Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie kupic lampy?

ABs

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 lata później...

Nie polecam lamp z Allegro od usera michalak64 . Badziewie wymontowane ze strych telewizorow lub instrumentów kupowane za grosze na ebayu hurtem a potem sprzedwane z marża razy 10.

Lampy nie pomierzone, nie parowane, tylko sprawdzone na mierniku czy w ogóle działają.

Dobrze sparowane lampy i pomierzone sprzedaje hornet9.

Ma wysokie ceny ale lampy są pierwsza klasa

Podzielam zdanie "tytus de zoo " lampy od michalak64 to złom,uzywane ,z jakichs starych instrumentow,niesparowane,czesto uszkodzone.Krakowski cwaniaczek ,oszust pierwsza liga ,a najchętniej sprzedaje poza allegro zeby nie było śladu...

Unikajcie go z daleka.

U horneta też kupowałem lampy i fakt strasznie drogie ,ale dokładnie takie jak opisuje-polecam.

Podzielam zdanie "tytus de zoo " lampy od michalak64 to złom,uzywane ,z jakichs starych instrumentow,niesparowane,czesto uszkodzone.Krakowski cwaniaczek ,oszust pierwsza liga ,a najchętniej sprzedaje poza allegro zeby nie było śladu...

Unikajcie go z daleka.

U horneta też kupowałem lampy i fakt strasznie drogie ,ale dokładnie takie jak opisuje-polecam.

Kompletne bzdury

Widzę tu jakis spisek kolesi Horneta

Kupowałem lampy ja i moi znajomi nie tylko z Krakowa u michalak64 wiele razy i zawsze było wszystko w najlepszym porzadku

Raz sie zdarzyło ze lampa mikrofonowała wtedy michalak64 wymienił parę bez zadnych problemów

Wiem też ze lampy od niego uzywają dealerzy w salonach ze sprzętem audio w prezentacjach urzadzeń i jakos nie narzekają

Ma dobry towar i ceny

Zresztą o jego rzetelnosci świadczą tez komentarze na Allegro

Dziwnym trafem złe opinie o michalak64 pojawiają sie tylko w postach pisanych przez uzytkowników reklamujących Horneta

Śmierdzi to Panowie na kilometr jesli Hornet ma dobre lampy obroni się sam i nie trzeba mu robić nachalnej reklamy kosztem innych

A nazywanie kogos oszustem bez dania racji świadczy tylko o chamstwie i braku kultury osobistej

Jak komus cos nie pasuje to zwraca się do zainteresowanej osoby a nie robi bydło na forum

Kupowałeś lampy od Pana Michalaka i twierdzisz że są dobre.

Powiedz, na jakiej podstawie?

Włożyłeś do wzmaka i grały? Pewnie tak, bo dobry miernik lamp posiada niewielu.

Ok, tyle że Pan Michalak opisuje w aukcjach że lampy posiadaja emisje ponad 100%:"Lampy używane posiadające 100 % emisji ( jak nowe )

Lampa A - 2750/2800

Lampa B - 2800/2750

Sprawdzane miernikiem do lamp HICOCK military tester

Wartości emisyjne dla tych lamp

2750/2750 = 100% ( NEW )"

Wielu się już na to nabrało kupując lampy w przeświadczeniu że są jak nowe.

Powoływanie się na bardzo popularny miernik Hickok to marketing. Wyniki pomiarów w żadnym stopniu nie podają jakiejkolwiek prawdy o emisji lampy.

Teraz przezornie Pan Michalak w niektórych aukcjach pisze: "Lampy testowane w aplikacjach audio.Graja równo,nie brumią i nie mikrofonują.

Dobrą jakość lamp potwierdzają opinie wielu zadowolonych klientów"

Nadal nie znikła informacja o dobieraniu w pary: "Lampy dobierane"

Jeżeli twierdzisz że to ja kłamie to zapraszam z Twoimi lampami od Pana Michalaka do mnie.

Pomierzymy i zobaczymy jakie cudo kupiłeś.

Świadkami pomiaru lamp od Pana Michalaka było 4 kolegów z forum więc mogą w razie czego poświadczyć wyniki pomiarów.

Sprawy zakupu u horneta nie będe komentował. Powiem tylko że jak pisze że nowe to są nowe i nie używane.

Pozdrawiam

kupowałem lampy u michalaka i u horneta

z przykrością stwierdzam, że to co sprzedaje michalak, to po prostu kpina i co najgorsze nie było mowy o żadnych zwrotach (a kupiłem 2 pary za niemal 300 zł!)

co do horneta - to towar jest pierwsza klasa, ale drogi, choć nie wiem czy nie lepiej odżałować paru złotych więcej i nie mieć później bólu głowy

kupowałem również w sklepie lampyelektronowe.pl i obsługa fenomenalna

największą ilość jak do tej pory ściągałem z USA, i muszę powiedzieć, że to były najtańsze zakupy, i najbardziej to się obawiałem czy przesyłka nie zostanie uszkodzona w trakcie transportu do pięknego kraju nad Wisłą

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Kupowałeś lampy od Pana Michalaka i twierdzisz że są dobre.

Powiedz, na jakiej podstawie?

Włożyłeś do wzmaka i grały? Pewnie tak, bo dobry miernik lamp posiada niewielu.

Ok, tyle że Pan Michalak opisuje w aukcjach że lampy posiadaja emisje ponad 100%:"Lampy używane posiadające 100 % emisji ( jak nowe )

Lampa A - 2750/2800

Lampa B - 2800/2750

Sprawdzane miernikiem do lamp HICOCK military tester

Wartości emisyjne dla tych lamp

2750/2750 = 100% ( NEW )"

Wielu się już na to nabrało kupując lampy w przeświadczeniu że są jak nowe.

Powoływanie się na bardzo popularny miernik Hickok to marketing. Wyniki pomiarów w żadnym stopniu nie podają jakiejkolwiek prawdy o emisji lampy.

Teraz przezornie Pan Michalak w niektórych aukcjach pisze: "Lampy testowane w aplikacjach audio.Graja równo,nie brumią i nie mikrofonują.

Dobrą jakość lamp potwierdzają opinie wielu zadowolonych klientów"

Nadal nie znikła informacja o dobieraniu w pary: "Lampy dobierane"

Jeżeli twierdzisz że to ja kłamie to zapraszam z Twoimi lampami od Pana Michalaka do mnie.

Pomierzymy i zobaczymy jakie cudo kupiłeś.

Świadkami pomiaru lamp od Pana Michalaka było 4 kolegów z forum więc mogą w razie czego poświadczyć wyniki pomiarów.

Sprawy zakupu u horneta nie będe komentował. Powiem tylko że jak pisze że nowe to są nowe i nie używane.

Pozdrawiam

Mam znajomych u których lampy michalaka grają już od dłuzszego czasu i nie ma zadnych problemów.Nie ma sensu wyciągać pochopnych wniosków.Poza tym z tego co wiem michalak nie robi zadnych problemów z wymianą lub zwrotem gotówki

z przykrością stwierdzam, że to co sprzedaje michalak, to po prostu kpina i co najgorsze nie było mowy o żadnych zwrotach (a kupiłem 2 pary za niemal 300 zł!)

co do horneta - to towar jest pierwsza klasa, ale drogi, choć nie wiem czy nie lepiej odżałować paru złotych więcej i nie mieć później bólu głowy

największą ilość jak do tej pory ściągałem z USA, i muszę powiedzieć, że to były najtańsze zakupy, i najbardziej to się obawiałem czy przesyłka nie zostanie uszkodzona w trakcie transportu do pięknego kraju nad Wisłą

Bzdury,z tego co wiem michalak jak komuś lampy nie odpowiadają nie robi zadnych problemów z wymianą lub zwrotem gotówki

Znowu przewija się temat horneta bardzo to zastanawiające jakoś wcześniej było o nim cichutko

Bzdury,z tego co wiem michalak jak komuś lampy nie odpowiadają nie robi zadnych problemów z wymianą lub zwrotem gotówki

Znowu przewija się temat horneta bardzo to zastanawiające jakoś wcześniej było o nim cichutko

Macieq71

Nie chodzi czy odpowiadają czy nie tylko o prawde w opisie sprzedawanego przedmiotu.

Proszę o trzy krótkie odpowiedzi na proste pytania (TAK lub NIE)

1.Sprawdzales lampy miernikiem?

2.Czy są parowane?

3.Czy mają 100% emisji?

Czekam na odpowiedź

P.S. Widzę że właśnie Pan Michalak zmienił opisy w swoich aukcjach i nie podaje nic nie znaczących parametrów.

Daje też możliwość zwrotu.

Chociaż tyle.

Macieq71

Nie chodzi czy odpowiadają czy nie tylko o prawde w opisie sprzedawanego przedmiotu.

Proszę o trzy krótkie odpowiedzi na proste pytania (TAK lub NIE)

1.Sprawdzales lampy miernikiem?

2.Czy są parowane?

3.Czy mają 100% emisji?

Czekam na odpowiedź

P.S. Widzę że właśnie Pan Michalak zmienił opisy w swoich aukcjach i nie podaje nic nie znaczących parametrów.

Daje też możliwość zwrotu.

Chociaż tyle.

U Michalaka zawsze była mozliwosc zwrotu gdyby lampy były nie w porządku

Swoją drogą z jego lampami chyba nie jest aż tak zle skoro ma tylu zadowolonych klientów ( komentarze na Allegro )

Prawda jest taka ze jak wezmiesz 3 różne mierniki i jedną parę lamp kazdy pokarze co innego ( byłem świadkiem takiej sytuacji )

Skoro lampy grają równo,nie trzeszczą, nie szumią,nie mikrofonują to po prostu należy się cieszyć ich brzmieniem a nie spędzać pół życia na szukaniu dziury w całym,toczeniu piany.Lampy mają to do siebie ze nawet gdyby były nowe,cudownie sparowane,z kosmiczną emisją to i tak moga odmówic współpracy w kazdej chwili,taki ich urok.Reasumując 100 razy bardziej wolę kupić lampy u michalaka niż współczesnie produkowane rusko-chińskie badziewie które z prawdziwą lampą ma niewiele wspólnego a cene ma zblizoną do cen tak tutaj opluwanego michalaka

Pozdrawiam i życzę większego dystansu do świata

witam mam od Michalaka 4szt 6sn7 od pol roku graja , nic im nie dolega ....jak sobie wmowie ze sa stare ,zepsute ze mnie oszukal to tak bedzie !!!! ale rzeczywistosc jest inna ?? nie bronie Go ale jestem ZADOWOLONY :):) z zakupu lampek ..i niech tak pozostanie pozdrawiam

Mam znajomych u których lampy michalaka grają już od dłuzszego czasu i nie ma zadnych problemów.Nie ma sensu wyciągać pochopnych wniosków.Poza tym z tego co wiem michalak nie robi zadnych problemów z wymianą lub zwrotem gotówki

Drogi forumowiczu o nicku Macieq71,

nie pisz, że to bzdury, bo nie masz najmniejszego pojęcia w jaki sposób akurat ten sprzedawca mnie potraktował.

I nie twórz dziwnych "zbrodniczych teorii świata" w kontekście horneta, bo tak nie jest, i przynajmniej w moim odczuciu jest to Twoja nadinterpretacja.

Gdyby ktoś chciał być złośliwy, to by Ci z kolei zarzucił agresywne promowanie michalaka.

Wysłuchaj, co inni mają do powiedzenia, a nie neguj z góry.

W końcu forum jest po to, aby dzielić się swoimi doświadczeniami, tymi dobrymi i tymi złymi.

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Drogi forumowiczu o nicku Macieq71,

nie pisz, że to bzdury, bo nie masz najmniejszego pojęcia w jaki sposób akurat ten sprzedawca mnie potraktował.

I nie twórz dziwnych "zbrodniczych teorii świata" w kontekście horneta, bo tak nie jest, i przynajmniej w moim odczuciu jest to Twoja nadinterpretacja.

Gdyby ktoś chciał być złośliwy, to by Ci z kolei zarzucił agresywne promowanie michalaka.

Wysłuchaj, co inni mają do powiedzenia, a nie neguj z góry.

W końcu forum jest po to, aby dzielić się swoimi doświadczeniami, tymi dobrymi i tymi złymi.

Absolutnie nie promuję michalaka po prostu ja i kilku moich znajomych mam jak najbardziej pozytywne doswiadczenia ze współpracy z michalakiem dlatego pozwoliłem sobie o tym napisać

Wyraziłem swoją opinię i na tym kończę ten temat

Pozdrawiam

Od Michalaka kupiłem już parę lamp i raz tylko miałem mikrofonowanie na jednej z lamp wymienił bez żadnego problemu.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

A wiesz w jakiej są "kondycji" ?

Drogi kolego widzę że strasznie ostro napinasz się na michalaka w związku z tym postanowiłem z nim porozmawiać na temat jego pomiarów lamp

Potwierdził że jego lampy mierzone są testerem Hickok i wyniki pomiarów dowodzą 100% sprawności lamp według danych podanych w tabeli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie znam się na tym na tyle żeby stwierdzić czy te wartości są istotne czy nie ale z tego co zdążyłem się zorientować mierniki Hickok mają bardzo dobre opinie.Michalak potwierdził też że w przypadku problemów z lampami nie robi problemów z wymianą lub zwrotem gotówki.Swoją drogą ciekawi mnie bardzo jakim miernikiem ty mierzysz lampy.Postanowiłem napisać tego posta na prośbę michalaka ( który nie jest zarejestrowany na tym forum i nie może bronić się sam ) żeby rozwiać wszelkie wątpliwości i tym samym zakończyć definitywnie moją polemikę w tym temacie

Tabela w załączniku

Pozdrawiam wszystkich mających zdrowy dystans do świata zwolenników lampowego brzmienia

Ukryta Zawartość

Oto sprawca całego zamieszania:

Ukryta Zawartość

Nowoczesny i dokładny miernik stworzony przez forumowiczów Triody (min. Traxmana obecnego na naszym forum). Pozwala na pomiar prądu, transkonduktancji oraz rezystancji wewnętrznej lamp w dowolnych (w granicach wytrzymałości miernika) punktach pracy. Jedyną jego wadą jest to, że nie posiada skali "audiofilskiej" i nie podaje jaki bass mają lampy, czy średnica jest zjawiskowa, piękna góra itp... Same wartości, które można znaleźć w katalogu.

Problemem mierników z lampowej epoki często jest to, że mają więcej lat niż same lampy i są w gorszym stanie niż one. Dodatkowo słabe mierniki nie podają wszystkich parametrów lampy, jak ten Hickok - transkonduktancję (nachylenie).

Dodatkowo stwierdzam, że uczestniczyłem w przytaczanym teście i był on dokonany na moim mierniku. Potwierdzam także wartości liczbowe które zostały tu podane. Chcieliśmy jedynie przestrzec forumowiczy przed niezbyt uczciwym sprzedawcą, który jak ktoś stwierdził ma same pozytywne komentarze za sprzedawane przedmioty.

"Nikt nie spodziewał się hiszpańskiej inkwizycji!"

Ukryta Zawartość

Oto sprawca całego zamieszania:

Ukryta Zawartość

Nowoczesny i dokładny miernik stworzony przez forumowiczów Triody (min. Traxmana obecnego na naszym forum). Pozwala na pomiar prądu, transkonduktancji oraz rezystancji wewnętrznej lamp w dowolnych (w granicach wytrzymałości miernika) punktach pracy. Jedyną jego wadą jest to, że nie posiada skali "audiofilskiej" i nie podaje jaki bass mają lampy, czy średnica jest zjawiskowa, piękna góra itp... Same wartości, które można znaleźć w katalogu.

Problemem mierników z lampowej epoki często jest to, że mają więcej lat niż same lampy i są w gorszym stanie niż one. Dodatkowo słabe mierniki nie podają wszystkich parametrów lampy, jak ten Hickok - transkonduktancję (nachylenie).

Dodatkowo stwierdzam, że uczestniczyłem w przytaczanym teście i był on dokonany na moim mierniku. Potwierdzam także wartości liczbowe które zostały tu podane. Chcieliśmy jedynie przestrzec forumowiczy przed niezbyt uczciwym sprzedawcą, który jak ktoś stwierdził ma same pozytywne komentarze za sprzedawane przedmioty.

"Nikt nie spodziewał się hiszpańskiej inkwizycji!"

A dlaczego piszesz ze niezbyt uczciwym.Hickok jest pewnie gorszym miernikiem niż twój ale michalak podaje zgodnie z prawdą takie wartosci jakie wskazuje Hickok czy to jest nieuczciwe ? Nie robi tez problemów z wymianą lamp lub zwrotem gotówki czy to jest nieuczciwe ? A to ze ma same pozytywy na Allegro jest zgodne z prawdą

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

A co mierzy miernik Hickok?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na koniec jeszcze jedna dygresja.

Jest już lepiej!!!

Z opisu zniknęły dane o parowaniu lamp, wyniki pomiarów, na dobrą sprawę powinna być już tylko informacja że "stan lamp nieznany, ale działają".

Chociaż Pan Michalak dalej cos kombinuje. Ciągle zmienia opisy w swoich aukcjach. Wychodzi z tego "radosna twórczość" :)

Cytuje:

"Mierzone testerem do lamp Hickok. Lampy używane.

Wyniki testu Mutual Conductance ( Wzajemna Przewodność ) pokazują 100% sprawność lamp.

Testery wzajemnej przewodności były produkowane głównie przez firmę Hickok dla wojska. Sprawdzają zdolność do wzmacniania sygnałów lampy, test ten często nazywany jest testem życia lampy"

"Test życia" - czyli jedna lampa może żyć kilka, kilkanaście dni inna więcej. Tego nie wie nikt, bo faktycznego stanu kupujący nie zna.

Pan Michalak zresztą też nie zna co dowodzi, że podawane wcześniej przez niego parametry nie miały większego sensu.

Jest już lepiej!!!

Z opisu zniknęły dane o parowaniu lamp, wyniki pomiarów, na dobrą sprawę powinna być już tylko informacja że "stan lamp nieznany, ale działają".

Chociaż Pan Michalak dalej cos kombinuje. Ciągle zmienia opisy w swoich aukcjach. Wychodzi z tego "radosna twórczość" :)

Cytuje:

Wyniki testu Mutual Conductance ( Wzajemna Przewodność ) pokazują 100% sprawność lamp.

Testery wzajemnej przewodności były produkowane głównie przez firmę Hickok dla wojska. Sprawdzają zdolność do wzmacniania sygnałów lampy, test ten często nazywany jest testem życia lampy"

"Test życia" - czyli jedna lampa może żyć kilka, kilkanaście dni inna więcej. Tego nie wie nikt, bo faktycznego stanu kupujący nie zna.

Pan Michalak zresztą też nie zna co dowodzi, że podawane wcześniej przez niego parametry nie miały większego sensu.

O tym ze pomiary lamp michalaka nie są wyssane z palca dowodzi między innymi poniższy link

Jednym taki test wystarczy innym nie ale takie są fakty

Pozdrawiam

Jest już lepiej!!!

Cytuje:

Pierwszą kwadrę 6SN7 do monobloków kupiłem u michalaka ok 1,5 roku temu,2 miesiące pózniej dokupiłem 12AX7 do przedwzmacniacza.Lampy grają do tej pory bez najmniejszych problemów i nie słychać żeby chciały przestać.Sprzęt gra praktycznie codziennie ok 3-4 godziny.Z zakupów u michalaka jestem ZADOWOLONY.Poleciłem go też kilku moim znajomym i wszystko było bez zastrzeżeń i problemów.

Pozdrawiam

To, że lampy grają we wzmacniaczu świadczy jedynie, że nie mają zwarć między elektrodami, przerwy w obwodzie żarzenia i jakąś zdolność do wzmacniania sygnału.

Nie można też definitywnie stwierdzić, że miernik lamp Hickok jest do bani. Wskazywany przez niego parametr to transkonduktancja, więc jest równie ważny. Ale...

Przytaczany przeze mnie przykład lampy, posiadającej 30% katalogowej wartości prądu anodowego (w katalogowym punkcie pracy) dotyczył lampy 12AX7 (jakaś hamerykańska). Oczywiście wartość nachylenia także była bardzo niska (tutaj dokładnej wartości nie pamiętam). Więc jak się miały pomiary, umieszczone w aukcji do tych, które zmierzyliśmy?

Nie trafia do mnie Twoja argumentacja, że lampy można wymienić. Powiedz mi ile osób, które kupiły te lampy jest w stanie sobie je pomierzyć? No właśnie, więc zdajesz się na słowo sprzedawcy, że lampa jest super. W takim przypadku nie powinno dochodzić do takich sytuacji i to chce przekazać na forum. Powinniśmy dostawać lampę, którą licytujemy, bo w końcu to jej pomiary widnieją w aukcji.

Znajomy mimo, że zna teraz stan tych lamp chyba nie ma zamiaru ich oddawać. Nie ma na to czasu, ale lamp u niego już nie kupi. Grają sobie w yakinie lepiej, jak oryginalne, chińskie.

Mikrofonowanie to całkiem oddzielny temat i tego miernikiem nie wymierzysz. Lampa może mieć 110% emisji i silnie mikrofonować.

Kolejną sprawą jest to, że lampy różnie "brzmią", gdy mają różny stopień zużycia. Nawet nie dobranie w pary może powodować słyszalne różnice. Ile są więc warte opisy ich brzmienia, gdy nie wiemy co dostaniemy?

Kolejna sprawa to cena. Jest oczywiście indywidualną sprawą sprzedawcy i kupującego, ale dlaczego zużyte lampy mają kosztować sporo więcej jak nowe? W ten sposób sami sobie "psujemy" bo znajdą się sprzedawcy, naśladowcy. Ceny lamp już bywają mocno przesadzone, a co będzie za jakiś czas?

Entuzjastom p.Michalaka poddaję pod rozwagę wątek:

Ukryta Zawartość

a następnie porównanie z jego aukcjami i stosowanymi w niej określeniami.

Przykład pierwszy z brzegu:

Ukryta Zawartość

i dla ułatwienia odpowiedni akapit z head-fi, wyróżnienia moje:

A note on Sylvania Chrome Domes:

The “Chrome Dome” moniker was first applied to particular early 1950s vintage Sylvania 6SN7GTs by tube enthusiasts. The name came about in response to the tube’s appearance – it had a beautifully shiny top getter flashing that nearly reached the bottom of the tube, obscuring almost all of the internal construction from view.

These particular 6SN7GTs are extremely rare, and as time passed, people began applying the “Chrome Dome” moniker to many other Sylvania tubes with top getter flashing.

A roczniki i charakterystyki brzmienia sprawiają wrażenie losowanych z podręcznego kalkulatora i słownika gwary audiofilskiej.

Zastrzegam, że osobistych doświadczeń handlowych z p.Michalakiem nie mam - i nie planuję mieć, ponieważ bardzo wątpliwa rzetelność jego opisów powoduje, że trudno traktować go jako wiarygodnego dostawcę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To, że lampy grają we wzmacniaczu świadczy jedynie, że nie mają zwarć między elektrodami, przerwy w obwodzie żarzenia i jakąś zdolność do wzmacniania sygnału.

Nie można też definitywnie stwierdzić, że miernik lamp Hickok jest do bani. Wskazywany przez niego parametr to transkonduktancja, więc jest równie ważny. Ale...

Przytaczany przeze mnie przykład lampy, posiadającej 30% katalogowej wartości prądu anodowego (w katalogowym punkcie pracy) dotyczył lampy 12AX7 (jakaś hamerykańska). Oczywiście wartość nachylenia także była bardzo niska (tutaj dokładnej wartości nie pamiętam). Więc jak się miały pomiary, umieszczone w aukcji do tych, które zmierzyliśmy?

Nie trafia do mnie Twoja argumentacja, że lampy można wymienić. Powiedz mi ile osób, które kupiły te lampy jest w stanie sobie je pomierzyć? No właśnie, więc zdajesz się na słowo sprzedawcy, że lampa jest super. W takim przypadku nie powinno dochodzić do takich sytuacji i to chce przekazać na forum. Powinniśmy dostawać lampę, którą licytujemy, bo w końcu to jej pomiary widnieją w aukcji.

Znajomy mimo, że zna teraz stan tych lamp chyba nie ma zamiaru ich oddawać. Nie ma na to czasu, ale lamp u niego już nie kupi. Grają sobie w yakinie lepiej, jak oryginalne, chińskie.

Mikrofonowanie to całkiem oddzielny temat i tego miernikiem nie wymierzysz. Lampa może mieć 110% emisji i silnie mikrofonować.

Kolejną sprawą jest to, że lampy różnie "brzmią", gdy mają różny stopień zużycia. Nawet nie dobranie w pary może powodować słyszalne różnice. Ile są więc warte opisy ich brzmienia, gdy nie wiemy co dostaniemy?

Kolejna sprawa to cena. Jest oczywiście indywidualną sprawą sprzedawcy i kupującego, ale dlaczego zużyte lampy mają kosztować sporo więcej jak nowe? W ten sposób sami sobie "psujemy" bo znajdą się sprzedawcy, naśladowcy. Ceny lamp już bywają mocno przesadzone, a co będzie za jakiś czas?

Nie zgadzam się z twierdzeniem że michalak sprzedaje zużyte lampy.Zresztą wielu jego klientów też pewnie by się z tym nie zgodziło

Skoro kupiłem u niego lampy 1,5 roku temu i grają do tej pory to raczej w momencie zakupu nie były zużyte

U Pana znajomego w yakinie tez pewnie tyle pograją albo jeszcze dluzej

Pana znajomy nie zwraca lamp bo jak Pan sam stwierdził graja u niego w yakinie lepiej niż NOWE lampy chińskie

Michalak poprawił opisy na Allegro,daje gwarancję rozruchową,opisał w jaki sposob lampy są sprawdzane a czy ktos będzie chciał u niego kupić lampy czy nie to już jego indywidualny wybór

To chyba nic dziwnego ze graja lepiej niz chinskie skoro placisz 160zl za pare ,i napewno jeszcze pograja choc teraz pewnosci niemam ,kupilem 3 pary z czego jedna para miala wrecz fatalne wyniki pomiarow 30% katalogowej wartości prądu anodowego wynik dotyczyl lampy 12AX7 GE Kinsman -ale ja tam sie nieznam na pomiarach i wynikach ,lampy graja ,swieca ,i dobrze sie ich slucha ,choc w przyszlosci napewno zachowam szczegolna ostraznosc przy zakupie uzywanych lamp , bylem przy pomiarach i dla porownania widzialem dobre wyniki dla 12AX7 ,tak ze wiem o czym pisze

Witam Kolegów,

Zabiorę głos w tej dyskusji/sporze, bo też kilka tygodni temu kupowałem lampy od michalak64. Kupiłem do mojego preampa 2 pary lamp Raytheon-Baldwin 12AU7 i Sylvania-Baldwin 12AX7. Opisy podane na Allegro o emisjach mówią mi niewiele, bo się na tym nie znam. Polegałem jedynie na konkretnej informacji od Sprzedającego podanej mi w prosty i zrozumiały dla mnie sposób. Kupiłem te lampy, żeby cieszyć się ich dźwiękiem a nie zastanawiać nad ich precyzyjnymi pomiarami. Może zrobiłbym to z zawodowej ciekawości gdybym był fizykiem/elektronikiem lub majsterkowiczem - ale nie jestem. Lampy grają cudownie w moim nowym sprzęcie. Wiem też, że kiedyś przestaną (mam nadzieję, że trochę to potrwa) ale nie ma się co martwić bo przecież można kupić będzie kolejne. Jak zagrają długo to kupię ponownie od tego samego Sprzedającego z powodu prostej zasady zaufania, jak nie to od innego. Lampy są stare jak świat, jak powiedziałem Żonie ile mają lat to się bardzo ździwiła ale w tym ich tkwi piękno i cała ta potęga analogu.

Pozdrawiam

To ja też dorzuce trochę informacji, bo również swojego czasu kupiłem od "michalak64" 2 pary lamp (według opisu 100% emisji) i też byłem zadowolony do momentu gdy kupiłem dokładnie takie same lampy ale tym razem faktycznie NOS - różnica była wyraźnie słyszalna. Znajomy miał większego pecha bo kupił od tego pana IC Tara Labs, jak się później okazało podróbke.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.