Skocz do zawartości
IGNORED

k750i, a odtwarzacz mp3

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam obecnie telefon SE k750i i zastanawiam się nad kupnem jakiegoś odtwarzacza mp3?? Czy warto?? Jestem zadowolony z jakości dźwięku, ale może będzie zdecydowanie lepiej na odtwarzaczu. Porównywałem jakość z mojego telefonu z odtwarzaczem Ipod i powiem szczerze, że różnica w jakości pomiędzy k750i, a Ipod'em nie była aż tak duża. Czy to wina tego, że słuchałem Ipoda na standardowych słuchawkach (k750i też na standardowych)?? Jak to jest?? Jeżeli ktoś miał porównanie między tym telefonem (lub z tej serii: np W800i lub W810i itp.), a Ipodem lub Iriverem proszę o porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/32122-k750i-a-odtwarzacz-mp3/

>mac2005

Myślę, że przede wszystkim należałoby zadbać o dobry przewód w słuchawkach, przylutować do złoconego wtyku cyną z dodatkiem srebra (bez ołowiu) i dźwięk będzie naprawdę Hi-Fi :). Pozdrowionka

Jak by na to nie patrzec to dźwięk MP3 z SE K750i nie dorasta do pięt nawet tanim odtwarzaczą MP3.

Jezeli juz chcesz jakikiś dobrze grajacy telefon to kup W810i

Albo najlepiej to kup sobie MP-Playera iRiver i słuchawki Koss albo Senki :)

Pozdrawiam.

Apel do kolegów, którzy mniemają o sobie, że są wszechwiedzącymi koneserami. Otóż Waszą autentyczną wartość określa nie to, jaką macie wiedzę nt. muzyki czy sprzętu hi-fi, ani też to, jak często udajecie się do teatru czy na koncert jazzowy, lecz nade wszystko to, czy rozumiecie, co jest w życiu ważne. Bo gdybyście znali tę prawdę, to mielibyście szacunek do człowieka, kimkolwiek by on nie był, z kibicem futbolu słuchającym niemieckiego techno włącznie.

Też posiadam K750i, ale gdy chcę posłuchać muzyki (np. gdy wyjeżdżam służbowo) biorę do tego celu Ipod nano + słuchawki koss douszne, które po wymianie ze standardowych słuchawek kolosalnie zmieniły jakość dźwięku - polecam wszystkim, którzy nie chcą się rozstawać ze swoją ulubioną muzyką, a nie mogą zabrać zestawu stereo ze sobą w podróż ze względów oczywistych :-)

-> Noru

K750i i W810 to sprzętowo ten sam telefon (W810 nie ma joya) i jedyna różnica w jakości dźwięku powodowana jest przez słuchawki. Te dołączane do K750i są słabe. Ja w przyszłości mam zamiar dokupić przejściówkę na małego jack'a i jakieś Shure. Jestem ciekaw jaki będzie efekt.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

jak o sama tylko jakosc dzwieku chodzi, a nie o mocno limitowana pojemnosc muzyki na tym wlasnie telefonie, to do sluchania mp3 nie oplaca sie ladowac w zadne drozsze przenosnie ustrojstwa(przyrost jakosci zamajaczy gdzies tam we mgle). Mozna owszem zamienic jeszcze sluchawki poprzez dodanie przejsciowki z wyjsciem na jacka,ale nie wiem czy jej jakosc nie jest zbyt marna.

@ Sz@tynobury

Jeśli ferujesz jakiś pogląd, to warto byś go najpierw solidnie sprawdził. Otóż telecom, to moja zawodowa branża i muszę powiedzieć, że K750i i W810i to dwa zupełnie różne telefony. W pierwszym przypadku płyta główna wyposażona została w CPU serii PRX998 , zaś W810i to zupełnie inna platforma - tam całością zawiaduje procesor Texas Instruments OMAP 840 taktowany zegarem 233 MHz. Całkiem inny jest też wyświetlacz, choć podstawowe dane są identyczne, to kontrast jest niemal 3x większy (proponuję to sprawdzić naocznie w jakimś komisie), w dodatku podświetlenie jest kontrolowane sensorem w zal. od warunków zewnętrzych. Za muzyczkę odpowiedzialny jest specjalny soft- Walklman 2.0 będący autonomiczną aplikacją w stosunku do systemu operacyjnego. Różnic pomiędzy tymi dowma telefonami jest znacznie więcej (np. liczba wpisów w ks. tel. 1000- W810i, 500 - K750i, itd.). Reasumując, W810i jest stabilniejszy, szybszy, i jakość dźwięku ma nieporównywalną do K750i.

Sorry za przydługawy wpis, ale jakiś czas handlowałem SE jako PH tej marki i po prostu nie mogłem się powstrzymać czytając bzdury.

Jak juz isc na calosc, to ja w tym K750i moze bym zaczal od wymiany transportu na jaki Philips CD Pro 12, a nastepnie OPAmy na jakies lepsze 2604 moze, no i przede wszystkim DAC, najlepiej Stelmach, miejsca duzo nie ma wiec lampy pozostawil bym te co sa, ewentualnie rzutem na tasme XLR-y w Neelu bym wstawil i sprzecik hula jak malo jaka komora ;"))

Wadą słuchawek będących na wyposażeniu k750i jest ich kiepskie trzymanie się w uchu i słaba izolacja od hałaśliwego otoczenia. Można znacząco usunąć te niedogodności i zdecydowanie poprawić jakośc odsłuchu, szczególnie basów, przez dokupienie za około 100 PLN słuchawek dousznych z zestawu telefonu W800i o symbolu HPM - 70.

Jeśli chcesz używać słuchawek z małym Jackiem, które już posiadasz lub chcesz kupić Senheisery lub Kossy, to zakup na Allegro adapter. Są dwa rodzaje: jeden wyłącznie do słuchania za 4 PLN i drugi z mikrofonem i przełącznikiem do przyjęcia rozmowy za 20 PLN.

>do mac2005

W Twoim przypadku wiele tym telefonem nie zdziałasz. Druga sprawa, to to że i oczekiwania masz niewielkie. Chodzi pewnie o to, aby grało w miarę wyraźnie i były mocne basy (skoro słuchasz techno). Tak naprawdę różnice w brzmieniu sprzętu w wielu jego aspektach będziesz w stanie wychwycić dopiero wówczas, gdy będziesz słuchał innej muzyki - niestety taka jest prawda. Jeśli ktoś słucha jazzu, szeroko rozumianej klasyki, folk, rock, no może popu, to będzie w stanie usłyszeć wiele rzeczy, które przy techno nie mają żadnego znaczenia ponieważ w tej muzyce tego NIE MA.

Jeden ze znajomków lubił słuchać techno i różnej "syntetyki", kupił wieżę sony z dużymi kolumnami (napisy typu HIPER-MEGA BASS itp) - i cieszył się że sąsiadka przychodzi, bo jak słucha to ponoć jej garnki na kuchence podskakują :)(serio). I faktycznie do techno sprzęt REWELACYJNY. Wieża miała dodatkowo tryb sorround i w sumie 5 głośników - włączał i "odlatywał". Jak wpadał czasem do mnie to gdy coś grało, nieśmiało sugerował, żeby może pokręcić trochę gałkami regulacji barwy, coś "podpompować" to niby byłoby lepiej. Miał inne oczekiwania co do dźwięku, ponieważ słuchał raczej samej "syntetyki". Tylko jak kiedyś zaniosłem do niego 4 pory roku Vivaldiego, to płytę szybciej wyłączyłem jak włączyłem - szkoda było uszu. Dopóki Twoją domeną będzie techno, to niestety z tej racji możliwość oceny sprzętu będziesz miał nikłą.

A temat telefonu to faktycznie temat na bocznicę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.