to zestaw 5 małych satelit z 3/4 calowym wooferem i sub(lub podłogówki z przodu, i 3 satelity już bez suba + ampli. Pomyśl na spokojnie. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Mam pytanie. Czy znacie jakieś niestudyjne aktywne głośniki 2.0, na biurko, do odsłuchów z bliska?

Dostrzegam pewien niedobór tego typu produktów, bo albo są głośniki typowo multimedialne (Creative, Bose), albo typowo studyjne. Jedyny aktywny głośnik bliskiego pola grający w stylu HiFi jaki znalazłem to Swans m200mkII/III, ale u nas są za drogie, a wysyłka z zagranicy to też sporo. Na pewno za dużo jak na zakup w ciemno. Zwykłe kolumny podstawkowe też chyba odpadają, bo potrzebują miejsca z tyłu i dystansu z przodu, żeby zagrały jak należy. Nie interesują mnie Microlaby bo mi się nie podobają (tak, jestem jednym z tych wariatów, dla których design w audio ma znaczenie) i wszystkie inne, które nie dadzą mi komfortu możliwości odsłuchu w wysokiej rozdzielczości, do której przywykłem.

Dużo pracuje przy komputerze i dotychczas korzystałem ze słuchawek. Czasami siedzę godzinami pracując, a czasami siadam, włączam muzykę (wasapi/foobar2000/flac) odginam się na fotelu i po prostu słucham. Właściwie przez ostatnie 1,5 roku przerzuciłem trochę DAC'ów, kart muzycznych i słuchawek kończąc przygodę na Denon D2000, które bardzo mi się podobały. Z tym, że ostatnio bardzo rzadko po nie sięgałem i zauważyłem, że wolę nawet cicho grające głośniki niż słuchawki na uszach. Potrzebuje czegoś czego mógłbym posłuchać cicho, ale też nadającego się do odsłuchów bardziej krytycznych, których dokonywałem czasami na moich słuchawkach. Źródłem będzie jakiś DAC, do wybory w zależności od głośników. Stary tor słuchawkowy już sprzedałem. Budżet max 1500zł na głośniki, a najelpiej 1000-1200zł.

Myślałem o ADAM A3X (pomimo, że są studyjne). Mają regulację głośności z przodu, bass reflex z przodu, są nieduże i zaprojektowane właśnie do korzystania z bliska. Pytanie tylko czy będą miały charakterystykę nie nadającą się do zwykłego słuchania muzyki (podobno monitory studyjne tak mają), czy zagrają po prostu równo i wiernie.

W końcu wiele sprzętów studyjnych zbiera pozytywne opinie wśród audiofili np. Custom IEM's od JHAudio, UE czy Westone; DAC Lavry, Beyerdynamic DT880, Sennheiser HD25, Lake People itd.

Co radzicie?

Edytowane przez aml

Przecież dla Ciebie najlepszym wyborem to zestaw 5 małych satelit z 3/4 calowym wooferem i sub(lub podłogówki z przodu, i 3 satelity już bez suba + ampli. Pomyśl na spokojnie. :)

Idąc za twoją radą znalazłem taki zestaw na allegro sprzedawany we Wrocławiu gdzie studiuję więc był by możliwy odbiór osobisty. Tu link :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem, że kody to nie najwyższa półka ale nie mam więcej na sprzęt (liczyłem max 800zł) Czy taki zestaw zagra lepiej od rosyjskiego wynalazku jakim jest to xoro?

Ukryta Zawartość

Myślałem o ADAM A3X (pomimo, że są studyjne). Mają regulację głośności z przodu, bass reflex z przodu, są nieduże i zaprojektowane właśnie do korzystania z bliska. Pytanie tylko czy będą miały charakterystykę nie nadającą się do zwykłego słuchania muzyki (podobno monitory studyjne tak mają), czy zagrają po prostu równo i wiernie.

W końcu wiele sprzętów studyjnych zbiera pozytywne opinie wśród audiofili np. Custom IEM's od JHAudio, UE czy Westone; DAC Lavry, Beyerdynamic DT880, Sennheiser HD25, Lake People itd.

Co radzicie?

Zapomnij o ADAM A3X i szukaj dalej :)))

Nowe nuberty beda wkrotce w sprzedazy (mozna zamawiac wysylkowowo, bassreflex niestety z tylu obudowy)

Ukryta Zawartość

Nowe AdamyARTist

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) basreflex tyl)

Zarowno 1 jak i 2 przekraczaja budzet.

