Skocz do zawartości
IGNORED

Klonujemy Sonics Argenta

qrczak

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno znalazłem bardzo ciekawy wpis arturp:

"Bo ostatnio odkryłem 18cm głosnik , relatywnie tani , solidnej jakości o impednacji 8 ohm. Na tym głośniku Sonics ( czyli Gerhard ) zrobił monitor Argenta , który ( podobno ) jest świetny . Monitor jest wytłumiony płytkami ceramicznymi ;p . Gerhard osiągnął efektywnośc 87dB ale z dwoch takich byłoby 90 , tylko impedancja spadnie ponizej 4ohm.

Cena świetna , w Polinku mozna kupic zestaw tych głosników i tweeterów za 600 PLN. Czyli za 1kPLN można mieć monitorki , które moim zdaniem zagraja piekna detaliczna i subtelną średnicą ponieważ :

- maja wyjatkowo lekka membranę 8,8 g ( ! )

- delikatne a co za tym idzie podatne zawieszenie , które nie tłumi mikrodetali ( dotykałem ;p )

- solidny układ magnetyczny i niezłe BL

- godziwa efektywność po przefiltrowaniu 87-88dB

- membrana jest papierowa i powlekana co daje dobre transjenty , dynamike i gładkość

- liniowa charakterystyka

- niskie zniekształcenia

- Bas to Seas CA 18RLY kopólka 27TFF"

Pomyślałem sobie, że skoro udało się sklonować Mite, to można spróbować i Sonics Argenta. Kolumny mają bardzo dobre opinie a całkowity koszt nie jest szokujący.

Czy są chętni na takie kloniki?

https://www.audiostereo.pl/topic/32087-klonujemy-sonics-argenta/
  • 2 lata później...

I jak - wyszło coś z tego ?

* * *

Jak takie świetne kolumny, czemu ich nie ma ? Mało kto ich chyba słuchał. Opinie b. dobre - dołączam się.

I czemu AS nie ma już ich w ofercie - bo się nie sprzedawały ?

Sprzedali tylko jedną parę czy jak ?

Dwie istotne kwestie.Mianowicie płytki czy też płyty z materiałów ceramicznych wprowadzają znaczne zmiany w pracy głośnik-obudowa.Drugą kwestia jest efektywność nie sądzisz że zbyt mała jak na takie parametry samego głośnika?,na dzień dobry warto zastanowić się nad efektywnościa około 91db.Oczywiście tylko zasugerowałem.To zdanie podzieli kilka osób.

Pozdrawiam.

areczek,

zasugeruj jakić niedrogi głośnik średnioniskotonowy ( czyli o średnicy do 6,5 cala , tak do 500PLN sztuka )z efektywnością w okolicach 90 dB po przefiltrowaniu . No i jeszcze do kupienia w Polsce .

...there is no spoon...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.