Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Wszystko działa perfect :-), brakowało może z pół milimetra. Teraz tylko nabędę odpowiednie taśmy i do boju :-). Dziękuje wszystkim za cenne wskazówki.

Pozdrawiam

Jacek

Przed chwilą podłączyłem wreszcie swoją maszynkę, jakość nagrania rewelacyjna ! Niestety po kilku nagraniach i odtworzeniach wystąpił problem opisany powyżej: nie zaskakuje nagrywanie i odtwarzanie. Pomaga ręczne popychanie kółka sterującego. Sofistan napisz dokładnie jak sobie z tym poradziłeś, będę b. wdzięczny.

Wojtek

Wojtek

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Filwoj,

u znajomego elektryka wyprosiłem kilkanaście kawałków przewodów o różnej grubości. Dopasowałem jeden kołnierz, który idealnie pasował na metalowy bolec (czerwona strzałka), potem nałożyłem kolejny, potem jeszcze jeden, ale problem jeszcze się pojawiał, więc palcem poruszałem kilkanaście razy metalową krańcówką (żółta strzałka) i wszystko działa prawidłowo. Byś może wystarczy u Ciebie samo nałożenie kołnierza (kołnierzy). Krańcówka jest z bardzo sprężystego materiału. Swoją drogą i tak bez wymiany pasków i smarowania się nie obejdzie, ale póki co gra jak złoto :-) powodzenia :-)

Pozdrawiam

Jacek

post-23607-100003653 1265060873_thumb.jpg

Sofistan, dzięki za wyjaśnienia, wygląda na to, że na pewno trzeba poczyścić i przesmarować no i ewentualnie pogrubić bolec. Jutro powalczę.

Brzmienie jest rewelacyjne, jak teraz wrócić do kaseciaków i szpulowców ? Zwłaszcza, że mam kilkadziesiąt kaset VHS nówek które spisują się znakomicie !

Wojtek

Wojtek

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Rzeczywiście dźwięk rewelka, można się zapomnieć :-), ja czekam na kasety, bo wszystkie jakie miałem już dawno nagrane :-).

Pozdrawiam

Jacek

Ja jednego swojego,bo mam dwa ,nie uruchamiałem z dwa miesiące.Teraz musiałem skopiowac jedną kasetę i pojawił się podobny problem.Wkładam kasetę,wciąga ją,ale zapala sie lampka error.Pomogło lekkie stukniecie w dół obudowy w czasie wciagania kasety i już za każdym razem jest ok.

Należy,więc czesto uzywać naszych zabawek,aby nie dostawały reumatyzmu technicznego.Kasetę skopiowałem i nie potrafie na słuch rozpoznać ,która to kopia.Ale w tym sprzęcie ,to norma.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

U mnie obecnie nic nie gra, bo Duplikator stroi fochy :-(. Wyczyszczony jak należy, wszystkie funkcje działają perfekcyjnie, ale zaczął prykać. Włożyłem oryginalną taśmę PINK FLOYD - Pulse i niestety, nie da się słuchać, prycha i przerywa dźwięk, to samo z taśmami, które na nim niedawno nagrywałem. O nagrywaniu w ogóle nie ma mowy :-(. Mam nadzieję, że to wina taśm (używam Panasonic-HD-standard), ale mimo wszystko to dziwne, bo po nagraniu w ubiegłym tygodniu odtwarzał je doskonale. Ech, taki los, na dobrą nockę odpalę A77, ten przynajmniej nigdy nie zawodzi :-)

Pozdrawiam

Jacek

Witam, wiem, że o tym była już mowa w tym wątku wielokrotnie ale mimo wielu wysiłków nie udaje mi się nigdzie wypatrzyć gałek które by pasowały do duplikatora. Sklep Bajan mimo oferty nie ma na składzie takowych i z rozmowy z nimi wynika, że nie zanosi się na to. Może ktoś dysponuje namiarem na sklep gdzie to można kupić ? Będę b. wdzięczny za pomoc.

Wojtek

Wojtek

Nie ma sprawy, może jakiś inny pomysł ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a takie coś ? Zadałem pytanie ale zdjęcie jest mocno dwuznaczne...

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

Dzięki wyjaśnieniom Sofistana usunąłem usterkę - wystarczyło ledwo widoczną blaszkę schowaną za białym elementem plastikowym odgiąć w kierunku przeciwnym do tego w jakim popycha ją metalowy bolec i już jest OK. Sofistan dzięki za pomoc.

Wojtek

Wojtek

Ukryta Zawartość

Zamówiłem takie jak w linku, zobaczymy co z tego będzie.

W.

Ukryta Zawartość

Wojtek

Filwoj, 6 Lut 2010, 22:04.

fajne te gałeczki ktore znalazłes .

chyba sobie tez zakupie do swoich zabawek . Do pitolikow nagrywania czerwone ,a inne czarne .Zgrabnie wygladaja .

Popatrzcie na zdjęcie i powiedzcie mi czego brakuje w mojej Erze, to jest jakaś ramka stalowa w górnej części zdjęcia (tu oczywiście jej nie ma ale można ją zobaczyć na poprzednich zdjęciach)która jest popychana przez bolec na białym kole zębatym z prawej strony - do czego to służy ? Mimo jej braku wszystko działa OK, chyba, że jeszcze nie wszystko sprawdziłem. Ktoś ma jakiś pomysł ?

Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Filwoj,

element, którego Ci brakuje służy do "czyszczenia" głowicy, ja osobiście go odłączyłem, bo filc na nim się posypał podczas prania :-)

Sprawdż czy białe kółko zębate które dociska rolkę napędowa do wałka dochodzi do końca .Jeden bolec na tym kółku dwu stopniowo dosuwa gąbkę do głowicy i odsuwa -jak widac tego elementu nie masz ,-drugi dociska dżwignię na której jest rolka napędowa. Czy po wciśnieciu play ..taśma opasuje głowicę? moze ten biały element pod spodem da się docisnąć miękka sprężynką ,albo lekko go na gorąco podgiąć -np ,lutownicą .

• Pokaż nowe odpowiedzi