Skocz do zawartości
IGNORED

6AS7G 6080 6N13S 6N5S i pokrewne

Parsec

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to pelna lista lamp pokrewnych 6AS7, moze ktos cos doda:

6AS7G * 6080 * 5998 * 7236 * 421A * ECC230 * A1834 * CV2984 * 6520 * 6N13S * 6N5S * 7802

W tej chwili odsluchuje kilka lamp tej rodziny w moim wzmacniaczu sluchawkowym. Zdam relacje z odsluchow wkrotce.

Poki co moim faforytem jest lampa 5998 wyprodukowana prez Tung-Sol, oznaczona IBM.

https://www.audiostereo.pl/topic/32272-6as7g-6080-6n13s-6n5s-i-pokrewne/
  • 2 miesiące później...

Czy ktos z Was wie jakie sa roznice miedzy lampami radzieckimi 6N5S i 6N13S ? Czy lampa 6N13S byla nastepczynia lampy 6N5S ?

Tyle wiem:

6 = 6V

N = podwojna trioda

5 i 13 = oznaczenie roznej seri lampy tego samego typu

S = banka szkla wieksza niz 22.5 mm srednicy , zazwyczj oktal

Ze wstawieniem w miejsce 6AS7G / 6080 nie ma problemu, ani braku odwagi, juz dawno to zrobile. Chodzi mi jednak o informacje typu bardziej historycznego, gdyz niewiele mozna znalezc o 6N5S. Mam dwie sztuki tej lampy, ktore minimalnie roznia sie wygladem, a bardzo dzwiekiem.

Podepnę się pod ten temat, gdyż jestem zielony w sprawach lamp. Otóż kupiłem na targu lampę 6N8S, choć moim zamiarem był zakup 6GM8 albo 12EA6, gdyż szukam lampy do hybrydy słuchawkowej zasilanej z 12V. Powiedziałem to sprzedawcy, a on mi wcisnął 6N8S. W domu czytam ulotkę, a tam piszą, że napięcie katodowe 250V, maks. 330V. Mam ścigać gościa, czy ta lampa się nada do 12V? :-/

Michelangelo, aleś namieszał!

Potrzebujesz lampy żarzonej napięciem 12V czy pracującej z napięciem anodowym 12V?

6N8S, czyli rosyjski odpowiednik 6SN7 to lampa z cokołem oktalowym którą można żarzyć tylko i wyłącznie napięciem 6.3V. Odpowiednik z żarzeniem 12 V to 12SN7GT, 12SN7GTA. 250V to jej napięcie anodowe, nie katodowe. Przy 12V na anodzie nie będzie działać.

6GM8 to odpowiednik ECC86 - ta będzie świetnie sprawować się przy nap. anodowym 12V, bo do tego celu została skonstruowana. Wszelako żarzenie ma 6.3V i nie sposób jej grzejnika zasilać z 12V. to mała lampka typu noval.

Z kolei 12AE6 to lampka novalowa, żarzona z 12V i podobnie jak 6GM8 - doskonale sprawująca się przy niskim napięciu anodowym.

Na moje oko potrzebujesz albo 6GM8 albo 12AE6 ale uwaga na różne napięcia grzejników!

Zakup 6N8S to błąd!

>dudivan,

Dzięki za odpowiedź! Co do żarzenia, to od początku wiedziałem, że chcę 6.3V i tyle jest, natomiast chciałem na 12V napięcia anodowego, bo nie mam ochoty zaczynać zabawy z lampami od uganiania się za trafem i użerania z wysokimi napięciami, mimo iż miałem z nimi stały kontakt przy okazji transformatorów przez ponad dwa lata.

Konkluzja jest taka, że idę do gościa i oddaję mu tą lampę, a biorę to, czego szukałem od początku, czyli 12EA6, 6GM8 (tych nie miał), albo ECC86 jak radzisz.

Pozdrawiam!

>Co teraz?

Oddaję, lub raczej kupuję drugą taką. Tego gościa następnym razem z**bię za wciskanie gwoździ ludziom, którzy chcą kupić śrubki, zwłaszcza że ECC86 też miał. ;-[

Pytanie (żółtodzioba): czy można dać 6V na żarzenie zamiast 6.3?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.