Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też posiadam taki jeden duplikatorek, ale tylko do odtwarzania kasetek, które w innych stają albo skaczą. Mam tylko jeden duplikatorek. Po co Ci szanowny Kolego aż 4 sztuki? Tak z ciekawości pytam :-).

Pozdrawiam

dulon184>I to jest to.Gratuluję.Komplet wygląda pięknie i masz spokój z nagrywaniem na wiele lat.Ja mam od roku trzy sztuki i wszystkie funkcjonują bezbłędnie.Koszt zakupu pewnie przebił wszystko co możliwe ekonomicznością.Dzisiaj właśnie słucham kasety od Paula z winylowymi nagraniami - po prostu potęga i pełne czyste szerokie pasmo, nie to co teraz na wielu płytach CD sprasowane i zlaudnesowane.JVC jest doskonały do nagrywania analogowego - tylko nagrywać , koszty kaset też znikome, a sprzęt profesjonalny - do wielogodzinnego użytkowania.Naprawdę wstyd nie kupić kilku sztuk Prawda?Pozdrawiam serdecznie - Jacek

Jacekk011

Oczywiście że masz racje .Wczoraj znajomu elektronik mówił mi że to wielozłącze z tyłu Duplikatora -to niebieske- służy do równoczesnsgo startownia wielu Duplikatorów . Ktoż z forum posiada schemet ,aby znaleść oznaczenie tego wielowtyku?

.jestm ciekawy jak by to działało przy kopiowaniu no,3 kaset z nagraniem .

marek 41 radzi dzwonic do firmy w tej sprawie. Dziś zadzwonie .

Opcja nagrywania na raz kilu kaset wydaje sie ciekawa.

Niestety ja jeszcze nie posiadam nagranejkasety a analogu . Wczoraj obdzwoniłem wszystkich posiadaczy analogów z młodych lat iokazało sie że NAWIEDZONYM ZOSTAłEM TYLKO JA . .nIKT JUZ NIE BAWI SIE W MUZYKę

.Kurka . Caps sie włączył -niebedę przepisywal .

Pozdrawiam i tuszę że przy zdrowiu jestes ty i inni zakręceni .

Kurcze, na zdjęciach wyżej też...

Słuchajcie, znalazłem ciekawą rzecz. Jeśli to stare i wszyscy o tym wiedzą - można się śmiać :)

Gdy w czasie odtwarzania naciśniemy i orzytrzymamy "rec", usłyszymy źródło. Znaczy - to co na wejściu. Gdy puścimy "rec", oczywiście Erę. Nie nagrywa w tym czasie :) Można fajnie porównywać nagrany materiał ze źródłem... :)

dzwoniłem do firmy w sprawie wielowtyków. Nie maja żadny do Duplikatorów kabli . Nie wiedzą tez jakie oznaczenie ma tylny wielowtyk .

KTO posiada schemat do Duplikatora? Proszę o info.

Przesłałem schematy do kilku osób.

A więc jeślichodzi o złącze zdalnego strowania:

1 - REC CMD

2 - PLAY CMD

3 - FF CMD

4 - REV CMD

5 - STOP CMD

7 - PAUSE CMD

8 - STOPTALLY

12 - GND

21 - EJECT CMD

23 - REC TALLY

24 - PLAY TALLY

25 - FF TALLY

26 - REW TALLY

29 - PAUSE TALLY

34 - +12V DC

Konektory oznaczone TALLY to wyjścia sygnalizacji funkcji , sygnał to napięcie stałe pobierane z diód LED w ERZE.

Konektory CMD to wejścia i są połączone z klawiszami sterującymi w ERZE.

Zapomniałem napisać, że sterowanie funkcjami odbywa się poprzez podanie masy.

A sygnały "informacyjne" (TALLY) posiadają aktywny stan niski (czyli 0 cyfrowe).

Można posunąć się dalej (i tak chyba zrobię) i wykonać "pilota" z części zamiennych pozostałych po duplikatorze którego kupiłem na części.

Płytka z przyciskami funkcyjnymi pasuje idealnie do roli "pilota".

Wystarczy z 5m przewodu wielożyłowego jakaś zgrabna obudowa z przyciskami mieszcząca płytkę do tego oczywiście wtyk i "pilot" gotowy.