Wiec moze audiengine (bassreflex tyl).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Te ARTist i nuPro to właśnie to czego szukam, ale niestety są trochę za drogie. Na Nuberty mógłbym się w sumie szarpnąć, zwłaszcza, że mają USB, tylko właśnie pytanie ile to jest warte? W sieci mało recenzji, a nie chciał bym się nabrać na marketingową sztuczkę.

Do Audioengine przymierzałem się już od dawna, ale w sieci jest równie wiele złych co dobrych opinii. Ludzie nie mający kontaktu z Hi-fi piszą,że są świetne, natomiast "słuchawkowcy" wybierają monitory studyjne, argumentując, że A5 strasznie zamulają i zbytnio podbarwiają. Poza tym sam producent pisze, że one nie są raczej do odsłuchu z bliska. Do takich celów mają A2.

Wiesz coś więcej o tych nuPro A-10? Jest szansa, że DAC w tych głośnikach jest coś wart i można by używać tego z USB?

No i czy również uważasz, że A3X nie nadają się do zwykłych odsłuchów?

A3X nie mialem okazji sluchac. Znam jedynie Adam ARTist 5 sluchalem ich troche na Hamburskim Hörtest 2011 graly z SQ Touch i zrobily na mnie spore wrazenie. Chetnie przygarnalbym je do domu.

Jednak cena 800 ojronow, a mniejsze trojeczki 600 wiec sporo.

Co do Nubertow to waktualnym numerze niemieckiego audio jest test kolumn aktywnach m.in. Adam ARTist, Nubert Nupro , ktore to dostaly calkiem przyzwoita note. Niestety nie ma ich jeszcze w oficjlanej spzrdazy. Sam zastanawiam sie nad ich kupnem jako drugi zestaw - cena atrakcyjna.

Ciekawa opcja sa tez Elacki AM 150 cena 500 Euro. Jednak co przemawia na korzysc Nubertow to cena, wbudowany DAC, regulacje z przeodu, auto stanby.

Na zdjeciu Adam ARTist 5 ze SQ touch- slaba jakosc zdjecia robione tel.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

aml - szukam czegoś takiego co ty, tylko w dużo niższym przedziale cenowym. Swojego czasu SZROT powoływał się na What Hi-Fi - tutaj różne recenzje głośników do kompa-ipoda powyżej 200 funtów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Idąc za twoją radą znalazłem taki zestaw na allegro sprzedawany we Wrocławiu gdzie studiuję więc był by możliwy odbiór osobisty. Tu link :

Ukryta Zawartość

Wiem, że kody to nie najwyższa półka ale nie mam więcej na sprzęt (liczyłem max 800zł) Czy taki zestaw zagra lepiej od rosyjskiego wynalazku jakim jest to xoro?

Nie wiem jak ampli KODY(tu najlepiej poczytaj opinie, lub popytaj na forum w zakładce KD), ale kolumny są niezłe w swojej cenie. Odpuść suba(w Twoim metrażu i tak się nie sprawdzi), i powinieneś ten zestaw za 800zł drapnąć. Choć za 1100zł kupił byś też jakiś używany ampli Denona/Yamahy/Sony + nowe paczki Kody.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

kichanadeta: ARTist naprawde fajne, ale rzeczywiście troche za drogie; Nubert - pomyślę; Elac - niestety tak jak piszesz, słaba obsługa.

Poszukam jeszcze.

Yodzisław: Faktycznie, szukamy czegoś podobnego. Mnie natomiast nie przekonują tanie rozwiązania, właszcza z dockiem na iPoda oraz z przedrostkiem "i" w nazwie. Jest bardzo prawdopodobne, że prędzej czy później takie głośniki poszły by do wymiany. Dla kogoś, kto potrzebuje jedynie tła muzycznego przy biurku z kompem mogą być ok, ale ja lubię czasami zagłębić się w nagranie i niezbędny jest mi do tego sprzęt grający na przyzwoitym poziomie. Żaden hi-end, ale też nie bubel.

SZROT: dlaczego A3X nie? Słuchałeś ich? Jeżeli nie one to co polecasz?

SZROT: dlaczego A3X nie? Słuchałeś ich? Jeżeli nie one to co polecasz?

Z tego co napisales wczesniej wynika ze ich brzmienie nie sposobalo by sie tobie. Oczywiscie, jak inaczej moglbym sie wogole wypowiadac? Polecam posluchac bo co z tego ze cos sie podoba innym? Zonę też tak będziesz szukal :))) Mi sie bardzo podoba brzmienie Roland'ow DS-5, ale dlaczego rowniez tobie mialoby sie podobac - nie mam pojecia :)))

Jestem w trakcie organizowania odsłuchu w sklepie. Przygoda ze słuchawkami nauczyła mnie, by kierować się własnym zdaniem i odsłuchiwać sprzęt jeśli tylko to możliwe, ale niejednokrotnie dobre rady też były przydatne. Pisząc "dobre" miałem na myśli obiektywne i porównawcze od osób, które mają więcej doświadczenia. Wiadomo, że nie lecę od razu do sklepu, ale jest to pewna wskazówka. Np. komuś kto szuka basowych słuchawek, a pytającego o AKG K701 nie powiem "sprawdź, może Ci się spodobają, nie mi oceniać" bo efekt będzie taki, że koleś straci tylko czas i pieniądze.

Znalazłem jeszcze Epoz Aktimate mini, ale tu też słabo z możliwością odsłuchu.

Dostałem też maila od sprzedawcy Swansów z UK i razem z wysyłką model m200MKIII kosztuje niecałe 1800zł.

Może ktoś jeszcze zna jakieś aktywne głośniki do odsłuchu z bliska o dobrej rozdzielczości i muzykalnej charakterystyce, które warto by wziąć pod uwagę?

Może ktoś jeszcze zna jakieś aktywne głośniki do odsłuchu z bliska o dobrej rozdzielczości i muzykalnej charakterystyce, które warto by wziąć pod uwagę?

Genelec 6010a

Dzięki za info. O Genelec'ach dużo czytałem. Chwalono je właśnie za muzykalność. Nie wiedziałem, że mają taki kompaktowy monitor w swojej ofercie. Jest to zdecydowanie warta uwagi alternatywa dla takich A3X i postaram się je odsłuchać. Minusem jest trudny dostęp do regulacji głośności więc bez preampa się nie obejdzie.

Dzięki za info. O Genelec'ach dużo czytałem. Chwalono je właśnie za muzykalność. Nie wiedziałem, że mają taki kompaktowy monitor w swojej ofercie. Jest to zdecydowanie warta uwagi alternatywa dla takich A3X i postaram się je odsłuchać. Minusem jest trudny dostęp do regulacji głośności więc bez preampa się nie obejdzie.

No to Genelec 8020a :)))

8020 za drogie :)

Co ciekawe 6010 producent określa jako studyjne/multimedialne więc jest szansa, że mi podejdą.

Regulację głośności w 6010a załatwiłbym zewnętrznym interfacem z preampem np. e-mu 0204, albo kartą pod PCI z wyjściami regulacją głośności na wyjściach np. Xonar ST. Jest jeszcze nabiurkowa regulacja głośności Genelec 9000A, ale kosztuje ok. 300zł więc się raczej nie opłaca.

W sumie wyszło by 2K PLN. Trochę dużo jak na zestaw na biurko, ale nie raz więcej kasy wkładałem w słuchawki :)

Pójdę na odsłuch tych 6010 i zobaczymy ile są warte :)

Edytowane przez aml

Może uda Ci się porównać te Genelec/Adam A3X do Behringer 3030A (ten model ze wstęgą i ~6" wooferem) - nie słuchałem go, ale jestem ciekaw opinii. Plus że ma bassreflex'y z przodu.

Nie wiem jak ampli KODY(tu najlepiej poczytaj opinie, lub popytaj na forum w zakładce KD), ale kolumny są niezłe w swojej cenie. Odpuść suba(w Twoim metrażu i tak się nie sprawdzi), i powinieneś ten zestaw za 800zł drapnąć. Choć za 1100zł kupił byś też jakiś używany ampli Denona/Yamahy/Sony + nowe paczki Kody.

Widzę, że dzielnie udzielasz odpowiedzi na moje pytania za co serdecznie dziękuję.

Dałeś mi do myślenia z tym sprzętem. Jak mam jednak wydać to wolę raz a porządnie aby sprzęt został mi na lata a pisałem już że audiofilem nie jestem. Przeglądałem ostatnio oferty samych głośników i znalazłem kilka ciekawych zestawów. Jeśli ktoś ma pojęcie jak to gra to proszę o podpowiedzi. Jak pisałem sprzęt będzie używany głównie do gier a jeśli chodzi o muzykę to rap i rock przede wszystkim.

