Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Korwin

Nic w nim nie rozstroiłem .On po prostu słuzy do czego innego niz odsłuchy w domu.Wieksza waga była pewnie przyłozona do powtarzalnosci , niezawodnosni itd.On nie brzmi az tak doskonale w minimalnym stopniu wyszczupla dzwiek.Albo jestem głuchy.Ustawiałem w nim tylko tracking a ten na jakosc brzmienia poza trzaskami wpływu chyba nie ma .Jak to w VHS gdzie nie istniał problem skosu głowic itd.Pod wzgledem brzmienia wysiądzie przy typowo domowych wysokiej klasy magnetofonach.Tak jak wszystkie magnetofony 100% wiernej kopii nie jest w stanie nagrac.

Jest to słyszalne i niezaprzeczalne jak dla mnie.Dziwne moze ale znowu słucham marnego nagrania na DUAL c820.

Mysle ze twój UHER go pokona w bezposrednim straciu odsłuchowym ze tak powiem.same predkosci nic nie znacza jeszcze.

Grundig High Fidelity

Glurak

nagrałem własnie tasme s-vhs 60 min bez problemu jesli chodzi o audio.Przy okazji jest ona najlepszej jakosci jesli chodzi o mechanike wewnatrz .

Grundig High Fidelity

Pozadne kasety VHS tez maja dobra mechanike, najlatwiej poznac po metalowych bolcach prowadzacych. Natomiast tasma SVHS ma inne parametry magnetyczne, prawdopodobnie zapis nawet audio na magnetowidzie VHS bedzie gorszej jakosci i mniej trwaly niz na normalnej tasmie VHS.

Do Gluraka Kaseta (S)VHS od VHS różni się jedynie dodatkowym wycięciem i lepszej jakości nośnikiem. U Znajomego na JVC BR przegrywałem z UHERA CR-240 muzykę organową a konkretnie Preludium i Fugę C Major Johanna Sebastiana Bacha, kaseta Maxell XR-S wyszło isdealnie podobno jeszcze lepiej nagrywa się na Panasonicu NV- E120 [180,240] HFL

Pozdrawiam

Zbyszek

Kasety wypatrywałem dla kumpla który ma magnetowid (S)VHS na którym nagrywa również z nieco gorszą jakością na zwykłych kasetach VHS

s vhs to jakies inne parametry(bardziej wyzyłowane) wizji tylko.Do audio nic to chyba nie ma .W kazdym razie kasety s-vhs były duzo drozsze od zwykłych.

Grundig High Fidelity

manix>Wielkie dzięki za test z Revoxem - jestem tuż przed zakupem sprzętu na 38 cm/s w wersji dwusladowej i ciężarze własnym 84 kg - więc bardzo mnie ciekawił Twój test.

mzawek>ja także mam wielki sentyment do magnetofonów i ich brzmienia.Wiele tego kochanego sprzętu powpychałem gdzie tylko się da i wolałbym , żeby grały lepiej od JVC, ale nie grają. Ten oddech też jest zapisany - tylko ta cisza na JVC daje wrażenia cd , ale nagranie vinylu - to już klasa. Zastanawiam się dlaczego masz wrażenie kompresji.Powiem Ci ,że mój mózg wykrywa kompresję na kilometr - tak mnie to wkurza i słuchać się nie da, ale w JVC nic z tych rzeczy. Kurcze , nie wiem, a może coś innego ci po drodze to tnie - masz jakieś korektory, albo coś w podobie? Ja bardzo jestem zadowolony z tego supermagnetofonu - BR7000 i pewnie długo bedę. Dzisiaj nagrałem ze trzy godziny różnych testów - wszystko pięknie.

SVHS - nadają się do zapisu audio HIFI - więc te kasety trzeba brać co Korwin mówi.

Mam jeszcze jedno pytanie do właścicieli szpulowców: Może ktoś ma Tascama BR20 ( podobna nazwa do naszego BRa) - i zrobiłby teścik z naszym BRem. Byłbym wielce zobowiazany.

Na razie JVC pracuje pięknie i dogrzewa centralne ogrzewanie w domu.

mzawek> możesz przypomnieć - jakiego duala masz co tak pięknie ci przygrywa?

Serdecznie pozdrawiam i idę z psem na spacerek - Jacek

jacekk011

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tak prosty ze nie ma prawa chyba działac

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Jacekk011

Nie mam zadnych korektorów itd.Nie to tak ze przycina jakies czestotliwosci ,chodzi mi ze troszeczke wynaturza brzmienie i niestety nie ma po nagraniu pełnej masy instrumentów na ten przykład.Minimalnie ale tak jest u mnie .tracking OK i reszta tez.To sa niuanse ale moze to byc róznica klasy.Albo po prostu nie mozna nagrac dzwieku na tasme bez strat i on to pokazuje w całej okazałosci.Inne domowe maja baterie ulepszaczy ...

Grundig High Fidelity

moze cała zagadka tego JVC tkwi w zastosowaniu złączy symetrycznych .ma to sens jezeli nadajnik i odbiornik mają wyjscia symetryczne(XLR).Mogło to byc przydatne przy długich kablach w nagrywalni ze wzgledu na mniejsze zakłócenia.Moze ten JVC potrzebuje kabli PRO a jakis parametrch wysokich i innego zródła azeby pokazał klase swoją.Chyba te XLR nie na darmo jest z tyłu .Stosowanie przejsciówek nie ma sensu w przypadku zródła z wyjsciem zwykłym niesymetrycznym.

Grundig High Fidelity

Według mnie to jest kwestja dolizania doczyszczenia dopasowania właściwego nośnika czort wie jeszcze czego, ale są naprawdę realne szanse na zrobienie dosłownie 8-mego cudu świata.Uwaga dość istotna na szczęście jak się zgrywa na niego z innych magnetofonów zgrywa się również i szum taśmy i jest nagranie w pełni naturalne sygnał + śmieć towarzyszący nagranie bezpośrednie z mikrofonu [lewy i prawy spięte na wtyczce] jest tak kryształowe , że aż człowiek się zastanawia czy jego uszy są dostatecznie czyste aby czegoś takiego słuchać.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. A Kraków i okolica zasypia gruszki w popiele

>mzawek

dokładnie tak, połączenie XLR-ami ma sens jeśli np. mamy CeDeka też z takim wyjściami i pakujemy muze bezpośrednio do recordera w pełni symetrycznym połączeniem. A w innym układzie połączenie RCA -> przejście XLR to tylko ozdoba tylnej ścianki ,nic nie wnosząca.

>Jacekk011

..co to będzie za maszyna o takiej wadze ? jakiś STUDER w pełnej zabudowie (?) ;-)

Korwin

Kraków właśnie przerżnął na niemieckim ebayu w dobrym stanie JVC (głowica tylko 1000h pracy) tylko o 1EU ,także nie marudż coś się robi .

Z Okęcia jakoś tak nie mam zaufania dostajesz jak się trafi.

Jak to mówią "nie zawsze musi być kawior "no cóż nocne audycje muszą poczekać z nagrywaniem

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

manix>Mechlabor stm 210b - stacyjny węgier -dzięki Korwinowi. Zdjęcia zamieściłem w wątku magnetofon. Na pewno popracuje razem z JVC. Chciałbym go przywieść zaraz po świętach. Jak Bozia da - wszystko się uda. Pozdr -Jacek

Juz myslałem ze jestem zbyt surowy dla tego JVC ale doczytałem na forach dyskusyjnych google ze nagranie VHS hifi bez kompresji jest niemozliwe(2;1).Jak tu ktos juz napisał jest to podobne do systemu DBX.tak wiec z dobrymi szpulowcami pewnie nie ma tak naprawde szans.W sumie to nie znam sie na tych technicznych sprawach ale na słuch poznałem ...Jest cos nie do konca tak jak byc powinno.

Korwin ,ja bym został przy UHER.

Był jakis PANASONIC co grał dobrze ten JVC nie nadaje sie specjalnie do domowych zastosowań...

pozdro.

Mysle ze mozna tego nie usłyszec jak sie nie chce...

Grundig High Fidelity

Nie jestem "ktoś", a zapis VHS Hi-Fi Stereo FM zdyskwalifikowałem w 1993-1994 roku, na własne uszy. Tym cudownym sprzetem było Sony VHS 825 czy jakoś tak. Nie miało co prawdy wejść symetrycznych ale za to wszystkie przypadłości odkrywane w tej chwili przez Waszą grupę...

Ten standard nie nadaje się do archiwizacji nagrań. Z praktyki dodam że po kilku przejściach taśmy bedzie jeszcze gorzej, a po kilku latch kaseta praktycznie nie do słuchania i to również na SP.

pozdrawiam szczególnie Korwina.

>mirek24

Przez moje ręce w ciągu 15 lat, zwłaszcza w tym pierwszym okresie, z racji tego czym się z przyjemnością zajmowałem, przewinęło się mnóstwo sprzętu, na pacach jednej ręki mogę wyliczyć czego nie próbowałem. Sprzęt głównie z najwyższych półek. Po tamtym okresie zostało mi trochę kaset, nagranych nie tylko za pomocą pcm, wielkiego ole w tamtym czasie, ale również po analogu hihi. Nie tak dawno robiłem próby z odczytem kaset i jakoś nie miałem z tym żadnego problemu. Dziwne, nieprawdaż? Zajmij się pamiętnikami, sat albo tandetnymi lcd, w tym jesteś zdaje się dobry i niech tak zostanie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Dzień dobry

Witam Sony wymyśliło kiedyś opisywaną przez prof.dr.inż Bolesława Urbańskiego w książce "Magnetowid w pytaniach i odpowiedziach" metodę zapisywania sygnału audio stereo przy pomocy głowic wizyjnych - więcej na ten temat może napisać Dudivan [jest w tym dobry zna i zasadę i wszystkie parametry ustrojstwa]. Nie mając JVC jeszcze w domu, odsłuchując go sporadycznie jedynie u znajomych stwierdzam to co stwierdził Marek-41 Jacekk011 i jeszcze kilku innych, że jest to dźwięk jaki zadbane JVC BR wydaje absolutnie nie do pobicia, nie prowadzimy, żadnej katechizacji nowej ewangelji dla audiofili nie będzie- chcesz to bierz ten zapis jaki jest z jego wadami i zaletami ale chciałem przypomnieć, że jak się zygzaczki wyprostuje jest to prawie 8 metrów/sek

w przypadku SONY-ego była to zaledwie połowa a z takim przesuwem poradził sobie perfekcyjnie jedynie Panasonic [i jeszcze mniejszymi tak zwanymi Ep Economical play] AG 5700 i akurat takiego w idealnym stanie mam.

Nie obrzydzajcie sobie i innym życia nie wypisujcie bzdur , jesteście prawie wszystcy beznadziejnie uzależnieni od różnych systemów wyciszania [ i likwidacji ]szumów wycinaczy jednych a pobijania innych częstotliwośco. Od diagnostyki są przyrządy pomiarowe.

Tyle na dzień dobry

Pozdrawiam

Zbyszek

Kupujcie; Odtwarzacze CD za kilka patoli, druciki [żyłka w ekranie kolorowa izolacja] po tausenie mb, decki od 800złp w górę ale nie przeszkadzajcie innym.

Witam,

nie bierzcie się Panowie "za łby" z samego rana :-) ...nie o to chodzi, cieszmy się naszymi "klamotami" i bawmy się nimi. Choć wymiana poglądów wskazana bo przecież i miejsce ku temu stworzone.

...a ja znalazłem chyba taśmę która jak na razie ( odsłuchałem jej po nagraniu ok. 1 h) nie wydała z siebie ani jednego "trzasku". To Maxell HGX Black ( 240min) też używana. Więc albo to ta właściwa albo egzemplarz w dobrej kondycji.

Witam Serdecznie

Korwinie masz zupełną racje , lepszej riposty ja nie napiszę ,jest o tym o czym trzeba , ale po co my tu będziemy

kruszyć kopie skoro jest wielu nieuświadomionych , w zapisie dżwięku system helikalny był jak i jest z powodzeniem stosowany na całym świecie .Lubię kaseciaki, szpulowce ,szum czarnej płyty i jeszcze nie zdurniałem żeby kupić jakiś drogi drucik nawet nie wchodzę w te tematy bo nie chce ludziom mieszać jeszcze by sie jaki guru zbuldożył .

BR 7000 to maszyna tak wspaniała że zachwyca jakością dżwięku jak i czołgowego wykonania na pewno z jej wnętrzności można by zrobić niejeden tak zwany AUDIOFILSKI wzmacniacz z reszty jakiś CD i jeszcze by zostało części , ale po co ja to pisze zaraz ktoś tu wejdzie i będzie prostował moja wypowiedż , nie przyszło mi do głowy żeby np: iść do wątku o głośnikach i tam coś pisać a mógłbym tam wskakiwać i coś z doskoku maznąć mądrego dla jednych a głupiego dla drugich pozdrawiam wszystkich

Napisze potem coś o taśmach pozdrawiam Korwina , Jacka , mzawka i wszystkich których nie wymieniłem miłego dnia:)

audiomagia.blogspot.com

Do manix

Teraz przeczytałem Twój wpis racja trzeba się uspokoić

A pro po Twojej maszyny Revox PR 99 III Wspaniała pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Zaraz srana

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

oraz zaraz srana

Jedyne czego mi brak w zapisie helikalnym to tej śladowej odrobiny [białego] szumu morza z nienagranej taśmy, reszta jest OK.

Pozdrawiam

Zbyszek

Za oknem u mnie leje a więc z Peregrynacji do JVC BR 7000ERA raczej nici, ale Pana Jurka sobie nie odpuszczę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swego czasu testowalem zapis HIFI na tasmie VHS, niestety zawsze slyszalem szmery przelaczania glowic. Wynika to z zalozen systemu, dzwiek HIFI jest nagrywany z podnosna modulowana FM, jesli sygnal wyjsciowy nie jest ciagly to slychac trzaski. Oczywiscie mozna i powinno sie dokladnie wyrownac poziom sygnalu z obu glowic, sa do tego odpowiednie punkty pomiarowe i regulatory wewnatrz urzadzenia. Niektore modele magnetowidow nagrywaja lepiej gdy rownoczesnie podawany jest sygnal wideo. Tak wlasciwie gdy sie glebiej zastanowic, to chyba najmniej niszczejacym nosnikiem dwieku jesli chodzi o starzenie, jest plyta analogowa.

Dodam swoje dwa grosze;

Mzawek ma racje, mirek24 ma racje i gagacek ma racje.

Mam panasonika (reklamowanego jako b.dobry "magnetofon"- zapis LP tylko fonii hi-fi) NV F 65HQ stereo hifi z początków lat 90 i jak pisałem z pewexu (jeszcze) i nie powiem o tym modelu złego słowa jak i o nagraniach na nim zrobionych, czego nie powiem o wielu modelach które póżniej porównywałem nawet nagrania na innych na moim odtważane były dla mnie wyrażnie zmienione w stosunku do orginału i występowało pyrkanie w ilości nie do przyjęcia.

To samo z nagraniami tzw. orginalnymi jedne do dzisiaj super (Toto wydanie angielskie) inne już skasowałem (ciągłe pyrkanie- i tu pytanie na jakim sprzęcie to było nagrane-profesjonalnym?).

Mirek24(jak nie pomyliłem) pisał o parametrach tech. zapisu FM( zastosowanie red. szumu ala dbx) i potem mzawek i o kompresji (o tym nie pamiętam żebym czytał ale analizując wszystko co wiem chyba coś w tym jest ale to przyjemny rodzaj kompresji) wszysko to prawda, ale liczy się efekt końcowy.

Ciekawe, że wszystkie opisy brzmienia i niedostatków idealnie pokrywają się z moimi wrażeniami.

Podsumowując ,gdyby nie to że już mam może niedoskonały VHS hi-fi i jest taka łatwość (to wygodnictwo) zrobienia kopii CD to pewnie bym już był (myślę że jednak jestem) w waszym klubie i kupiłbym tego JVC(nadal mnie kusi).

pozdrawiam

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Dla jasnosci, zapis audio hifi na tasmie VHS nie podlega kompresji, ale przechodzi przez limiter, ktory ogranicza dynamike w celu unikniecia przesterowan. Do tego preempfaza i deempfaza, potem modulacja i demodulacja FM.

Bardzo wazna jest czystosc toru przesuwu tasmy, stan rolki dociskowej do walka napedowego, wysokosc prowadzenia tasmy i jej naciag. To wszystko mozna wyregulowac majac oscyloskop i troche cierpliwosci. Rolke dociskowa najlepiej zmienic na nowa.

A ja dodam Weżmy niecałe 100zł i kupmy w markecie coś lepszego od tego BR 7000 coś co lepiej gra , wyglada , i nagrywa poza tym video:) , bo na sprzęt w salonie audio ta stówa nie starczy nawet na wtyczkę .....

MP3 ....Nie dla mnie mój synek nagrał sobie Metallice na MP3 i posłuchał jak tata nagrał na kasetę , teraz w pokoju u syna stoi kaseciak pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Glurak, 19 Mar 2007, 09:16

Ty też masz racje.

Zgadza to się z moimi wnioskami u mnie na LP sporadycznie występowało (pyrkanie) podczas przełączania głowic bo zapis wizji (fabrycznie) jest zablokowany, nie zauważyłem tego na SP (zapis z wizją).Tutaj mogłeś trafiać na niezbyt udane VHS hi-fi.

Ciekawostką modelu który posiadam jest możliwość nagrania wideo + dzwięk na ścieżce wzdłużnej (przez tzw. antenówkę) i dzwięku hi-fi np. z CD jednocześnie, czego nie spotkałem w żadnym innym.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Glurak, 19 Mar 2007, 09:23

Nie pozostaje mi nic jak tylko potwierdzić twoje słowa praktyką.

Zbyt często nagrywałem do max. dopuszczalnego poziomu +6 db. i to może być powód wrażenia słabszej dynamiki (wartość szczytowa- skompresowana) bo nie słychać było żadnych zniekształceń nawet do ponad +10 db (ten brak wiedzy!).

Jestem w 100% pewny, że te regulacje są kluczowe dla możliwie najlepszego odtważania nie wykluczam optymalnego ustawienia trackingu (zapis-odczyt)

Witam.Mam prośbę.Ludzie czytajcie dokładnie poprzednie opinie.Mówicie o modulacji FM i o kompresji,tylko nie chcecie zauwarzyć,że macie na myśli zupełnie inny system zapisu o którym tutaj nie mówimy.Mainowicie mówicie o zapisie HI-FI z wykorzystaniem głowic wizyjnych.My mówimy o zapisie wykonywanym przez specjalne głowice umieszczone na wirującej głowicy służące tylko do zapisu audio.To są zupełnie rózne systemy i porównywanie ich jest całkowicie bez sensu.To tyle z mojej strony.Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi