Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Zollerów - warto ?

piter

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu myślę nad wymianą elementów w zwrotnicy moich Evo na lepszej jakości i interesują mnie praktyczne doświadczenia z tuningiem Zollerów. Generalnie są to moim zdaniem świetne kolumny na świetnych głośnikach, ale zastanawia mnie to, że podobno zwrotnice robione są ze standardowych części z Intertechniki : cewki są ze zwykłej mniedzi a nie OFC, kondensatory i okablowanie to też taki sobie standard. Zastanawiam się jak negatywny wpływ może mieć to na brzmienie. Generalnie z moich Evolution jestem bardzo zadowolony za wyjątkiem pewnych efektów które występują na przełomie średnicy i wysokich i podejrzewam że może mieć to związek z jakąścią elementów.

Moje informacje są tylko z trzeciej ręki i to sprzeczne, z jednej strony że tuning Solution przynióśł negatywne skutki, z drugiej, że wymiana zwrotnicy w Evolution była strzałem w dizesiątkię.

Macie jekies bezpośrednie doświadczenia odnośnie tuningu tych kolumn , albo ogólnie Focali ? .

Na ile Focale są czułe na jakość elementów, jakie podzespoły tworzą z nimi dobrą synergię a jakie nie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/31947-tuning-zoller%C3%B3w-warto/

Zagadnij forumowicza grze...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , on ma spore doświadczenie z modyfikacjami zarówno JM-Labów jak i Zollerów. Sugeruję na maila, bo grze nie za często odwiedza forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od dawna Sonus Oliva kusi mnie ofertą tuningu, bo dystrybutor mnie nie lubi i nie chce mi tego zrobić. He,he.

Mr Witek ma już kilku zadowolonych Zollerowców.

Słuchając na końcówce Talk Electronics i ja mam problem z przełomem środek-góra, na inych kolumnach Talk gra świetnie.Z pre Manley-LFD koniec było prawie bajecznie - zresztą sam słyszałeś i zdecydowałeś się kupić Zollery :-) Jak na razie nie będę grzebał - zmienię raczej amplifikację. Acz szkoda mi Talka,bo to niezłe bydełko.

>problem z przełomem środek-góra

to chyba problem głośników

przełom środka i góry to obszar zniekształceń nieliniowych (rezonansów) membrany midbasu a także rezonansu podstawowego tweetera, może też być tak, że tweeter jest nie dość zdecydowanie przycięty i przy wyższych poziomach dźwięku wnosi solidne zniekształcenia nieliniowe

tuning zwrotnicy mógłby pomóc - ALE NIE WYMIANA CZĘŚCI tylko CAŁKIEM NOWA ZWROTNICA

zniekształcenia wprowadzane przez "zwykłą miedź" w cewce itp. to mały pikuś w porównaniu do zniekształceń wprowadzanych przez za wysoko czy za łagodnie filtrowany midbas lub za nisko i za łagodnie cięty tweeter

ot co :-/

Mogę tylko "na słuch" stwierdzić, że w imagination za ten stan rzeczy odpowidają głośniki średnio-nisko tonowe. U mnie niekiedy kumuluje się to z nieco wypchniętym przełomem góry i środka w MFA3 (szczególnie rock z lat 80-tych). Po odsłuchach u kolegi, mam wrażenie, że lekarstwem na to jest wmacniacz brzmiący jak PASS Aleph 3. Jeśli znacie tak brzmiące wzmaki - podzielcie się informacją

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 2 Mar 2007, 12:25

>Mogę tylko "na słuch" stwierdzić, że w imagination za ten stan rzeczy odpowidają głośniki

>średnio-nisko tonowe.

Można opanować to zjawisko zmieniając filtrację dla głośnika nisko-średniotonowego. Prawdopodobnie zwrotnica niedostatecznie wycina rezonanse membrany, i są one mimo wszystko słyszalne.

>U mnie niekiedy kumuluje się to z nieco wypchniętym przełomem góry i środka w

>MFA3 (szczególnie rock z lat 80-tych). Po odsłuchach u kolegi, mam wrażenie, że lekarstwem na to

>jest wmacniacz brzmiący jak PASS Aleph 3. Jeśli znacie tak brzmiące wzmaki - podzielcie się

>informacją

No właśnie. Mnie się najbardziej podoba brzmienie kolumn na głośnikach Focala jeżeli zestawić je z jakąś dobrą miękką lampą, najlepiej na triodach.

Sony? Takie są gładkie w tym zakresie ? Nigdy bym się nie spodziewał ? Póki co w tej chwili "leczę" ten zakres Audionemesisem DC-1 i...jestem po 30 godz. grania co raz bardziej zadowolony z efektu. Zostaje u mnie, ale to na inny wątek.

Zdziwiłbyś się - tak SONY ! To największe odkrycie ostatniego roku. Po kaszance typu Caspian czy Nait 5i.

Dość stary-może dlatego nie ma tego rozmachu,separacji, przestrzeni i szybkości jak świetny Talk,niestety z Zollerami on nie bardzo się lubi.

Dla jasnosci rzeczy : w moim przypadku wydaje mi się że nie ma mowy o zniekształceniach dźwięku.

Kolumny grają bardzo czysto niezalażnie od głośności. Ma wersję SE Evo , gdzie na średnicy zamiast

normlanie stosowanego 5 calowego, pracuje 7 calowy Axiom, który gra miękko, słodko i czysto.

Drażni mię raczej pewien brak płynności i rozdzielczości na przełomie pasma, i wrażenie ograniczenia

dynamiki przy szybkich zmianach.

To o tyle dziwnie że bas, niższa średnica i najwyższe wysokie są zajebiste, więc tym bardziej słychać

na tej cześci pasma odstępstwo od reszty. Dlatego chodzi mi po głowie że tu daje znać jakość elementów.

Zreztą to nie jest jakaś bardzo dużą rzecz, to wylażło dopiero po przejściu na IC Kondo LP , jeszcze jak

grałem na Vz to mi nie przeszkacdzało.

Re: piter, 2 Mar 2007, 12:44

>Dla jasnosci rzeczy : w moim przypadku wydaje mi się że nie ma mowy o zniekształceniach dźwięku.

>Kolumny grają bardzo czysto niezalażnie od głośności. Ma wersję SE Evo , gdzie na średnicy zamiast

(...)

>Drażni mię raczej pewien brak płynności i rozdzielczości na przełomie pasma, i wrażenie ograniczenia

>dynamiki przy szybkich zmianach.

(...)

>na tej cześci pasma odstępstwo od reszty.

brak płynności i rozdzielczości oraz wrażenie ograniczenia dynamiki świadczą właśnie o niczym innym jak o zniekształceniach

niby nie ma o nich mowy a o nich właśnie mówisz :-)

>Dlatego chodzi mi po głowie że tu daje znać jakość

>elementów.

łatwo wyjaśnić mechanizm tych zniekształceń w kontekście fizyki głośników, z kolei bardzo trudno wyjaśnić coś takiego fizyką miedzianego przewodnika itp.

>Zreztą to nie jest jakaś bardzo dużą rzecz, to wylażło dopiero po przejściu na IC Kondo LP , jeszcze

>jak

>grałem na Vz to mi nie przeszkacdzało.

aha, no to ten Vz to niezły audiofilski korektor (czego nie można wykluczyć) ;-)

pozdrawiam!

graaf

> zildjian,

Jeśli chodzi o ten model Naima to o lepszy wzmacniacz nie trudno.

Wracając to Passa Alepha 3, to polecam go wszystkim focalowcom (z mniejszymi pokojami - do 20 m2) - sobie też. :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Jeżeli już chcesz sie bawić w tuning, to możesz popróbować z różnymi kondensatorami. Mają nie mniejszy wpływ na brzmienie niż np. interkonkty.

Warte polecenia są m.in. Mundorf Supreme CAP MKP i Mundorf Supreme silver/oil MKP - sam noszę się z zamiarem zastosowania ich w moich nowych kolumnach.

(A jak chcesz polecieć na bogato to Duelund VSF copper-foil/paper i Mundorf Supreme silver/gold MKP).

Fajną recenzję kondensatorów masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Do projektowania nowej zwrotnicy podchodził bym raczej sceptycznie. Zazwyczaj znacznie łatwiej jest coś ogłosić na forum interntowym, niż to potem dobrze wykonać.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jako że zwrotnica jest zalana, musze wyminic wszystko , nie tylko kondzie.

Jeśli chodzi o same kondzie ,to zastanawiam sie na V-Cap-ami. Drogie toto,

ale mam używam już jedenego produktu. Chrisa V i jest naprawde wyśmienity,

więc mnie kusi.

Tu jest konkurencyjna recenzja kondensatorów, oczywiście z właściwymi wnioskami ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niewiarygodne, pierwszy raz zgadzam sie w 100% z Elberothem :)

Dodam jeszcze, ze moim zdaniem Zoller zwrotnicy nie kaszani, za to elementy faktycznie zdarza mu sie ładować takie sobie.

Kiedys czytalem recenzję Imagination, gdzie zwrócono uwagę na niezbyt dobrze kontrolowany bas.

Na końcu recenzji byla wzmianka, ze w nowszej wersji już tego problemu nie ma, bo wymieniono cewki dla midbasów na nawiniete grubszym drutem..

Dodam jeszcze od siebie, ze w torze średniotonówki mozna spróbować cewek Solena(litz), albo tak jak radził niedawno Arturp - Alpha Core. Trzeba tylko zwrócić uwagę na RDC cewki. Jeżeli (np. w torze midrange) zostanie użyta cewka o RDC mniejszym niz obecnie to zakres średniotonowy moze być lekko głośniejszy(bardziej obecny)...i odwrotnie, przy większym RDC będzie cichszy.

To taka uwaga na wypadek, gdyby "przydało się" wiecej/mniej. W tym wypadku chodzi o niuanse, nie rewolucję.

Pozdrawiam

Mam nadzieję, że zwróciłeś na disclaimer zawarty w w/w tekście:

First, any conclusion on the capacitors is strictly limited in the signal coupling in the high-end electronics. You should not extend the implication of the same capacitor into speaker crossover, power supply, tuned circuit, and high frequency filter.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Znam ten ból :-) Do siebie będę potrzebował wartości 5 lub nawet 15uF :-(

To i tak niewielki bol. Ja u siebie potrzebuje 330uF na glosnik sredniotonowy, pozostaje wiec tylko BG N. Na tweeterach najlepiej sprawdzaja sie jak dotychczas Siemensy MKV i ich ceny sa dosc niskie.

W sumie wiec w obu przypadkach bol jednak niewielki ;-)

• 6 lat później...

Witam

Posiadam kolumny Zoller Temptation 2000. Mają parę lat. Chcialbym zrobić im wymianę elementów zwrotnicy. Proszę doradźcie jakie elementy wymienić i na jakie. Wiem, wiem było już sporo na ten temat. Ale te kolumny troszkę mnie kosztowały i zastanawiam się czy np. elementy w nich użyte są takiej jakości że nie trzeba ich wymieniać, albo wymienić ale koszt elementów będzie bardzo wysoki.

Dołaczam zdjęcie zwrotnicy.

u4cd.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.