Skocz do zawartości
IGNORED

Legenda Yamaha NS1000 Monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Features

40 years of Stereophile: The Hot 100 Products

[91]: Yamaha NS1000 loudspeaker

Stereophile review: Winter 1975 (Vol.3 No.11). Back in the days when paper cones were de rigueur (though a handful of British engineers were playing with plastic cones) and designers were starting down the path to trade off reduced coloration against the need for more and more driving volts from the amp, Yamaha introduced the NS1000. It was sensitive, it used a high-tech midrange dome using vapor-deposited beryllium on an aluminum substrate, and it (ahem) kicked major booty! The Yamaha's major use of technology made many contemporary European and American speaker-makers look more like box-stuffers. I haven't heard an NS1000 in 20 years, and often wonder how it would measure up in today's more refined market.

http://cgi.ebay.com/YAMAHA-NS-25T-Rare-model-MINT_W0QQitemZ310019339090QQihZ021QQcategoryZ3276QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQtrksidZp1638.m118.l1247QQcmdZViewItem

http://www.stereophile.com/features/709/index.html

He, he ja dwa lata temu zamieniłem stare mini utopie ( rocznik 1999 ) na NS-1000.... Wcale nieżałuje a i pare groszy zostało w kieszni. Są niesamowite, ale bardzo wymagające ...

himan, 6 Lut 2008, 22:08

A tutaj się mylisz....standy są orginalne a ich zastosowanie nie jest bez znaczenia.

Pochylenie obudowy ma związek z wyrównaniem czasowym głośników....dla tego orginalne standy są wręcz niezbędne.

Antos>> Nie myle sie. Wasze stendy znam i wiem co mowie. Ja slucam na stendach drewnianych i jest na nich znacznie, znacznie lepiej, naturalniej, dynamiczniej.

Nie wiem kto Ci powiedzial, ze to sa stendy oryginalne.

Yamaha nigdy nie robila takich stendow do nich. Do nich byly dedykowane stendy drewniane - niskie, plaskie i w ksztalcie X

Znając te monobloki i to pre MPM, potrafię sobie wyobrazić na podstawie zachwytów jak mogą grać te Yamahy,

wcale bym się tak nie podniecał, że to taki koniec drogi z kolumnami, na pewno mogę sobie wyobrazić, że to mocno uśrednijące kolumny w pozytywnym tego słowa znaczeniu, gdzie pewne cechy systemu są kamuflowane, są to kolumny "grające"

co im pewnie nie uchybia, ale też nie wyprowadza na piedestał, chętnie bym ich posluchał i stwierdził czy mocno odbiegają

tym uśrednianiem od kolumn typu Sony G5 itp

Jedno jest pewne są to kolumny, które nie pokażą pewnych niedocięgnięć i przybrudzeń,a mimo to oddadzą "czar" muzyki

to jest zaleta, ale na pewno nie odlot o jakim można pomyśleć na podstawie opinii.

Żebym nie miał na karku zaraz ataków posiadaczy tych kolumn, to nie mówie, że to źle, ale zależy jak wysoki

poziom chce się osiągnąć, podejrzewam je o bdb muzykalność i stereofonie i pewnie takie są.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Marduk, 7 Lut 2008, 00:08>

> na pewno mogę sobie wyobrazić,

>że to mocno uśrednijące kolumny w pozytywnym tego słowa znaczeniu, gdzie pewne cechy systemu są

>kamuflowane, są to kolumny "grające"

Co tak na prawdę rozumiesz przez to "uśrednianie"?

Jak dla mnie NS-690 będace ponoć domową wersją NS-1000 są przejrzyste az do bólu i nic nie kamuflują.

Myślę że same NS-1000 ten aspekt mają jeszcze bardziej podniesiony w górę

NS-690 są bezwzględne dla sprzetu i nagrań. Niczego nie tuszują i są szczere.

Ich największą zaletą jest to iż ich po prostu nie ma. Ich wpływ na system jest praktycznie znikomy - gra CD i wzmacniacz, kolumny sa przezroczyste.

Może takie preferencje są wynikiem tego że jestem wrogiem ładnie grającego sprzetu, czarujacej średnicy, muzykalności, wibrującego wokalu i innych audiofilskich bzdur.

Niewiele jest osób podzielających takie jak moje podejście do audio i dla tego jak myślę Yamahy z rodziny NS-1000 mogą być dla większości osób głośnikami kontrowersyjnymi. Rozumiem to i szanuję.

Mam też Sony SS-G3

Według mnie do znakomite kolumny za śmieszne pieniądze.

Zbliżają się do NS-690 niebezpiecznie blisko jeżeli idzie o jakość przekazu.

Aha. G-5 Sonego też słuchałem.

->himan

Mój wpis był o poszukiwaniu takich standów a nie posiadaniu. Swego czasu chciałem trochę podnieść w górę Klipsche HeresyII ale już ich nie mam, wiec problem z głowy :-)

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

>jestem wrogiem ładnie grającego sprzetu, czarujacej

>średnicy, muzykalności,>>>>>> zgoda >>>>wibrującego wokalu i innych audiofilskich bzdur.>>>>co to oznacza w tym przypadku ?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Arek__45, 7 Lut 2008, 09:19>

>>>>wibrującego wokalu

Sam nie wiem co to znaczy - przeczytałem to w jakiejś kwiecistej recenzji kilka lat temu i utkwiło mi to w pamięci : )

Pewnie jest to taka sama figura stylistyczna jak "zapiaszczona góra" i parę innych tego typu nic nie znaczących powiedzonek recenzentów.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

....bez tego wokale brzmia plasko,naturalne wibrato,intonacja,timbr glosu,frazowanie musi byc pokazane- inaczej to lipa....a cieplo pokazane tylko na tak nagranych plytach...no ide do pracy...narazie

patefonik !

zubożyli głównie masę: Twoje 40 kg a moje 32 kg (obie). Cieńsze płyty wiórowe.

Właśnie wyjąłem z nich zwrotnice i wstawiłem z tyłu płytę z 3 zestawami przyłączy.

Gra teraz w trybie aktywnym - cyfrowa zwrotka i kiepskie wzmaki ... można by powiedzieć że beznadziejnie.

Prace trwają...

Jestem ciekaw ile wyniosłaby przesyłka do PL, co prawda jak na kolumny vintage to one nie są jakoś szczególnie ciężkie (o ile faktycznie ważą 32-40 kg para), ale mimo wszystko... ktoś wie?

Pozdrawiam,

Ale stan jest rzeczywiście bardzo ładny.

Rochu czy dowiadywałeś się może ile kosztowałaby przesyłka Yamah z Japonii do PL? Z kupnem, wylicytowaniem czy zapłaceniem jest mniejszy kłopot, gorzej z wysyłką.

Pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi