Skocz do zawartości
IGNORED

wharfedale 9.5/9.6 czy jbl e90?

darox997

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chcialbym sie poradzic szanownych forumowiczow ,ktore kolumny beda lepsze do mojego pomieszczenia,rodzaju muzyki i sprzetu. Wzmacniacz to yamaha ax590 ale tylko przez najblizsze 3 miesiace,cd denon dcd625,pomieszczenie kolo 18m2 (4,20m x 4,30m),muzyka techno ,hip hop,czesto cos wolnego. Budzet to ok 2kzl a propozycje to wharfedale 9,5/9,6 lub jbl e90. Z gory wielkie dzieki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/32591-wharfedale-9596-czy-jbl-e90/

Wzmacniacz planuje zmienic na denona pma 1560 takze z yamaha te kolumny beda pracowaly krotko. Dzisiaj posluchalem wharfedale pacific evo30 i bardzo mi sie spodobaly ale niestety to nie ten przedzial cenowy...

mission m33i wlasnie kupiłem. mają wypchaną srednicę i detaliczne wysokie tony. grają u mnie ze spokojnym pionierem A701r. wysokich tonów jest dosc sporo ale naprawde są one łagodne. mialem kiedys quadrala qlx i w porownaniu do mission to strasznie kuły w uszy. nie spodziewaj sie po nich duzego basu ale przynajmniej jest on swietnie kontrolowany, nie buczy, nie dudni. za 1000 zł nowe to naprawde rewelacja. ale posluchaj z yamahą bo słyszałem opinie ze yamaha moze byc za ostra dla mission. ogolnie grają podobnie do wharfedale diamond 8.4 ale wysokie tony są tak ładne i detaliczne jak w serii 9.xx

Osobiście polecam wharfedale posiadam co prawda model wyższy pacyfic Evo 30 ale słuchałem 9,5 i bardzo mi się podobały. A poza tym zobacz jak są wykonane JBLe, hm cyba nie ma co porównywać.

W tej cenie to chyba nic z większym wykopem niż seria E JBL-a, nie znajdziesz. Jednak same e90 nie dadzą Ci odpowiedniego niskiego basu, bo mają potężny wykop, ale bas jest z tych wyższych i jest krótki. Poza tym e90 zaczynają fajnie grać, jak już wszystko fruwa po pokoju, więc do 18m2 będą za duże. Ja bym polecał starszą serię JBL Xti, to świetne kolumny, bardzo neutralne, no i też grają z wykopem. Ewentualnie JBL studio L880, ale chyba będzie trzeba przekroczyć budżet :-/

Gt ma racje seria XTI była dużo lepsza ale to nie ten przedział cenowy xti 100 kosztowały około 5500 i były najlepsze nie zdarzyło mi se widziec ich na rynku wtórnym a produkcja juz jakieś 2 klata temu się zakończyła.

O ile pamiętam było jeszcze xti 30,80,90 dwa ostatnie wolnostojące. Ale najlepsza była setka nie dawała szans nawet znacznie droższym konstrukcjom tylko ze to były ogromne głośniki pokój minimum 30 metrów. Do 18 metrów pasowało by xti 80.Warto poczatować na allegro czasami można tam wychaczyć fajnom konstrukcje kilka razy taniej niż w sklepie na przykład powystawowom. te Dali tez są fajne i niedrogo chce za nie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tu są starsze Evo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co prawda 20 ale do 18 metrów starczom zalety świetne wykonanie, znakomita średnica niestety bas marny. Myśle że gdyby zrobiło je B&W kosztowały by cztery razy tyle. Szkoda ze nie wiele firm robi tak piękne skrzynki w tej cenie i ten naturalny fornir.

Ukryta Zawartość

Tak, do 18m2 to xti80 pewnie by wystarczyło, ja zawsze miałem chęć nabyć Xti 100, kolumny powalają, ale b. ciężko dostać ten model na rynku wtórnym, raz mi się trafiła okazja, ale były na piankowych resorach, więc się nie zdecydowałem, potem JBL zmienił w tej serii zawieszenia na gumowe. Do takiego repertuaru, idealnie nadawałaby się seria studio JBL-a (np. L880). Mówię, dostać Xti będzie trudno. Pozdrawiam

mam wafle 9,5 i powiem wam że jak puszczę sobie Beck'a Everybody's Gotta Learn Sometimes na pół regulatora to mi szyby drżą.więc nie wiem skąd ten wniosek że nie mają basu.co do grania-niestety muszą trochę pograć żeby pokazały co potrafią-jak je podłączyłem nowe to byłem trochę podłamany.a poza tym wizualnie są super.

rae0113" nie można im zarzucic braku basu jednak charakter ich jest typowo brytyjski, to znaczy graja głównie środkiem pasam kolumny niemieckie wyraznie mają wyeksponowany na dolny zakres. zgadzam się z tobą to dobre kolumny i w dodatku fajnie wykonane. Sam jestem fanem tej firmy pozdrawiam.

Kiedys miałem szanse kupić xti 100 niestety brakło srodków, słuchałem ich kilkakrotnie dla mnie to prawie hi-end ciekawe dlaczego JBl zaprzestało produkcji tak doskonałych kolumn. Gt słuchałeś JBl studio jak wypadają?

Słuchałem JBL L890, grają trochę inaczej niż seria E, w serii E bas jest krótki i twardy, w studio jest bardziej miękki i trochę niżej schodzi (producent podaje, że aż 28 Hz/-3dB), przede wszystkim niskie tony są bardzo czyste, nie buczą, chociaż zróżnicowanie barwowe mogłoby byc lepsze. Tak czy siak, czuć że mamy do czynienia z potężną kolumną, zero kompresji dzwięku, można słuchać ekstremalnie głośno, kolumny się nie gubią i co najważniejsze nic nie kłuje w uszy, nie świszczy itp. Srodek pasma bardzo dobry, dość neutralny, ani nie za miękko, ani nie za twardo, podobnie góra, niby zastosowany dodatkowy głośnik superwysokotonowy, ale zero agresji, spokojnie, wysokie tony ładnie wypelniają pokój, są selektywne i nie męczą, przynajmniej mnie. Mi się L890 b. podobały, bo grają tak jak można oczekiwać od solidnej kolumny stojącej, czyli potężnie, "z jajem", a zarazem nie nerwowo i piskliwie. Zaletą, że są uniwersalne, tzn. nie boją się tak, jak niektóre niby hi-endy, pewnych gatunków muzycznych. Podsumowując, plusik za wykop (w skali makro, bez konkurencji), szczegółowość i uniwersalność, minusik za małe zróżnicowanie basu, no i może brak wybitnej przestrzeni i głębi, bo dzwięk usytuowany na linii kolumn. Tak, w ogole to seria studio L, została ostatnio wybrana najlepszymi kolumnami kina domowego w konkursie "zlote ucho" (czy jakoś tak), więc to że to dobre kolumy, to nie tylko moja opinia. Do HH, muzyki elektronicznej itp. nic lepszego od JBL-i bym nie znalazł, no może jeszcze ktoś poleci paradigma, ale to już nie moja szkoła dzwięku. Oczywiście Xti, w porównaniu do studio L to wyższa półka, ale Xti, jak wchodziły to były przeszło 2x droższe. No i Xti to bardziej do jazzu, muzyki instrumentalnej, właśnie przez swoją neutralność. Aha! Serię E, to może sobie odpuść, jest b.dobra, ale do rocka, metalu (do muzyki trance, również ok, ale tylko z subem). Pozdrawiam

w swoim czasie nowe xti 80 widziałem za około 4000 tysiące złotych dokładnie nie pamiętam, co do kolorystyki produkowano: brzoze, czarne i coś w rodzaju wiśni. Czyli na rynku wtórnym nie powinny kosztować nie więcej niż 2500,jeśli nie znajdziesz poluj na

wharfdale pacyfic evo 30 poprzedniej generacji teraz jest duzo wyprzedazy myślę że za około 2500 spokojnie możesz kupić nowe. "Gt" dziękuję za obszerną charakterystykę JBL Studio

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.