Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w klubie.Ja na swoje dwa nie narzekam,jednak są taśmy,które można dobrze nagrać,tylko raz.Pózniej pojawiają się pyrkniecia.Na innych można kasować do woli i nagrywa idealnie.

Powodzenia.

Witam,

Mam nietypową prośbę i celowo wklejam ją w tym temacie.

Mam w swojej kolekcji kasetę VHS, praktycznie nie do zdobycia obecnie. Jest to koncert (nigdy nie wydany ponownie na innym nośniku). Zaliczył od 1996 wiele magnetowidów (znajomych), i niestety wrócił do mnie w stanie uszkodzonym. Uszkodzenie polega na tym, że jeden z kanałów trzeszczy podczas odtwarzania. Telewizor jako źródło dźwięku pomija ten efekt, ale niestety, podłączając magnetowid do wzmacniacza - koncertu nie da się słuchać przez pierwsze 20 min.

Ciekaw jestem, czy tak profesjonalny sprzęt jak Wasz, jest w stanie "ominąć" takie zakłócenia i czy dałoby się skopiować zapis na nowy nośnik (VHS, lub nawet lepiej na CD/DVD, mile widziane 16:9).

Szczegóły kasety:

Autor: Project Pitchfork

Tytuł: Alpha Omega (tour concert)

Rok wydania: 1996

Wydawca: Candyland Entertainment 1996

Długość nagrania: 62 min.

Nośnik: Kaseta VHS (kosztowała mnie 39DM - i było to cholernie drogo wtedy...)

Chętnych podjęcia się obróbki proszę o PW - oczywiście nie bezinteresownie

Pozdrawiam

Maciek

nie ma rzeczy nie do zdobycia...wszystko kwestia czasu i ceny...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Msl72, 23 Gru 2008, 21:09

Witam . Jest tutaj kilku speców,pewnie ci pomoga . Mam kilka Duplikatorów ,ale nie znam sie na żadnej obróbce dzwieku .

Ciekaw jestem czy chłopaki cos wymyślą.Daj znac o wynikach.

Pozdrawiam i powodzenia

Do: nookie736

Rzeczywiście przesadziłem z tym "nie do zdobycia". Ale - w świetle naszego prawa - mogę mieć kopie zapasowe z posiadanego, oryginalnego nośnika. Ale nie chcę kupować drugiej kasety + koszt wysyłki jeżeli da się poprawić/odzyskać jej jakość z oryginału.

Do wszystkich zainteresowanych tematem:

Odpowiadając na kolejne pytanie:

"Jak wygląda taśma na tym odcinku?"

Odpowiadam, że widać delikatne załamanie w 1/4 jej szerokości. Obraz jest super, dźwięk też OK, ale "TO" grzechotanie" przez 15-20 minut już mi się nie podoba...

Właśnie dlatego chciałbym spróbować... Chodzi mi tylko o dźwięk.

Pozdrawiam

Maciek

Przykro mi że jako gwiazdkowy prezent pod choinkę, niektórzy mogą za swoje trollowanie dostać zakaz dołączania swoich wpisów w tym wątku.

Do ^ Ms172

Istnieje możliwość odratowania tej taśmy i to całkiem realna i technicznie prosta pisz na PW do Nooki-ego736 do Którego mylnie napisałem zamiast do Ciebie czeka Cię albo bardzo żmudna zabawa na zapisie analogowym [kopii] albo digitalizacja zapisu i obróbka na komputerze

Pozdrawiam i życzę

Szczęśliwych Świąt

Zbyszek

Witam ponownie!!!

Przepraszam za mój wpis w wątku, który nie dotyczył Waszego tematu. I jednocześnie dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Będąc posiadaczem tylko częściowo uszkodzonej taśmy i nie będąc posiadaczem wysokiej klasy urządzenia do jej (możliwej) reanimacji - proszę o zignorowanie mojej wiadomości w wątku.

Powinienem był zwrócić się do Was na PW.

PROSZĘ MODERATORA O USUNIĘCIE MOUCH WPISÓW W TYM WĄTKU

Niemniej jednak, Ci z Was, którzy zechcą podjąć moje zapytanie jako wyzwanie - zapraszam na PW.

Pozdrawiam, i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku:

Maciek

Mam pytanie...czy mozliwe jest stosowanie w ERA kaset typu VHSC w tzw. kasetach matkach?? Np. tego typu:

Ukryta Zawartość

jakie sa plusy lub przeciwwskazania??

Ukryta Zawartość

Kolejny prezent gwiazdkowy. W dniu dzisiejszym zaprzestano produkcji kaset VHS. Żadna firma nie produkuje już nośnika, ostatni producent kaset (JVC) właśnie olał nota bene swój własny wynalazek. Pozostały już tylko zapasy magazynowe.

wiecie cos na temat tych kaset??? bo kupilem wlasnie 33 sztuki za cale 1 euro i nie wiem czy nie strace :))))))))))))))))))))))))))))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest to bardzo dobra taśma

Ukryta Zawartość

Przy nagrywaniu HiFi VHS Audio nie ma żadnych Drop Outów pyknięć,[pierdnięć] trzasków, fonia jest idealnie czysta, miałem kiedyś kilka takich kaset i mile je wspominam.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

czy probowal ktos z was odsluchiwac orginalnych kaset vhs, np. z koncertami??? Bo wlasnie zagladam na ebayu, sa tysiace kaset z koncertami,watpie czy wydanymi na dvd, za 1 euro i zero chetnych. mam na oku pare klasykow.Pytanie tylko czy sa one nagrane na przyzwoitym poziomie (hifi)??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są nagrywane naprawdę wspaniale, nie ryzykujesz dosłownie niczego, tutaj niektórzy którzy od zainteresowania muzyką przeszli przez melomnię aż do audiofilii [Vide!!! gerantofilia, zoofilia,pedofilia, nekrofilia] może znajdą jakąś dziurę w całym mnie się to nie udało.

Szczęśliwego Nowego Roku

Zbyszek

nookie736, 30 Gru 2008, 16:07

Jako fan Kiss posiadam też oryginalne kasety VHS tego zespołu i muszę przyznać,że brzmią bardzo dobrze.Często lepiej niz wersje DVD czy CD.Tak więc nic nie ryzykujesz.

mam kiss unplugged ale na cd :) w takim razie zakupie pare sztuk bo znalazlem chyba z 15 ktore obserwuje: simon and gartfunkel, guns n roses, barbra streisand....wszystko live naturalnie...kocham wydania koncertowe,w sumie to kupilem ere do archiwizacji tego typu nagran, wiec pewnie wersje orginalne nie zaszkodza :) tu w niemczech ludzie masowo wyprzedaja vhs, system skazany na zaglade, w chwili obecnej cale kolekcje ida pod mlot za 5 euro, w tym takze muzyka. nic tylko brac :)

z gorszych wiadomosci to to ze zanim nie znajde mieszkania to raczej nic nie poslucham i to mnie dobija. pozdrawiam i szczesliwego nowego 2009

Unpugged-Kiss ma na CD,DVD,VHS i LP.Najlepiej brzmi na VHS i winylu.Magnetowid stereofoniczny mam stosunkowo niedawno i naprawdę byłem zaskoczony brzmieniem kaset z dopiskiem hi-fi stereo!

Przy nagrywaniu na Erę warto sygnał trochę "przesterować".Niech wskaźniki wychodzą dalej niż na "0".Wtedy muzyka dostaje swoistego kopa i jest wrażenie większej dynamiki.Nie trzeba się bać o przesterowanie.Szczególnie nagrania rockowe na tym zyskują.

Czyżby temat ERY się wyczerpał?

A ja mam problem i proszę o pomoc.

Zakupiłem dwa egzemplarze i mam pecha.Pierwszy nie wysuwa kasety a drugi ma duży przydźwięk.Sprawdzałem go na wzmaku tranzystorowym i na lampie.Na tranzystorze buczenie nawet przy zerowym wzmocnieniu a także jak urządzenie wyłączę.Dopiero wyjęcie wtyków RCA z wejścia i wyjścia ERY usuwa buczenie.Na lampie przy zerowym wzmocnieniu cisza ale przy podkręcaniu zaczyna buczeć(obydwa kanały jednakowo) i przy umiarkowanej głośności jest dość uciążliwe szczeg.w przerwach między utworami.Niestety od Warszawy dzieli mnie 300 km.Zakup zrobiłem w sierpniu ub.roku.Teraz dopiero wyjąłem je z piwnicy bo wcześniej byłem poza miejscem zamieszkania.

Może ktoś coś doradzi bo jak nie to wrócą z powrotem do piwnicy.

Może to petla masy.Ja też to zauważyłem jak miałem podłączone równocześnie kable do wejścia i wyjscia.Proponuje sprawdzic z tylko podłaczoną jedną parą.Albo wejście przy zapisie,alby tylko wyjście przy odtwarzaniu.

To pętla masy.U siebie miałem to samo i odciąłem ją przez kondycjoner.Wystarczyło tylko przełączyć hebelek.Jest kompletna cisza.Ale bez kondycjonera trzeba będzie pokombinować...

Witajcie zakręceni .

bez bicia przyznaje ze wykorzystuje ten wątek aby pokazac to co na koncu .

Dzis stan posiadania Duplikatorow zmniejszył sie o 1 sztuke .

jutro wypadnie kolejna 1 sztuka .

Pozdrowienia dla wszystkich zakreconych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dulon,a jak ci chodzi ten oscyloskop w Marantz.Ja miałem kiedyś dostęp do podobnego amplitunera ,chyba firmy pioneer,lecz było to w zachodniej ambasadzie i tuner niczego nie odbierał w FM.Były to czasy Z.S.R.R i obowiązywały tamte standarty ukf.Mogłem sobie,tylko popatrzeć na tą ciekawostkę.

• Pokaż nowe odpowiedzi