Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam, wypisywanie prawie że ogólniedostępnych uwag bzdetologicznych nie ma sensu liczą się jeszcze takie dla licznych Guru nie istotne detale jak fakt, że JVC BR zapisuje w HiFi VHS nie przy Lp tylko przy Sp dla nich podwojenie prędkości przesuwu taśmy tak bezwzględnego jak względnego to mały pryszcz i ciepłe piwo, a ja słucham tego dzień w dzień i zanim nie zapoznam się z serwisówką i opisem technicznym tej konkretnej maszyny

nim ją zatargam na AGH a jest to kawałek drogi i 17 kg i jej nie pomierzą tam dokładnie lub nie uczynię tego zgrubnie w domu sam nie będę wypisywał wiadomości z Wikipedii Googli i innych internetowych źródeł. Poczekam spokojnie na serwisówkę. Obecnie mam już następny problem choć ustrojstwa jeszcze nie ma w domu: i nazywa się Dual C830

Pozdrawiam

Zbyszek

Podwojenie predkości przesuwu taśmy powoduje jedynie zwiekszenie szerokości śladu zapisu scieżki dzwiękowej do ok. 31 um. Scieżki audio sie nie nakładaja tak jak w trybie LP. Powoduje to oczywiscie zmniejszenie wrażliwości systemu na błędy prowadzenia tasmy i drop out-y. Reszta pozostaje bez zmian, szum przełaczania głowic kompresja itp. Bęben z głowicami nadal wiruje z taką sama predkością. Szybkość zapisu pozostaje taka sama. Taka jest zasada zapisu helikalnego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Zobaczę jego konkretne dane w serwisówce, może usunę ogranicznik pasma, może nie, istnieje możliwość dostarczenia tej zabawki na AGH aby ją przetestowano obecnie cieszę się nim podwójnie ponieważ mam dwa egzemplarze i myślę jedynie o dorobieniu do niego podsłuchu słuchawkowego i podpięcie przez Remote pausy do wyłącznika pod nogą [chwilowa] i przy klawiaturze [stała]

Tak czy siak zostaję przy tym sprzęcie, odpowiada mi jego solidne wykonanie całkowicie wystarczają mi jego akustyczne parametry piszę o tych konkretnych egzemplarzach które w domu mam łatwość zdobycia nośnika i jego niska cena i wyjątkowo przyjemna obsługa [nie powiem aby była do przesady łatwa]

Zbyszek

PS. Czekam na serwisówkę

Kupiłem dziś kasetę Maxell XR-S i nagrałem. Trzaski i pryknięcia jeszcze częściej niż na kasecie Panasonic.

Poniżej wyjście słuchawkowe ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już głupieję absolutnie, naprawdę nie wiem co Ci doradzić u mnie jest absolutnie czysta cisza, robisz idealne zdjęcia, myślę, że ratunek pojawi się wraz z serwisówką i każdy serwisant radiotechnik sobie z nim poradzi obecnie jest to jedynie gra w ciuciubabkę ja podejrzewam wyładowania elektrostatyczne ale mogę się mylić i jest

to cholerstwo innego pochodzenia. Tak czy siak trzeba będzie zeżreć tą kaszkę bez puszczania pawia na śliniaczek, przyznać jednak musisz, że ustrojstwo wykonano wyjątkowo solidnie. Ale zbliżają się święta. Twojej Rodzinie Tobie i wszystkim Twoim Podopiecznym Zwierzętom życzę Wszystkiego Najlepszego

Zdrowych i Pogodnych Świąt

Witaj Tomektoon.Bardzo dziękuje za odkrycie wyjścia słuchawkowego.Co do tych trzasków to mam taką propozycje.Wiem ,bo sam to odkryłem,że podczas przeprowadzki na okeciu pomieszano dobre sztuki z uszkodzonymi.Jeśli mieszkasz w okolicach Warszawy,może warto spróbować wymienic twój egzemplarz na inny ,powołując się na ten fakt.Powodzenia i spokojnych świąt.

Tomektoon

Zadzwoń do nich i zacznij rizmowę uprzejmie powołaj się na mnie ja im trochę ten interes rozkręciłem nie pragnąc niczego w zamian, dwoniłem przed chwilą do nich rozmawiałem i złozyłem życzenia dzwoń pod numer 602 697677 podadzą Ci numer telefonu stacjonarnego do Pana Jacka - nie ma sprawy wymienią, jeśli nie mieszkasz w Warszawie lub okolicy poproś kogoś z Naszych pomogą ja dzięki Markowi-41 i Rafaellowi mam w domu dwa tak idealne, że boję się ich nawet spraną bawełnianą szmatką wewnątrz przcierać. Pytanie wprost czy to jest podsłuch w trakcie nagrywania i odsłuch przy nagrywaniu.

Pozdrawiam

Zbyszek.

I nie męcż się tylko wymień

tomektoon>potwierdzam to co mówi marek-41.Ja wymieniłem na okęciu bez problemu Bra. który wciągnął kasetę i wyjąć nie chciał. Oni bez problemu wymienią i jeszcze przeproszą za kłopot. z tym, że nie masz pewności co weżmiesz, ale mają na pewno serwisowana część i jak powiesz, że JVC nie będzie u Ciebie leżał tylko pracował to dobierzesz pożądny model. Może ktoś odkryje w tym wątku przyczynę trzasków, ja wiem tyle,że moje cztery szuki trzaskały na starych tasmach, umyłem dokładnie i kupiłem nowe taśmy i przestało- czyli czystość sprzętu ma wpływ, może rzeczywiście chodzi o elektrostatykę. Przecież ta głowica zapier....a no i tarcie, a taśma namagnesowana, ale w tak rozbudowanym modelu na pewno przewidzieli te sprawy i może coś się zestarzało - tylko co? Na maxelce, o której piszesz u mnie ani jednego trzasku na wszystkich czterech sztukach, nawet gdy na jednym tracking jest poniżej zielonego pola - i tak nie trzeszczy. Te osiem wejść , które umieściłeś na zdjęciu służą do serwisu sprzętu. Są po to aby serwisant nie rozkręcając grata mógł pomierzyć strategiczne parametry. Wyniki tych pomiarów pozwalają na dalszy serwis bądź nie. Korwin z pewnością rozgryzie problem trzasków, tylko zastanawiam się jak - przecież jego sztuki nie trzeszczą.

Jak możesz - wymień na inny, a najlepiej weź dwa. Jeśli nie możesz trzeba czekać , aż ktoś rozgryzie to na forum. W każdym razie dobrze wyregulowany, czysty i nie zajechany BR - nie trzeszczy - i to najważniejsze, bo gdyby wszystkie trzeszczały - to by znaczyło, że ten typ zapisu tak ma i wtedy byłoby do d.... Ale tak nie jest.

Powodzenia i życzę Tobie dużo radości z użytkowania tego giganta , a problemy zawsze czegoś mogą nauczyć. Więc zdaj relację co dalej robisz , a może samemu dojdziesz do tego.

Pozdrowienia dla wszystkich - Jacek

Niestety mieszkam w Gdyni, więc przesyłka droższa od BR'a. Swojego już trochę poprzerabiałem jak widzieliście. No i w czyszczenie włożyłem tyle pracy, że nie mam ochoty wymieniać go na kolejnego brudasa. Jak serwisówka nie pomoże to dozbieram trochę grosza i kupię drugiego, założę mu czystą obudowę a pierdzącotrzaskającoprykający będzie magazynem części na przyszłość :) Tylko tym razem przydał by się jakiś uczynny forumowicz, który by wybrał jakąś ładną sztukę i wysłał mi... Ale to po świętach.

Korwin -> Zarówno przez wyjścia serwisowe z przodu jak i czincze z tyłu można podsłuchiwać nagrywany dźwięk i np wyrównywać potencjometrami poziomy kanałów bez patrzenia na wskaźniki.

Pozdrawiam

Wierzę w Marka-41 jak żydzi w Mojżesza a muzułmanie w Machometa polecam o przyłączenie się do tej sekty,

za godzinę z hakiem jadę na kardiologię do przeglądu aby w czasie Świąt z powodu beztroski i braku lekarst nie

wyciąć Rodzinie numeru w stylu "Jaś nie doczekał"

Dziękuję za informację o podsłuchu

Najserdeczniejsze życzenia ŚWIĄTECZNE dla Ciebie i Twoich Bliskich

Zbyszek

Witajcie

W związku z nadchodzącymi świętami składam w tym wątku najszczersze życzenia wszystkim tym którzy tu piszą .

Zdrowych, Pogodnych

Świąt Wielkanocnych,

pełnych wiary, nadziei i miłości.

Radosnego, wiosennego nastroju,

serdecznych spotkań w gronie

rodziny i wśród przyjaciół

oraz wesołego "Alleluja"

MAG

audiomagia.blogspot.com

Do tuptania z pół pustym koszykiem jeszcze 2 i 1/2 dnia coś w tym czasie obrócz wyżerania rodzynek do ciasta i podpijania wody ognistej uszlachetniającej schładzane kompoty i napoje zrobić pożytecznego można. Zróbmy oprócz kupna jaj kurzych [strausa ili drugich znamienitych kampazitorow] kiełbasy szynki zakup wtyczekXLR [trójpinowy canon (męski)] kabli lutu i kalafonii i innego dobra.

Pozdrawiam Zbyszek

Wesołego Alleluja

Wszystkiego najlepszego w święta i oczywiście po nich.Co do wtyków XLR to miał bym je tylko z jednej strony,więc chyba zostane przy cinch.W końcu kable nie mają po 25 metrów.

Witajcie! Przyłączam się do życzeń Maga...pozdrawiając wszystkich z życzeniami zdrowia dla Was, waszych rodzin , psów , kotów i innych żyjątek jak również radości z muzyki, dźwięków i kochanych grających sprzętów - Jacek

Witam

Bolesław Urbański Magnetowid w pytaniach i odpowiedziach WNT Wwa 1989 str 292 - 297 Magnetowid jako Magnetofon Cyfrowy czyli DAT na gigantyczne kasety

Szukajmy Procesorów PCM SONY-ego np: PCM-F1 lub PCM 1610 albo innego ustrojstwa na którym pisze Digital Pulse Code Modulation i rec resolutiom 14< > 16 bit a wtedy by JVC BR-7000ERA nie miał żadnej konkurencji zapewniając jednoczesny i analogowy i cyfrowy zapis sygnału analogowy aby się nim cieszyć do syta i oporu a

cyfrowy aby umieszczać w formie plików muzycznych w internecie to co uprzednio na nim zostało nagrane,

Pozdrawiam

Zbyszek

Rozmawiałem ze słynnym Panem Jurkiem oj będzie się działo na tym forum oj będzie ,ale dla naszego dobra proponuję jednak na PW . Tym co coś żle słyszeli gratuluję słuchu u nich jest OK ,zaczekajcie jeszcze trochę jak będzie ta serwisówka i obciapie się te filtry ,nietopierze ,wieloryby i amerykańskie łodzie podwodne też nie będą wszystkiego słyszeć co się nagra.Ile wzmaków głośników i.t.p. pójdzie na śmietnik bo nie podołają. Na szczęście to nie mój problem

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Serwisówka w wersji papierowej :( dojdzie do Korwina następnie do Pana Jurka tam usunie się to co przeszkadza i sprawdzi się czy reszta elektroniki podoła i wtedy będziemy wiedzieć ile pary jest w sprzęcie. Pan Jurek mówił że filtry bardzo brużdżą w sprzęcie i trzeba je wywalić,

odpowiedż na pytanie jak to zrobić fachowo powinna być w serwisówce, lepiej na razie nic nie gmerać,wychuchać mechanikę -przesmarować, poczyścić głowice,uziemić części wirująco ocierające i jeszcze troszeczkę zaczekać

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Panowie

Pośpiech jest wskazany wyłącznie podczas łapania pcheł, wycięcie czegoś na oślep jest całkowicie bezsensowne,

trzeba spokojnie poczekać na serwisówkę i cały czas trzeba pamiętać, że nie istnieje coś takiego jak l'art pour l'art czyli jeszcze jedna forma dewiacji zwanej audiofilją, na obrzeżu taśmy są zarezerwowane miejsca dla synchronizacji i dla zwykłego wzdłużnego zapisu audio, nie wiem czy to co w tej chwili piszę nie jest absolutną bzdurą ale gra jest naprawdę warta świeczki i może da się z czegoś zrezygnować - zapis głosu jest dla mnie sprawą nadrzędną, maszyneria jako magnetowid mnie nie interesuje; jest jednak jedno małe ale na korzyść nie tykania toru wizji możliwość zapiau sygnału analogowego po konwersji na sygnał cyfrowy czyli magnetofon klasyczny i DAT w jednym. Pada jednak skromne ale zasadnicze pytanie po jasną cholerę, tak zwana piosenka i pieśń jako tako ambitne już się bezpowrotnie skończyły a do zalewającego nas popu nawet MP3 to przesada inwestycyjna.

Pozdrawiam

Zbyszek

Szczęścia i Zdrowia Szczęśliwych Świąt

Witam

Wesołych Świąt!

Twardych jaj i miękkich babek!

I aby Wam nie prykały...

Pozdrawiam

Zdjęcie dla Korwina:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdrowych szczęśliwych i słonecznych Świąt, jeden etap dzięki Rafałowi zaczynamy już powoli mieć poza sobą, pora nadchodzi na następny z chwilą zadumy i zastanowienia wycinać limitery czy ich nie wycinać ingerować w jakiś inny jeszcze sposób w elektronikę maszyny czy też dać sobie z tym święty spokój, znaków zapytania jest kilka i jest też kilka na nie odpowiedzi. Gdyby wyprawa miała drożej kosztować niż skórka [wycinanie wklejanie korygowanie itp] zostaję przy wersji nie rozgrzebywanej do której w każdej chwili mogę podłączyć PCM i mieć

DAT-a jako nagrodę prezesa, jeśli koszt kastracji będzie niski i zabieg da rzeczywiście jakieś rezultaty poproszę o wyprucie wszystkiego co zbędne.

Za chwilę wychodzę ze swoją Psiną na długi spacer czego i Waszym Przezębionym życzę

Zielonym do góry

Zbyszek

Panowie, jak sie sprawy mają z waszym hi-endem JVC ?Moim zdaniem juz nic z tego sie nie wycisnie...Wstrzymuję sie mimo to z rozbiórka tego JVC do czasu wyjasnienia sprawy tych limiterów itd.Przy okazji prosze o jasne stwierdzenie faktu czy ten JVC VHS hifi potrafi nagrac wierną kopię czy nie potrafi ???

Grundig High Fidelity

Co do nagrywania MP3 z radia to zgadzam sie ,pewnie nic nie wykastruje....Ale po co własciwie nagrywac z radia na ogromny magnetowid.Nonsens zupełny ,wystarczy komputer pewnie( nie nagrywam z radia to nie wiem).A potem na CD-R i jakosc pewnie lepsza.Nie kumam tego co tu czytam .Przeciez ten JVC nie nadaje sie do nagrywania muzyki.

Bez urazy....

ps

Dałem mu jeszcze jedno podejscie i wyłaczyłem szybko

Grundig High Fidelity

Mzawek,był na forum test na odróżnienie MP-3 od oryginału i jak przewidywałem ,zakończył sie tak samo jak i w BBC,czyli wszyscy razem ze mna dalismy du....

Trzeba się było wykazać.Pomimo tego , wszystkiego najlepszego w swieta.

Dla mnie to zabawa i tyle, pewnie że można na kompa, ale po co skoro za smieszna kaske mam giganta, którym wspaniale sie bawie i sprawia mi to wielka frajde a chyba o to chodzi w zabawie z muzyka ;)

Jedyna okazja raz w roku kwadratowe jaja albo pisanki, można sobie utlenić kudły na łbie bo takie są najnowsze trędy a piaskownica czeka. Tak naprawdę jest to znakomity sprzęt do pracy, tylko nie można merdać w jego kablach jak kijem w szambie i grzebać przy rolkach i głowicach jak palcem w rurze wydechowej

W przeciągu 1 godziny napisałem trzy pieśni wielkopostne fragment jednej z nich

Słoneczny uśmiech myśłi czarne

Bo tak ład w chaos się zamienia

I śpiewa nóż na moim gardle

Na miarę ręki i sumienia

Nadchodzą z łask nadani święci

Matołki boże i tumany

I dzielą ciało twe na części

I sypią sól na żywe rany

Nie wiem czy to urządzenie spełnia normy jakieś audiofilji ale mnie całkowicie odpowiada. Nie nagrywam audycji P.R. i innych rozgłośni nie przegrywam winyli ani CD nagrywam albo z mikrofonu albo przegrywam z CR-240 to co

uprzednio sam korzystając z mikrofonu nagrywałem

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi