Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana ustawienia sprzetu

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

W zwiazku z tym ze czeka mnie maly remont mam problem ze sprzetem. Moj pokoj ma wymiary 3,40 na 5,50. Zawsze sprzet stał na krótszej scianie. Jak wplynie na dzwiek przstawienie jego na sciane dłuzsza?? jaka optymalna jest szerokość rozstawienia kolumn na dluzszej scianie? Czy wplynie to mocno na odbior??

https://www.audiostereo.pl/topic/31937-zmiana-ustawienia-sprzetu/

nie chce cie martwic, ale jest spora szansa, ze bedzie gorzej. w znanych mi przypadkach krotsza sciana zawsze dawala lepsze rezultaty. od biedy mozesz tez sprobowac ustawienia diagonalnego z rogiem pokoju w srodku bazy. szerokosc bazy najlepiej ustalic na ucho - tak aby zrodla pozorne nie zachodzily jedno na drugie, ale jednoczesnie zeby nie bylo tez dziury w srodku sceny. wazne dla efektow przestrzennych jest tez zachowanie jednakowych odlegloci od scian bocznych dla obywu kolumn.

Czy kolumny powinny być "wycelowane" w słuchacza, czy niekoniecznie?

Co w przypadku kiedy siedzę bliżej jednej z kolumn?

Jest jakaś szkoła ustawienia, czy trzeba po prostu ustawiać, słuchać i znowu zmieniać ustawienie?

Pytanie może banalne, ale w większości wątków na ten temat schematy nakazują bezwzględną symetrię w ustawieniu nagłośnienia... a może właśnie sobie sam odpowiedziałem na pytanie?

radoslavm, 2 Mar 2007, 07:52

>Czy kolumny powinny być "wycelowane" w słuchacza, czy niekoniecznie?

Niekoniecznie (jeśli Ci chodzi o kąt skręcenia).

>Co w przypadku kiedy siedzę bliżej jednej z kolumn?

To raczej niedopuszczalne.

>Jest jakaś szkoła ustawienia, czy trzeba po prostu ustawiać, słuchać i znowu zmieniać ustawienie?

Szkół też się parę znajdzie, niemniej jednak podstawy są te same.

Sprobowalem z tym ustawieniem..i jest tak:

-kolumny sa szerzej rozstawione- jakies 2,3m odstępu mają od siebie- duża porawa w stereofoni

-kolumny na dluzsej scianie bucza:(( Za duzo bassu- czy mozna coś na to poradzić??

Ogolnie ustawielm je tak zerobil mi sie rownoboczny trojkat, i naprawde czuje się potęge dzwieku. Gdyby tylko nie to buczenie byloby super..

Mam ten sam problem, wymiary pokoju niemal identyczne. Zdecydowałem się na dłuzszą ścianę ze wzgledu na kompletny brak basu i utratę dynamiki na węższej scianie.

Tramwajowate pokoje to jest zmora i zeby nie wiem co to i tak cudów się nie uzyska, cos za coś, albo scena albo dudnienie, i tak zle i tak zle.

Odsunąć kolumny od sciany jest ciężko bo i tak za blisko siedzisz jak na długiej scianie stoją, z kolei w drugim wariancie dzwięk jest mało wciągający...co mozna usłyszeć na większości prezentacji podczas AS...pokoje mają trmawajowate kształty w większosci i naprawdę dobre klocki brzmią kiepsko na wąskich scianach bo za blisko ścian bocznych stoją albo są za blisko siebie.

Z kolei zauwazyłem że w pokojach o kwadratowym kształcie te problemy prawie nie występują. Najsłabszym ogniwem niestety najczęściej jest pomieszczenie o czym cały czas jednak zapominamy albo nie chcemy przyjąc do wiadomosci.

Byc może jest jakis sposób związany z wytłumieniem aby poprawić to i owo...cóz pozostaje próbować.

-> antos

aprops kwadratowych pokoi - owszem latwiej jest tam uzyskac dobre odstepy od bocznych scian i generalnie sa lepiej ustawne, ale wystepuje za to masa innych problemow akustycznych. lepiej sie modl, zebys nigdy nie musial wstawiac sprzetu do takieko pomieszczenia, wiem co mowie.

W Waszym przypadku (na długiej ścianie) polecam wytłumienie wszystkich narożników oraz coś pochłaniającego nad głową. powinno trochę pomóc. Jeszcze jedno - jeśli kolumny stoją zbyt blisko tylnej ściany, popróbujcie silnie dogiąć do wewnątrz kolumny tak aby promień krzyżował się min. 1m przed twarzą.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A co da mi odsuniecie od tylniej sciany?? Moje kolumny nie maja z tylu BR, a w instrukcji jest podana odleglosc jaka powinna byc z boku i pomiedzy, nic nie ma o odleglosci z tylu..BR moge sprubowac zatkac z przodu, ale nie bylo w komplecie gabek wiec myslame ze jak wloze inny komplet to moze sie cos popsuc mi:)

Jeszcze chce sprubowac jak bedzie gralo jak postawie na krotszej scianie ale odsune je od tylniej na ok 1m...a od bocznych na 0,5 m. Czy to bedzie najbardziej optymalne ustawienie??

Blady99, 2 Mar 2007, 12:34

>A co da mi odsuniecie od tylniej sciany?? Moje kolumny nie maja z tylu BR

Błędny pogląd. Zblizenie do sciany kazdych kolumn, nawet zamkniętych, czyli nie posiadających w ogóle bassrefleksu, powoduje zawsze pewne (większe lub mniejsze) uwypuklenie basu.

Moim zdaniem nie zły pomysł i nie bój się ustawić je blizej siebie np. 180 cm liczone od centrum głośników. Odsunięcie od tylnej sciany dje rezultaty również jeśli ma się kolumny z bassrefleksem z przodu. Wiem bo takie miałem (JmLab Cobalt 810), po odsunięciu kolumn na odległość 75 cm (tył kolumny), 100 cm (przód kolumny) dało to oczekiwane rezultaty.

Ale wlasie chodzi o to ze jak postawilem je szerzej ok 220 cm to zrobila sie super stereofonia...a nie uda mi sie postawic ich tak szeroko i dodatkowo zeby z boku bylo chociaz po 0,5 m na scianie krotszej. Kurcze ja nie wiem kto projektował te mieszkanie. Juz uprzedilem swoja kobiete ze jak bedziemy kupowac mieszkanie to pod sprzet a nie na odwrot:)

220 cm, a siedzisz od kolumn, ile - 2,5 m ?, nie ma "dziur" w stereofonii ? Próbowałeś mniej? Przy mniejszym rozstawie powinieneś mieć jeszcze lepszą lokalizacje w obrebie bazy i szerokość nie ograniczoną przez kolumny. Może faktycznie na szerokość znalazłeś optimum.

xniwax, 2 Mar 2007, 13:31

>220 cm, a siedzisz od kolumn, ile - 2,5 m ?, nie ma "dziur" w stereofonii ? Próbowałeś mniej? Przy

>mniejszym rozstawie powinieneś mieć jeszcze lepszą lokalizacje w obrebie bazy i szerokość nie

>ograniczoną przez kolumny. Może faktycznie na szerokość znalazłeś optimum.

niezłe slownictwo , jest gdzies slowniczek audiofilski bo nic nie kumam.(ewentualnie poradnik ustawienia sprzetu)

czy w takim graniu np. grindcore,crust i inny łomot tez jest scena , baza itp.

Mówisz o danych ogólnych, czy na swoim przykładzie? Jeśli na własnym przykładzie to znaczy, że przynajmniej rozstaw kolumn masz z głowy. Jeszcze jedno, odsunięcie od ściany tylnej niewątpliwie poprawia glębokośc sceny abstrachując od umieszczenia bassrefleksu i wpływu ścian na jego działanie.

