Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Grundig cd-9000 czy model 7550 ?

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Śledzę ten wątek z pasją od początku.

Chciałbym zadać pytanie do ludzi tak osłuchanych jak Gregaudio, Rambo i innych którzy „przerzucili” wiele starych CD Philipsa, Grundiga. Czym różnią się układy TDA1540D i TDA1540P ? Który z nich wypada ciekawiej dźwiękowo i w jakim aspekcie Waszym zdaniem?

Elektrycznie to te same przetworniki materiał obudowy jest inny .Mogą wystapić małe róznice ale przy diy nie mają znaczenia który znajduje się w cd . Starsze są D - stosowane w 100,200,202,303 7500 itd P 204, 304 ,-7550 itd czasem moze być inaczej .

Na mojej stronie jest modyfikacja 400 opisana . Nie jest w rekomentdacjach tylko w DIY . Jest prosta i tania a ludzi którzy chcą ją robić zachecam do własnegorecznego przerobienia. Odmówiłem wszystkim osobom które chciały żebym ich wyręczył , to prosta robota i zawsze służę pomocą i pdf włascicielom :) . Wieksze modyfikacje jak wspomniał lete nie robia róznicy tylko podwyższają koszt . Koszt własnej modyfikacji wychodzi z 50zł max i warto to zrobić za te kase . Pchania się dalej nigdy nie polecałem . Lepiej wtedy kupic lepszy wzmacniacz lub przprojektowac ten co raczej nie jest w zasiegu przeciętnego diyowca.

Garmina znam osobiscie od począdku kiedy wchodził w DIY. Zaopatrywał mnie w owym czasie w pewne cześci na które miałem specjalne ceny ;) . Jego zapał był naprawde imponujący, ale nie da się złapać wszystkich srok za ogon . On w jeden miesiąc wiecej opracowywał projektów diy niż ja aktualnie w rok ale może miał wiecej szcześcia z dobrym efektem koncowym .Moim zdaniem pospiech to najgorsze co moze być w w takich pracach . Dobrego projektu nie da się zrobić w miesiąc chyba ze ma sie dużego fuksa . ale na to raczej nie należy liczyć . Jeżeli robi się dla przyjemnosci i wiedzy , to nie ma potrzeby spieszyć się bo odbije sie czkawką na jakości :)

Ale temat sie rozrósł ...szok... ale kochani dzięki Gregowi i innym miłym forumowiczom zakupiłem cd Grundig 7550 od miłej Pani z allegro za 400 zł , jeszcze nie dotarł ale wierzę że wszystko będzie oki !!!!

Greg wysłałem Ci na priva maila z zapytaniem !!!

Był na allegro drugi taki sam model od handlarza za 500 zł i też szybko chyba poszedł , bo zniknął jak zakończyłem aukcję !!! Cuda się dzieją , a długo tam był!!!

Piszecie, że za drogo sobie wołają to zobaczcie ceny Grundiga 7550 na niemieckim ebay.de:

175-200 eu , ale czad !!

Mało tego moich dwóch kolesi Techniksiarzy tak wpadło w temat,że jeden tez chce tego Grundiga a drugi napalił się na Nakamichi wyżej opisywany w temacie- model 7!!!

Audiostereo to dobra rzecz !!!

całe szczęście, że wiadomo co zrobić, żeby podobny efekt jak z cd7550 osiągnąć za znacznie mniejsze pieniądze ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>7550 za 400 stówki? Gratuluję zakupu, chociaż przepłaciłeś jakieś... 150zł ;-)

eee przesadzasz. To stary sprzęt, w zależności od stanu technicznego jest w różnych cenach - poza tym nigdy nie masz gwarancji co Ci handlarz sprzeda. Dodatkowo dopasowanie tego CD do systemu nie jest łatwe, to nie jest wymiana dwóch kondków czy operacyjnego i po sprawie... jak ludzie chcą to niech kupują po wysokich cenach, ale jak pisałem - nie będą zadowoleni z rezultatu, dopasowanie tego CD do systemu wymaga sporo pracy i doświadczenia i sposób dopasowania nie jest powtarzalny, więc nie można powiedzieć że skoro komuś się udało to u innego też ten sposób się sprawdzi. Ja mimo modyfikacji tego CD u Grega jeszcze spędziłem duużo czasu nad resztą systemu żeby w końcu całość zagrała tak jak chciałem...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Z calym szacunkiem, ale to co napisales dotyczy ZAWSZE WSZYSTKICH elementow toru, a nie tylko

>jednego 7550...

To prawda, ale odniosłem wrażenie że w tym przypadku dopasowanie do 7550 było wyjątkowo trudne - z innymi CD było dużo łatwiej "wpasować" się z dźwiękiem, wtedy nie myślałem o tak daleko idących modyfikacjach reszty systemu. Może to tylko mój przypadek, ale pokazuje złożoność tematu. Zresztą jestem ciekaw opinii osób które kupią to CD...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Miło było przeczytać wszystko w całym wątku i gratulacje zakupu dla założyciela :) Sam posiadam 7550, który jak wielu tu zauważyło, najlepiej z całą dobraną resztą tworzy zgrany system. Udało mi się dzięki uprzejmości kilku już osób odsłuchać kilka płyt (w tym samym pomieszczeniu) w konfrontacji z Naimem, Holfi, Rotelem, Creek Evo, Pioneerem z zewn. DAC Audio Nemezis czy z bajecznym dzielonym Sonic Frontiers czy Audio Note. Nie wynik był tu istotny, ale zawsze pięknie grała muzyka, poznało się kilka osób i o to tu chodzi. Ja na pewno nigdy nie będę żałował, że poznałem Grzegorza, który zaraził mnie tym systemem i pewnie wiele czasu, sprzętu i pieniędzy kosztowało by mnie osiągnięcie tego dźwięku jaki oferuje ten system. Pozdrawiam

>mlb

>To prawda, ale odniosłem wrażenie że w tym przypadku dopasowanie do 7550 było wyjątkowo trudne

Najprawdopodobniej tak sie dzieje, poniewaz 7550'tka tuningowana przez Grega jest strojona do optymalnej pracy w systemie... u Grega wlasnie :) Gdy takie CD trafi juz do koncowego uzytkownika, jego brzmienie jest mocno "profilowane" i zapewne dlatego trzeba niekiedy sporo jeszcze popracowac z wlasnym systemem, aby Grundig zagral (?).

Fabryczna konstrukcja - 7550'tka w oryginalne - zapewne latwiej sie "wpasowuje" w system (jest bardziej uniwersalna), ale z drugiej strony, przy dodatkowej pracy z doborem reszty systemu, tuning przynosi wymierna poprawe. Chyba ten przypadek mamy u Ciebie - wpiales "na zywiol" mocno zmienionego 7550 i to nie zagralo tak, jak oczekiwales (miales inny system, niz ten w ktorym stroil to cd Greg).

Wniosek jest zatem taki, aby sluchac porownawczo zmodyfikowanego i oryginalnego 7550 w swoim systemie i dopiero na tej podstawie okreslac zakres modyfikacji wlasnego egzemplarza 7550'tki. Nie sadze, aby hurtowy tuning tych urzadzen dal wszystkim potencjalnym uzytkownikom "hurtowa satysfakcje" - moze sie okazac, ze bedzie to dopiero poczatek zmian w systemie (wymiana wzmacniacza, kabli, moze kolumn, etc.). Tuningowany 7550 To wkoncu niemal juz inny CD...

Pozdrawiam,

Lete

----> lete

>"Najprawdopodobniej tak sie dzieje, poniewaz 7550'tka tuningowana przez Grega jest strojona do

optymalnej pracy w systemie..." - oczywiście że tak jest

>"w systemie... u Grega wlasnie :)" - oczywiście że tak nie jest. Dziwią mnie Twoje autorytatywne wypowiedzi na temat pracy Grzegorza - wiesz jak pracuje, rozmawiałeś, znacie się... To nie atak, dziwię się po prostu. Twierdzenie jest błędne, chociażby dlatego, że Greg nie "tuninguje hurtowo" jak to określiłeś, jego modyfikacje trwają dłużej dlatego właśnie, że nie dzieje się to przez wlutowanie gotowych części z przygotowanego woreczka. Jestem już kolejnym, który tłumaczy Ci, że każde urządzenie modyfikowane jest traktowane indywidualnie. Twoje spekulacje na temat brzmienia 7550 są co najmniej dla mnie dziwne i nie obrażając nikogo, uważam je za zwykłe wyrażanie sloganów - skoro nie słyszałeś jak to gra to jak można podejmować dyskusję. Twoje wypowiedzi nie są pozbawione racji, tylko że racja uniwersalna czy ogólniki typu "tuning hurtowy" w tym temacie to totalna kula w płot i nie wynika to z Twojej nieznajomości tematu, tylko nieznajomości osoby Grega i sposobu jego pracy i podejścia do tematu.

Z góry przepraszam za bawienie się w adwokata Grega, ale myślę że skromność nie pozwala mu polemizować :) a le pewnie ma rację, dźwięk broni się sam, nie wymagając tylu słów.

>jeRRy

Greg to na pewno czlowiek posiadajacy pasje i spora wiedze. Faktycznie, nie znam go i nie mialem okazji zobaczyc, jak pracuje... jeRRy, nie uwazam jednak, aby w watku tym "zastrzezono" mozliwosc opiniowania i wypowiedzi jedynie do kregu osob posiadajacych sprzet od Grega lub znajacych Grega osobiscie (ktorych - jak sie okazuje - jest tu jednak "troche", a zatem zwrot "tuning hurtowy" nie do konca byl tu az tak "nieuprawniony"...). Mniejsza jednak o to...

>Z góry przepraszam za bawienie się w adwokata Grega, ale myślę że skromność nie pozwala mu

>polemizować :) a le pewnie ma rację, dźwięk broni się sam, nie wymagając tylu słów.

Mysle, ze lepiej jednak bedzie, jezeli od czasu do czasu przelamie swoja skromnosc i sam sie wypowie :)

No i faktycznie, dzwiek obroni sie sam. I nie zaszkodzi mu chocby i kubel zimnej wody, ktory czasem warto wylac na rozpalone glowy - dla dystansu i obiektywizmu.

Pozdrawiam,

Lete

Kochani nie ma co się sprzeczać , sprzęt prawdopodobnie dotrze do mnie w czwartek , miałem trochę cdeków : sony , technics , arcama &7, marantze modele 53, 63, 63 ki , ale im zawsze czegoś brakowało ...barwy !!!

Jasne że dałem troche za dużo, ale była gotówka na to przeznaczona , była i o wiele większa ok4000 zł , ale mam już dość kupowania nowośći przereklamowanych i przepłaconych , raz się żyje a ryzyko jest wkalkulowane !!

Wydać 400 zł a 4000 zł to róznica - no nie ?

Jasne że mój system może się nie wpasować , ale czy mam gwarancję że nowy zakupiony cdek po przyniesieniu do domu ..zagra i zgra się idealnie?

Zobaczymy co bedzie , nie będę z niego zadowolony to sprzedam i będe szukał dalej , ale najpierw jak to napisał Greg

niech dziadzio sobie troche pogra abym mógł go poznać i sprecyzować czego chcę ... a potem może jakiś mały modzik w jego brzuszku !!!

Nieżle się temacik rozruszał , warto go podtrzymać , potomni skorzystają z pewnośćią !!! Piszcie do bólu,warto przecież podyskutować , a to że każdy ma swoje zdanie to tylko wielki plus tego wszystkiego !!!

Coś czasem napisze ;) w miare przyzwoitości ale jak widac nie jestem zbyt aktywnym forumowiczem i nigdy nim nie będe. Moich dwóch synów wymaga wiecej uwagi od sprzętu dlatego równowaga priorytetów mósi być zachowana Jak napisze duzo o tym co robie i dlaczego to robie . ktos zaraz mi zarzuci , że robie sobie reklame i ze wprowadzam nową mode . Najlepiej nic nie chwalic, i cicho siecieć wtedy nikt nie bedzie miał pretensji o jakis spisek zbiorowy zmowy nad promowaniem jakieś osoby czy urządzenia itp .

Własciwie to pierwsze moje gadólstwo. Teraz wiecej napisałem od wpisów jakie zrobiłem przez ostatnie 2 lata :) Raczej staram się chłodno podchodzic nawet do gorących dyskusji , bo każdy ma prawo mieć własne zdanie Awantury forumowe mnie śmieszą :) świadczą tylko o niedojrzałosci ludzi w przedstawianiu swoich poglądów i braku akceptownia innych pogladów różnych od swoich .

Czesto wpisy sa tylko "gdybaniem" czyli czymś co sobie ktos wyobraża , ale nie poparte własnym doswiadczeniem praktycznym i wiedzą .I jak wtedy można rzeczowo odpowiadać i polemizować na takie wpisy? . Komus się wydaje a inym wydaje sie co innego" hehe' czyli rozmowa o niczym. Gra słów kto kogo przegada :) . Ja nie lubie "gdybać" staram najpierw sprawdzić zeby móc potem dyskutowac na dane zagadnienie .

Troche jaśniej mógłbym wytłumaczyc jak zachowuje się CD 7550 w zaleznosci konfiguracji w sytemie ( oryginalny przypadkowy itd ) . Napewno powierzchownie z pewnymi wyjatkami i błedem które zawsze mogą zaistnieć , ale to raczej wykracza poza temat główny i nie chce się wychylać .

Na forum moim zdaniem brakuje jeszce jednej opcji tematycznej która jest na zachodnich portalach . Grupy ludzi którzy mają swój temat i tylko załozyciele i osoby zaproszone mogą czytać i robic wpisy. To jest fajna opcja szkoda ze tutaj takiej nie ma .

Odnosnie barwy tuningowanej 7550'tki... Na jakich wzmacniaczach operacyjnych pracuje tuningowana 7550'tka?

Ciekawi mnie to, gdyz przez ostatnie kilka tygodni testowalem rozne uklady op-ampow w przypadku OMS-7E (szczegoly

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Zastrzezenia do tego CD dotyczace barwy udalo sie - moim zdaniem - dosc latwo zniwelowac, poprzez wymiane byc moze faktycznie zbyt mocno "technicznych" w brzmieniu ukladow BA4558 na... przez jednych uwielbiane, a przez innych krytykowane OP BB 2604 i 2134 :) U mnie te kostki zagraly rewelacyjnie (+ zastosowanie bocznikowania kondow w zasilaniu) - polecam!

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no jestem pełen podziwu za te wpisy Greg :)

zgadzam się z wypowiedzią odnośnie "wydawania się" i to właśnie miałem na myśli. Może to moja nietolerancja i pewnie zostanę skrytykowany, ale bardzo nie lubię czytać wpisów na temat "wydawania sie" i na temat, w którym nie powinno się zabierać głosu, bo zwyczajnie nie miało się z nim do czynienia. To tak jakby pilot uczył kogoś latać i nigdy nie siedział w kabinie... Nie wiem czemu się tak dzieje.

Wracając do tematu:

--> dragon66

Ja też dałem za swojego 7550 400 zl i nie uważam że przepłaciłem - jest w stanie jakby z fabryki wyjechał i na pewno nikt nie rozkręcił nawet śruby wcześniej. Jeśli przyjmiesz radę: posłuchaj 7550 jak mówi Greg, ale postaraj się zebrać wszystkie klocki tej układanki - od kabli przez wzmacniacz do kolumn - gwarantuję satysfakcję. Jeśli chcesz posłuchać - zapraszam nie widzę problemu. zanim złożyłem wszystko, słuchalem go ze wzmacniaczem Rotela - dobrze, ale po zmianie na Sanyo była duża różnica. Do tego stopnia ostatnio eksperymentowałem - że szukałem lepiej lub podobnie grającego interkonektu (oryginał wygląda jak od lampki nocnej, ale nie daj się zwieść pozorom) - sprzęt jest mało wrażliwy na te zmiany, i jeśli już to tylko jest gorzej. Z moich doświadczeń i przetestowanych około 15 kabli w cenie do 2kzł nie ma żadnego efektu - poza jednym: Stereovox Vespa. Co z tego że zmiana jest in plus, skoro kosztuje prawie 1500 zł? Dałem sobie spokój. Ta konfiguracja zdaje egzamin... To takie moje spostrzeżenia :)

--> qrczak

Nie chciałbym go wysyłać, ale zapraszam do siebie :)

>gregaudio, 4 Kwi 2007, 14:25

>Opcja anonimowych audiocholików hehe ;)

W kontekscie watkow ogolnych, takich jak chocby ten, w praktyce takie ograniczenie dostepu zaszkodziloby dyskusji.

Troszeczke jestem jednak zdziwiony, ze akurat w tym watku o tym Greg wspominasz (wszyscy tu korzystamy z rownych praw i swoboda wypowiedzi jest OK, jezeli jest prowadzona na odpowiednim poziomie kultury).

Tym niemniej, jako funkcjonalnosc dostepna w ramach forum, jest to opcja ciekawa (np. mozliwosc tworzenia paneli dyskusyjnych w ramach grup specjalistow, np. celem realizacji wspolnych projektow).

Pozdrawiam,

Lete

Lete>>

Już na prawdę przeginasz! W jednym wątku prosisz,żeby Ci palcem pokazać co i gdzie zrobić żeby było cacy bo nie chcesz tracić czasu i kasy, a w drugim wypisujesz "Bez przesady... Nie ma az takiej wielkiej filozofii w tuningowaniu CD :) " i mało tego, jeszcze zaczynasz się autorytarnie wypowiadać o tunningu Grega,że to masówka!

Odwracasz kota ogonem,żeby było na Twoim czym tylko się ośmieszasz. Nie masz pojęcia o tym,a chłop zęby na tunningu zjadł.

Kubeł zimnej wody to jest potrzebny,ale Tobie...

Uprzedzam pytanie: Nie jestem znawcą tunningu CD,ale znam się na tyle,że wiem czego nie wiem i mam duużo więcej pokory w tym temacie niż kiedyś...

Gregaudio>>

Gratuluję cierpliwości !

lete przyjął metodę senicza, tj wygłasza poglądy znawcy i równocześnie widać, że jest "świeży" w temacie tuningu :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>bartezzz, Rambo

Zaczynam sie powoli czuc, jakbym przypadkiem "wszedl w niewlasciwe drzwi" i poprzez to znalazl sie w dosc ciekawym klubie... :)

Ale wracajac do meritum...

Odpowiedzialem koledze dragonowi66 merytorycznie na jego wpis, zaznaczylem watpliwosci odnosnie kwestii tuningu, wzialem udzial w normalnej dyskusji, zadajac okreslone pytania. Merytorycznie poprosilem tez o wyjasnienia w kwestii, ktre mnie interesuja, np. pytanie dotyczace stosowanych w tuningowanych 7550'tkach wzmacniaczy operacyjnych (w kontekscie owej ciekawej barwy tego urzadzenia) - bez odpowiedzi. Co sie okazuje... Czyzby nawet i ta podstawowa wiedza byla chroniona (i miala swoja cene)? W takim razie jaki jest sens forum w tym kontekscie? Powinno to byc przeciez zasadniczo miejsce wymiany doswiadczen i opinii, chyba ze sie myle? Oczywiscie nie oczekuje "podania na tacy" informacji, ale tez z drugiej strony... nie chcialbym, aby forum traktowane bylo wylacznie jako skrzynka kontaktowa.

Ogolnie mysle, ze warto nabrac odrobiny dystansu do spraw.

Pozdrawiam,

Lete

400zł za 7550 po tuningu to może być cena całkiem przyzwoita, ale IMHO za oryginał już nie. 7550 to jak się nie mylę to samo co Philips 304, który jakiś czas temu poszedł też (oryginał!) na allegro za ..UWAGA... 1000zł. Kto co lubi. Może są tacy co myślą że jak kupią drożej to napewno lepszy sprzęt :). Swoją drogą z takimi 7550, 304, etc też trzeba uważać bo jak laser padnie to na wieki wieków, chyba że ktoś wyłoży znowu ładną kasę na dawcę...

No jak tuning jest banalny to.... :)) W ogóle czytam tutaj chyba jakieś bajki. Piszecie że sprzęt strojony na innym sprzęcie gra wspaniale na jeszcze innym. No to cud :). To tak jak stroić CD pod słuchawki a słuchać na kolumnach. Pewnie tuning "coś" zmieni, pytanie czy zawsze na lepsze...Synergia zestawu to duży sukces, chociaż widzę, że mało kto zwraca tutaj na to uwagę.

z tego co pamiętam siedzi w cd7550 ne5532, podobnie w cd7500

Następny post baaaardzo w temacie.... Nie uważasz że kto i na co wydaje sam najlepiej potrafi ocenić? Nikt Ci nie wytyka ceny Krella, prawda? świetny sprzęt jest wart tyle ile za niego zapłacimy, chyba że się mylę...

Gdzie Ty wyczytałeś że sprzęt jest strojony na innym sprzęcie a gra na innym?!! Do modyfikacji dostarczany jest CAŁY system i po modyfikacji stanowi go dalej.

>Pewnie tuning "coś" zmieni, pytanie czy zawsze na

lepsze... - a słyszał Waść taki zestaw? Następny, bardzo autorytatywny wykład skoczka spadochronowego, który nie wsiadł nigdy do samolotu...

>Synergia zestawu to duży sukces, chociaż widzę, że mało kto zwraca tutaj na to uwagę. - jakbyś przeczytał kilka postów wyżej to dokładnie napisałem, że tylko określone sciśle konfiguracje (zbadane zresztą przez Grega, sam miałem możliwość porównania) stanowią wszystkie klocki układanki, wszystkie, kable też. Sam cd jest dobry, ale najlepszy efekt osiąga się kiedy spotkają się wszystkie elementy układanki.

Ten wątek jest o tyle ciekawy, że o odróżnieniu wielu innych na tym forum pokazuje że tuning tuningowi nie jest równy, gdyż często stawiane są różne cele. Nie chcę podważać wiedzy wielu z pewnością świetnych fachowców na tym forum, ale rzadko który z nich jest w stanie odpowiedziać na pytanie: do jakiego modelu dźwięku sprzęt się zbliży po zastosowaniu zmian? Odniesienie do określonej półki cenowej jest dość abstrakcyjne i niedokładne. Że po tuningu sprzęt zagra inaczej (często lepiej, ale i to nie jest regułą) - to wiedzą wszyscy, ale niewiele osób podchodząc do tuningu przyjmuje za cel określony wzorzec brzmienia, który potrafi jasno sprecyzować i konsekwentnie do niego dążyć. Można byłoby sobie życzyć, żeby każdy kto podejmuje się tuningu na zlecenie postępował właśie w ten sposób, ale ja osobiście nie znam zbyt wielu przykładów... Tu wypada mi podziękować Gregowi to że konsekwentnie kroczy tą ścieżką, oby jak nawięcej osób tak postępowało!

Z drugiej strony taki stan rzeczy jest też winą klientów, bo nie precyzują i nie wymagają konkretnego rezultau, większość płaci bo jest szczęśliwa że "gra lepiej niż było" i nie drąży tematu dalej. Zdaję sobie sprawę, że do określenia tego konkretnego rezultatu potrzebne jest pewne doświadczenie i umięjętność precyzowania wymagań dźwiękowych za pomocą słów. Ale może powinniśmy próbować - można zacząć od MM czy salonu Bose, pytając podchwytliwie sprzedawcę np. o "zestaw grający soczystą średnicą, dobrze kontrolowanym ale nie za twardym basem, i otwartą ale łagodną i lekko matową górą".... a jak już z przekonaniem zaprowadzi nas do półki z boomboxem czy KD, poprosić o wyłączenie loudness i udowodnić na przykładzie że nie o to nam chodziło :-D

Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.