Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Witam posiadczy Amplifona(szczęśliwych zapewne).Od kilku lat mam WT=30-2.Właśnie wymieniłem lampki Philipsa na NOS RCA 12au7 clear top (produkcja z lat 60-tych).Może ktoś używał lampy mocy RCA 6080?Jakie dają brzmienie?Zachęcony nos-ami RCA przymierzam się do wymiany.Jakich używacie kabli zasilających?

O kabelki zasilajace pytaj szlufika bo z tego co wiem przetestowal cała mase do swojego wzmaka i cd. Co do lamp to amplifon gra zdecydowanie najlepiej na mullardach ale oryginalnych bo te sprzedawane w polsce to wiekszosc podróbki. Co do lamp mocy to nie wiem bo ja u siebie nie mam na co zamieniac.

Co do połaczenia wt-40 z monitorami to wg mnie nie jest dobry pomysł. To nie jest słodko grajacy wzmacniacz do małych pomieszczen. Wt 40 gra ale z duzymi podłogowymi kolumnami. Moze smieszna ale bardzo wazna sprawa wzmacniacz ten jest wybredny na okablowanie a zwłaszcza glośnikowe. Ze srebrnym argentumem brak dynamiki. Po przepieciu w salonie audio na queda genesisa inne granie - dynamiczne z lepsza przestrzenia a po przełączeniu na nordosta red dawna jeszcze wieksza przestrzen ale kosztem rozluznienia i zmiekczenia basu.

juro, 6 Sie 2008, 10:30

>A czy miał może ktoś okazję posłuchać z WT-40 kolumn Monitor Audio z serii RS lub GS?

Napisz w jakim pomieszczeniu sluchasz muzyki i ktorą wersje Wt-40 masz bo jak starsza (sprzed 2003 roku) to musisz kupic kolumny które niezle daja wysokimi bo stara wt-40 ma ich za malo i bas tez jest gorszy niz w obecnie produkowanych.

jesli słuchasz w pomieszczeniu wiekszym niz 15 metrów kwadratowych to zapomnij o polaczenu wt 40 z monitorkiem który ma głosnik wielkosci wieczka od słoika. To nie ma prawa zagrac z wt-40.

>>>Nautilus81

Słucham w pokoju 19m2. WT-40 ma rok, więc nowa wersja na Trafberach. Ponieważ na moje pytanie długo nikt nie odpowiadał to sam spakowałem potwora (cięzkiego) i pojechałem posłuchać z GS10 i RS6. Obecnie słucham na AE evo1, a GS 10 wydały mi się tylko rozwinięciem tego dźwięku, który mam obecnie, więc chyba bez sensu byłaby taka zamiana. RS6 to porażka. Słuchałem jeszcze MA PL100 no i jak dla mnie bomba, tylko cena trochę odstraszająca. W najbliżsyzm czasie posłucham jeszcze Spaków 5 i Herbatników Compact 7 i HL5 jeżeli się uda. Wiem, że cena zbliżona do PL100, ale spodziewam się dużo więcej po tych odsłuchach. Bardzo zależy mi na wszelkich sugestiach i podpowiedziach.

Pozdrawiam

Sparki 5 nie nadaje sie do rocka mają za mały potencjał ale do jazzu super. Jeszcze lepiej grają new tempo (podpięte pod 8 ohm!!! do wzmaka). Napisz ile kasy mozesz przeznaczyc na kolumny to cos inni forumowicze z wt-40 dla Ciebie znajdą.

Z tego co wiem niezle sie spisuje u szlufika z forum z proac 140 które obecnie są na sprzedaz (po odsłuchu u mnie zamienia je na akustyki rr2). Ponoc z kolum proaca z lampą swietnie grają studio 125.

Jesli lubisz jasny dzwięk to moze cos z ushera np x-718 albo bardziej basowego x-719 bądz wyzszy model z głosnikiem berylowym (bardzo solidnie wykonane kolumy, ładna góra ale wg mnie zbyt rozjasniona srednica no i swietny bas jak na monitory ale góra gorsz niz u audio physica spark (tania vifa niby modyfikowana ). Stosunek jakosc/cena kolumn ushera przy obecnym kursie dolara wiecej niz korzystny.

Do 19 metrów mozesz uzywac swobodnie sredniej wielkosci podłogówki bądz wieksze monitory.

A najlepiej jest samemu posłuchac a jak kupowac w ciemno to kolumny na dobrych przetwornikach.

W przypadku nowych kolumn obowiazkowe wygrzanie a jesli są na scan speaku to min 50 godzin zeby zaczeło ładnie grac.

Pozdrawiam

Co do rocka to właściwie pogodziłem się z tym, że trudno będzie pogodzić go z jazzem i zestawić taki system, żeby wszystko grał bez kaprysów (oczywiście na bazie WT40 i w rozsądnych pieniądzach). Zdecydowałem, że ma grać przede wszystkim jazz, a rock ma nie kaleczyć uszu. Co do kasy to jak zwykle są tutaj ograniczenia. Na chwilę obecną nie chciałbym przekroczyć 7 tysi.

Mam jeszcze jedną prośbę. Jaki CD oprócz TACD polecacie do amplifona. Rozważam obecnie CECa tl51xr lub yamahę cd-S2000, czy to dobre typy? Z CECem mam ten problem, że nie ma go gdzie posłuchać, bo w salonach na półce cena dwa razy taka jak za sprowadzany, a nie mam w zwyczaju zawracać komuś głowy i z premedytacją kupować potem gdzieś indziej. Co jeszcze jest warte posłuchania?

Pozdrawiam,

do kwoty 7 tys mozesz miec dobre kolumny zarówno do jazzu jak i rocka (mowa o uzywanych). Za 7 tys mozesz wykonac sobie sam albo dołozyc tysiac i kupic gotowe od akustyka kolumny rr2 (biją na głowe moje poprzedniki audio physic spark 5 i to pod kazdym względem a w najblizszym czasie bede chciał je skonfrontowac z kefami reference i audio physic new tempo - po odsłuchu w salonie tamtych kolumn wydaje mi sie ze akustyki grają lepiej.

Fotka kolumn narazie bez zamontowanych kolcy ze względu na parkiet (ok 50 kilo sztuka a kolce ostre).

post-14012-100006914 1219930493_thumb.jpg

Ma byc nowsza wersja tzn taka sama jak wczesniejsza tyle ze z innymi kondensatorami tzn drogimi mundorfami chyba silver oil. Zamieniasz jeszcze lampki w cdeku na mullardy i do 10 tys nie wiem czy jakies cd tak zagra i bedzie tak wyposazone jak amplifon tacd.

Chętnie sprawdziłbym w moim systemie CD Amplifona czy faktycznie dźwiękowo byłaby znaczna różnica. Bo wizualnie całkiem fajnie wygląda. Może ktoś z właścicieli tego CD chciałby mnie odwiedzić i posłuchać Dali Mentor 2.

Ooooo tak, takie porównaie byłoby super ciekawe. Bardzo chętnie przeczytałbym wasze wrażenia z tego porównania. Powtórzę swoje pytanie, co jeżeli nie TACD? CEC już wiem, że gra, to nie pierwsza opinia pozytywna na temat zestawienia CEC z Amplifonem, a co Yamachą?

• 3 tygodnie później...
Gość vasa

(Konto usunięte)

Jako fan i posiadacz Amplifona dzielę się moimi doświadczeniami z trudnego procesu wyboru kolumn.

Do niedawna do mojego Amplifona WT30 były podpięte Lowthery Fidelio z przetwornikami Fostexa. Nie ma chyba bardziej komfortowego obciążenia dla lampy.

Ale jak zwykle coś za coś; bas pojawiał się w okolicy 75 i to nie nachalnie.

Z bólem serca postanowiłem poszukać czegoś innego.

Warunki postawiłem następujące:

- Ma grać.

- Ma grać ze słabowitą lampką.

- Ma wyglądać.

- Ma kosztować mniej niż pół auta. ( a jakie to auto to postanowię jak posłucham :)

Po przeczytaniu tony papieru, gigabajtów tekstu na monitorze i wielu butelkach rozmów ze znawcami powstała krótka lista:

- WLM

- Living Voice

- Zu

- Tannoy z serii Prestige.

Czas na odsłuchy:

Living Voice są fajnymi kolumnami, sądzę, że krytyczne, profesjonalne odsłuchy prowadzące redaktorów do bardzo wysokich ocen są słuszne ale; po pierwsze nie złapały mnie za serce a po drugie są to po prostu malutkie kolumienki, za małe do mojego pomieszczenia.

WLM Lyra jest, moim zdaniem, wybitną kolumną. Znam wiele krytycznych uwag na ich temat, ale pozostaję przy swoim zdaniu – kolumny generującej TAKI dźwięk a dającej się napędzić lampką o umiarkowanej mocy nie spotkałem po raz drugi. Ale ta cena 

Scala to już inna półka, zaprojektowana i sprzedawana przez speców od marketingu, nie dorasta pierwowzorowi do …………

Tannoy z serii prestige jest w Polsce nieobecny. Przedstawiciel dystrybutora stwierdził, że te kolumny są niesprzedawalne i poradził mi żebym … nie napiszę tego, to zbyt żenujące.

Mieszkam we Wrocławiu wobec czego do Drezna, Berlina czy Pragi mam bliżej niż do stolicy więc sobie poradziłem i przytargałem do domu komplet Tannoy Stirling.

Nie wiem na ile działa autosugestia ale na razie (miesiąc) jestem zachwycony. Nie potrafię ocenić neutralności, precyzyjności czy liniowości tych kolumn ale grają tak jak lubię:

- wokale są bajeczne, na dobrze zrealizowanych płytach można się pomylić 

- góra jest obecna a nawet regulowana,

- bas jest, raczej rozlazły niż punktualny i zdyscyplinowany, ale to raczej brak zdecydowania po stronie wzmacniacza niż niesubordynacja kolumn. Jak będę miał pod ręką jakąś półprzewodnikową elektrownie to sprawdzę.

Zu niestety nie posłuchałem, choć z niecierpliwością czekam na recenzję lub okazję bo parametry mają świetnie pasujące do Amplifonów.

dywan102>>

Witam

To pewnie zależy z jakich 6550 na jakie KT88. Ja mam pewne doświadczenia z Sovtekiem i JJ.Parę lat temu w moim WL70 ( już nie prod.) wymieniłem Sovteki 6550 na JJ KT88 i nie byłem zachwycony. Więcej basu i dynamiki ale cała reszta do bani - gorsza przestrzeń, średnica, rozdzielczosć i realizm dzwięku. Po jakimś czasie, ponieważ JJ padały jak muchy (mialem ich 8 szt,), wróciłem do starych 6550 i co za ulga. I tak męczyłem je do zeszłego tygodnia - getteru już prawie nie ma - ale grały dobrze. Ponieważ myślalem, że te poprzednie KT88 JJ były jakieś nie tego więc kupiłem kwartet nowych i niestety mam te same odczucia. Pierwsze kilka dni to była tragedia, teraz jest nieco lepiej ( wygrzały się oraz pomogły manewry z ustawieniem głośników) lecz nadal uważam, że 6550 w moim Amplifonie WL70 spisują się znacznie lepiej.Zaznaczam, ze to wszystko dotyczy Sovteka i JJ oraz wzm. WL70. Z innymi producentami lamp będzie pewnie inaczej. Wzacniacze są pewnie podobne ale przecież nie identyczne. Pozdrawiam

Witam, czy ktoś z panów i pań sie orientuje gdzie w Wawie można zanabyć drogą kupna lampy zdziełłano w eseseser 6H13C..? jedne mają oznaczeni 54 a inne 30. czym one sie róznią..?

rambo54,

czym się różną te "54" od "30" to Ci nie powiem, bo nie wiem... ;-)

a gdzie kupić w W-wie lampy? przypomnę np. polecany już wielokrotnie na forum FonAr na Mińskiej 25 http://www.fonar.pl/ jeśli chciałbyś zmienić 6H13C na np. JAN Philips 6080WC - zgłoś się np. do horneta z forum http://www.hornet9.com/ Oczywiście możesz też kupić lampy u A. Piwowarczyka, ale to już nie W-wa... ;-)

x.

No i jak tam amplifon sie spisuje. Wypozycz sobie do niego kabelki nordosta red dawna (po przesłuchaniu masy kabli do kolumn zwłascza na dunskich głosnikach uważam ze nie ma lepszych kabli).

nautilus81,

w tej chwili nie bardzo wiem, jak się spisuje Amplifon ;-) podłączyłem go wczoraj późnym wieczorem, a dziś od rana siedzę w pracy... posłuchałem wczoraj jakąś godzinkę, ale niezobowiązująco ;-) do tego egzemplarz, który kupiłem stał od pół roku nieużywany, więc - tak myślę - wymaga trochę rozgrzewki. Chcę też pomerdać lampami wejściowymi; mam do wyboru ECC82 Mullarda, Ei, Electro-Harmonixa, Sylvanii, JAN Philipsa oraz ECC802S Tesli, więc jest w czym przebierać ;-)

Dziś posłucham na spokojnie, jednak od razu było czuć różnicę w porównaniu z WT30-II, przede wszystkim w kontroli kolumn, wzmacniacz brzmi "szybciej" niż 30ka, do tego jest jakby nieco ostrzejszy, nie zaokrągla tak dźwięków i nie "słodzi", trudno mi teraz go oceniać, zbyt krótko go słuchałem i jeszcze nie poznałem wzmaka tak, by o nim kompetentnie napisać pełną opinię. Jestem zadowolony - to pewne. oczywiście zabawa z kablami też mnie czeka, nie kombinowałem zbyt wiele posiadając WT30kę, ale teraz także Nordosty wezmę w obroty ;-)

no i "słoiki z prądem"... lampy 6C33C-B robią wrażenie ! ;-D

x.

>>>xanax

Witam i gratuluje wyboru. Zazdroszczę Ci tych lamp Ecc82 ( z wyjątkiem Jan Philips) . Pozostałe z pewnością dadzą niezłą zabawe z dźwiękiem. Bardzo jestem ciekaw Twoich wrażeń w tym temacie. Gdybyś się na któreś zdecydował ostatecznie to polecam sie jako ew. kupiec pozostałych ( z wyjątkiem Jan Philips - oczywiście , bo to ...... - przynajmniej u mnie). Pozdrawiam

Wg mnie najlepsze sa mullardy a od philipsów gorsze są JJ. NIe słuchałem lamp telefunkena a ponoc te mają opinie najlepszych ale nie wiem jak z amplifonem wiem tyle ze wzmacniacz gra sporo lepiej na mullardach (oczywiscie oryginalych a nie podróbkach) niz na seryjnych philipsach i nie wiem czemu Piwowarczyk ich seryjnie nie stosuje.

... a moim zdaniem, po odsłuchaniu całej mojej w/w kolekcji (na wzmacniaczu WT30-II) najlepsze są... ECC802S Tesli. na moje ucho wzmacniacz brzmiał na nich najlepiej bez względu na zastosowane lampy mocy - czyli czy na 6N13S czy - JAN Philips 6080WC. nie wiem natomiast, jak sprawa będzie przedstawiać się w przypadku WT40 - tu muszę dopiero posłuchać...

chwilowo jednak pech - padła mi jedna z lamp mocy, więc odsłuchy są zawieszone do czasu zakupu kompletu nowych 6S33S-W. jak ja nie lubię takich sytuacji ;-( to już drugi raz mam podobne sensacje z kupionym na second-hand lampowcem, poprzednio padła mi lampa w dopiero co kupionym WT30-II ;-/ więc dobra rada dla wszystkich - jeśli kupujecie używany wzmacniacz lampowy, od razu zmieniajcie lampy na nowe, nie warto nawet ryzykować słuchania na bańkach z niewiadomym "przebiegiem", kupionych wraz ze wzmakiem...

tomekkk, niestety nic z mojej kolekcji ECC82 nie jest na sprzedaż; wobec powyższych "sensacji" nie chcę oferować komukolwiek lamp używanych i ryzykowac podobną wtopę ;-( polecam samodzielne "łowy", ja uskładałem swoją kolekcję w ciągu ok. pół roku, najczęściej kupując z allegro i ogłoszeń.

x.

Czesc Fanowie Amplifona, szczegolnie nautilus81,

z pomoca mojego przyjaciela Krzysia z Mainz, ktory mi pomaga w kwestiach jezykowych (jako tlumacz), i w tej chwili naciska klawisze:-) pragniemy dorzucic do forum nasze trzy grosze:

Obaj sluchamy na Amplifonach. Ja, Steffen slucham na WT40 + WT30II oraz na TACD01 do tego WLM Diva z okablowaniem Nordost Solar Wind, jako chinch i glosnikowe (nawiasem mowiac na nich wlasnie odsluchuje Andrzej Piwowarczyk:-) Kable napieciowe sa mojej wlasnej produkcji na przewodach Lapp Oel Flex Classic 3 x 2,5mm²- to solidne niecmieckie przewody:-)) Jako "wtyczki" uzylem produktow IeGO Ti2000. Dla wszystkich zainteresowanch kilka fotek mojego sprzetu:

http://www.hifi-tunes.de/index.php?option=com_content&task=view&id=393&Itemid=1

Moj sprzet (Krzys) to Amplifon WT40 + TACD01 + proaindividual Night de Luxe + Anna Maria Jopek Signature. Kable Nordost Red Dawn:-) (Tak, tak Steffen z dolu:-) * - do moich jeszcze Ci troche brakuje:-). Moje kable elektryczne to rowniez produkty Steffena na przewodach Lapp.

Mozolicie sie z obcymi glosnikami (cudze chwalicie swego nie znacie) a na proa graja Amplifony tak, ze sam szef proa, Arek Pruszczynski sie zdziwil:-) Polecam kazdemu, kto chce uslyszec, co te klocki potrafia:-))

Jesli chodzi o lamki piekne, to mozemy sie powchwalic naszymi zborami roznych lampek ECC82:

Mullard, Siemens, Tesla, Mazda Belvu*****, National, RT i RTC France, Valvo i kilka innach mniej znanych. Sluchamy jednak na Telefunken, ktore uwazamy za niedoscigly wzor:-)

Nasze klocki sa po tuningu w Staszowie i maja w "brzuchach" kondensatory Mundorf Supreme (Steffen) i Silver Gold Oil (Krzys) - te elementy sa warte kazdego centa - to opinia samego Andrzeja Piwowarczyka, jesli chodzi o Silver Oil, ktore mialem przedtem w TACD01, a ktore nadal pieknie graja u Steffena... Ja moge tylko powiedziec, ze po tuningu sprzet poszedl o klase w gore.

Do Ciebie, drogi nautilusie81 mam osobiste pytanie: jak znalazles moja stronie i jak sie Tobie moj sprzet podoba? Obeliski pod sprzet to moj wlasny projekt z czarnego granitu typu Star Night. Poza tym zmienilismy nozki naszych Amplifonow, w tej chwili eksperymetujemy z nozkami z przeroznych rodzajow drewna.

Nie macie Panowie pojecia, jaki wplyw te klocki maja na dzwiek :-) I to pod kolcami pod kolumy, jak i pod sprzetem. Ja, Steffen, postawilem moje kolumny Diva na klockach wlasnej produkcji z hebanu, a sprzed na nozkach z acrylu (mozemy Wam zorganizowac) Przy tym najwazniejsze jest ustawienie sprzetu w pomieszczeniu, jak rowniez tuning pomieszczenia. Naszym zdaniem od tego zaleza co najmniej 50% brzmienia calego sprzetu. Ale to juz zupelnie inna para kaloszy....

Jesli chodzi o GM70, to mamy rowniez powazne plany z tymi lampami. Z tym, ze plany te zwiazane sa nierozlacznie ze Staszowem:-)

A poza tym mamy juz po 5 wiekszych szkopkow w czubie i konczymy na dzis...

Do nastepnego razu!

Steffen i Krzys

PS: Ciag dalszy nastapi....

*Steffen i ja mieszkamy w jednym domu (jak Pawel i Gawel:-) ja na gorze, on n dole:-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.