Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest porządny CD za 10-15 tys. ?

babatular

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie ale nie Top loader. CD które jest porządnie wykonane ma dobry transport czytający bez zadnych problemów wszystkie płyty i swietnie gra?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

https://www.audiostereo.pl/topic/32527-czy-jest-porz%C4%85dny-cd-za-10-15-tys/

Moi faworyci są tylko trzej na tym polu:

1. Lektor V ( z odkrytym napędem, więc może nie pasować )

2. Naim CDX2 ( troszkę za drogie, ale za to umożliwia możliwości rozbudowy )

3. Naim CD5x + FlatCap2x ( razem ok 12 tyś )

Z Naimem jednak uwaga, nie z każdym wzmacniaczem zagra bardzo dobrze. Konieczny samodzielny odsłuch ( choć nie sądzę byś kupował w ciemno :P )

Lektora słuchałem tylko ze wzmacniaczem AA i kolumnami Avalona.

-> Skibus

Z tego co czytałem, to Naim'y mają często problemy z odtwarzaniem płyt. Czyli w tym momencie nie jest spełnione jedno z wymagań babatular'a.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

tylko odtwarzacze SACD + do tego płyty SACD nagrane w systemie DSD lub z archiwalnego nagrania analogowego , omijac płyty SACD nagrane w systemie PCM

poza tym odtwarzacz SACD lepiej odtwarza zwykłe płyty CD niż odtwarzacz CD ponieważ w sprzęcie SACD sygnał przechodzi przez przetworniki 24 bitowe a nie 16 bitowe jak w starym PCM

CD-Audio i stary PCM to nie dzwięk dla audiofila

uzasadnienie:

Super Audio CD stosuje nowy format zapisu fonii o dużej rozdzielczości wykorzystując technologię DSD

umożliwia to zapisanie dźwięku od 0 Hz do 100 kHz (sygnał próbkowany jest 64 razy częściej niż w AUDIO-CD ) z dynamiką powyżej 120 dB w paśmie akustycznym

SACD jest w swej naturze o wiele bardziej podobny do sygnału analogowego, aby zrobić z niego analog potrzebny jest (teoretycznie) tylko filtr dolnoprzepustowy

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

blablablabla ale pieprzysz kolego... CD PCM to nie sprzet dla audiofila - niezle...

ciekaw jestem zatem jakie to modele gestoformatowe polecasz? mozesz skonkretyzowac? i ile plyt liczy Twoja kolekcja? 10, 15, 20 a moze 100? bo moja ponad 2000 z czego nawet 1/10 nie ma na SACD.

Poza tym w niektorych systemach (Accuphase plus Avantgarde) roznica w brzmieniu miedzy SACD a CD jest wylacznie subtelna. Zanim zaczniesz krytykowac radze posluchac.

Moj typ: Meridian G 08 (naped dvd to obecnie standard ale problemow z czytaniem raczej nie ma)

PS nad costam costam jesli myslisz o SACD Krella to sie zgadzam ale nie ta cena...

Na allegro jest wystawiony Esoteric. To sprzęt robiony przez Teaca dla złotouchych na napędzie VRDS, więc powinien czytać wszystko co trzeba.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

nedj, 29 Mar 2007, 09:28

>-> Skibus

>Z tego co czytałem, to Naim'y mają często problemy z odtwarzaniem płyt. Czyli w tym momencie nie

>jest spełnione jedno z wymagań babatular'a.

Nie trafiłem na płytę z jaką nie dał rady.

Z tym SACD to bym nie przesadzał. Nie słyszałem lepiej grających CD w tej cenie ( nie było u mnie kryterium czy ma SACD czy nie. A bonus w postaci HDCD jest tylko miłym drobiazgiem ( dla mnie takim samym drobiazgiem jak SACD ).

Jak twierdzi tu wielu (por. wątek "Typ przetwornika DAC a jakość dżwięku CD") współczesne sprzęty są do chrzanu. Sugerując się ich stanowiskiem mógłbyś zainwestować w coś z wczesnych lat 90-tych. Na pewno będą w stanie Ci pomóc (amatorzy vintage), bo zarobią na Tobie jak się coś w tym zabytku spier..li. A zazwyczaj lubią sobie dłubnąć.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jesli myslisz ze Twoje Sony QS to dobre SACD to sie mylisz. Tutaj za jakosc trzeba placic. Nie ma nic bardziej mylnego niz twierdzenie ze odtwarzacze SACD lepiej odtwarzaja plyty CD. Twoj model jest tylko budzetowym gdzie SACD zostalo potraktowane jako zabawka. Jesli zas chodzi o dziwek z CD radze urzadzic porownanie z dobrym cdekiem w tej samej klasie cenowej. I bardzo prosze nie cytuj tutaj marketingowych bzdetow ale zacznij sluchac.

@ Disco

Ale przynajmniej w jednym się z Tobą zgodzę. SACD mnie nie bierze. Słuchałem go na kilku dyskofonach (o swoim Marantzu nie wspominam, bo to gówno wg Ciebie), w tym na Accu DP 78 i wielu ciekawych drożyznach, i muszę powiedzieć, że: na SACD dźwięk jest pozbawiony konturów, miękki, wokale zlewają się z resztą instrumentów, nagranie wymaga większego wzmocnienia ze strony wzmacniacza, ogólnie brzmi jak taśma MC typu metal. A mnie to po prostu nie odpowiada.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To akurat nieprawda - wg moich doswiadczen. Na Accuphase DP 800 i DC 801 plus koncowka (nie pamietam modelu - jest na zdjeciach z odsluchu w Krakowie) i tuby Avantgarde dzwiek z SACD byl wyraznie mniej meczacy i jakby nieco bardziej detaliczny ale na granicy percepcji. Wszyscy zgodnie stwierdzilismy ze roznica w brzmieniu miedzy warstwa SACD a CD jest kwestia gustu ale na pewno nie jest zadna przepascia. Mnie akurat bardziej podobalo sie SACD a innym kolegom CD. Mozna powtarzac belkot marketingowy a la privaten tylko po co? Zamiast teoretyzowac wzialby sie za odsluchy. Bezwzgledna prawda jest jednak ze za dobre SACD trzeba zaplacic i nie kupi sie go za klikaset zlotych czy nawet 2 albo 3 tys.

do discomaniac71

chyba koleganie czyta prasy fachowej, w jednym z numerów któregos z polskich wydan AUDIO

oceniono SONY SCD-XB940 jako odtwarzacz grający na granicy sprzętu High End na warstwie SACD , natomiast ten odtwarzacz na warstwie CD był porównywany z drogimi CD i napisali - opinia niezależna nie moja - że gea na poziomie cd w cenie 15 tys. , taka jest prawda

jeżeli masz tyle płyt CD i z tego 1/10 to SACD to znaczy że mało ich masz - czy wiesz chociaż w jakim systemie te co masz zostały nagrane ? ( DSD, PCM czy z analogu ) bo jeżeli nie wiesz to też nie z pełną swiadomością je zakupujesz i możę masz SACD nagrane w systemie PCM co daje taki efekt jakbyś słuchał zwykłego CD

:)

wady SACD - może scena muzyczna troszkę za bardzo z przodu, przy złej konfiguracji sprzętu może sie wydawać za miękka średnica myśląc o wokalach

ale wyraźnie na moim sprzęcie słyszę różnicew pasmie i dynamice , poza tym na SACD dzwięk jest pozbawiony metalicznego jazgodu w zakresie góry pasma

wydaje mi się wiec ze to nie kwesta sprzętu ale róznica techologi - wychodzi na odpowiednim sprzęcie - dobrany wzmak, źródło i głośniki

>chyba koleganie czyta prasy fachowej, w jednym z numerów któregos z polskich wydan AUDIO

>oceniono SONY SCD-XB940 jako odtwarzacz grający na granicy sprzętu High End na warstwie SACD ,

>natomiast ten odtwarzacz na warstwie CD był porównywany z drogimi CD i napisali - opinia niezależna

>nie moja - że gea na poziomie cd w cenie 15 tys. , taka jest prawda

A w Hi-Fi Choice napisali taką recenzję CA840C, że miałem ochotę od razu pozbyć się Naima i kupić CA. I czego to dowodzi ? Tylko tego, że potrafią fajne recenzję pisać. Zestawienie tych dwóch CD bezbłędnie pokazało, które jest lepsze. Recenzjami się nigdy nie kieruj bo wtopić bardzo łatwo ( po recenzjach kupiłem właśnie S520 ( do zestawu CA i nigdy już tego błędu nie zrobię ).

Jeżeli ma byc to sprzet NOWY, to wydaje mi się, że warto rozważyć:

Resolution Audio Opus 21

Meridian G08

Ancient Audio Lektor V

AA i Resolution mają doskonałe regulowane wyjście analogowe, co w niektórych systemach może byc istotnym dodatkiem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiesz nadc72sz ja nie czytuje prasy fachowej bo wg mnie to nie ma najmniejszego sensu. Mieszkam w duzym miescie gdzie jest mnostwo salonow odsluchowych - z reguly znam pracownikow i wlascicieli. Umawiam sie na odsluch biore swoje plyty i po prostu slucham. Wlasnie wczoraj grupe krakowska goscil Chillout Studio i jesli chodzi o obsluge wspomnienia mam jak najlepsze. To nowy salon z czasem na pewno pojawi sie sprzet z duzo wyzszej polki. Wrazenia i opinie mozna znalezc w stosownym watku.

Nie sugeruj sie opinia panow redaktorow - nic bardziej zludnego. Zeby sie przekonac o klasie swojego cdeka wez go pod pache i zmykaj do najblizszego salonu. Do 15tys zl mowisz... Zatem proponuje wspomnianego wyzej Meridiana G 08. Tylko zebys nie byl zdziwony. Jak masz gdzies Top Hifi porownaj do cdeka Coplanda (kiedys mialem o nim bardzo dobre zdanie - mam nadzieje ze nie wypadl z oferty) cena ok 8tys zl. Albo moze zapytam inaczej: do jakich drozszych odtwarzaczy CD porownywales swoje Sony 940?

"ale wyraźnie na moim sprzęcie słyszę różnicew pasmie i dynamice , poza tym na SACD dzwięk jest pozbawiony metalicznego jazgodu w zakresie góry pasma"

Widac ze masz albo zle skonfigurowany system albo Soniak brzmi jazgotliwie a to nie najlepiej o nim swiadczy. Zreszta nie bylbym zdziwiony - nie roznilby sie wiele od innych budzetowcow. Chyba mi nie powiesz ze warstwa CD z natury brzmi krzykliwie:D

@ nadc372sz

Facet, powiem tylko tyle, idziesz po bandzie. Siedzę za biurkiem w pracy i łzy mi płyną, a wszyscy myślą, że coś złego mi się stało.

Dodam jeszcze, że skoro tak napisali o tym Twoim Sony, to tak musi być i basta. Przecież nie kłamaliby, no nie? A jeśli tak, to przyjechałaby policja i by ich pozamykała, a najpierw dostaliby pałką porządnie w dupcię ci redaktorzy z Audio. :)))

czemu zaraz dyskredytowac redaktorków z gazety

przyznaje nie słuchałem Meridiana albo Coplanda i z pewnością na warstwie CD zabija XB-940 ale jak włączymy warstwe SACD na XB-940 to może jednak nie będzie źle w porównaniu do Meridiana czy Coplanda - tego nie wiem ja nie słuchałem , sugeruje tylko co ktoś usłyszał porównując na teście że warstwa SACD na XB-940 zabrzmi prawie jak płyta CD na odtwarzaczu CD w przedziale 10-15 tys, nie weryfikowałem tego zaznaczam ale czemu mam nie wierzyć :)

a mnie trzepie jak czytam że klocek za 10 i więcej kilo zł ma napęd z komputera. To już jest skandal do kwadratu.

Dlaczego kolega założyciel (tematu) nie dopuszcza top loaderów? Byłby znacznie większy wybór, a jeśli brać pod uwagę używki, całkiem spory.

sugeruje tylko co ktoś usłyszał porównując na teście że warstwa

>SACD na XB-940 zabrzmi prawie jak płyta CD na odtwarzaczu CD w przedziale 10-15 tys, nie

>weryfikowałem tego zaznaczam ale czemu mam nie wierzyć :)

LOL. Czy ktoś jest zainteresowany moim CD - REGA PLANET ?

Gra na poziomie CD za 50.000 zł. Sam słyszałem. Ja chciałbym sprzedać tylko za 15.000 zł.

Okazja! Okazja ! To jest prawda. Nie ma sensu tego weryfikować bo "czemu macie mi nie wierzyć " :-)

LOL.

a ja chciałem tylko zapytac o Cd z porzadnym, niezawodnym napedem który również swietnie gra. Rozumiem ze tylko Meridian G08?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.