Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

mzawek, 19 Mar 2007, 15:22

Czy możesz określić to prykanie bo może to być tzw. oddech reduktora szumów (ten niby dbx) i to u mnie niwelowałem (do przyzwoitości-ja to zauważałem inni nie ) trackingiem przy odczycie, ale co gorsze zły zapis a tego nie uda się usunąć."Oddech" powstaje czasami po dynamicznych fragmentach muzyki, pyrkanie częściej, ale tu i rodzaj taśmy (na niektórych pyrkało niezależnie od klasy tasmy) ma znaczenie i klasa nagrania (nie mogłem słuchać nagrań z innych domowych VHS).

Tutaj wspomnę że mój panasonic działa b.dobrze i raz był naprawiany (sterowanie) ma chyba 15 lat wiem, że to model udany.Sprawdzę moje najstarsze taśmy i dodam co i jak na nich słychać.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

W DAT-ach firmowo były wmontowywane filtry odcinające częstotliwości wyższe niz uznana za firmę za maksymalną podrasowywanie takiego sprzętu polega poprostu na wyciepnięciu filtra JVC ma oczywiście przełącznik reduktora szumów dwie pozycje On/Off ma także taki sam ogranicznik góry jak DAT ustawiony jednak

na znacznie wyższym pułapie i jeśli się to słyszy to znaczy że coś albo padnięte albo rozregulowane wewnątrz maszynerii. Przypominam prawdy góralskie bo niektórzy ich nie pamiętają: Naprawdę prawda, prawda, guwno prawda, moja jest ta pierwsza i brzmi jeśli nie jest potraktowany chamsko zajechany na śmierć załadowany kasetą z szamba to jest to najwspanialszy sprzęt [naturalnie oprócz reporterskich] jaki odsłuchiwałem .

Można w drogeriach perfumeriach i Aptekach kupić Velvet Premium Cotton Buds/100 PCS i uszu tym udrożnić.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Leje jak z cebra ale wyślę do Warszawowa to co wysłać obiecałem, do Pana Jurka nie popłynę, czekają mnie jeszcze trzy kąpiele z psem na nasypie kolejowym [oraz defekacja]

Prykanie to objaw złej kondycji tasmy lub złego ustawieni toru lub brudu .ja swoja przygode z JVC koncze juz bo nie moge słuchac wykastrowanego Julio Pleksiglasa.Sprzedam kiedys jak sie skonczy wariactwo.Nie nadaje sie ani do archiwzacji winyli ani tym bardziej do słuchania w domu.Ot taki magnetofon zastepczy.Wsumie szkoda mi tych 100zł ,spróbuje go całego rozkrecic i zobacze jakie ma czesci wartosciowe .Trafo doskonałe chyba uzyje do preampu moze ,pomierze napiecia i sie zobaczy.

Grundig High Fidelity

Mam czasami wrażenie,że mamy na myśli inne urządzenia.Mam trzy sztuki w domu,nagrywałem nawet na 20-letnich taśmach,albo i starszych i sygnał taki jak ze zródła,żadnych dodatkowych efektów,żadnych zmian tonacji,czy dynamiki.Nie uzyskałem tych "pyknięc na żadnym nośniku.Jeżeli kręciłem gałką trackingu to w pewnym momencie sygnał po prostu zanikał,bez dodatkowych efektów.Nie wiem co trzeba zrobic,aby było coś zle,a nie będe polewał go sokiem.

Te zaklocenia to sa tzw. odglosy przelaczania glowic. Sygnal audio jest zapisywany za pomoca dwu glowic, kazda pracuje w zakresie 180 stopni obrotu bebna i nastepuje przelaczenie na druga glowice. Jesli poziom sygnalu z drugiej glowicy nie jest dokladnie taki sam jak z pierwszej, lub moment przelaczenie nie nastapi dokladnie w jednym punkcie, to slychac te zaklocenia. Mozna to wyeliminowac dokladnie regulujac tor przesuwu tasmy i poziom sygnalu, chyba ze glowice sa juz zuzyte, wtedy tylko wymiana glowic moze pomoc.

PYTANIE

DO NIEKTÓRYCH CHAMSKIE I WPROST CO WY Q....WA ROBICIE TYM, MAGNETOWIDOM,ŻE WAM PYKAJĄ PIERDZĄ I OBCINAJĄ GÓRĘ. Marek wybrał mi dwa idealne JVC, żaden z nich nie posiada opisywanych wad. Odsłuchałem duckę różnych utworów i jazzu i rocka i organowej dokonałem własnego nagrania z porządnego mikrofonu rewelacja.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Opakowanie to ksero I Turniej pierwsza nagroda ksero okładkan ksero spis pacjentów

ta pierwsza była nagrywana na polskiej Melodii

ten JVC nie nadaje sie do słuchania muzy.W moim JVC tracking na zielonym i pracuje jak marzenie.Nie brzmi i nie zabrzmi jak nalezy .Nie do tego jest zbudowany.I to tyle odemnie....Przechodze do watku magnetofon .

Grundig High Fidelity

Miałem kiedyś ciotkę.Jak zobaczyła mój nowy telewizor to stwierdziła,że obraz jest za czysty i za ostry.I co ja miałem jej odpowiedzieć?

Przecież jedno nie wyklucza drugiego - mam Uherki i nie będę się ich pozbywał bo to śliczności. Ten JVC też brzydki nie jest - albo inaczej tak brzydki że aż piękny. Na siłe nikt nikogo nie zmusza do nagrywania JVC - jak mój dotrze do mnie to się nim pobawie - najbardziej odpowiada mi długość nagrania - do nocnych audycji w trójce podepne wszystko pod timer i się nagra samo, a tak kaseta zwykła za krótka ;) I nie kłućta się bo nie ma o co. Pozdrawiam. A mój nowy tunerek ma pętle magnetofonową - ech kiedyś to budowali.

Panowie, dokładnie tak jak pisze Glurak. Mechanika, mechanika i.. czysty tor. Pamiętajcie, że przez cały czas eksploatacji jego nikt do toru audio nie przykładał żadnej wagi. Możliwe że jest niedoczyszczona jedna z głowic audio? Sprawa nie jest taka prosta, bo system pracuje nie bezpośrednio a na filmie powietrznym, jeśli pojawiają się mikrodrgania serwo głupieje. Proponuje oglądnąć je dokładnie pod silnym szkłem powiększającym. I odradzam wymianę rolek na standardowe zamienne badziewie, no chyba że ktoś ma taką silną masochistyczną potrzebę. Raz dopieszczony tor powinien zalatwić sprawę na zawsze.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

mzawek, włóż sobie w tor sygnału 2 trafa sieciowe o przekładni 1:1. Będziesz miał tak piękną pętlę histerezy, że do końca życia będziesz w siódmym niebie:)

Trochę sensu poproszę.

Nic Marku-41 jak Stwierdzić od żyra biesitsa

Byłem na poczcie i nadałem opakowanie strona tytułowa. Podzwonne dla... Requiem For Trescher Kwiaty Jesienne

i Spis Pacjentów.

Z tego co odsłuchałem nie podbija niczego nie obcina niczego, jest w pełni wierny i neutralny decybeli ma dobrze ponad setkę. Kupuje bractwo MD, Flasche, CD, DVD, obcięte ma do poziomu MP3 pasmo w trakcie odsłuchu audycji z TV Sat czy TV Radio a tutaj wszystcy są albo guru albo ich ministranci.Obecnie siedzę z uporem maniaka

nad Piosenką raje obiecane

Obiecywano nam Drugą Japonię

I właśnie Ją mamy tydzień po 9 sierpnia 1945 [Nagasaki] i 10 dni po 6 [Hiroshima. Nie chce mi się jeszcze robić pełnej maszynerii do tej mordęgi [bo zabawa to nie jest piszę do gotowej już melodji napisanej wiele lat temu przez Hildegardę von Bungen]

Mnie nie jest potrzebny sprzęt do relaksacynej drzemki z kieliszkiem wina i pierdzeniem przed kolumnami machoń

i politura na wysoki połysk tylko do pracy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Panowie.To ,że sobie chwale to urządzenie to nie poto,aby się wywyższac nad innych ,tylko ,aby i ci co nie maja za duzo kasy mogli też zakosztować w dobrym dzwięku.Każdy ma oczywiście wolną wole i może skorzystać,ale przeciesz nie musi,więcej zostanie dla innych.Jeżeli ktoś kupuje kable głosnikowe za 30 tysięcy dolców sztuka to jego prywatny problem.Gorzej jest jesli ten fakt stanowi dla niego dowód ,ze nalezy mu sie specjalne traktowanie .Do Korwina.Robie co moge,aby ci jak najszybciej podrzucic te zabawki.

Jest co chwalić tanie solidne skuteczne, eksploatacja nie robiąca dziur w domowym budżecie nawet bardzo skromnym, a że niektórych dewiacyjnych pragnień nie spełnia to już zupełnie inna sprawa. Dla mnie stanowi solidny ciężki worek z piaskiem rzucony na ratunek tamie, która nas chroni przed zalewem DVD CD MD flasch-y i innego cyfrowego guwna

Pozdrawiam

Zbyszek

Nagranie płyty CD na tym JVC ma praktycznie słyszalne walory formatu MP3.Korwinowi sie zdaje ze obcina w moim JVC wysokie tony czy cos takiego.Jakies wpisy o mojej histerii sa zupełnie bezpodstawne panie gagacek .Ten JVC nie nadaje sie do domowego zastosowania jako zródło chocby HIFI.W sumie brzmi jak dobrej klasy odtwarzacz mptrójek.

To jego wycinanie szumu ze zródła juz go w sumie deklasuje.Ja np nie moge słuchac muzyki przy jakimkolwiek systemie dolby.takjak ktos pisał na poczatku dobre decki go zdeklasuja.ja do dobrych decków nie zaliczam np.akai 75.Azeby nie pisac nic bezpodstawnie wykonałem kilka nagran odsłuchujac na przemian JVC7000 DUal C820 braun C2,Decki zmieniaja brzmienie ale nie traca muzyki .JVC nie potrafi oddac klimatu płyty.dzwiek wychodzi z niego wykastrowany w sporym stopniu.Inna sprawa to odtworzyc ta tasme nagrana na JVC na jakims domowym dobrej klasy VHSie.Do nagran z radia sie nadaje bo tam nadaja z komputera.Jutro po pracy go rozkrece na kawałeczki i dla zainteresowanych zdjecia beda budowy itd.On działa na jakiejs zasadzie ze koduje ,potem dekoduje ten dzwiek

Grundig High Fidelity

mzawek, 19 Mar 2007, 19:10

>On działa na jakiejs zasadzie ze koduje ,potem dekoduje ten dzwiek

to straszne nie opowiadaj dalej !

A tak serio zaczekajmy aż Korwin dostanie swoje klocki i wtedy się okaże czy tanie jest drogie czy jednak z tego jest jakiś pożytek.Korwin słuchał tego JVC zadbanego, będącego w dobrych prywatnych rękach .Te nabytki wcześniej cięzko zarabiały na siebie i ich zdrowie może być już nie te .Poczekamy zobaczymy jak w reklamie "Po co przepłacać"

pozdrawiam zwaśnione strony

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tak robił tak zwany procesor dźwięku SONY-ego odpytajcie Panowie Dudivana JVC pracuje na innej zasadzie.

Dla mnie jest to przykład oskonałej myśli inżynierskiej i zegarmistrzowskiej wręcz precyzji wykonania. Nie będe nikogo nawracał każdy z nas ma skończone 13 lat i decyduje za siebie Mnie ten sprzęt odpowiada i nie widzę w nim wad inny na moim miejscu się ich doszuka a co będzie faktem a co tylko przykładem zjawiska psychosomatycżnego jeden tylko Bóg wie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin

To ze jest wykonany doskonale to nie podlega dyskusji.

Zeby był zuzyty ten mój to chyba nie .W sumie nie wiem jak wyglada zuzyty taki VHS pro .pewnie trzeba jakies mierniki miec.Obecna cena tego JVC to chyba wynik nieopłacalnosci nagrywania VHS.A gdzie oni by to wyrzucili przeciez tam moze elektrolitów i innych niszczących ozon substancji .ja kupiłem lepszy za 19,99 zł.

Rafaell co sie smiejesz ze mnie ,nie znam sie na tym kodowaniu ,Tak doczytałem ze on tam jakies straty niby niesłyszalne wprowadza.W cholere z tym szmelcem na allegro jest Dual c830 ale cos w nim puka.I uher ładny.

Grundig High Fidelity

Panowie, jeśli ktoś posiada serwisówkę do tego modelu bardzo proszę o info na priv. NIE WIERZĘ że on kaleczy dźwięk, ale oczywiście z powodu tego że jest to kopiarka, w torze audio można będzie pewnie natknąć się na niespodziewane wynalazki. Wiecej nie wiem bo po prostu nie mam go przed oczami, ale nie widzę problemu aby przeanalizować do bólu temat:) To za dobra maszyna aby nie zagrała.

Trochę sensu poproszę.

Przecież to Q... Mother gra jak Stradivari u mojego znajomego, słuchałem na wszystkie możliwe i niemożliwe sposoby nie znalazłem żadnej dziury w całym dostawał kasety doskonałe dobre marne i nędzne żarł dosłownie wszystko bec bec i po sprawie wszystkie nagrania były rewelacyjnie czyste i o doskonałej dynamice. Serwisówka i schemat do niego są do zdobycia maluczko maluczko a doczekamy się tylko Panasonic AG-5700 będzie musiał poczekać bo serwisówka do niego przekracza stówę a na taką rozpustę mnie nie stać i uczę się jego obsługi metodą prób i błędów.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie! Macie niezłą gadanę. A ja na to wszytko odpowiem tak : Kupiłem następne dwa JVC BR7000 i mam teraz cztery sztuki. Wszystkie wyczysciłem i grają jak należy. Dlaczego tak zrobiłem? Bo dużo nagrywam na taśmy i nic lepszego nie znajdę. Kupiłem 25 kaset SVHS po 1,8 zł ( 60 min) i mam wszystko w d.... Jak wywali mi się jeden JVC - to drugi będzie pracował , a poprzedniego naprawię. Mam kilka dobrych decków( pioneery, marantze, akai) nie mówię bezpodstawnie o swoich porównaniach z nimi. Wszystkie mogą klękać przed JVC. Szpula Akai GX635D - także. Wszystkie te sprzęty kocham i szanuję. JVC także testowałem na wzmacniaczu Luxman - L-3, Nad 320BEE + Kolumny ProAc 2,5 - to dopiero była jazda. JVC - jest piękny, bardzo solidnie zrobiony, kopiuje pięknie , analogowo i nic nie tnie, dynamika niesamowita. Resztę problemów zostawiam do przemyśleń. Ważne, żeby Wam się podobało. Wątek mocny - naprawdę. A psina potrzebuje na dwór - więc ...... Serdecznie wszystkich pozdrawiam - "uczmy się tak jakbyśmy mieli żyć wiecznie, a żyjmy tak, jakbyśmy mieli umrzeć jutro"- no to na razie - Jacek

Gratuluje.To masz o jednego więcej odemnie.Ja zostawiam sobie jedna sztukę.Jestem przekonany,że mnie nie zawiedzie.I też suczka prosi o spacer,więc spokojnej nocy.

Jackku011 cieszę się że się cieszysz z Markiem-41 usiłowaliśmy tłumaczyć grzecznie prof.dr.inż Ginekologom teoretykom, że raczą być w błędzie i ni ..j nic nie pomagało stąd płynie nauka, że im ciaśniejsza guweńka tym bardziej rozbudowanych potrzebuje teorii rzeczy proste najnormalniej się w pale nie mieszczą.Przykład głowica za***rdala jak pijana po litrze na pusty żołądek taśma prawie się nie przesuwa, kaseta 180 24/24 niezłego zapisu klasy jeszcze znacznie lepszej niż MP3 włączony Ep ostatni numer Economikal play. Zostanę oczywiście przy Uherach ale kupię coś smiesznego do noszenia na pasku na duże kasety VHS wywalę głowicę obrotowa i dam na jej miejsce inną z głowicami do zapisu HiFi Audio wypruję całą elektronikę dla zapisu video i będę miał taki sprzęt o jakim zawsze marzyłem o ile dożyję

Pozdrawiam

Zbyszek

Moja Kukunia też już dokładnie odcedzona

Potrzebny jest tuner TV. A więc albo TV który ma wyjścia A/V (euro/cinch) albo - najwygodniej - drugi magnetowid używany jako tuner, z zaprogramowanymi stacjami, który posłuży za źródło sygnału do zapisu. Bo TV wymusza ogladanie tego co się nagrywa - trochę bez sensu.

Czy ktoś myślał o tuningu i wymianie chociaż części kondensatorów w tym JVC? Może skończyłyby się narzekania na jakość dźwięku.

witam,

no dobrze, a ta opcja bez drugiego magnetowidu, czyli spinamy JVC z TV, mamy z tyłu telewizora gniazdo euro i antenowe- koncentryczne , w JVC tylko BNC (koncentryk) , jak to połączyć ? i co dalej ? czy po podłaczeniu, TV jakimś wstrajaniem ręcznym (lub automatycznym) znajdzie sygnał z JVC (?) tak jak się to robiło z VHS-ami, które miały tylko wej/wyj koncentryczne (antenowe)

Może coś z tego Ci wyjdzie ale nieco wątpię to jest duplikator, czyli maszyna służąca do kopiowania a to, że nadaje się idealnie na magnetofon stereo pracujący na łatwo dostępnym nośniku to już inna sprawa i ta ina sprawa ponieważ jest to sprzęt o niesamowitych wręcz parametrach jest Guwną MYŚLĄ TEGO WĄTKU, dziękuję serdecznie Molibdenowi, który zamiast bredzić i pluć jak inni po temacie znajomych własnym śliniaczku i brodzie udziela rady wyjątkowo logicznej w takiej starej maszynerii najczęściej padają elektrolity.

Pozdrawiam

Zbyszek

U mnie leje ale życzę Wszystkim słonecznego dnia

manix, 20 Mar 2007, 06:37

O nagrywaniu z anteny na 100% nie ma mowy.

Trochę się gubię w tych nazwach wtyków ale to BNC uzbrajasz przejściówkę czincz i teraz kabel z który ma euro (do telewizora) z jednej strony a wyjścia i wejścia (wideo+stereo w sumie 6) czincz z drugiej (do JVS).Telewizor przy odczycie na AV (liniowe) i to powinno działać, przy zapisie odp. program na TV i rec na JVC.Podobnie magnetowidem.

Inaczej chyba nie można (moje zdanie na podst. zdjęć w wątku i doświadczenia z magnetowidami).

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Molibden, 19 Mar 2007, 23:45

W pełni się zgadzam i dodam ,że jest potencjał w tym systemie zapisu i warto zadbać o najlepszy tor zapis-odczyt. nie zapominająco o innych regulacjach i ustawieniach (jest możliwość że ci co już skreślili JVC mają niesprawne bądz niewyregulowane).

Kiedyś czytałem że prędkość zapisu to coś ok. 100 cm/s dla LP i tutaj wycofuję się z opinii że jest kompresja - nie ma mowy o takowej w artykułach gazetowych i nie ma potrzeby przy takiej gęstości zapisu!

"Sygnał foniczny modulowany częstotliwościowo, dla każdego kanału na innej częst. podnośnej(1-2MHz) jest zapisany w głębszej warstwie taśmy ( tutaj ważna jakość taśmy)...(Przy odtważaniu... odczyt odbywa się 'poprzez warstwę wizyjną...W ten sposób dzięki przyjętej metodzie, osiągnięto dynamikę 60db''

Dalej jest że system redukcji szumu dostosowany jest do sygnałów z modulacją częstotliwości i tu podana dynamika 80db(bywa 90 i więcej)

pozdrawiam

Ps miało być JVC nie JVS no i cinch

• Pokaż nowe odpowiedzi