Skocz do zawartości
IGNORED

CEC dx71mkII z niefirmowym transportem

pwit1

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się złożyło, że w najbliższym czasie stanę się szczęśliwym posiadaczem DAC'a CEC dx71mkII. Mam możliwość dokupienia do niego firmowego transportu CEC 51X i połączenia wszystkiego superlinkiem. Posiadam jednakże już leciwego, ale wciąż w świetnej formie Marantza CD94 ze zankomitym CDM1. I tu moje pytanie do wszystkich dobrze znających ten sprzęt - czy przewaga superlinka nad tradycyjnym przewodem cyfrowym klasy Stereovox'a, czy Kimber'a Illuminati jest tak znacząca, że nie ma się nad czym zastanawiać tylko siegąć głębiej do kieszeni i brać tego CEC'a 51X, czy też są to niuanse i podłączenie Marantza z CDM1 na pokładzie jest w stanie zrekompensować brak synchronizacji zegarów i innych dobrodziejstw suerlinka. Dodam, ze Marantz jest solidnie zmodyfikowany (m.in. nowy zegar). Wiem, że najlepiej byłoby odsłuchać obu zestawień, ale byłoby to możliwe dopiero po zakupie CEC'a 51X. Wszelkie wcześnijesze informacje z pewnością pomogą mi podjąć decyzję.

https://www.audiostereo.pl/topic/32543-cec-dx71mkii-z-niefirmowym-transportem/

To nie jest kwestia tylko samego interfejsu jakim przesyłamy dane, ale jakości transportu jako takiego. Nawet najlepszy interfejs nie pomoże, jak przyjdzie nie przesyłać słabej jakości sygnał.

Stawiam dolary przeciwko orzechom, że mozna pobić TL51 połączony Superlinkiem jakimś hi-endowym transportem bez tego interfejsu. Pozostaje pytanie czt CD94 jest aż tak dobry. Osobiście powątpiewam.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam,

Mam 51xr + wlasnie tego daca. Wszyscy się zachwycali połączeniem za pomocą superlinka, ze działa jak kable cyfrowe za kilka kpln, ale ostatnio zrobiłem próbę i ...... no własnie na pożyczonym Stereovoxie superlink dostał po d....e aż miło. Moim zdaniem na Superlinku dzwięk jest bardziej techniczny, tak jakby wszystko trochę szybciej grało i taki trochę hmmm "plastikowy". Pożyczę jeszcze iluminati i porównam:).

Michał

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

-->Elberoth

Nie znam wszystkich transportów w przedziale do ok. 10 tys zł, ale wiele jest opinii, że dobrą aplikację CDM1 trudno pobić, a taką chyba jest Marantz CD94. Mój znajomy prównywał z jakąś Audiomecą za małe kzł i wybrał Marantza.

-->marekzawa

Nie będę się mądrzył - nie wiem do końca jak działa Superlink w CEC'u. Z tego, co gdzieś wyczytałem przesyła osobno m.in. właśnie sygnał zegara (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i synchronizuje zegary w transporcie i DAC'u, albo inaczej - transport taktowany jest zegarem z DAC'a. Pytanie jak to wpływa na efekt końcowy i czy jest znacząco lepsze od tradycyjnych połączeń cyfrowych.

-->Doman

Wielkie dzięki za Twoją opinię. Punkt dla zaoszczędzenia paru złotych i pozostania przy Marantzu.

I przy okazji - może ktoś z Wrocławia lub okolic posiada CD lub transport CEC'a z wyjściem superlink i miałby ochotę na przejacielską wizytę, ewentualnie mógłby wypożyczyć sprzęt doodsłuchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elberoth, 30 Mar 2007, 09:49

>Stawiam dolary przeciwko orzechom, że mozna pobić TL51 połączony Superlinkiem jakimś hi-endowym

>transportem bez tego interfejsu.

E tam, wystarczy porównać ten zestaw połączony Superlinkiem i AES/EBU co robiliśmy w klubie.

nie mam daca ceca wiec trudno mi mowic o polaczeniu firmowym superlink

mam za to mozliwosc polaczenia transportu i daca w dwa sposoby

jeden xlr -drugi rca

bardziej podoba mi sie na xlr -jest jakos spokojniej i czysciej

dynamiki nie brak to co ma byc slychac to slychac

na rca jakos nerwowiej i bardziej chropowato

trudno mi tu powiedziec dlaczego??

kable polaczeniowe tez nie sa podobnej klasy

jeden to profigold za 200 zl drugi to AQ za troche wiecej

Pwit

A to zupełnie coś innego jak synchronizacja dwóch różnych zegarów.

W domu popatrzę do schematu i zobaczę jakie sygnały przesyłane są superlinkiem.

Jeśli ma to działać lepiej to DAC lub transport /najlepiej transport/ powinien mieć dobraj klasy zegar a kabel superlinka też powinień być bardzo dobry. Inaczej nic dobrego z tego nie wyjdzie. Osobiście wątpię aby waunki te zostały spełnione w tym przypadku.

Dlatego też u Domana porównania wyszły takie a nie inne.

Dlatego też

Tdrozd

Oba druty, którymi dysponujesz i porównywałeś dzieli przepaść jakościowa i cenowa.

Moje trzy grosze:

Połączenie "nie-superlink" prawie zawsze gra obszerniejszym basem i bardziej wyrazistą górą. Na dobrym transporcie i kablu cyfrowym - bardziej przejrzyście, mocniej, ale zawsze (w moich obserwacjach) gubiła się ta płynność, gładkość i naturalność, za którą cenię ten przetwornik. Jak to się mówi: niby było lepiej, ale było gorzej - po prostu gdzieś uciekało z muzyki wzruszenie i emocje.

W takim razie po wpisie Marcina (g) było 1:1, a właściwie 1:0.5, bo ocena była raczej w kategorii "inaczej" niż "lepiej", a Walery podwyższył na 2:0.5. Proszę o kolejne opinie.

No własnie swoją drogą zastanawiam się nad jakością tego kabla-superlinka i zastosowanych w nim przewodników - bo wygląda jak kiedyś stosowane kabelki do łączenia komputera z monitorem:).

Michał

Nie ma czegoś takiego jak "synchronizacja zegarów".

Ta "synchronizacja zegarów" o której poiszecie, polega na tym, że jeden z zegarów zostaje odłączony. W zależności od konkretnego rozwiązania, możemy miec sytuację gdzie transport jest taktowany sygnałem z DACa, lub odwrotnie - DAC zegarem z transportu.

Różne firmy stosują różne rozwiazania.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

tdrozd, 30 Mar 2007, 12:16

>nie mam daca ceca wiec trudno mi mowic o polaczeniu firmowym superlink

>mam za to mozliwosc polaczenia transportu i daca w dwa sposoby

>jeden xlr -drugi rca

>bardziej podoba mi sie na xlr -jest jakos spokojniej i czysciej

>dynamiki nie brak to co ma byc slychac to slychac

>na rca jakos nerwowiej i bardziej chropowato

>

>trudno mi tu powiedziec dlaczego??

>kable polaczeniowe tez nie sa podobnej klasy

>jeden to profigold za 200 zl drugi to AQ za troche wiecej

To porównanie nie jest do końca fair. Mozliwe, że kabel AQ był po prostu lepszy od Profigolda. Najtańszy AQ AES/EBU to koszt chyba 1000zł, a Profigold chyba 160zł.

No to jeszcze lepiej.

A tak przy okazji - gdyby ktoś chciał kupić najnowszy i najwyższy model AQ AES/EBU - The Raven - to mój znajomy z olsztyna będzie miał do spędzlowania. Koszt ok 1000zł (nowy chyba 2500zł czy cos w tym stylu).

Zdarzyło mi się kiedyś rozkroić kabel sl (uszkodzony, niedziałający). Druciki wyglądały na srebrne lub posrebrzane, całość ekranowana dość gęstym ekranem, wewnątrz niektóre żyły ekranowane osobno. Stanowczo nie był to drucik z komputerowego za rogiem.

pwit1>

na pewno będziesz miał dużo radości z przetwornika z Marantzem. Być może transport CECa dałby jeszcze lepszy efekt (pewnie tak), no ale to zawsze potem możesz wypróbować. Ja mam do przetwornika CECa podłączony też np DVD Pioneera za 300 zł i jest całkiem fajnie :) Tzn, chce powiedzieć, że jest spora różnica bez i z przetwornikiem nawet z takim marketowym napędęm. Jeśli chodzi natomiast o superlink, u mnie z superlinkiem brzmi lepiej, bardziej wyrafinowany jest dźwięk, ale nie mogę się wypowiadać specjalnie bo porównywałem tylko z drutem cyfrowym DIY. Pozdr. Piotr

Niedawno stanołem przed podobnym problemem. Dac cec dx51 pierwsza wersja teb syczący według mnie lepszy od 71 ale to moje odczucia i jaki transport? Popróvowałem w bezpośrednim podłączeniu transportu cec 51 i aydio net art v2 i ten drugi zdeklasował przeciwnika. Poprostu po podłaczeniu arta muzyka zaczęła płynąć a nie grać. NIe było żadnych wątpliwości co wybrać

Ten syczący tzn chodzi o pierwszą wersję 51 bez mk. Syczy ze względu na to że nie dodali jeszcze filtrów które miały to zredukować. Syczenie słychać gdy jest podpięty dac, i włączony wzmacniacz na maxa bez muzyki. Jak gra to nic nie ma. Miałem w domu 71 mk2 i wole 51

• 5 tygodni później...

Dziękuję wszystkim za wcześniejsze wpisy. Ostatecznie skończyło sie jednak na firmowym transporcie CEC 51X połączonym z przetwornikiem za pomącą superlinka. Okazało się, że Marantz CD94, z rewelacyjnym CDM1 na pokładzie, nie współpracuje z tym przetwornikiem. Z początku myślałem, że to jakaś wada techniczna przetwornika, po kontakcie z serwisem CEC'a okazało się jednak, że ten dac tak ma, że nie "zgrywa się" z każdym źródłem (nie jestem elektroniknikiem, ale z tego co zrozumiałem z rozmowy z serwisantem chodzi o zgranie szybkości nadawania i odbioru). W czasie testowania nie zagrał też z DVD Manta oraz jakimś leciwym CD Onkyo.

Dodatkowo zrobiłem test połączenia zestawu przez firmowego superlinka i zwykły kabel cyfrowy Canare. Cóż, Canare to nie jest najwyższa półka i być może stąd taki efekt, ale przewaga superlinka okazała się znacząca właściwie w każdym aspekcie.

A to ciekawostka z tym DAC-em CEC-a.

Kłopoty w drugą stronę, czyli podłączenie "obcego" DAC-a do cedeka CEC-a też już były zauważone przez kolegów na tym forum.

Ukryta Zawartość

Konkretnie to chodziło o potraktowanie CEC TL 51Z Mk. II jako napędu i przesłanie sygnału do AudioNemesis-a DC-1.

Nie kumało się...

Ciekawe czy inni właściciele technologii CEC też mają jakieś podobne doświadczenia.

Ukryta Zawartość

Cec ma automatyczne włączanie wyjscia sygnału dopiero po zobaczeniu przez układ obciążenia/DAC/

Jeśli nie rusza z jakimś DACem to wystraczy uaktywnić to wyjscie "siłowo" czyli zewrzec na któtką chwilę /bez obawy/i wszystko już jest OK.

Ja zdecydowanie stawiam na Marantza?Ceca słuchałem na basie być może jest silniejszy ale co płynności i rozdzielczości nie mam wątpliwości.Poczekamy na Twoją opinię.Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.