Tu linki do zestawów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatecznie na sprzęt do przeznaczenia ok 1500zł więc przy tańszych kolumnach zostanie więcej na ampli ale myślę, że do 500zł już jakąś używkę da się znaleźć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z906.. fajnie. Problem w tym, że nie zrobili nic innowacyjnego prócz wprowadzenia wzmacniacza w klasie D i zmienionego designu. Szczycą się samodzielną pracą jako dekoder DTS i tad.. szkoda, że stary zestaw z 2003r również to potrafi. Odniosą pewnie sukces, jednak dźwiękowo nic nie powinno się zmienić.

Widzę, że dzielnie udzielasz odpowiedzi na moje pytania za co serdecznie dziękuję.

Dałeś mi do myślenia z tym sprzętem. Jak mam jednak wydać to wolę raz a porządnie aby sprzęt został mi na lata a pisałem już że audiofilem nie jestem. Przeglądałem ostatnio oferty samych głośników i znalazłem kilka ciekawych zestawów. Jeśli ktoś ma pojęcie jak to gra to proszę o podpowiedzi. Jak pisałem sprzęt będzie używany głównie do gier a jeśli chodzi o muzykę to rap i rock przede wszystkim.

Tu linki do zestawów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatecznie na sprzęt do przeznaczenia ok 1500zł więc przy tańszych kolumnach zostanie więcej na ampli ale myślę, że do 500zł już jakąś używkę da się znaleźć

Brał bym w tej kolejności Rubicony, potem Koda, Wharfedale i na końcu Pure Acoustics. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałem odpowiedź od ADAM audio, że w A3X siedzą dokładnie te same bebechy co w ARTist 3. Różnią się tylko bass reflexem.

Nadal szukam miejsca do odsłuchu. Sklep, który jest obok mnie niestety ma je tylko na zamówienie i bez możliwości zwrotu.

Dostałem odpowiedź od ADAM audio, że w A3X siedzą dokładnie te same bebechy co w ARTist 3. Różnią się tylko bass reflexem.

Nadal szukam miejsca do odsłuchu. Sklep, który jest obok mnie niestety ma je tylko na zamówienie i bez możliwości zwrotu.

Widze ze uparles sie na te Adamy :))) Chcesz sie zalozyc ze ich nie wezmiesz jeśli posłuchasz?

Chce się przekonać sam, a odsłuch nic nie kosztuje :) Geneleci też oczywiście odsłucham.

Tak sobie też myślę jak by się miniwieża Denon m38w takich warunkach sprawdziła. Zawsze myślałem, że typowe kolumny, nawet takie małe potrzebują dystansu do odsłuchu i w moim przypadku (odsłuch z odległości ok. 1m) się po prostu nie sprawdzą, ale może ktoś ma odmienne zdanie.

Może uda Ci się porównać te Genelec/Adam A3X do Behringer 3030A (ten model ze wstęgą i ~6" wooferem) - nie słuchałem go, ale jestem ciekaw opinii. Plus że ma bassreflex'y z przodu.

Jeżeli chodzi o porównanie wstęgowców z Behringer B3031A i Adam S2.5A, to w recenzji z IXBT napisano :

''Szczegółowość zakresu wysokich częstotliwości w S2.5A jest bez porównania (nieporównywalnie) wyższa, tak samo jak i równomierność pola dźwiękowego''

Link do recenzji :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chce się przekonać sam, a odsłuch nic nie kosztuje :) Geneleci też oczywiście odsłucham.

Tak sobie też myślę jak by się miniwieża Denon m38w takich warunkach sprawdziła. Zawsze myślałem, że typowe kolumny, nawet takie małe potrzebują dystansu do odsłuchu i w moim przypadku (odsłuch z odległości ok. 1m) się po prostu nie sprawdzą, ale może ktoś ma odmienne zdanie.

Sprawdzilem. Denon M38 sie w takich warunkach nie sprawdza niestety :((( Co do typowych małych kolumn to różnie bywa, ale na pewno jestwiekszy wybór niz przy monitorach aktywnych i można coś łatwiej dopasować. Spróbuj z jakimiś małymi Wharfedale.

No właśnie tak przeczuwałem. Nie widzę tych kolumienek u siebie na biurku. Najlepsze były by właśnie monitory bliskiego pola. Krak_oN, co o tym sądzisz. Jakie monitory bliskiego pola sprawdziły by się jako głośniki HiFi (szczegóły wyżej)?

Dobry sprzęcik, tylko że na wyświetlaczu sprzętu nic nie zobaczysz, musisz mieć sprzęt podpięty pod Tv i tam wybierać. Więc jeśli Ci to nie przeszkadza warto zainwestować, w innym wypadku lepszym wyborem w podobnej cenie będzie E320.

• Pokaż nowe odpowiedzi