Skocz do zawartości
IGNORED

z MFA300 na Krell 400xi? warto?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule? Warto? Czego należałoby się spodziewać od strony dźwięku?

Ten Krell ma też jakąś opcjonalność wykorzystania jako power amp w kinie domowym - czy ktoś to testował? Czy wtedy ten wzmak wciąż zachowuje również pełną funkcjonalność jako wzmak 2.0 hi-fi?

https://www.audiostereo.pl/topic/32060-z-mfa300-na-krell-400xi-warto/

adamgdansk

Uzależnienie jest zjawiskiem powszechnym polegającym głównie na nałogowym regulowaniu uczuć poprzez kupownie i słuchanie w nieskończoność wszelakich urządzeń elektronicznych audio . Do uzależnienia prowadzi wiele dróg jednocześnie, biorą w nim udział zarówno czynniki biologiczne, psychologiczne jak i środowiskowe. Uzależnienia nie da się całkowicie wyleczyć i doprowadzić do możliwości ponownego kontrolowanego zażywania środka odurzającego (audiofilius ), a jedynie zatrzymać jego destrukcyjny wpływ i dać możliwość osobie do konstruktywnego życia.

:-))

Frank

Sądząc po moim przykładzie, adam ma jeszcze kilkanaście lat na uświadomienie sobie ciężkej choroby.

Miejmy nadzieję,że mimo wszystko podejmie leczenie i wyzdrowieje wcześniej i nie straci ważnych rzeczy widzialnych i niewidzialnych,mierzalnych i niemierzalnych :-)

>adamgdansk

jesli chodzi o prace 400xi w kinie to rzecz wyglada nastepujaco. po podlaczeniu sygnalu z zewnetrznego procesora albo amplitunera KD i aktywacji trybu 'theater throughput' 400xi bedzie dzialac jako koncowka mocy dla przednich kanalow. rzecz jest niesamowicie wygodna w przypadku jezeli oba systemy (kino i stereo) znajduja sie w jednym pomieszczeniu, gdyz umozliwia to korzystanie z tych samych kolumn frontowych bez potrzeby kazdorazowego przepinania kabli glosnikowych pomiedzy wzmacniaczem a amplitunerem lub stosowania jakis protez w postaci rozdzielaczy czy innych wynalazkow degradujacych dzwiek. o poprawie dzwieku w kinie nawet nie wspominam, bo to jest chyba oczywiste w pzrypadku jezeli wczesniej fronty byly napedzane przez amplituner. taki sposob podlaczenia w zaden sposob nie ogranicza funkcjonalnosci 400xi w trybie stereo. jedynym minusem (w przypadku mocno rozbudowanych systemow) jest to, ze trzeba poswiecic jedno z wejsc liniowych, ktorych ten akurat wzmacniacz nie ma zbyt wiele.

To ciekawe. Czyli w takim układzie podpięcie Krella jako końcówki mocy 2.0 w kinie pod Primara SPA20 dałoby mi kino domowe i stereo wysokiej klasy jak rozumiem w jednym. Jeśli jeszcze bym puścił Meridiana po XLRach to już w ogóle byłoby miodnie... ale czy przełączanie między trybem "kino końcówka mocy" a "stereo wzmak" odbywa się szybko, z pilota albo przyciskiem jednym czy też jest to jakaś bardziej skomplikowana procedura?

Interesowałoby mnie rozwiązanie w którym jak chcę oglądac film to włączam Primare i Krella, wciskam jakis tam przycisk i mam kinko... a jak chcę posłuchać CD to włączam Meridiana i Krella i jakiś tam 1 przycisk i już działa jak normalny wzmak.. to tak działa???

spotkałem sięz opinią, jakoby 400-ka wypadała trochę lepiej od 308-ki MF`a (była mowa o transparentności). sam miałem okazję porównać MF A5 z Krell 400xi i tu już była różnica klas, niezaprzeczalnie na korzyść Krell`a, jedynie dynamika w skali makro MF`a zbliżała się trochę do 400-ki. Tylko jak się ma A5 do A308 cz A300? MF przetasował typoszereg urządzeń i nie zabardzo wiadomo co zastąpiła który model? Czy A5 to nastęca A3.2 czy teŻ A308 a może jest czymś pomiędzy? (chyba ostatnia wersja jest najprawdopodobniejsza)

adamgsdansk,

tak się to mniej więcej da zrobić. montujesz na suficie/ścianie 2 żarówki zółtą i niebieską (np) , zatrudniasz chińczyka i tłumaczysz mu co ma robić jak świeci się żółta, a co jak niebieska. W ten sposób za jednym naciśnięciem guzika masz tryb stereo lub KD. Od sprawności chińczyka, zależy czas reakcji sprzętu na komendę :) ;)

hehe... cholera wie czy Chińczyk byłby najtańszy ;-))))

ale pytanie było serio... bo np. w Krellu 300 tez jakas tam taka opcja była ale o ile pamietam zapisy w instrukcji to wrę cz trzeba było jakąś zworkę przestawiać czy cholera wie co w bebechach wzmaka... rozwiązanie jakiego szukam musi być na tyle "idiot-proof" aby mi żona nie spaliła sprzętu wciśnięciem nie tego przycisku itd. ;-))))

Panie drogi, opcja nie opcja. Miałem okazję mieć oba wzmaki u siebie i są to dwa skrajnie odmienne typy brzmienia. Czy pan słuchał wcześniej krella. Jeśli lubi pan musicala to uwaga na krella ! Pozdr.

adamgdansk,

śledząc ogłoszenia widzę, że już sobie odpowiedziałeś na tytułowe pytanie.

Jestem prawie z Gdańska i też zastanawiałem się nad ogłoszeniem z Krellem.

Może chociaż dasz posłuchać kiedyś :)

A może się mylę?

Pozdrawiam!

No mfa300 juz mam od kilku miesięcy i gra OK - ale własnie szukam odpowiedzi na pytanie co "nego" i "jak inaczej" uslyszę ja wepnę KAV400xi- niestety nie mam możliwości nawet wypożyczenia Krella i sparwdzenia w swoich systemie i w swoim pokoju a w odluchy w sklepach nie wierzę ;-))

Krell ma funkcjonalość Thater .. ktora wygąda bardzo ciekawie dla kogoś kto nie chce mieć osobno drogiego kina i drogiego hifi ;-))

Ja zaryzykowałem i kupiłem KAV400xi wyłącznie na podstawie recenzji. Nie żałuję, gra pięknie, chociaż do pełni szczęścia przydałoby mu się jeszcze wyższej klasy źródło. Świetna makro- i mikrodynamika, bardzo naturalna równowaga tonalna i świetna, szeroka stereofonia z precyzyjną lokalizacją. Nie porównywałem z MFA300, ale poprzedni właściciel, od którego kupowałem Krella, miał taką okazję i twierdził, że Krell jest ciekawszy i przede wszystkim bardziej "żywy" w charakterze.

Co do kina, sprawa jest bardzo prosta. "Theater Throughput" można ustawić na dowolnym wejściu, czyli np. na wejściu zbalansowanym lub jednym z RCA możesz mieć CD, a na innym RCA - procesor kina z włączonym TT. Z resztą samą funkcję włącza się i wyłącza bardzo prosto -- przytrzymując przez kilka sekund przycisk wyboru danego wejścia na wzmacniaczu lub na pilocie.

adam,

na allegro byla lampa spark 710 do sprzedania za 3600PLN. Z Twoimi NT7 zagra znakomicie i nawet nie pomyslisz o Krell'u. Wiem bo kiedys do Bialegostoku sprzedalem taki wzmak dokladnie pod 7NT B&W (pozniej Pan zamienil go na wyzszy model Spark 530). No chyba, ze serio chcesz podlaczyc do kina domowego, wtedy lampa odpada.

Nie wiem jaka cena za 400xi ale mysle, ze ponad 4000PLN. IMHO nie warto.

pozdrawiam

adamgdansk,

tu mógłbyś posłuchać chyba -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ten to nie Twój? -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a może dać sobie z tym spokój. kupić Primare 31.7 procesor/przedwzmak i końcówkę mocy A30.5.... i wszystko podpiąć pod 31.7...nawet XLRy są ;-)))... wyszłoby razem z 15K jeśliby nowe....

Najlepiej ściągnij z amerykańskiej strony krellonline instrukcję, ma tylko 130kB.

O tej funkcji: (wyszła sieczka bo to z PDF'u)

To simplify the integration of an audio/video surround sound

processor into your system, set any input on the KAVn400xi (S-1,

S-2, S-3, or B-1) to operate as a unity gain stage. Krell calls this

configuration Theater Throughput.

When you configure a KAVn400xiinput for Theater Throughput,

the KAVn400xivolume and balance controls are transferred to the

audio/video surround sound processor, for integrated volume and

balance management as well as ease of operation. As long as the

KAVn400xiinput is configured for Theater Throughput and con-

nected to the audio/video surround sound processorís input config-

ured for Theater Throughput, all KAVn400xivolume and balance

adjustments are made through the surround sound processor.

When you disengage the KAVn400xiinput from Theater

Throughput, the volume and balance controls revert to the

KAVn400xi.

1. Turn on the KAVn400xipower.

2. Press and release the button on the front panel or the key on

the remote (5) for the device you wish to configure for Theater

Throughput. The LED illuminates.

3. Press the button or key again and hold it for four seconds. The

front panel display (11) shows ithr.î

Make sure the level on the source component is set to zero when

configuring the KAVn400xi input set for Theater Throughput.

Source components without level controls should not be connected

to an input configured for Theater Throughput. Doing so can result

in excessive and possibly damaging volume levels when the source

is played. Always turn off the source component before you config-

ure any input on the KAVn400xi for Theater Throughput.

1. Turn on the KAVn400xipower.

2. Press and release the button on the front panel or the key on

the remote (5) for the device you wish to disengage from

Theater Throughput. The LED illuminates.

3. Press the button or key again and hold it for four seconds. The

phrase "thr" disappears from the front panel display (11), indi-

cating that Theater Throughput is disengaged.

Instrukcję ściagnałem już dawno... Po prostu brakuje mi tam jednego zdania, że to ustawienie będzie tak działało tak długo jak się nie zmieni konfiguracji - niezależnie od tego czy wmak był przez noc na stand-by czy tez był właczany/wyłaczany czy tez może przez godzinę prądu nie było w ciągu dnia (???)

Wiesz, taka perfidia losu może się zdarzyć, kiedy coś się wydaje niemożliwe, tak jak to, że stan tej funkcji nie jest zapamiętywany. Na rozum nie jest to możliwe, zwłaszcza, że chodzi o Krell'a, ale pewność będę mieć po odpowiedzi od Krell'a. Sam się interesuję tym wzmacniaczem, za parę dni powinienem już coś wiedzieć.

Pozdrawiam.

ustawienia beda zpametane nawet po wylaczeniu wzmacniacza z pradu. wejscie konfiguruje sie raz, a potem juz tylko pilotem przelacza sie pomiedzy trybami kina i stereo. tutaj jeszce mala, ale dosc istotna uwaga - przed kazdorazową aktywacja trybu kinowego nalezy ZAWSZE sprawdzac czy potencometr glosnosci w amplitunerze jest ustawiony na bezpiecznym poziomie, bo w przeciwnym razie zawal serca murowany... ;)

przed każdorazową aktywacją czyli przed:

a) skonfigurowaniem danego wejścia liniowego jako wejścia na potrzeby Theater - co pewnie byłoby robione raz na kilka miesięcy

czy

b) zmianą źródła w Krellu - czyli słucham sobie CD, ale chcę pooglądac sobie film, włączam DVD, włączam procesor/amplituner i przełączam źródła w Krellu na to skonfigurowane pod kino - i wtedy KAŻDORAZOWO trzeba uważać?

Ej Adam, zerknij w instrukcję! Zanim wdusisz w Krellu guzik od HT spójrz na amplituner, bo 400xi jest w tym momencie po prostu wzmacniaczem mocy. Zawał to może mniejsza bieda, prędzej wypluje membrany, te w uszach też:)

Gonarek - może wiesz, jak ominąć konieczność naciskania PRE na zdalnym sterowaniu? To wyjątkowo durny pomysł, a Krell jakoś ociąga się z odpowiedzią.

tak jak w punkcie B

nalezy pamietac ze krell dziala wtedy jak koncowka mocy, a wiec sygnal z wejscia jest podany bezposrednio na kolumny (potencjometr glosnosci w krellu jest w tym momencie calkowicie nieaktywny). glosnosc frontowych kolumn w trybie kinowym bedzie wiec zalezec wylacznie od ustawienia potencjometru w amplitunerze/procesorze dlatego warto zawsze sprawdzic przed puszczeniem filmu czy potek nie jest rozkrecony na 3/4 skali na pzryklad ;)

Tak, ten pilot obsługuje też CD i pewnie tak ustawiona jest hierarchia. Żeby obsłużyć 400xi trzeba nacisnąc PRE przed KAŻDYM naciśnięciem innego przycisku. Totalna szajba i jedyny (?) sposób to użyć uczącego się pilota. Szkoda, bo ten Krella jest wygodny.

Dopiero teraz spojrzałem w Twoje dossier i skoro masz G08, to kombinacja z 400xi może być super. Na pewno przez tego Krella wszystko przejdzie bez istotnych zmian. Jeśli nie zmarnowałby analogowego charakteru G08, a dodałby tylko energii, to dla mnie bomba.

Jestem na etapie dość intensywnych poszukiwań różnych kombinacji nowego sprzętu i jako wzmacniacz widzę tego Krella. Szkoda tylko, że taki z niego kurdupel, aż trudno uwierzyć, że to to tak rzetelnie gra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.