Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do systemu DENONA D101 ?

clo2

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Może ktoś poradzi. Znajomy kupił system Cenona D101 - amplituner + cd. System ma standardowo dołączone kolumienki denona zaprojektowane i wykonane przez Missiona. To mikro nawet nieźle sobie poczyna (taki konkurent Pianocrafta), tylko że zrozumiałym jest mała ilość basu wydobywająca się z tych skrzyneczek (midbas ma tylko ok 10 cm - kolumienki w wersji przeznaczonej na zachodnie rynki). Kupił więc na wyprzedaży ELAKI 103.2 - jednak okazało się, że ampli nie za bardzo chce "ciągnąć" te kolumny. Chciał wcześniej kupić ode mnie Tannoje M1 (które mam do sprzedania), jednak na moje ucho je też "ciągnął" tak sobie (Tannoje wbrew pozorom potrzebują mocnego wzmaka).

Pytanie: za jakimi kolumnami mógłby się ewentualnie rozejrzeć? Moc ampli 2x35 W przy 4 omach (to faktyczne 35W, ampli ma nawet toroida na "pokładzie":)). Muzyka to głównie jazz i klasyka. Chodzi o monitorki, które byłby w miarę muzykalne, szczegółowe, miały trochę basu (tak aby przekaz muzyczny był zrównoważony) i był łatwe do napędzenia przez słabowity "tranzystor"?

Pokój to ok 11 m2, kwota na kolumny w granicach 700, góra 800 zł?

Może Gale albo jakieś inne Missiony?

dzięki za ewentualną pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/31833-jakie-kolumny-do-systemu-denona-d101/

Nikt nie posiada lub nie posiadał tego sypialnianego systemu i nie "ćwiczył tematu" doboru do niego głośników innych niż fabryczne? (można było też kupić w opcji bez firmowych kolumienek).

Chodzi mi tylko o sugestie osób zorientowanych aby zacieśnić krąg poszukiwań.

pozdrawiam i przepraszam, jeśli ktoś odbierze ten drugi wpis jako zniecierpliwienie, to nie tak:)

Witam,

ja mam dokładnie odwrotną do Twojej sytuację: otóż posiadam same kolumienki od tego zestawu - model DENON SC-G101. Głośniki te są robione przez Tonsila albo na jego częściach. Posiadają one większy, bo 13cm woofer. Tylko z tego faktu powinny się lepiej spisywać z dziedzinie niskich tonów.

Nie będę opisywał dźwięku, bo nie mam na tyle doświadczenia w odsłuchach; powiem tylko, że w połączeniu z Yamaha AX396 grają wg mnie lepiej od Pianocrafta.

Jeśli chcesz mogę Ci dać namiary na gościa od którego kupiłem kolumienki.

pozdr

dzięki za wpis i radę

U kupmpla są sc m-101, te z bass refleksem z przodu. Byłem naprawdę zaskoczony jak to gra. Gdy kupował mógł też wybrać te z większym midbasem ale wziął te, bo świetnie grały (to pokazuje, że dobrze dobrany zestaw wcale nie musi kosztować kroci - bo kolumienki liche a naprawdę w tym zestawie grają). Minus to tylko ta śladowa ilość basu - po za tym czysto, przestrzennie i selektywne. Raczej nie wchodzi w grę nabycie bez odsłuchu drugiego zestawu podobnego (te tonsilowskie mogą nie być lepsze, a i skrzynki mimo większego midbasu mają dalej mikroskopijne). Raczej poszperanie w aktualnych ofertach budżetowych monitorów. Jedno wie już na pewno - Elaki oraz Tannoie ten ampli "ciągnie" słabo. Trzeba jakiś fajnie brzmiących (ostatecznie to i tak oceni w odsłuchu) w miarę łatwych do napędzenia monitorów (może Gale, Mission, Wharfedale, JBL, ... ?).

Nie chcę tu zanadto angażować nikogo, liczyłem tylko na to, że temat został już przez któregoś z naszych audiofili "oćwiczony" na jego zestawi w sypialni (bo tam zazwyczaj taki sprzęt ląduje:)).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.