Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Cała przyjemność w tym że to jest jedyny HiFi VHS zapisujący i odtwarzający w Sp - wszystkie inne zapisują przeważnie w 95% w Lp a te brakujące 5% do setki stanowią mające oprócz Lp kilka Ep [[Economical play] wyjątkowo wolny przesuw taśmy przy szybko wirującej głowicy]. Ten sam sprzedający ma duplikatory Panasonic-a, których nikt nie chce kupować ponieważ wymagają zewnętrznego sterowania

Pozdrawiam

Zbyszek.

Korwin, 20 Mar 2007, 08:57

>Cała przyjemność w tym że to jest jedyny HiFi VHS zapisujący i odtwarzający w Sp

Z tego co wiem SP to prędkość podstawowa w którą są wyposażone wszystkie magnetowidy VHS a LP czy sporadycznie EP to funkcja dodawana do sprzętu "wyższej klasy" tak jak zapis wgłębny Hi-fi, bajery edycyjne,przeszukiwarki,programatory nagrywania itd. Dotyczy to domowych.W profesjonalnych nie ma tych bajerów bo to w sumie maszyna do kopiowania kaset a nie magnetowid domowy to oczywiste jak to że w nagrywały w prędkości SP!

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Dobrze ale większość magnetowidów prawie wszystkie nagrywają na Lp Langsam play jedna druga normalnej czyli na 240 jest 8 godzin średniej klasy zapisu a na JVC BR tylko cztery i to w zupełności wystarczy w zupełności aby zapis z tego duplikatora był nie do przeskoczenia.

Pozdrawiam

Zbyszek

>Maju

jeszcze raz - jaki ma być kabel ? z jednej strony euro ( do TV) a z drugiej strony ? ( do JVC) ...nie bardzo orientuje się w tych rodzajach połączeń

Prawde mowiac parametry zapisu VHS audio hifi sa takie same w LP jak w SP, nie ma zadnej roznicy w jakosci dzwieku tak teoretycznie jak i praktycznie.

Do Maja.Zapisywać można oczywiście również obraz.Jakośc jest bardzo dobra,oczywiście jak na system VHS.Ja jako zródła używam tunera cyfry +.Wyjście na cinch i przejściówka na bnc.Jest to całkowicie funkcjonalny magnetowid,tylko nie posiada bajerów,pilota i wolnego odtwarzania.Jego przewaga to ,że potrafi dobrze odtwarzać kasety,które w domowych sprzętach stają dęba.

Głowica obraca się z tą samą prędkością ale przy SP ponieważ taśma ma podwójną prędkość przesuwu w stosunku do Lp odległość między zębami piły lub jak wolisz zakosami cygańskiej drogi jest dwukrotnie większa i musi to mieć na jakość dżwięku odcinek prostopadły jest zawsze taki sam ale skośny jest przy standartowym dłuższy i on odpowiada za nagrywanie i odtwarzanie; prostopadły to tylko powrót z końca do początku.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS są u mnie namiary na pacjenta odpowiedzialnego za wysyłkę wylicytowanych, czy też kupionych poza Allegro

duplifikatorów.

Witam zakręconych.Dałem dzisiaj druga szanse temu JVC.Dałęm mu nagranie z decka (czysty analog nie tkniety cyfrowym nalotem i nagrana w domu na TOP sprzecie domowym swego czasu)troszke szumiace z lat 70-siatych.JVC spisał sie niesamowicie nagrywajac wielką złotą kupę.Szumy wykastrował troche za co mu chwała ale sama muzykę takze.Nagrania z JVC brzmia jak kiepskie remastery cyfrowe.Z moim zaznaczam jest wszystko OK.

zastanawia mnie czemu ten zacny sysytem vhs hifi nie zaistniał na rynku jako zródło muzyki tylko.Moze wszedł za pózno ????Prosze o oswiecenie mnie czemu tak mało słychac o VHS jako domowym zródłe dzwieku.Ciekawe czy własciciele wypas revox i innych dragonów uzywają tego JVC jako głównego sprzetu?

ten system to wielka kupa ozłocona i tyle.Nie nadaje sie do słuchania muzy.MPIO cyfrowy dzieciaka mojego brzmi lepiej.A czysciki do uszu to niech sobie Korwin kupi ja mam czyste...

