Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Korwin Ares to taki Kudelski w wersji dla ubogich gorszy niż Twój wcześniej rozpatrywany Tascam HD-P2

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Chyba że C ten to full maszyna nawet można przesyłać nagrania przez telefoniczną linię ISDN

Ares-C

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rafaell ty wiesz minimalistą nigdy nie byłem, tego mogę mieć do trzech godzin po telefonie, jest z mikrofonami + dodatki w cenie niezłego samochodu i nie stanowi on szczytu moich mażeń tylko Nagra IV o cenie niewspólmiernie niższej bo od 1500-3500 złp a za 4000 z dostawą na wycieraczkę

Pozdrawiam

Zbyszek

To masz swoją Nagrę 4,2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Nagroda prezesa na dzień dobry

Ukryta Zawartość

Taśma zwe szmaciarni zalepioną dziurą po św. pamięci ząbku brak pyknięć i trzasków dynamika rewelacyjna

góra bardzo dobra usunę limiter lub domyję jeszcze tor taśmy i zmienię bele g... na Maxella.

Słonecznego Dnia Wszystkim a szczególnie Jackkowi011 bo jedzie na łono.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Wlasnie znalazlem przypadkiem ciekawy artykul w Radioelektroniku nr. 12/96, p.t. Magnetowid jako magnetofon. Sa schematy blokowe toru zapisu i odczytu w magnetowidzie VHS hifi. No i dane, przykladowo wzgledna predkosc przesuwu tasmy to 4,9 m/s. Sygnal poddawany jest najpierw dynamicznej redukcji szumow (cos jak stary uklad DNL), potem przechodzi przez filtr dolnoprzepustowy 20 kHz a nastepne poddawany jest kompresji tynamiki 2:1. Przy odczycie na odwrot. Tor hifi dosc dobrze opisuje tez ten dokument:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję serdecznie nie wiem jeszcze ćzy to jest System Sony-ego czy JVC - nie zdążyłem jeszcze zerknąć

Pozdrawiam

Zbyszek

Zdjęcia z dorabiania "timer rec"

1. Przerwane ścieżki od włącznika Dolby i zlutowane dwa piny pod złączką CNN1 - Dolby stale włączone.

2. Kolejna przerwana ścieżka i dolutowane przewody.

3. Przewody dolutowane do przycisków "Play" i "Rec"

Efekty próby nagrania i odczytu na kasecie EMTEC Vision chrome - trzeszczy bardziej niż na Panasonic HiFi :( Nie są to raczej wyładowania elektrostatyczne - podłączyłem kabelek do masy a drugim końcem dotykałem wirującego bębna w róznych miejscach podczas odtwarzania (oczywiście nie w miejscu konaktu z taśmą :) ) i trzaski były bez zmian. Uziemienie BR'a poprzez podłączenie do kaloryfera też nie pomogło..

Ukryta Zawartość

post-2962-100005101 1175381389_thumb.jpg

post-2962-100005102 1175381389_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczekajmy

Poczekajmy na wypowiedź Rafała, u mnie idzie idzie idealnie nawet na kasetach ze szmaciarni, czyste niezajechane nośnik niewiadomego producenta. Maszyneria jest niezwykle precyzyjnie wykonana bez dokładnego łopatologicznego opisu co jest co i do czego służy i co się dzieje gdy pierdolnie częściowo lub na amen nie ma się co wymądrzać i wygłupiać. Ja przy tej zabawce pozostaję daje bardzo wiele możliwości, jej parametry obadane metodą na ucho mnie osobiście odpowiadają - te z instrukcji i pomiarów poznamy prędzej czy później - osobiście wolałbym to pierwsze. Rano umyłem co mogłem skręciłem apiat' i nie grzebię.

Pozdrawiam

Wszystkich

Zbyszek

PS.

Mam oprócz tej dwójki PANASONIC-a AG 5700E na chodziie jedynie z instrukcją obsługi - bez schematu i serwisówki i wiem do jakiego stopnia łeb opuchnąć może.

Z tego co zdołałem sie dowiedzieć z opisu za który bardzo dziękuje to wojna o kompresje sygnału jest niepotrzebna.Podobny system stosuje sie w sygnale radiowym,telewizyjnym i nie ma problemu z barwą dzwięku.Filtr jest na początku toru zapisu i tutaj jest pytanie.Jeśli go usuniemy,to pojawia sie jakieś śmiecie w sygnale ,czy jest to tylko zabezpieczenie ,tak na wszelki wypadek.Ale to dopiero sprawdzi się dokładnie w serwisie.Żałuje,że nie mogę w tym uczestniczyć osobiście,ale niecierpliwie czekam na wiadomości z Krakowa.Pozdrowienia dla wszystkich i znikam na świeże powietrze.

Do Marka-41

Jeśli czasem nagrywam z czegoś innego niż mikrofon to tylko z Programu Trzeciego P.R. system obróbki sygnału u Nich jest taki sam jak w JVC BR a więc jeśli Trójka prawie wszystkim odpowiada to niech Ci Prawie Wszystcy nie

plują na ten duplikator, byłem pod Halą Targową na pchlim znajomego nie było a więc obtargałem się jak głupi zanosząc Mu do sprzedania kolorową drukarkę Epsona 100 + hak którą mi wisi też nie zainkasowałem goło lecz

wesoło przyniosłem kupioną za ostanią złotówkę taśmę VHS z początku lat 80-tych myślałem, że usłyszę trzaski,

pyknięcia pierdzenie nic z tego.

Pozdrawiam i życzę słonecznego dnia

Zbyszek

tomektoon

Jesli czyszczenie nie pomaga poreguluj wałki prowadzące.Sprawdz głowice po lupą chocby.Sa na dole bebna głowicy takie małe wpusty jakby prostokatne ,sprawdz czy nie ma jakiejs niteczki.Musi byc jakis feler na drodze tasmy.Ja zrobiem to dokładnie i trzaski znikneły.Lub kasety masz z małymi wadami.

Grundig High Fidelity

Obejrzyj dokładnie 2 wałki takie pod skosem zamontowane.Sa na nich slady tasmy z pewnoscią .postaraj sie izopropanolem doczyscic.

pozdrawiam

ps.No i jak z cieciem i kastracją dzwieku.Tnie czy nie tnie ?

Grundig High Fidelity

Tnie jak mp3 albo jak program 3 PR na UKF FM, do czego Korwin się przyznał. Kastruje bo musi taki to jest standard. I nic nie pomogą przeróbki wycinanie limiterów i inne czary niedouczonych technicznie fanów zapisu VHS HI-Stereo FM.

Pozdrawiam

mirek24, 1 Kwi 2007, 21:01

Oj to byś się zdziwił wczoraj koncert na żywo był superanalogowy (Ajani & Cohen)dopiero þożniej szło z komputera i to słychać u mnie na kasecie (nagrałem)Trójka jest przy autorskich audycjach radiowych puszczana z CD Studer741 naprawdę referencyjna i tu na ucho ciężko wyłapac, z taśmy to już nikt chyba nie puszcza.

Pozdrawiam

Rafaell

Mirek 24 zastanów się co piszesz i kto jest niedouczony ,preemfaza i deemfaza niczego nie wycina,jest to bardzo popularny sposób na zwiekszenie odstępu od zakłóceń ,uzywany w wielu urządzeniach.To co tnie pasmo w radiofoni to lenistwo gosci odpowiedzialnych za emisje,wolą po prostu ograniczyć pasmo ,niż ryzykować interferencje na innych częstotliwościach.Mozna nadawać nawet 20hz-18khz ,ale większośc stacji nadaje 20hz-12,500khz.Ja nie tylko się interesuje techniką ,ale równiez pracowałem przy produkcji ,więc mam o tym co pisze troche pojecia,a nie tylko teoretyzuje.

Z sygnałem w radio jest to samo normalnie Trójka nadaje 81dB a Kydryński puszczany w niedzielę potrafi sobie załatwić że audycja ma 101dB czyli dobre super radio może być tylko trzeba posmarować (dobry sponsor Pilzner Urquell), bo tak na codzień to szkoda się wysilać

Pozdrawiam

Rafaell

Siesty i programu II PR rzeczywiscie mozna słuchać. Zgadzam sie że UKF FM ma lepsze parametry akustyczne od sprzetu JVC. Tutaj przede wszystkim nikt nie wycina sygnału 50 razy na sekunde (przełączanie głowic), a kompresje stosują podłe rozgłosnie. Pan Kydryński pewnie załatwia przestawienie limitera do wartości akceptowalnych prze normalne ucho. Natomiast standard VHS Hi-hi Stereo zakłada, kompresję 2:1 dewiację typowo 50 khz i premfazę 6db/oktawę, co w połaczeniu z problemami z nośnikiem magnetycznym powoduje żałosny efekt soniczny.

O ile wiem to nie istnieja odbiorniki UKF FM odbierajace sygnal z dynamika 81 dB, o 101 dB nawet nie wspominajac. Do tego system transmisji FM ogranicza sygnal do 15 kHz. Kazdy system zapisu dzwieku jest jakims kompromisem, VHS hifi stosuje kompresje, ale bezstratna, natomiast MP3, minidisc, MPEG1, MPEG2 i DCC stosuja kompresje stratna. Parametry systemu VHS hifi dorownuja polprofesjonalnym magnetofonom szpulowym. Nejwiekszym problemem sa tu szumy przelaczania glowic.

Witajcie!No to weekend się kończy. Trochę byłem na łonie jak to Korwin mówi, ale także pracowałem przyjemnie z dźwiękami. Po pierwsze myłem BRy. Zrobiłem także dobre nagranie analogowe i zacząłem to kopiować ( dla testu i relaksu ). Zrobiłem kopię winyla Dead Can Dance - Into The labyrinth z wkładki AT440 ML na decka Pioneer CT-F 950 na doskonałą taśmę metalową TDK MA-XG. Ten Pioneer świetnie nagrywa na metalowych taśmach. Nagrało się ostro bo wkładka taka , taśma taka i Pioneer taki. Nagranie bardzo wyraziste bo takie miało być. Potem Pioneera podłączyłem do BRa i skopiowałem to wszystko na maxellkę XR-S. BR nagrał idealnie to samo. Nagranie na tej metalowej taśmie wyostrzone, aby sprawdzić szczególnie wysokie tony i delikatne trzaski płyty winylowej. Jakość nagrania absolutnie nie do odróżnienia. Pełne piękne pasmo i dynamika utrzymana na bardzo wysokim poziomie. Na taśmie w JVC zapisały się oczywiście nie tylko trzaski płyty, ale także lekki szum taśmy z PIoneera - słowem wszystko w najdrobniejszych detalach. Nie ma mowy o cięciu niczego. Kasetę nagraną na jednym BRze włożyłem do drugiego, trzeciego i czwartego BRa - absolutna kompatybilność. Jest więcej jak pięknie. Nie będę komentował niektórych wypowiedzi wyżej, bo już mi się nie chce. Nie zamierzam czegokolwiek w BRze zmieniać , lutować i przerabiać. Zostaje tak jak jest, ale piszę się na instrukcję serwisową. Bry - które kupiłem - to najlepsze magnetofony ( nie wiem jak nagrywają video bo nie jest mi to potrzebne) jakie słyszałem i jest to wg mnie najlepiej wydane 4x 50 zł.

Dodam tylko ,że wszystkiego słuchałem na bardzo klarownym wzmaku Symasym - klon + ProAc Response 2,5 - klony, ale tylko dlatego, żeby sprawdzić dokładnie klarowność pasma. Normalnie wróciłem do swojego ciepłego słuchania przez preamp na lampach i grundigi - jest to niezwykły klimat i można godzinami słuchać i zasypiać i budzić się - po prostu bajka.

Więc Panowie cieszcie się z życia i z małych radości które ono daje codziennie.

Marek-41 - nie podziękowałem Ci za to że odkryłeś tego BRa - więc ....ukłony do stóp

Korwin> Nagrywaj Zbyszku ile tchu - bo to co robisz jest warte tego

Wszystkich pozostałych miłośników analogowego grania serdecznie pozdrawiam - Jacek

PS. Macie rację - koncerty na żywo z trójki idą pięknie ( ale broń Boże przez satelitę - tylko naziemna transmisja)- też to sprawdziłem - reszta pocięta nie do słuchania. To skandal - czy kiedyś wróci piękny dźwięk w radio, czy pięknym pozostanie to co my nagramy? Jeszcze raz ukłony dla wszystkich - Jacek

I jeszcze jedno, w urzadzeniach systemu VHS hifi nie wystepuje filtr MPX, jesli tuner jest nieco nizszej klasy, czyli slabo tlumi sygnal pilota 19 kHz, to nagranie bedzie znieksztalcone.

Tu widać jak to sie dzieje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi