Skocz do zawartości
IGNORED

Cena starych klockow dzis - kalkulator

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wklejam link do strony z kalkulatorem cen i ich przelicznikiem w USD po dzisiejszych kursach. Mozna latwo sie dowiedziec ze (jak juz kiedys pisalem) 2000 DM w 1990 roku to nie 4000 PLN po ostatnim kurisie a wiele wiele wiecej. Wszystko sie potwierdzilo.

http://www.westegg.com/inflation/

https://www.audiostereo.pl/topic/31781-cena-starych-klockow-dzis-kalkulator/

Gdzieś czytałem, że taki np. mój Radmor na początku lat 80-tych kosztował 3-4 ówczesne średnie krajowe... biorąc pod uwagę, że dzisiejsza średnia krajowa to ca. 2500zł, to mam sprzet "wartości" 7-10tys. złotych :D Mogę więc powiedzieć że mam high-endowy klocek :)))

Luxmany i winyle 

no to mi sie po piwnicy wala fortuna... stare pc 386/468/pentium... cegly SCSI... tysiace dolcow!!!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

To ja przestaje się dziwic kumplowi disco, który chyba jednak nie chce sprzedać swoich SD524(chociaż kiepskie) za 70zł, bo jak sobie policzy po dzisiejszym kursie to pewnie wychodzą mu droższe od HD600 i zaraz lepiej grają :)))

Pozdrawiam

Niektórzy chyba albo nie wiedzą co to inflacja albo wiedzą, ale i tak w nią nie wierzą : )

Disco nic nie mówił ani o jakości sprzętu ani o dzisiejszej wartości tych używanych staroci. Dał tylko kalkulator, który pokazuje koszt w dzisiejszej walucie cen sprzed lat. Myślę, że to interesująca ciekawostka, może jedynie bardziej pasująca na bocznicę niż do stereo.

edit: błędny skrót myślowy - "koszt ... cen". Powinno być koszt sprzętu ... uwzględniający ceny".

Szkoda, że nie da się edytować dodanego wpisu, choć dzięki temu bardziej trzeba uważać przed pochopnym kliknięciem "dodaj wpis".

witam witam lancaster, tak jak podejrzewalem ,i niewydaje mi sie ze ktos sprzeda sd 524, ja zamowilem do swoich robione na zamowienie poduszki z bialej skory , zarowno na pady jak i na pałąk,tak by byly ekstra wygodne :),, jak zaimplementuje nowe pady i pałąk to dam znac:)))

Zegarek z 7 melodyjkami dawalo sie kiedys na komunie. Teraz kosztuje 5 pln w kazdym kiosku na dworcu z hotdogiem i piwem.

Trzeba jeszcze uwzglednic postep technologiczny, koszty pracy itp.

Dotyczy to pralek telewizorow itd itd.

Co ciekawe o ile RTV AGD relatywnie tanieja to zarcie drozeje

Adamo nie trzeba sięgać tak daleko... w 2001r. widziałem w Gdyni pierwszy raz w życiu plazmę 32" Philipsa z ceną coś koło 60tys... Dzisiaj technologicznie lepszą kupisz za 3tys. To samo np. z DVD 5 lat temu kolega kupił tez Philipsa za ok. 2tys., który otwarza tylko DVD, CD, Video-CD, a dzisiaj za 400zł kupisz kombajn, który czyta wszystko.. nawet płytki chodnikowe... :)

Luxmany i winyle 

Sam mam wiwe co odtwarza wszystko (160zł) .Wszystkie mozliwe wyjscia ,progresiwe scan itd.Niby gra ,no i co z tego skoro nadaje sie tylko do divx ( po to zakupiony).tandeta ,tandeta ,tandeta na kazdym rogu.za to tania.

dobra jakosc juz nie istnieje.A oczekiwania konsumentów sa w sumie niskie tak naprawde.

Grundig High Fidelity

mzawek ten Philips kolegi zapewniam cię, że też nie wyznacza jakościowych trendów na przyszłość... dźwięk określiłbym na "dolna półkę dolnego średniego przedziału"...

Luxmany i winyle 

tak sie zastanawiam disco komu sluzy ten temat, przez chwile na forum poczulem sie jak w redakcji focusa ktory zaczyna powtazac tematy bo juz nie ma o czym pisac, a jak dla mnie to nie temat na forum,szkoda tematu na taki temat :)

ale luzik disco, czasami poprostu chcemy sie podzielic spostrzezeniami :)

pozdrawiam

Interesujacy temat. Co ciekawe, jeżeli porównamy ceny tych samych lub bardzo zblizonych urzadzeń z 1995 roku i obecnie to okarze się, że wzrosły one ZNACZNIE powyzej poziomu inflacji !

I bynajmniej nie mówie tu o cenach kabli (te wzrosły o kilkaset procent).

Jest to tak zwana inflacja hi-endowa :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, rynek to akceptuje :)

Co prawda z tego kalkulatora wynika, ze te urządzenia kosztowały dziś "niby" więcej, ale też dochody w kraju były inne. Ile waluty mógł sobie kupic "przeciętny Kowalski" kiedyś a ile dzis...

Tak jak kolega wyzej napisał, kiedys Radmor to bylo kilka pensji, teraz postawmy obok niego wspólczesny amp za 10Kzł :)))

Uważam, że nie ma sie co podniecać, te starocie sa warte dzis dokładnie tyle ile są, no moze wartosć sentymentalna coś tam nabija :)

discomaniac71, 23 Lut 2007, 10:39

>foxbat twoje ironizowanie jest co najmniej nie na miejscu

Dlaczego? Wiesz ile kiedys ten sprzet kosztowal? Tyle, ze to co zawsze wklejasz mozna sobie cenowo w buty wsadzic ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Moje spostrzeżenia dotyczą rynku amerykańskiego i mają charakter ogolny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie mialem ochoty ani niczego udowadniac ani kogolwiek prowkowac tworzac ten watek. Ma on od poczatku do konca charakter informacyjny i jest raczej ciekawostka. Zarowno w latach 80-tych 90-tych czy obecnie robiono sprzet wysokiej klasy ale takze robilo i wciaz sie robi mnostwo kaszany. Jesli chodzi o wzmacniacze i odtwarzacze 16-bitowej plyty CD zmienilo sie niewiele. W technologii wytwarzania wzmacniaczy postepu wrecz nie ma. CDki maja tylko nowsza generacje przetwornikow co wcale nie znaczy ze lepsza. Na poczciwym BB PCM 56 mozna zrobic tak samno dobre i tak samo zle CD jak na "wypasionym" wspolczesnym jednobitowcu z upsamplingiem. Najwiecej zalezy od aplikacji. Podobnie jest z tunerami czy kolumnami. Probowalem jedynie sprowokowac odpowiedz na pytanie jak kiedys ksztaltowaly sie ceny w stosunku do tego jak one wygladaja dzis. Nic wiecej. Bez zbednych komentarzy na temat czy gora stare czy nowe klocki. Nie potrzebuje zadnego dowartosciowania. Dawno znalazlem swoje miejsce w audio.

Ja szukam linku do takiego kalkulatora który pozwoli obliczyć po jakim czasie obecności na forum disco będzie zakładał tematy w odpowiednich zakładkach, ktoś znalazł? google milczy;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

O ile dobrze pamietam nie zdarzylo mi sie nigdy pomylic zakladek choc moze sie to zdarzyc kazdemu. Ot szczescie. Walery uslujesz byc zlosliwy ale daruj sobie chlopie. Nie odpowiem na Twoje zaczepki. Nie podoba Ci sie teamt zwyczajnie nie pisz w nim. Uwazasz ze jest w zlej zakladce - zasugeruj to Lukarowi. Kropka.

W takim razie chciałbym żeby obliczył mi ile jeszcze dni na forum potrzebuje disco żeby stan jego intelektu pozwalał na tworzenie wątków w odpowiednich zakładkach. Gdzie tu stereło bo nie widzę, ech discorelax gdzieś jest.

discomaniac71, 23 Lut 2007, 15:16

>Nie mialem ochoty ani niczego udowadniac ani kogolwiek prowkowac tworzac ten watek. Ma on od

>poczatku do konca charakter informacyjny i jest raczej ciekawostka. Zarowno w latach 80-tych 90-tych

>czy obecnie robiono sprzet wysokiej klasy ale takze robilo i wciaz sie robi mnostwo kaszany. Jesli

>chodzi o wzmacniacze i odtwarzacze 16-bitowej plyty CD zmienilo sie niewiele. W technologii

>wytwarzania wzmacniaczy postepu wrecz nie ma.

Dokładnie.

I po co zaraz te wszystkie głupie docinki ?

a wspomnienie o plasmach też było nie ma miejscu bo tam technologia idzie w przód w expresowym tempie

Proponuję rozpowszechnić ten kalkulator nie tylko wśród handlarzy sprzętu z "wystawek", ale także wśród importerów Golfów anno domini 1989, itp. Wyjdzie na to, że sprzedają pojazdy o wartości co najmniej Bentleya.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.