Sama maszyna budzi szacunek ale ameryka odkryta nie została ponownie.

Grundig High Fidelity

Witam.Mzawek mój żadnych szumów nie wycina,jak są w sygnale to dokładnie takie same są przy odtwarzaniu.

Korwin paczka doszła ,dziękuje.

Albo miałeś pecha i dostałeś ....olony egzemplarz albo q...a spie....ś, trzeba było pojechać z Markiem-41 i wybrać odpowiedni ani jeden z trzech u Niego w tym jeden Jego a dwa moje ani nie pyka ani nie pierdzi ani niczego nie obcina.Mam Panasonica AG-5700E z Sp [180= 180] Lp [180=360] i Ep ostatnie (jest ich kilka) [3h = 24h] jedna 180 na dobę uważam nie stanowi specjalnej rozrzutności mam go jest mój, wiem skąd ściągnąć instrukcję obsługi serwisową i schemat ale nie robię tego ponieważ w formie ksera wynosiłoby dwa razy więcej niż zapłaciłem za ten sprzęt i uczę się jego po milimetrze w piątek idę z nim do Pana Jurka i wspólnie powalczymy.

Przypominam, że HiFiBetamax [też kaseta podobna do VHS tylko mniejsza system bardziej dopracowany] były tak zwanymi magnetofonami podstawowymi w radiofonii USA cywilnej i wojskowej.

Coś w tym JVC zostało albo sp...po przywiezieniu z Okęcia albo egzemplarz był felerny.

Pozdrawiam

Zbyszek

A tymi wyciorami nie czyszczę uszu tylko głowice rolki dociskowe i prowadzące

To ja dziękuję Tobie u Pana Jurka byłem, i spotkał się z tego typu zjawiskiem ma ono charakter elektrostatyczny w żadnym HiFiS-VHS czy HiFiVHS nie występuje przy wolnym przesuwie taśmy i tak jak pisałem zapis jest idelnie czysty bez zniekształceń i obcinania dolnych i górnych częstotliwości [ mowa oczywiście o sprzęcie pół i w pełni profesionalnym a tak zwanym home audio bywa różnie] w czwartek będę miał transport do znajomego i wezmę

z Akademii Muzycznej Nagrę IV od kumpla i zrobię kawał skopiuje z Kudelskiego na JVC i przekonam się nausznie jeszcze raz, że niczego nie straciłem po drodze.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin, 20 Mar 2007, 16:00

Tą instrukcję mogę Ci wydrukować na laserze który właśnie odebrałem z naprawy-warto więc go trochę pokatować że by sprawdzić czyczegoś nie spieprzyli, dasz tylko swój papier .Co ty na to ? pózniej w przyszłym tygodniu wpadnę ze swoim nowym słuchawkowym referencyjnym nabytkiem i ocenimy co faktycznie jest wart ten dżwięk "wideo"

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Korwin

ty chyba nie rozumiesz o czym ja pisze tutaj !Nic mi nie obcina wysokich czy niskich w tym JVC jest taki sam jak inne .On sie po prostu na h.. nadaje do muzyki.On nie potrafi nagrac 100% wiernej kopii .On przestawia zupełnie dzwiek .ON SIE NIE NADAJE DO ROBIENIA KOPI AUDIO .Wszystko cyka niby na miejscu .On moze nagrac w dobrej jakosci dzwiek VHS hifi + obraz.Do odtwarzanie gównianych filmów.On produkuje najwierniejsze kopie audio ale w nieznany i niesamowity sposób zupełnie spierdolone...Spierdolone tak ze to jest zupełnie niepojete ze było tak blisko ideału...jezeli komus nie przeszkadza taki mały feler to no problem.Ja wiem na 100% KORWIN ze nie rozpoznasz kopi mp3 lub nagrania z CD.

Grundig High Fidelity

zreszta poczytaj KORWIN inne wpisy ( nie moje) o jakims działaniu tonizujacym i równajacym dzwiek w przypadku JVC.On go zupełnie przestawia.Przy nagraniu jakis spiewów z mikrofonu moze nie ma to znaczenia w przypadku muzy jest to katastrofa prawie ze historyczna heheh.Moim zadniem to najwieksza porazka z jaka sie spotkałem w przypadku nagrywania na tasme....Mysle ze to jeszcze wieksza klapa niz osławiony i nie słyszany w moim przypadku DBX...

Grundig High Fidelity

o mnie | ignoruj | PW

stat: 943 / 19 / 0

14 Mar 2007, 01:21

Krótki komentarz: Wszyscy się tutaj zachwycacie zapisem helikalnym dźwieku na kasetach VHS. Niestety sam system ma poważne wady dyskwalikujące go jako żródło dobrej jakości.

1. Szum pochodzący od przełączania głowic, w zapisie pracują dwie głowice przełaczające się 50 razy na sekundę. Czasami tez słychac prace "trackingu".

2. Zapis jest robiony modulacją FM i ze wzgledu na małą głebokość modulacji uzyskuje się dynamikę 35-40 dB, aby ją zwiekszyć sygnał przed zapisem poddaje sie kompresji 2:1 (albo 2.5:1), w trakcie odczytu przeprowadzany jest proces odwrotny, co daje ok. 80 dB, System z zasady działania jest podobny do DBX i jest obarczony jego wadami, niestety jest słyszalne "oddychanie".

3. Zapis jest bardzo wrażliwy na jakośc taśmy a konkretnie na tzw. "drop out" czyli krótkotrwałe zaniki zapisu na taśmie, stąd często słychac trzeszczenie.

4. Przenośność zapisu miedzy magnetowidami z uwagi na wysokie wymaganie dotyczące ustawienia toru prowadzenia taśmy jest problematyczna.

Jakościowo zapis VHS Hi-FI FM Stereo jest zbliżony do 3 głowicowych magnetofonów kasetowych średniej jakości. Do poziomu najlepszych decków czy standardu DAT bardzo, bardzo mu daleko.

To napisał niejaki MIREK 24 .Zgadzam sie z punktem 2 oraz nie zgadzam sie z koncem postu .Lepsze sa nawet dwugłowicowe wysokiej klasy

Grundig High Fidelity

Nie obraź się ale z muzykami i kompozytorami mam do czynienia od lat niepamiętnych w ksero dowodu z przed lat czterdziestu na prawdę słów moich owinąłem ten papierek dość istotny który wisiałem Markowi nagrywałem od połowy lat 50- na taśmie a od 1943 do 1945 na drucie stalowym Przerzuciłem przez swoje ręce kilka Nagr Uherów i Riporterów węgierskich. Nie wymądrzaj się ten egzemplarz, który masz albo jest rozregulowany albo

uszkodzony, ten mój znajomy do którego dość regularnie tuptam był kiedyś w pierwszej piątce europejskich pianistów jazzowych g.... by nie kupował na liczniku magnetowid JVC BR 7000ERA ma 8000 godzin jest wyjątkowo zadbany i śliczny. Nie licytujmy się kto by co rozpoznał a kto nie lekko różnicę między MD DVD kartą flasch czy jeszcze czymś innym.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwim

Ten system nie nadaje sie do kopiowania muzyki.Mój JVC jest w dobrym stanie ,regulowałem tylko tracking.To jest porazka.czytałem tu o jakis porównaniach do szpulaków revox i jednak róznice były.Te małe róznice to przepasc w audio.To nie jest sprzet do słuchania muzyki.Korwin ja do ciebie nie pije w zadnym przypadku tylko uwazam ze do takiej maszynki jak twój uher ( o którym słyszałem nie tylko na forum) ten JVC nie ma zadnego startu.On nagrywa wielką kupe złotego i pieknego shitu.Korwin on brzmi gorzej od niejednego odtwarzacza MP3.Sam byłem nim zachwycony ,tą liniowoscia itd.I on inaczej nie nagra chocby sie człowiek zesrał za przeproszeniem.Napisze ci tez ze szkoda mi wyrzuconej stówki praktycznie w błoto jako ze filmów na VHS nie ogladam.mam nadzieje ze nie obraziłes sie na mnie.

ps

próby robiłem z właczonym wyłaczonym reduktorem niby szumów.zawsze wychodziła piekna złota kupa.

I w sumie chyba wierniej nagrywa na stacjonarnych głowicach ,choc wtedy zje go kazdy kaseciak....NIEWYPAŁ

Grundig High Fidelity

Do Mzawka

Nie wiem

Skąd Mirek-24 wyciągnął taki stek bzdur i nie wiem dlaczego jak echo bezkrytycznie głosisz te same brednie. Istnieje naprawdę bogata literatura na temat helikalnego zapisu audio żyją w Polsce fachowcy zajmujący się rejestracją magnetyczną dźwięku obrazu i innych wielkości fizycznych. Kilka naprawdę znanych i cenionych państwowych uczelni technicznych prowadzi pełne studia z doktoranckimi włącznie z Inżynierii Dźwięku. Nie odpowiada Ci Twoja sprawa nie obrzydzaj innym a jest już kilku którym ten konkretny sprzęt się podoba i jego możliwości im wystarczają całkowicie wystarczają

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Rafaella

Papier przyniosę tylko jaka i do czego jest ta instrukcja, przyniosę pod Halę w niedzielę Panasonica AG-5700E i zostanie u Ciebie przez tydzień do następnego święta lasu na Grzegórzkach i będzie wreszcie nie spokrewniony świadek na forum. Ostanio odbija fachowom od muzyki że to, że tamto, że siamto przez tydzień zdążysz się przekonać co może profesionalny sprzęt zwykła taśma video i odrobina trudnej sztuki myślenia.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie!Mzawek co się tak przypiąłeś do tego BRa? Masz jakieś problemy i odreagowujesz?Uważaj co odpowiesz - bo jestem zawodowcem w tej dziedzinie. Czy ktokolwiek tutaj neguje dźwięk z Twojego Duala? Nie o to chodzi. My tu coś dobrego budujemy , a Ty chcesz burzyć. Gdybyś miał rację - pochyliłbym głowę przed Tobą i przytaknął 100 razy, ale Ty NIE MASZ RACJI. Tylko Tobie kompresuje innym nie .Te przytaczane techniczne liczby i cyfry nic się mają do prawdy.BR nagrywa wszystko co mu się da na wejściu. Poczytaj sobie wyżej.Nikt tez nie twierdzi, że położy na łopatki wszystkie Revoxy i spółkę, ale z PR999 MKIII juz był porównywany i z AKAI GX635D także, obydwa porównania, szczególnie to drugie wypadają na kożyść BRa. O deckach nawet nie wspominam. Ale jeśli się upiearasz - proszę bardzo podaj modele jeden model decka, który będzie lepszy od JVC i znajdziemy kogoś , kto to sprawdzi, szpulowce też proszę - wielu z nas ten sprzęt ma w domach i może uczciwie poóc w porównaniach. Jeśli Twój Dual lepiej nagrywa niż JVC - masz rację, bo każdy ma swoją. Jestem w stanie też zrozumieć Twoj pogląd na temat dźwięku JVC, ale tak prowokujesz, że zaczynam sądzić, że robisz sobie jaja. Dla rozcieńczenia - moje BRy mają się świetnie. Kopia winyla Toma Waits - Swordfishtrombones - dzisiaj zrobiona - oddech, trzaski z płyty ( nie z BRa), piękna krystaliczn góra, i bas nie do pobicia , wkładka AT440ML - kosztowała 9 razy tyle co JVC . Serdecznie pozdrawiam wszystkich taśmiaków ze szczególnym uwzględnieniem mzawka - Jacek

Do Mzawka

Mogłeś chłopie nic nie uszkodzić, tylko jakieś zasrane pojemności szlag trafił [elektrolity wyschły i utraciły swoją pojemość tą myśl podsunęło mi Twoje twierdzenie, że nie słyszysz różnicy między włączonym i wyłączonym DBX-em to sie q.... słyszy nawet na pietnastodzięciołowym kacu [1 dzięcioł podstawowa jednostka jebania w łeb z odległości 10cm z siłą jednego kG o czasie trwania jednej sekundy]

A więc rację miał Molibden pisząc o kondensatorach

Pozdrawia

Zbyszel

Podejź Kargul to płota tak jak ja podchodzę

Korwin, 20 Mar 2007, 18:39

Myślałem że masz instrukcję w formie elektronicznej n.p.w PDF-e lub link do niej napisz na PW to Ci podam adres mailowy do siebie. Ja nie mam skanera w dobrym stanie chyba jest tasiemka do wymiany ale co można wymagać za 20 złotych :) i musiał bym prosić dzieciory żeby zainstalowały windowsa u siebie (syn strasznie się drze jak mam takie pomysły co do windozy) jak będziesz miał te JVC u siebie to podejdę do Ciebie z słuchawkami koń jaki jest każdy wie,nie chce mi się targać tego żelastwa (Panasonica) do siebie, chyba że ten JVC o który ta cała awantura to się dla forumowiczów poświęcę i potargam ,

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>Korwin

rewelacyjna jednostka ten "dzięcioł" ! :-)))))

>Mzawek

chyba rzeczywiście coś musi być nie tak, z tym Twoim Be-eRem, bo on naprawę nie kulawo gra.

Ja ze swojego na razie nawet nie odkręciłm górnej pokrywy, czyli pewnie usyfiony na cacy.

Panowie nie bierzcie moich wpisów do siebie osobiscie.Co lepsze czy gorsze to zalezy oczywiscie od osobistych preferencji.W sumie te forum od tego jest,Gdyby ten JVC dalej mnie zachwvcał grałby dalej a nie stał w piwnicy juz.Kondensatory sa w nim OK mysle.Ja nie moge zniesc jego sztucznego dzwieku ,za duzo podczas nagrywania kopi zachodzi jakis normalizacji i wyrównan.Jakby zostawili w srodku jakiegos kitajca za konsoletą.W moim odczuciu DYSKWALIFIKUJE go to zupełnie.Jako ze nie potrafi nagrac tego co dostał ze zródła.On wszystko nagrywa jak leci tak samo i najwieksze wpływ na brzmienie ma jakis układ wewnatrz..Decki tez nie potarfią do konca dobrze nagrywac ale brzmią i nie udaja ze potrafią wiecej.Tydzien męcze sie z tym JVC kupiłem b,dobre tasmy i zapał mój ostygł zupełnie.Co nie zmienia faktu ze mozliwe ze jestem walniety ale głuchy nie bo bym róznicy nie słyszał.

W moim odczuciu stary dual brzmi lepiej od tego JVC.

Nagrywałem na JVC z ONKYO DX7511 + dwa decki .A nawet sciezke dzwiekowa DVD.Gramofonu nie posiadam a pewnie tu zachodza najwieksze szkody.

Tak jak napisałem robi b.dobre kopie nagran mozliwe ze w sumie pomiarowo najlepsze na swiecie lecz niestety w jakis tajemny sposób uszkodzone.Pamietajcie moze tez o tym ze VHS hifi nie jest chyba docelowo formatem do odsłuchu samej muzyki.

Fakt ,nie bede juz wam bruzdził w watku.Ale nie wiem czy dam rade...

Grundig High Fidelity

Panowie na wyluzowanie :)

Gdzie diabeł nie może tam ja wychędożę - ksiądz

Gdzie dwóch się bije, tam korzysta dentysta

Gdzie kucharek sześć, tam cycków dwanaście.

miłego wieczoru :)

audiomagia.blogspot.com

Za tyle poszedł "nasz" JVC na ebay za zachodnią granicą (zwróćcie uwagę, że biedak pozbawiony był choćby jednej gałki):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym tygodniu powinienem mieć serwisówkę don.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi