Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do tematu: te lampy PSVAN-T: CV -181-T i 6CA7-T są grubsze od tradycyjnych EL34 i 6N8S i mogą być za blisko siebie. Czy ktoś z Was przerabiał już ten problem? Z tego co wiem, bańki lamp nie powinny "stykać" ze sobą. Może się mylę.

jak ma się golden dragon e83cc-01 do PSVANE ....

Golden Dragon jest wybitnie stereofoniczna i detaliczna, ale brak jej wypełnienia i średnicy, ma się wrażenie, że gra górą, ale może się podobać. Coś w niej jest urokliwego. Psvane jest soczysta i szczegółowa w całym paśmie.

• 2 miesiące później...

Wiem, że lampka o którą zapytuje to tylko połowa ecc 83. ale może ktoś coś o nich wie. No i czy warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• 7 miesięcy później...

Witam

Dawno nie pisany wątek ale jednak długi. Za 12ax7 zastosowałem adapter i lampki Raytheona 5755 i jest całkiem fajnie. Na pewno odpada gonienie króliczka bo 5755 chyba tylko była klepana przez Rayheona i jako zamiennik 420A western Electric

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

• 2 tygodnie później...
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Golden Dragon jest wybitnie stereofoniczna i detaliczna, ale brak jej wypełnienia i średnicy, ma się wrażenie, że gra górą, ale może się podobać. Coś w niej jest urokliwego. Psvane jest soczysta i szczegółowa w całym paśmie.

Witam

Obiecałem i opisuję ....

Ecc803s JJ

Jest to lampa o podwyższonej siatce.Jej wzmocnienie jest 10 % niższe od modeli Ecc83s JJ.....Natomiast co do dżwięku....

W przedwzmacniaczu...

Nie szumi , brumi itp...Jest jasna i dynamiczna .Oferuje dużo powietrza i detalu w dżwięku....średnie tony mają fantastyczną barwę i nasycenie...Natomiast bas troszkę nie nadąża za tempem nagrań...to jedyna wada którą wychwyciłem

W odwracaczu fazy....

Przejmuje te same cechy co w przedwzmacniaczu .....i dodaje inną... wycofuje scenę za kolumny....

Ecc83s JJ

W przedwzmacniaczu...

Potrafi spowodować brum i szum wzmacniacza ze względu na wysokie wzmocnienie ....jeżeli stosujemy ją w przedwzmacniaczu musimy załatwić wersję selekcjonowaną.....

W dżwięku oferuję doskonały prat i dynamikę....motoryka nagrań jest jej bardzo mocną stroną....Jest lampą twardszą na średnich tonach niż Ecc803s JJ przy tym samym nasyceniu co powoduje że rytm jest doskonale uchwycony....

Wysokie tony są delikatniejsze i ciemniejsze niż na Ecc803s JJ..

W odwracaczu fazy....

Wszystkie cechy powtarzają się natomiast dochodzi jedna potężna zmiana ....

Namacalnośc , OBECNOŚĆ i scena przed głośnikami....

w odwracaczu fazy nie szumi ani nie brumi.....selekcja jest zbędna

Takie efekty uzyskałem na mim wzmacniaczu CRD romulus

pozdrawam

Edytowane przez BOBSAPP
  • 2 tygodnie później...

czy te lampki są coś warte?

Ukryta Zawartość

i/lub

Ukryta Zawartość

mam Clear Topy ale chciałbym "więcej mięsa usłyszeć"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez foni

Słuchając rozumu....

Witam, jak więcej mięsa to możne Sylwanie z długa anoda żeberkowana

Granie bardziej masywne, grubsze z naprawdę dobra głębia i precyzja w szerokiej scenie,

wszystko na nich słychać, detal, rozdzielczość jest nieźle.

minusem jest zbyt ciężki charakter wysokich tonów w porównaniu do RCA clear topów czy Connów o których zaraz napisze

Conn clear top tu mamy przede wszystkim muzykalność, gładkość, bogata paletę barw, masy też im nie brak,

są trochę zabrudzone, nie maja tak czarnego tła jak sylvanie czy rca clear top, przez co mikro detale potrafią gdzieś zginąć co jest też powiązane z niższa rozdzielczością

Przy takiej gładkości i barwności grania słucha sie ich przyjemnie

Scena też jest wielka ale troszkę rozdmuchana

Bas zmiękczony

I oczywiście idealne lampy które posiadają wszystko czego dusza zapragnie to Mullardy, ale tylko te z długa anoda to juz Hi-End !

dokładnie te co na ebay cena na licytacjach dochodzi do 800zl za pare

jak dobrze pamiętam mc1 getter

na tym zakończyłem szykanie lamp a powinienem zacząć wyszło by taniej niż jechać tymi półśrodkami które teraz leża i się kurza

Pozdrawiam

Edytowane przez radeks0
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Witam, jak więcej mięsa to możne Sylwanie z długa anoda żeberkowana

Granie bardziej masywne, grubsze z naprawdę dobra głębia i precyzja w szerokiej scenie,

wszystko na nich słychać, detal, rozdzielczość jest nieźle.

minusem jest zbyt ciężki charakter wysokich tonów w porównaniu do RCA clear topów czy Connów o których zaraz napisze

Conn clear top tu mamy przede wszystkim muzykalność, gładkość, bogata paletę barw, masy też im nie brak,

są trochę zabrudzone, nie maja tak czarnego tła jak sylvanie czy rca clear top, przez co mikro detale potrafią gdzieś zginąć co jest też powiązane z niższa rozdzielczością

Przy takiej gładkości i barwności grania słucha sie ich przyjemnie

Scena też jest wielka ale troszkę rozdmuchana

Bas zmiękczony

I oczywiście idealne lampy które posiadają wszystko czego dusza zapragnie to Mullardy, ale tylko te z długa anoda to juz Hi-End !

dokładnie te co na ebay cena na licytacjach dochodzi do 800zl za pare

jak dobrze pamiętam mc1 getter

na tym zakończyłem szykanie lamp a powinienem zacząć wyszło by taniej niż jechać tymi półśrodkami które teraz leża i się kurza

Pozdrawiam

Wszystko zależy od preferencji słuchającego HI-End nie jedno ma imię...

Jeżeli jest ktoś ogromnie wyczulony na szybkość narastania sygnału i rytm a niekoniecznie obecność i barwę wybierze lampę Siemens 12AX7.....zamiast "hi-endowego" Mullarda

A ja wam Panowie powiem jeszcze jedną, ale chyba bardzo istotną informację. Jak brzmi, bądź zabrzmi mała lampka, zależy także od tego jaki typ lampy mocy mamy na końcu. inaczej zagra RCA Clear Top z El84, a inaczej z EL34.

Tyle ode mnie ;)

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Jeżeli jest ktoś ogromnie wyczulony na szybkość narastania sygnału i rytm a niekoniecznie obecność i barwę wybierze lampę Siemens 12AX7.....zamiast "hi-endowego" Mullarda

Zgadza się z tym hi-enedm miałem nawet coś w ten dasein napisać ale spać się zachciało i poszedłem na łatwiznę

Do tego siemensa dodał bym jeszcze TelefunkenaJednak że nie pamiętam czy Siemens potrafił pokazać nawet najmniejsze zachwianie,takie malutkie zróżnicowanie w rytmie tak jak Mullard, ale dawno nie słuchałem Siemensa

Elmero teoretycznie tak jednak trzeba sobie poukładać to tak w głowie jak zagrają razem, wnioskując z opinii tutaj o lampach ecc83 i np opinii o el34 bądź wziąć poprawkę na charakter lampy mocy jakie akurat mamy i kable kolumny i tak dalej...

co ważniejsze starałem się zrobić porównanie aby każdy zainteresowany wychwycił siebie czego bardziej potrzebuje

Tak jak z dobieraniem kondensatorów pod te lampy co mam teraz.

Jeszcze szukałem czego mi brakowało jak dla mnie, ale mogę napisać które co wnosiły a nie które zagrały lepiej a które gorzej

Wiadomo nie w tym temacie

Edytowane przez radeks0

A propos lampek 12AX7 to proponuję koniecznie posłuchać EAT ECC803S Diamond. U mnie wręcz rozjechały PSVANE 12AX7-T Mark I na wzmacniaczu Primaluna Dialogue One lub odtwarzaczu Primaluna Prolugue Eight. Obojętnie gdzie je aplikuję czy do wzmacniacza czy odtwarzacza dźwięk jest optymalny jak dla mnie. Lepszych lamp u siebie nie słyszałem. A mam już spory skład JJ ECC83S, Elektro Harmonix 12AX7, Genalex ECC83 Gold Lion, Psvane 12AX7-T Mark I i Mark II, Shuguang 12AX7 no i wreszcie EAT ECC803S wyleczyły mnie z poszukiwań i myślę, że niejednego jeszcze wyleczy z poszukiwań NOS-ów typu Telefunken ECC803S (wybitna lecz cholernie droga) Pozdrawiam :)

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) drogie :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sebolx

wczoraj sprawdziłem u dystrybutora. ta cena w linku powyżej dotyczy wersji selekcjonowanej. wersja diamond kosztuje już 180 euro razem z damperem...

bezimienny

posłuchaj troszkę lamp z przed 40 -50 lat to zobaczysz może że eat ,psvane czy jj to nie koniec świata

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

wczoraj sprawdziłem u dystrybutora. ta cena w linku powyżej dotyczy wersji selekcjonowanej. wersja diamond kosztuje już 180 euro razem z damperem...

Miałem zakupiony komplet 5-ciu nakładek EAT Cool Damper......i sprzedałem (bez straty)...

Z damperem wiąże się określona zmiana charakteru lampy.....

a) wzrasta przejrzystość , powietrze i separacja na scenie....

b) natomiast siada nasycenie , swoboda i makro dynamika...

Ogólnie nie polecam...

http://www.euroaudioteam.com/en/eat-cool-damper-000012.html

Edytowane przez BOBSAPP

Ja kupiłem te zwykłe gumki oringi dampery czy jak to się tam nazywa i mam takie same odczucia jak BOBSAPP całe szczęście że te oringi to tylko kilkanaście pln leżą sobie w szafie i odpoczywają :)

A propos lampek 12AX7 to proponuję koniecznie posłuchać EAT ECC803S Diamond. U mnie wręcz rozjechały PSVANE 12AX7-T Mark I na wzmacniaczu Primaluna Dialogue One lub odtwarzaczu Primaluna Prolugue Eight. Obojętnie gdzie je aplikuję czy do wzmacniacza czy odtwarzacza dźwięk jest optymalny jak dla mnie. Lepszych lamp u siebie nie słyszałem. A mam już spory skład JJ ECC83S, Elektro Harmonix 12AX7, Genalex ECC83 Gold Lion, Psvane 12AX7-T Mark I i Mark II, Shuguang 12AX7 no i wreszcie EAT ECC803S wyleczyły mnie z poszukiwań i myślę, że niejednego jeszcze wyleczy z poszukiwań NOS-ów typu Telefunken ECC803S (wybitna lecz cholernie droga) Pozdrawiam :)

To na razie słuchałes tylko nowej produkcji, a nie słuchałeś NOS-ów więc lepiej się nie wypowiadać przy braku porównania na własne uszy.

Wspomnianego przez Ciebie ECC803 Telefunkena "rozjechała" u mnie lampa ECC81 od Marconiego. Wiem, inna, ma mniejsze wzmocnienie ale w pre gramofonowym można było je zaaplikować i te lampy różniła przepaść. Tak jakby słuchać klocka z co najmniej dwóch pólek cenowych wyżej i to z górnego zakresu cenowego. Te Marconi do tanich też nie należały. Po włożeniu w tej aplikacji ECC803 od JJ szczęka opadła mi na podłogę ... z hukiem. Gorszego krzyczenia nigdy wcześniej nie słyszałem.

Ja nt. ECC z nowej produkcji sie nie wypowiem bo ich w swoiej aplikacji nie słuchałem. Wróć ... raz miałem do dyspozycji jakiegoś Chinola noname ECC83 i to była rozpacz. Doświadczenia mam z lampami 6CA7 EH i Sovtekami EL34 z nowej produkcji i ... EL34 RFT zostaną u mnie na zawsze.

Pozdro

Witam!

Jakie lampki byście polecili do Jolidy 502BRC zamiast fabr. 12AX7A?

Pieja nad Amperex Bugle Boy, ja nie miałem okazji ich słuchać.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Czesc

Czy moglbys dokladniej sprecyzowac "rozjechaly" okreslenie - w czym pobily PSVANy?

Uzywalem PSVANE 12AX7 w mojej hybrydzie Unison Secondo - wiem jak graja, graly - bo po jakis 800h odnioslem wrazenie ze stracily forme, staly sie nijakie i mowiac krotko zaczely cienko grac.

Na ten moment mam we wzmacniaczu 2x Amperex 2-1 Hammond i jakos najbardziej mi przypasowaly.

Szukam nazwijmy to miesistego dzwieku, nie lubie zbyt jasnego grania.

Pozd

jarek

Czesc

Ale pare postow wyzej ktos stiwerdzil ze PSVANy zostaly rozjechane przez lampki EAT ECC803S Diamond.

Ich cena jest niebagatelna wiec chcialem dowiedziec sie o cos wiecej w ramach tego zozjezdzania :-)

Pozd

Jasiek

Pisalem o Telefunkenie I Marconim.

• 4 tygodnie później...

Z cyklu ciekawostki. Lampy e283cc ( inny pinout ). Dwa typy. Produkcja prawdopodobnie Siemens. Prawa przypomina ecc88.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie!

Co sądzicie o tych lampkach?

Ukryta Zawartość

Sądze, że cena jest za wysoka.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

• 2 tygodnie później...

Panowie... co to za lampy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W życiu piękne są tylko chwile...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czy ktoś miał w swoim systemie lampy 12ax7 Amperex (Bugle Boy) ?

Czytałem na innych forach ,że to jedne z bardziej udanych konstrukcji ale jak na razie ich nie miałem. Kupiłem parę do pre. i czekam na przesyłkę aby porównać innymi.

Jeżeli ktoś miał te lampy to w konfiguracji z jakimi lampami zagrały najlepiej?

Ja używam obecnie Raytheona (12ax7) w połączeniu z Mullardami (12at7) i JJ (Ecc99).

Jak dotychczas dla mnie najlepsze połączenie a Raytheon (Long Black Plate 17mm) to najlepsza lampa 12ax7 jaką miałem a miałem już wiele lampek. ;)

Jestem ciekawy jak w porównaniu wypadnie Amperex Bugle Boy.

• Pokaż nowe odpowiedzi