Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Za kilka dni napiszę czy coś straciłem po zmianie złotego na zwykłego. Jak aplikowałem złoty, to byłem w trakcie zmian i odsłuchów innych elementów toru, dla tego nie mogłem usłyszeć bezpiecznika. Teraz skoncentruje się tylko na złociutkim AMR ;-)

Niegdyś na tranzystorze zmiany były subtelne lecz słyszalne, zobaczymy jak będzie z lampką. Wymiana będzie dotyczyła tylko tego % Amperowego, bo wiem z najlepszego możliwego źródła, że te dwa 1,6A nie mają żadnego znaczenia w WT40 II. Mogło by ich równie dobrze nie być, ale Unia wymaga, a co więcej to ich likwidacja również niczego nie zmieni, bo w razie czego szybciej zadziałają wewnętrzne zabezpieczenia w Amplifonie.

Ja aplikowalem stopniowo Synergistic Research w calym systemie.Najpierw lampie,potem w napedzie i wreszcie w dacu.Dzwiek z kazdym razem dynamiczniejszy,z lepsza separacja i deko-przestrzenia.Kapcie spadly jak wlozylem do daca.Ale.....zrobilo sie troche zbyt slodko na gorze.I wtedy kupilem AMR do daca.I jest swietnie.

Jak sprawdza sie Ampli na tle A300?

Chciałbym dodać, że w przypadki złotych bezpieczników bardzo ważne jest z czego to złoto zostało wytopione. Najlepszy dźwięk uzyskuje się gdy bezpieczniki są ze złota, które wcześniej stanowiło składnik starej biżuterii. Nie daj boże trafić na bezpieczniki ze złota pochodzącego w przetopu elementów przemysłowych lub prosto z kopalni. Wówczas niknie średnica a mikrowybrzmienia tracą naturalność.

A teraz na poważnie. Panowie opanujcie się!!!!!!

Chciałbym dodać, że w przypadki złotych bezpieczników bardzo ważne jest z czego to złoto zostało wytopione. Najlepszy dźwięk uzyskuje się gdy bezpieczniki są ze złota, które wcześniej stanowiło składnik starej biżuterii. Nie daj boże trafić na bezpieczniki ze złota pochodzącego w przetopu elementów przemysłowych lub prosto z kopalni. Wówczas niknie średnica a mikrowybrzmienia tracą naturalność.

A teraz na poważnie. Panowie opanujcie się!!!!!!

Jak nie masz pojęcia o bezpiecznikach-to nie pisz.............będzie najrozsądniej.

Bezpieczniki dają znać o sobie brzmieniem w referencyjnych systemach -to słychać.

Najlepszy efekt daje bezpiecznik gdy złoto pochodzi ze złotego zęba............wtedy jak go słuchasz smieje Ci się gęba.

to nie jest najlepsze miejsce na takie stwierdzenia

powaznie

Zanim ktokolwiek zacznie grzebać w bezpiecznikach proponuję najpierw zabrać się za instalację i sieciówki bo inaczej to robota głupiego

• 2 tygodnie później...

Kto szuka dobrego CD to jest właśnie ten moment,widzę gość zjadł jedną literę więc pewnie tylko dlatego go jeszcze nie sprzedał

http://allegro.pl/odtawarzacz-cd-ampifon-tacd-lampowy-i4535475480.html

Kto szuka dobrego CD to jest właśnie ten moment,widzę gość zjadł jedną literę więc pewnie tylko dlatego go jeszcze nie sprzedał

http://allegro.pl/odtawarzacz-cd-ampifon-tacd-lampowy-i4535475480.html

To jest jakaś lipa bo pod podanym numerem nikt nie wie o co chodzi.

To jest jakaś lipa bo pod podanym numerem nikt nie wie o co chodzi.

może kolo nr telefonu też popierd..lił

To Szymon zadzwoń na nr z innej jego ałkcji

http://allegro.pl/pompa-obiegowa-c-o-grundfos-upc-65-120-nieuzywana-i4535444299.html

Edytowane przez Rezyslaw
  • 2 miesiące później...

Witam.

To mój pierwszy post w klubie Amplifona - proszę o wyrozumiałość. Ponad rok temu przymierzałem się do zakupu używanego Amplifona, niestety mój bardzo ograniczony budżet zdeterminował zakup taniego i niedoskonałego Yaqina MC 5881A. Wzmacniacz, który kupiłem grał dużo lepiej od tranzystorowego Technicsa, którego dostałem kiedyś w prezencie, jednak miał sporo wad, brumił, szumiał i zniekształcał przy głosniejszym słuchaniu. Wszystkie wady powoli eliminowałem, musiałem zmniejszyć napięcie żarzenia, pociągnąć całkowicie nowe i dobrze skręcone okablowanie żarzenia, rozprawić się z pętlami masy, zmienić zasilacz anodowego, zmienić kondensatory sprzęgające, wymienić lampy i jeszcze kilka rzeczy. Po tym wszystkim mam wzmacniacz, który nie szumi, nie brumi i gra bardziej niż przyzwoicie za pieniądze, które zapłaciłem i potem dołożyłem. Niestety podstawową wadą tego wzmacniacza jest konstrukcja oparta o płytki drukowane, co skutecznie ogranicza dalsze częste zmiany i modyfikacje, przed którymi nie potrafię się powstrzymać.. Ponownie rozważam zakup używanego Amplifona WT 30 III, których to się trochę w ofertach na rynku wtórnym. Mam kilka pytań i liczę na sensowne odpowiedzi. Czym różni się Amplifon WT 30 II od WT 30 III? Czy cena 2700 zł za używany WT 30 III jest sensowna? Czy między tymi wersjami jest różnica w transformatorach głośnikowych?

Na koniec chciałem pogratulować konstruktorowi najnowszego wzmacniacza na GM70 - wygląda rewelacyjnie i z kilku relacji wnioskuję,m że jeszcze lepiej gra!

Witam.

To mój pierwszy post w klubie Amplifona - proszę o wyrozumiałość. Ponad rok temu przymierzałem się do zakupu używanego Amplifona, niestety mój bardzo ograniczony budżet zdeterminował zakup taniego i niedoskonałego Yaqina MC 5881A. Wzmacniacz, który kupiłem grał dużo lepiej od tranzystorowego Technicsa, którego dostałem kiedyś w prezencie, jednak miał sporo wad, brumił, szumiał i zniekształcał przy głosniejszym słuchaniu. Wszystkie wady powoli eliminowałem, musiałem zmniejszyć napięcie żarzenia, pociągnąć całkowicie nowe i dobrze skręcone okablowanie żarzenia, rozprawić się z pętlami masy, zmienić zasilacz anodowego, zmienić kondensatory sprzęgające, wymienić lampy i jeszcze kilka rzeczy. Po tym wszystkim mam wzmacniacz, który nie szumi, nie brumi i gra bardziej niż przyzwoicie za pieniądze, które zapłaciłem i potem dołożyłem. Niestety podstawową wadą tego wzmacniacza jest konstrukcja oparta o płytki drukowane, co skutecznie ogranicza dalsze częste zmiany i modyfikacje, przed którymi nie potrafię się powstrzymać.. Ponownie rozważam zakup używanego Amplifona WT 30 III, których to się trochę w ofertach na rynku wtórnym. Mam kilka pytań i liczę na sensowne odpowiedzi. Czym różni się Amplifon WT 30 II od WT 30 III? Czy cena 2700 zł za używany WT 30 III jest sensowna? Czy między tymi wersjami jest różnica w transformatorach głośnikowych?

Na koniec chciałem pogratulować konstruktorowi najnowszego wzmacniacza na GM70 - wygląda rewelacyjnie i z kilku relacji wnioskuję,m że jeszcze lepiej gra!

ja za 3 tyś sprzedawałem wt40 ale ja szybko sprzedaje :)

Psujesz rynek ;)

Panowie przypomni ktoś jakie kondy są w ostatniej odsłonie Amplifona TACD 01? Coś mi świta Mundorf Silver Oil a może zaszaleć i dać Mundorf S/G/O ?

Gdyby ktoś chciał się rozstać z Amplifonem WT 30 III lub innym i nie zepsuć rynku, to zapraszam na priv.

Gdyby ktoś chciał się rozstać z Amplifonem WT 30 III lub innym i nie zepsuć rynku, to zapraszam na priv.

http://allegro.pl/amplifon-wt40-i4745076349.html

tu masz 40kę od samego Piwowarczyka

Jak policzysz gratis kondy Mundorfa s/g/o plus zapas lamp to ponad 2tyś razem to piec masz za 2 tyś

Edytowane przez Rezyslaw

Zwróciłem już uwagę na ten wzmacniacz, jednak jestem bardziej nastawiony na WT 30, który jest na tańszych lampach i pobiera sporo mniej prądu, co przekłada się na zdecydowanie mniejsze oddawanie ciepła. Przyznaję, że propozycja jest bardzo kusząca.

http://allegro.pl/amplifon-wt40-i4745076349.html

tu masz 40kę od samego Piwowarczyka

Jak policzysz gratis kondy Mundorfa s/g/o plus zapas lamp to ponad 2tyś razem to piec masz za 2 tyś

Ns tańszych lampach ale w WT 30 masz 6 lamp mocy

Przeraża mnie 0,5 kW pobieranej mocy! Latem dojdzie koszt klimatyzacji :) Musiałby też zmienić kolumny na większe podstawki lub podłogówki.

Skutecznie Panowie kusicie!

Edytowane przez Ricambi

Panowie przypomni ktoś jakie kondy są w ostatniej odsłonie Amplifona TACD 01? Coś mi świta Mundorf Silver Oil a może zaszaleć i dać Mundorf S/G/O ?

Nie wiem czy to jest wersja tz. "ostatnia odsłona" ale mój TACD01 ma Mundorf Silver Gold Oil ... jak chcesz to zapraszam do Kra z Twoim i porównamy "łeb w łeb". pozdrawiam

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Nie wiem czy to jest wersja tz. "ostatnia odsłona" ale mój TACD01 ma Mundorf Silver Gold Oil ... jak chcesz to zapraszam do Kra z Twoim i porównamy "łeb w łeb". pozdrawiam

U mnie siedzą 2x4,7uF V-Capy OIMP a przydałoby się więcej powietrza i detalu na górze

Na odsłuch się nie zanosi bo WAF spadł na niski level :) a poza tym słabo z czasem ostatnio w weekendy

Witam

Jestem fanem i właścicielem wzmacniacza Amplifon Wt-40....ze względu na chęć zakupu modelu wyżej ...mój wzmacniacz jest na sprzedaż ....

Zainteresowanych proszę o kontakt na prw...

A może by tak właściciele SET42 skrobneli kilka słów jak brzmią ich GM'ki? Zależy mi na porównaniu z WT40. Domyślam się że dzieli je przepaść ale miło będzie poczytać Wasze wrażenia.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A może by tak właściciele SET42 skrobneli kilka słów jak brzmią ich GM'ki? Zależy mi na porównaniu z WT40. Domyślam się że dzieli je przepaść ale miło będzie poczytać Wasze wrażenia.

Ciężko będzie opisać bezpośrednio różnice pomiędzy WT40 a SET42, jeśli ktoś nie miał obu. Sięgnij wstecz do wątku odnośnie lampy w bi-ampingu z tranzystorami jakieś pół roku temu. Tam opisywałem wrażenia z odsłuchów SET42 u Artuku. A w kilku słowach to ten wzmacniacz brzmi naprawdę wybitnie;-)

Zależy mi na porównaniu z WT40.

No to pakuj wzmaka do samochodu i przyjeżdżaj do Kra, to porównamy z Gmką :) ... nie słuchałem WT40 to trudno powiedzieć jak to gra w stosunku do nowej konstrukcji. Poszukaj wpisów kolegi Tomkly ... on ma dar układania słów w ciekawe wyważone recenzje ... słuchał u mnie GMki i skrobnął w przeszłości parę zdań ... ja tam nie potrafię tak piknie "rzeźbić w słowie". pozdrawiam Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ha , a ja miałem WT 40... i mam GM40..

Tylko takie porównanie nie ma sensu...to są zupełnie inne wzmacniacze.

WT40 nie posiada cech GM i odwrotnie. Porównywanie ich jest trochę bez sensu z kilku powodów.

1. Cena ...oczywiste

2. Sposób prezentacji:

WT to gęste , barwne granie z lekko spowolnionym basem , świetny wzmacniacz do suchych głośników .

Magiczna referencyjna średnica.

GM z kolei to wyjątkowa holografia , przestrzeń , a zarazem dynamika .

Bardziej naturalny barwowo nie tak " dopalony" jak WT40.

3. Konieczność zupełnie innego toru

WT40 najlepiej wysokoskuteczne z szybkim basem .

GM40 tutaj wachlarz zestawień jest większy.

Niemniej Wt jest napradę świetnym wzmacniaczem , a za te pieniądze za jakie można go kupić w tej chwili to nawet wyjątkowym.

i mam GM40..

Grzechu no to chyba Andrew zrobił nowy wzmak na lampie GM "40" ... Ty to zmieniasz te wzmaki jak rękawiczki :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.