Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem kiedyś KEF Q1 w bliskim polu - doskonale do takiego użytku pasowały (bezproblemowo budowały przestrzeń). Te compact wyglądają na to samo, tylko że mniejsze, więc różnica będzie zapewne polegała na basie.

Miałem kiedyś KEF Q1 w bliskim polu - doskonale do takiego użytku pasowały (bezproblemowo budowały przestrzeń).

A jakie byś wyszczególnił najważniesze różnice pomiędzy twoim wcześniejszym zestawieniem tj KEF Q1 + ampli Yamahy a monitorami Adam + DAC które aktualnie posiadasz ? .

Dynamika w ADAM o niebo większa niż w KEF (biorąc pod uwagę że KEF grają bardziej dynamicznie od Wharfedale 9.1, to ADAM wypada tutaj na prawdę rewelacyjnie "zabijając wygrywającego" - daje to do myślenia ... dodatkowo czytałem opinie że KEF są bardziej dynamiczne niż USHER S520 ... tym bardziej daje to do myślenia). Czytelność ... szczególnie basu znacznie lepsza w ADAM (w ADAM słychać każde chrupnięcie, a w KEF to takie rozmyte było ... szczególnie bez korekcji YPAO bas był rozlazły ... po korekcji YPAO nieco rozłaziła się góra ... na końcu końców wolałem KEF z YPAO niż KEF bez YPAO). Tak czy inaczej kontrola basu w ADAM znacznie lepsza (nie ważne czy KEF były wspomagane YPAO czy nie). Równomierność też w ADAM lepsza (nawet bez korygowania ADAM) ... choć je skorygowałem regulatorem z tyłu, bo lekka bulwa domyślnie była (zdejmuję ~~1dB regulatorem). KEF mają mocne podbicie basu i po korekcji YPAO grały dopiero ~tak "równo" "głośnościowo" w basie jak ADAM. KEF po korekcji YPAO schodzą niżej niż ADAM ... ale z drugiej strony i tak więcej informacji z dołu jest w ADAM, bo pomimo węższego pasma na tym dole jest ono dużo dokładniej zdefiniowane ... i ADAM na prawdę pokazuje dynamikę.

Cały dźwięk w KEF ogólnie jest bardziej rozmyty (nie tylko bas). KEF jedynie były w stanie dorównać ADAM przestrzenią (nie mylić z czytelnością góry).

KEF nieco bardziej czytelne były na górze bez YPAO niż "z" (i bez maskownic ogólnie lepiej grały) ... ale i tak przegrywały z ADAM.

Ogólnie po posłuchaniu ADAM , KEF'y szybko poszły w odstawkę (wypadły na rozmemłane). ... nie ta precyzja, nie ta kontrola/szybkość basu ... nie ta dynamika.

Mało trochę napisałem o górze ... ogólnie KEF mają nie za czytelną górę, nie za precyzyjną, i .... dziwną (nie wiem jak to inaczej napisać) ... oczywiście w porównaniu do ADAM, które na górze pokazują po prostu więcej i bez tego dziwnego nalotu z KEF.

ps. w ADAM ściągam ze ~~2dB z góry filtrem połówkowym (regulator high shelf) - bo domyślnie jest podbita

Pamiętam że przy ostatecznym porównaniu KEF walczyły głównie średnicą i wspomnianą przestrzennością. O walorach basu (szerokość pasma w dół) się zapominało z powodu dużo wyraźniejszego rozmycia.

Edytowane przez Kyle

W sumie ciekawi mnie też taka kwestia jakby zagrały Adamy wykonane w wersji pasywnej w połączeniu z tym ampli vs Adamów w wersji aktywnej, możnaby wtedy też oszacować czy i na ile pasywne zwrotnice będą wąskim gardłem, oraz możnaby wtedy też sprawdzić czy rzeczywiście droższy wzmak (przy dokładnie wyrególowanym tym samym poziomie głośności) stereo wniósłby jakąś poprawę/różnicę względem ampli.

Edytowane przez Krak_oN

Taki test byłby możliwy przy ADAM Compact Mk3 (występuje w wersji aktywnej i pasywnej). ADAM A7X jest tylko aktywny.

Kyle jaki model ADAMów posiadasz i do czego je podpiąłeś?

ADAM A7X ... a podpinane to było do różnych rzeczy (KRK ERGO, TC-BMC2, E-MU 0404 USB). Główna różnica między tymi źródłami to szumy ... na KRK ERGO były największe x-P (po prostu słyszalnie ERGO najgłośniej szumi). Z kolei na E-MU były problemy z balansem na początku skali - normalka w kwestii tych małych analogowych potencjometrów.

Korzystasz z tych ADAMów do słuchania muzyki czy też produkcji?

Ja muszę pójść na odsłuch kilku monitorów m.in. ADAM A3X, Genelec 6010A, KRK RP5, Mackie MR5.

Będą grały podczas pracy na kompie. Słuchałeś któregoś z powyższych?

Ja muszę pójść na odsłuch kilku monitorów m.in. ADAM A3X, Genelec 6010A, KRK RP5, Mackie MR5.

Głównie do słuchania muzyki, jakaś korekcja czegoś to rzadkość. Ja po prostu lubię dużo słyszeć.

Miałem kiedyś (krótko) KRK RP5 (v1) - mam do nich sentyment (nie schodziły nisko, miały pewną niedokładność na basie (w pomiarach widać podniesione THD - pewnie to jest właśnie to) ... ale miały równe pasmo, wiele pokazywały ogólnie, były czytelne .... bas zupełnie niepodbity, pamiętam tylko że przyciszyłem minimalnie górę regulatorem z tyłu ... w pomiarach widać z resztą że jest subtelnie podbita ... ale weź pod uwagę że mam hopla na tym punkcie, więc powiedzmy że są równe jak stół). Przestrzeni te KRK jakiejś specjalnej nie miały ... ale i tak je lubiłem za brak jakiegoś okłamywania mnie z premedytacją.

Lepiej posłuchaj jakichs KRK z serii VXT, chocby VXT4. Nie zapomnij tez o Samsonach, Wharfedale, Alesis i Fostex'ach :)))

Sa tez inne wersje kolorystyczne KRK Rokit

Co do Adamaow to tak jak pisal Kyle dynamika jest niesamowita, bas jak na tak male kolumienki (sluchalem ARTist 5) to rewelacja, wszystko czytelne, wyraziste. Gora to dla mnie referencja w tej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1391-097303900 1299877344_thumb.jpg

post-1391-047485800 1299877352_thumb.jpg

post-1391-032947900 1299877358_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Te czarne fajne, tylko pytanie gdzie takie kupić? Jakby mi się spodobało jak grają to zapytam sprzedawcę czy sprowadzają inne kolory.

Nie mogę się doczekać, aż je wszystkie odsłucham, tylko kiedy na to znaleźć czas? :)

Edytowane przez aml

ktos mial do czynienia z takimi malymi modelami tej firmy? jakies porownania do oslawionych adamow?:

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

ktos mial do czynienia z takimi malymi modelami tej firmy? jakies porownania do oslawionych adamow?:

Przepraszam a które to sa te osławione Adamy? Adamy A5? A3X są od bardzo niedawna na rynku i opinie o nich są różne. Małe Genelec'ki są przyjemniejsze w odbiorze właściwie pod każdym względem. Oczywiście będzie niektórym brakowało w nich najniższego basu, ale dobrze że nie starają się przekazywać pasma z którymi nie powinny sobie ze względu wymiarów radzić. W ofercie firmy jest specjalnie do nich zaprojektowany aktywny subwoofer. Niestety cena wtedy jest dwa razy wieksza, ale coz, mamy wtedy do czynienia z pelnym pasmem. Adamy A3X nie spodobały mi się już od pierwszych minut odsłuchu i z każdą chwilą to wrażenie się pogłębiało. Opinia dystrybutorow - starsze modele nie byly jeszcze monotowane w Chinach, nowe już są. Nie wiem czy to to zdecydowało w każdym razie niewygrzane za bardzo Adamy brzmia nieznośnie. W Genelec'ach można sie zakochać od pierwszego wejrzenia. Właściwie nie ma co porównywać jeśli chodzi o komputer i odsłuch muzyki. Jeśli o studio i mastering to pewnie zdecydują też inne czynniki. Bardziej sprawiedliwe bedzie porównanie A3X do Genelec 8020a - cenowo i wielkoscia membrany niskosredniotonowcow.

Edytowane przez SZROT

wielu zachwyca sie/zachwycalo Adam A7, choc i wielkosciowo i cenowo nie sa dla mnie. ja wlasnie myslalem nad A3X/5X vs 8020b (cena..).

cenowo wygrywaja Adamy. za co placimy 800-1200zl wiecej? no i czy sa jakies alternatywy dla tych dwoch marek czy tez jest to klasa sama w sobie?

jezeli bas jest taki jak na filmiku (teoretycznie) to nie wiem czy jest mi potrzebny sub. nigdy nie bylem basolubem. obecnie mam companiony 3 i sub puszczam na mniej niz 1/3 glosnosci.

gdzie na Slasku mozna odsluchac Adamy i Genelec? jestem z Katowic i nie widze sklepu, ktory je posiada..

wielu zachwyca sie/zachwycalo Adam A7, choc i wielkosciowo i cenowo nie sa dla mnie. ja wlasnie myslalem nad A3X/5X vs 8020b (cena..).

cenowo wygrywaja Adamy. za co placimy 800-1200zl wiecej? no i czy sa jakies alternatywy dla tych dwoch marek czy tez jest to klasa sama w sobie?

jezeli bas jest taki jak na filmiku (teoretycznie) to nie wiem czy jest mi potrzebny sub. nigdy nie bylem basolubem. obecnie mam companiony 3 i sub puszczam na mniej niz 1/3 glosnosci.

gdzie na Slasku mozna odsluchac Adamy i Genelec? jestem z Katowic i nie widze sklepu, ktory je posiada..

cos mi sie jednak pomylilo, bo te genelec 8020 mozna kupic za 2400. jest jakas roznica miedzy 8020a a 8020bpm? jest tez 8020 bwm - chodzi o kolor? jesli mozesz SZROT cos wiecej na temat ich brzmienia napisac jak rowniez na temat Adamow to bede wdzieczny.

no i czy warto doplacac do np takich 8030 do 10 m2.

edit2: 8030 jednak za drogie :D tak wiec raczej genelec 8020 (symbol na koncu ma znaczenie?) plus opcjonalnie w przyszlosci sub vs adam a5x? ewentualni przeciwnicy??

Edytowane przez zibra

cos mi sie jednak pomylilo, bo te genelec 8020 mozna kupic za 2400. jest jakas roznica miedzy 8020a a 8020bpm? jest tez 8020 bwm - chodzi o kolor? jesli mozesz SZROT cos wiecej na temat ich brzmienia napisac jak rowniez na temat Adamow to bede wdzieczny.

no i czy warto doplacac do np takich 8030 do 10 m2.

edit2: 8030 jednak za drogie :D tak wiec raczej genelec 8020 (symbol na koncu ma znaczenie?) plus opcjonalnie w przyszlosci sub vs adam a5x? ewentualni przeciwnicy??

Starszy model to 8020a nowszy 8020b. Brzmieniowo to kompletnie to samo wiec nie ma co sie rozwodzic na d roznicami. Reszta symbolu to faktycznie kolor o ile to ma znaczenie :) Niestety napisze wyswiechtanym frazesem: trzeba obu posłuchać samemu po prostu. Na szczęście róznice są tak od razu usłyszalne, że każdy szybko sam zdecyduje które brzmienie mu odpowiada. To nie są subtelne różnice, wię nie bedzie problemu w ocenie. Jest tez dużo innych wartych choćby posłuchania monitorków aktywnych innych producentów w tej cenie: ESI, Yamaha, KRK, Roland, Samson, Alesis... ups zapomniałem o Fostex'ach. Małe Genelec'ki są bardzo fajne, jednak ich cena wydaje mi się lekko przesadzona... ale tylko lekko :)))

Edytowane przez SZROT

Z tych mikromonitorów są jeszcze Focal CMS40.

A co do ESI - oni raczej niższej klasy monitory robią ...

ps. ADAM A5X są dużo ciekawsze niż a3X (możliwości regulacji, moc, średnica woofera=rozciągniecie pasma w dół)

dobrze by bylo jakby wypowiadali sie Ci, ktorzy konstrukcji takich sluchali i moga bardziej lub mniej wg ich wlasnego uznania polecic:) generalnie na basie mi jakos szczegolnie nie zalezy. ma byc przesztrzen, muzykalnosc, powietrze, kultura brzmienia. basu i tak sie nie spodziewam glebokiego i poteznego raz z racji wymiarow takich monitorow, a dwa z racji pomieszczenia 10m2.

no i ma to zagrac lepiej od bose companion 3 (bez dogadywan)

no masz, a ponoc "tanie" genelec sa ostre i suche... ech posluchac, ale gdzie

Absolutnie nie. Adamy A3X sa ostrzejsze i suchsze dużo bardziej i przez to mniej muzykalne. Pamiętajmy jeszcze o jednym, że często monitory aktywne dają nam możliwość lekkiego wyregulowania brzmienia w zakresie najniższych czestotliwosci, najwyzszych i tych z przełomu dwóch składowych głośników. W niektórych jest to rozbudowane bardziej w innych mniej. W niektorych udaje się tym doprowadzić brzmienie do ładu, w niektórych nawet to nie pomaga jak np. w niektórych Behringer'ach. Na przyklad w Alesis 520 warto sobie tam popstrykac przelacznikami z tylu obudowy :))) Rolandy mają płynną i wygodną regulację, Adamy tez mmozna troche ocieplic zdejmujac 2 db z wysokich, choc regulacja jest niewygodna ale domyslam sie ze o to chodzilo producentowi - zeby to raz a dobrze ustawic a potem juz nie krecic :))) Wedlug mnie to tez nie pomaga bo najgorzej jest na srednich, do masteringu mogą być bo od razu podświadomie bierzesz na to poprawkę ale do długiego, przyjemnego słuchania, jak dla mnie - nie.

dobrze by bylo jakby wypowiadali sie Ci, ktorzy konstrukcji takich sluchali i moga bardziej lub mniej wg ich wlasnego uznania polecic:) generalnie na basie mi jakos szczegolnie nie zalezy. ma byc przesztrzen, muzykalnosc, powietrze, kultura brzmienia. basu i tak sie nie spodziewam glebokiego i poteznego raz z racji wymiarow takich monitorow, a dwa z racji pomieszczenia 10m2.

no i ma to zagrac lepiej od bose companion 3 (bez dogadywan)

Od Bose companion 3 zagraja o niebo lepiej Fostexy Pm-0.4 za 700 zł. Naprawdę nie musisz aż szarpać się na Genelec'ki :)))

a ja chce miec eden i nirvane a nie niebo lepiej:P

monitorki nie beda staly tuz przy scianie, zreszta tam sa chyba te regulatory jak sie nie myle. powiedzmy, ze budzet to 2500zl. co dodac do genelekow i adamow z moimi preferencjami brzmieniowymi?

SZROT sluchales dokladnie modelu 8020? cos wiecej bys napisal:)

a ja chce miec eden i nirvane a nie niebo lepiej:P

monitorki nie beda staly tuz przy scianie, zreszta tam sa chyba te regulatory jak sie nie myle. powiedzmy, ze budzet to 2500zl. co dodac do genelekow i adamow z moimi preferencjami brzmieniowymi?

SZROT sluchales dokladnie modelu 8020? cos wiecej bys napisal:)

W granicach ok. 2.500 zł wybrałbym taki zestaw:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to juz jest pod 3000zl, a dodatkowo ciagle mam obawy o koniecznosc subwoofera do 10m2. moze do tych monitorkow jest niezbedny nie wiem. sluchales tego zestawienia czy Ci sie "wydaje"?:) natomiast znalazlem niezla oferte ne genelec:

Ukryta Zawartość

jest tu tez jakas yamaha i krk.

Ukryta Zawartość

Gdzieś czytałem na Head-Fi, że jakiś koleś również się zastanawiał nad monitorami i przetestował większość tych polecanych i mówił, że Focale biły wszystkie modele na łeb, ale nie wiem o którym rozmiarze tych monitorów mówił. Trochę drogie, ale za 2000 zł są CMS 40 tylko ciężko porównać do większych monitorów innych producentów.

pozostaje mi chyba zakup po kolei adamow genelecow focali i wyprobowanie z mozliwoscia ustawowego zwrotu

zibra: Hehe, dzisiaj myślałem o tym samym :) Dopóki nie odsłucham to będę bił się z myślami tak jak to robię teraz:

Myślę sobie, że z jednej strony aktywne studyjne by mi pasowały bo są zaprojektowane do słuchania z bliska, ale nikt nie projektował ich tak by słuchało się ich przyjemnie (to też sztuka) i mogą męczyć przy dłuższych odsłuchach. Z drugiej strony typowe pasywne grają przeważnie przyjemnie, ale potrzebują dużo miejsca i w bliskim polu nie zagrają tak jak powinny.

Także odsłuch konieczny.

• Pokaż nowe odpowiedzi