Teraz można strować ERĄ z ulubionego fotela :)))

Aaa.. chodzi o ten"rec"... :) Myslalem już, że nabijasz się ze mnie, bo wspomniałem o "pilocie"... :)))

Fajne fajne, bo można fajnie szybko porównywać i cieszyć się z tego, co Era robi z brzmieniem :)

Jeżeli ktoś szuka wtyczek do zdalnego sterowania to tu są dane:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

srtona 47 w katalogu (strona 17 w pdf-ie)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Witajcie.U mnie dzisiaj od rana "rżnie" ostro Metallica z kasety nagranej przez Paula_67 z winyli i oczywiście na JVC ERA.Musiałem się obudzić.W przeciwieńswie do mzawka - ja uważam, że nagrywanie winyli na tym duplikatorze - to strzał w dziesiątkę.Szczególnie ,że można wymienić się nagraniami, które często są unikalne lub po prostu możemy mieć w domu znakomitej jakości kopie winyli, których nie kupiliśmy, nie kupimy, bądź są nie do kupienia.Wg mnie kopia oddaje wszystko to co jest cenne w nagraniu winylowym, brakuje mi jedynie samego czarnego krążka, okładki i całej otoczki - to z pewnością wada, ale nie wszystko można mieć, zresztą co tu gadać - liczy się radość ze słuchania i bardziej być niż mieć.Serdecznie wszystkich pozdrawiam - Jacek

A importuje ktoś te sprzęty w okolice Poznania albo może cierpi na nadmiar ????

Chętnie bym odkupił jakiś w dobrym stanie

PW albo

gadu 7022747

Piotrek666. Zamów w firmie . przyśla ci kuruierm ,jak każdemu innemu .Owe 2 sztuki o których wyżej ,kupiłem dla znajomych . Pojadą do Niemiec.

jak się nikt nie znajdzie to pewnie i tak zrobię ale jeszcze poczekam może uda się zaoszczędzić na przesyłce

swoją drogą to kawał niezłej elektroniki, ktoś się nieźle nad tym napracował

tu znalazłem jeszcze bardziej wypasionego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrek, ten "wypasiony" to sony, a sony, jak pisał Zbyszek zdaje się, jest pod kilkoma względami gorszy od JVC. Z tego co pamiętam, JVC np nagrywa z dwukrotnie większą prędkością. I jeszcze coś tam było... :)

Piotrek - ten magnetowid nie jest systemu VHS tylko U-Matic

Tu masz kasetę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrek, nie wiem czy nie brniesz w ślepy zaułek :) Zdaje się - niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę - że nad zapisem helikalnym audio pracowały dwie firmy -Sony i JVC, z czego system JVC byl lepszy. Tak więc, jeśli szukać jakiejś alternatywy, to raczej w jakichś nowszych modelach JVC jedynie, a i to trza by uważać, czy czegoś tam nie sknocili (przyoszczędzili) po drodze... :)

Piotrek666 - z tego co wiem U-matic posiadał tylko zapis na ścieżce liniowej, co przy stosunkowo powolnym przesuwie taśmy nie dawało dobrych rezultatów. Możliwość zapisu HiFi dawały dopiero konwertery cyfrowe dołączane jako przystawki do urządzeń U-matic. Generalnie ten standard nie jest dobrym kandydatem do rejestracji dobrej jakości dźwięku. Jak już to jednak przemysłowy VHS np. Panasonic AG-6500 (VHS) lub seria 7xxx (SVHS). Oczywiście w rachubę wchodzi także telewizyjny Betacam SP, ale kastety są drogie a i urządzenia nadal do tanich się nie zaliczają...

Kurde, właśnie zauważyłem że AG-7500 przeleciał mi przed nosem !! W dodatku w Gdańsku !!

Ukryta Zawartość

Ale kto by szukał w tym dziale??

Ukryta Zawartość

Wlasnie po raz kolejny skorzystalem i slucham sobie kasetki z fajnymi nagraniami jedengo z forumowiczow kosztowalo mnie to 25 zl za ere + 10zl za kasetki + 15zl wysylka paczki, no ale to widac zbyt trudne dla wiekszosci audiofili-melomanow ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi