Skocz do zawartości
IGNORED

CEC dx71mkII z niefirmowym transportem

pwit1

Rekomendowane odpowiedzi

Blue Max->

W poprzednich modelach to była rzeczywiście kwestia lasera i oprogramowania. Czy nowa wersja gra gorzej od poprzedniej? Sądząc po reakcjach za oceanem to chyba raczej odwrotnie. Myślę, że i jak najlepiej jest samemu posłuchać obu wersji. Ja potrafię wskazać przynajmniej kilka osób które przesiadły się z radością ze starszej wersji na nowszą. Ale jak zwykle jest to kwestia smaku:-) Nie ma uniwersalnego dźwięku:-)

Co do DX71mk2 Special Edition to nie wiem jeszcze jak duże będą zmiany.

zawi, 5 Maj 2007, 11:10

>Jerzyk dostałeś mojego maila?.Szkoda, że się nie dogadaliśmy.

Chyba nie dostałem ostatniego maila, były jakieś problemy z moją skrzynką. Mogę poprosić o kopię? Reszta na mailu.

Jak dla mnie to czy CD czyta CDR czy nie to sprawa drugorzędna a nawet któregoś tam rzędu (nawet po wyglądzie pilota -które CEC ma fatalnie brzydkie).

Zresztą jak już się wydaje kilka tysięcy na jeden element to raczej nie z myślą żeby słuchać z CDR.

JERZYK WYSŁAŁEM CI PONOWNIE NA PW.

Gdybyś zmienił jednak zdanie do daj mi znać telefonicznie bo od około 15:00 nie będe miał dostępu do neta do poniedziałku rano- a wponiedziałek rozliczam to o czym wspominałem telefonicznie.

Bluemax

To nie wina lasera. Ten sam laser w innych urządzeniach czyta wszystko.

Najwyższy napęd CEC TLO też ma kłopoty z CD-R, więc to raczej celowe działanie.

Są nośniki CD-R z którymi CECe radzą sobie bardzo dobrze.

-->Jerzyk23

Jak to jest z tym wyjściem regulownym w dx71mkII - czy w przetworniku wbudowany jest preamp, jak gdzieś wyczytałem, czy jest to zwykła cyfrowa regulacja gośności. No i jeszcze - czy ktoś miał okazję porównywać wyjście regulowane w dx71mkII z dobrej klasy preampem i jakie były tego efekty.

pwit1->

DX71mk2 ma wysokiej klasy preamp single ended pracujący w czystej klasie A. Jest również opcjonalny filtr oraz przełącznik odwrócenia fazy. Wszystko dostępne również z pilota.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

A dokładnie to :

Na pierwszej z wymien−

nych płytek znajduje się interfejs wejściowy

SPDIF, druga zawiera filtr cyfrowy. CEC

zbudował go w oparciu o doskonały chip

Burr−Browna DF1704. Ten stereofoniczny

układ należy do prestiżowej serii

SoundPlus i jest

polecany najwyższej klasy aplika−

cjom domowym lub rozwiązaniom profesjo−

nalnym. DF1704 pracuje z rozdzielczością

24−bitwą i bazową częstotliwością próbko−

wania 96kHz, nadpróbkowanie wynosi 8x.

Wbudowane typy filtrów “ostry” i “łagodny”

CEC skrzętnie wykorzystał. Ponadto Burr−

Brown ma fabrycznie zaaplikowany obwód

cyfrowej regulacji głośności. Według B−B,

DF1704 pracuje znakomicie z przetworni−

kami PCM1704. Wskazówkę wziął sobie

do serca CEC i postawił na takie właśnie

konwertery. Na największym, wymiennym

module znalazły się 4 sztuki pojedynczych

PCM1704 (seria SoundPlus, 24bit/96kHz).

Analogowy stopień wyjściowy oparto na

tranzystorach Sanken 2SC2168, które za−

pewnią wysterowanie praktycznie każdej

końcówki mocy.

Czyli regulacja cyfrowa.

Co do lasera w CEC to jest Sanyo SF-P1, który bardzo podobne problemy z czytaniem CD-R sprawia choćby we wszystkich playerach Krella oprócz 280, gdzie jest inny laser. Wiem, że CEC (mój też) czyta niektóre CD-R, zwłaszcza jak laser jest nowy.

Moje wrażenia z porównania wyjścia reg. w DX71 Mk. II z wysokiej klasy preampem jakim jest Plinius M8 już podałem, ale ktoś w innym systemie może mieć inne odczucia. Ja byłem właśnie nastawiony na test reg. wyjścia, ponieważ sądziłem że ominięcie preampu może być postępem. Niestety - był to niewypał. Natomiast wyjście stałe dawało tak dobry sound, że bardzo poważnie zainteresowałem się DAC-iem DX 51.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Sorry, wklejałem z PDF-u

Na pierwszej z wymiennych płytek znajduje się interfejs wejściowy SPDIF, druga zawiera filtr cyfrowy. CEC zbudował go w oparciu o doskonały chip BurrBrowna DF1704. Ten stereofoniczny układ należy do prestiżowej serii SoundPlus i jest polecany najwyższej klasy aplikacjom domowym lub rozwiązaniom profesjonalnym. DF1704 pracuje z rozdzielczością 24 bitową i bazową częstotliwością próbkowania 96kHz, nadpróbkowanie wynosi 8x. Wbudowane typy filtrów ostry i łagodny CEC skrzętnie wykorzystał. Ponadto BurrBrown ma fabrycznie zaaplikowany obwód cyfrowej regulacji głośności. Według BB DF1704 pracuje znakomicie z przetwornikami PCM1704. Wskazówkę wziął sobie do serca CEC i postawił na takie właśnie konwertery. Na największym, wymiennym module znalazły się 4 sztuki pojedynczych PCM1704 (seria SoundPlus, 24bit/96kHz). Analogowy stopień wyjściowy oparto na tranzystorach Sanken 2SC2168, które zapewnią wysterowanie praktycznie każdej

końcówki mocy.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Panowie a może poprostu zapytajcie u legalnego źródła.Panowie z RCM-u z pewnościa znają wszystkie szczegóły.Dyskusja odbywa sie troche na zasadzie jak by nie było w Polsce oficjalnego dystrybutora tej marki a przecież jest.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Milos,przecież to nie odnosiło się do Ciebie :-)) a paradoks polega na tym,że pytania zadawane są pod adresem osoby zajmującej się "nieoficjalną dystrybucją" to trochę nienormalne.

>>>BlueMax

Może, jak już wiadomo co zrobiliśmy źle, powtórzymy spotkanie z AudioNemesisem?

A tak bajdełej jesteś mi winien rewizytę ;)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

> jamówię

pełna zgoda

> kriss

Z przyjemnością dam się zaprosić :) Oczywiście z CEC-em pod pachą :) Mam nadzieję, że wiesz jak się "zwiera" wyjście w sposób nie grożący jego spaleniem ( bo ja nie mam pojęcia :)

• 1 miesiąc później...

=>jerzyk23, 5 Maj 2007, 10:55

>CEC chyba nie do końca obniża loty. Właśnie wprowadził dwa nowe ampy AMP53 oraz TUBE53.

>Lada dzień wejdzie nowy odtwarzacz TL53, znacznie droższy od 51XR.

Wszystkie te trzy nowe pozycje już są na stronie CEC-a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TL53Z w "promocyjnej sprzedaży w Japolandii za 231.ooo yenów, czyli TYLKO między5-6lPLN !!!

Ukryta Zawartość

>W przyszłym roku będzie napęd, który zastąpi TL1/TL2.

Czy to cudo poniżej to już właśnie ten apgrejd? Wyjścia full-wypas: AES/EBU, SPDIF, TosLink, CEC-superlink. KOMPLET!!! Cena pewnie gdzieś nieco ponad 10kzł (oczywiście w zakresie tzw. "rozsądnych" cen).

post-14768-100009210 1183462574_thumb.jpg

post-14768-100009211 1183462574_thumb.jpg

post-14768-100009212 1183462574_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TL-2X mkII to starszy model, juz nie produkowany... mozna znaleźc na stronie

Ukryta Zawartość

"Hieronder vindt u een overzicht van modellen welke niet meer worden gefabriceerd"

Ukryta Zawartość

DA53 nie ma superlinka ale ma USB - signum temporis...

Swoją drogą, ten mały daczek ma całkiem sensowną recenzję w tym holenderskim piśmie.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Jezeli ktoś jest zainteresowany to znalazłem co pasującego do tematu i jezeli sie nie mylę ktoś pytał gdzie kupić z drugiej ręki przetwornik lub drive CEC'a....jest zestaw na ebay.de...oto link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Złącze superlink to nic innego jak przedłużacz plus gniazdo do wtyczki wykorzystywanej w pełnym odtwarzaczu

do połączenia płuytki DAC z płytą transportu. Dodatkowo jeden kabelek więcej na sygnał zewnętrznego zegara.

Jak takie dobre to każdy może je sobie wyprowadzić na zewnątrz / jest na każdej płycie/ i korzystać do woli.

Jakość takiego łącza jest tak samo ważna jak jakość kabla cyfrowego przy połączeniu SPIDIF.

Wdług mnie / i nie tylko/ zestaw CECa gra jednak lepiej po SPIDIF z dobrym kablem cyfrowym, choć połączenie takie do tanich nie należy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.