> Badyl

Owszem to wszysko jest, lepsze lub gorsze ale jest, chociaż częściej jest to ściana dźwięku w tego rodzaju muzyce. Dziura w stereofoni - chodzi oto by scena na szerokość zachowywała ciągłość właśnie bez owych dziur. Opis takich rzeczy niestety nie jest łatwy i ociera się o bełkot ;-)

hmmm.... B&W zaleca ustawianie swoich kolumn w trójkącie równobocznym - w każdej instrukcji B&W to jest ;-)

a na serio... rozstaw kolumn na 1,8m? co to za stereo??? ja w pokoju 5x3,7 ustawiałem swoje 7NT na ścianie 3,7m spokojnie odległość między kolumnami była 2,2-2,4m, ja siedziałem w narożniku trójkąta równobocznego i grało to dobrze - przestrzeń, stereo... ale na całej długości dłuższych ścian zawiesiłem zasłony od sufitu do podłogi (koncept IKEA, wykonanie własne ;-)... inaczej nie dało się słuchać bo echo było...

> adamgdansk

To co piszesz jest ok. wszystko zależy od indywidualnego podejścia i waruków lokalowych.

Przykładowo siedząc 2-2,3 m od bazy, nie ma sensu rozstawiać kolumn powyżej 1,8-2m od siebie.

>>xniwax, 2 Mar 2007, 15:03

>To co piszesz jest ok. wszystko zależy od indywidualnego podejścia i waruków lokalowych.

>Przykładowo siedząc 2-2,3 m od bazy, nie ma sensu rozstawiać kolumn powyżej 1,8-2m od siebie.

...i od kolumn, AP Virgo2 mam rozstawione zgodnie z zalecaniami producenta, aż 2,4m między kolumnami i 2m od kolumy do ucha słuchacza (od głowy do podstawy trójkąta między kolumnami jest tylko 1,6m).

Jak po raz pierwszy popatrzyłem na to ustawienie po usadowienieu się na kanapie to miałem wątpliwości czy w ogóle grzać wzmak, ale efekt spowodował totalne zaskoczenie. Zero dziur w scenie muzycznej, instumenty przyjmują bardzo precyzjne zarysowne położenia w 3D między i daleko za kolumnami. Dzwięki w zdecydowanej wiekszości nagrań całkowicie odklejone od kolumn. Naprawde to rozstawienie zrobiło na mnie wrażenie i było dużo lepsze niż wcześniejsze tradycyjne w trójkąt równoboczny. Kolumny u mnie stoją praktycznie w połowie pokoju, za nimi jest jeszcze 2m do tylnej ściany.

Co prawda nie wszystkie kolumny utrzymają w uporządkowaniu scenę muzyczną przy tak szerokim rozstawiniu, po prostu muszą mieć wyśmienitą zgodność fazową inaczej wszystko się rozsypie a po środku będzie wielka dziura.

>martens, 2 Mar 2007, 17:42

>...i od kolumn, AP Virgo2 mam rozstawione zgodnie z zalecaniami producenta, aż 2,4m między kolumnami

>i 2m od kolumy do ucha słuchacza (od głowy do podstawy trójkąta między kolumnami jest tylko 1,6m).

Takie numery to tylko z AP... dlatego tak cenię tę markę!

Podstawowa sprawa: słuchanie w bliskim lub qusi-bliskim polu (np. 2m do średniej wielkości kolumny ~1m wys.) wyraźnie ogranicza szkodliwy wpływ akustyki takiego pokoju jak w temacie. To pomaga zawsze i w pokoju ok.18 m2 zawsze da się tak ustawić kolumny i żeby jeszcze miały z 1,2m do tylnej, wytłumionej ściany. Tyle, że przeważnie grozi to śmiercią lub kalectwem z tych małych delikatnych rączek :) Wersji z teściową lepiej nie rozważać...

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.