Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning wzmacniacza Yamaha AX700 co i jak

JacekN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wzmacniacz w/w i niestety coś mi gdzieś nie łączy więc chciałem go rozkręcić a przy okazji wymianić na leprze itp.

Ale co moge zrobić wiem że ludzie z tego formu przerabieją swoje wzmacniacze ba budują je sami od podstaw więc może mi coś doradzą.

Myślałem nad wymianą wszystkich wtyczek (również tych po kolumny) z tyłu bo są stare.

Taki mały bajer to wymiana podświetlenia

Chciałem zrobić dodatkowy wyjście do którego mógł bym podłączyć suba aktywnego.

No i coś w środku chicałem powymieniać ale nie wiem co ??

Co moge dodać jeszcze i gdzie co moge kupić doradźcie chłopaki.

Moge porobić fotki i pokazać jak będzie trzeba tylko nie piszcie że się nie opłaca bo to trzeba umieć itp człowiek uczy się całe życie a i kumpel mi pomoże jest po elektroniku:)

A wzamcniacz już mam w kawałkach:( będzie cięzko ale dam rade:)

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Oto pare fotek na ostatniej jest zdięcie chyba czegoś urwanego ???? co tam powinno być i czy wogóle powinno??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś nie wyszło dalej fotki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz wygląda na solidny. Ja bym to tylko zakonserwował, czyli poprawił luty które tego wymagają oraz w miare możności oczyścił styki przełączników, przekaźników, ewentualnie wymienił na nowe. Sygnał do suba możesz wziąść z wyjścia pre-out wzmacniacza. Naprawde szkoda ruszać taki fajny wzmacniacz. Jeśli Ci nie pasuje dźwięk to lepiej wymienić element toru który przeszkadza Ci w uzyskaniu nirwany niż dłubać i wydawać krocie na lepsze podzespoły które tak naprawde nadają jedynie ostateczny szlif. Najważniejsza jest topologia układu. POZDRAWIAM:)

W praktyce przy naprawach sprzętu często miałem przypadki takich podobnych, taśm łączących moduły,chodzi o styk taśma/gniazdo tutaj bym zwrócił szczególną uwagę,nie mówię o wlutowaniu bezposrednio,ale i tego bym nie wykluczył,napewno warto dobrze te łącza przekonserwowac i sprawdzic omomierzem po montarzu,styki z czasem się pogarszają z przyczyn elektrolizy chociażby i nie tylko.Pozdrawiam

no i mam problem bo gra normalnie tylko z włączoną opcją CD Direct a tak to ledwie słychać może przy końcu skali dopieri coś zaczyna. Więc lipa bo nie moge nic innego podłączyć tylko jeden sprzęt.

I w czym problem może być to nie wiem wiem co mam zrobić teraz serwis???

no i mam problem bo gra normalnie tylko z włączoną opcją CD Direct a tak to ledwie słychać może przy końcu skali dopieri coś zaczyna. Więc lipa bo nie moge nic innego podłączyć tylko jeden sprzęt.

I w czym problem może być to nie wiem wiem co mam zrobić teraz serwis???

Ale jest jeden duży + więcej basu się zrobiło :) zdecydowanie lepiej gra ale co jak tylko z cd direct :(

Sprawdzić wszystko poza końcówką mocy i przełącznika direct.Sprawdzić,preamp,ja bym stawiał na,brak zasilania preampa,sprawdzić te tasmy,no i przełączniki sygnału,skoro nic nie pracuje na preampie to może być to jego brak zasilania,na 1 miejscu,gdyż chodzi o 2 kanały naraz a więc brak pracy preampa najbardziej prawdopodobny.

Selektor wejść z tego co widzę to mechaniczny wilosekcyjny przełącznik to dobry początek. Poszukaj ohmomierzem gdzie wychodzą z niego kanał lewy i prawy na końcówkę mocy i zostawiłbym do końca życia na CD direct. Regulacje balansu, niskich i wysokich tylko psują dźwięk.

Jedno co w tej chwili mogę Ci poradzić, to wymiana wszystkich elektrolitów w torze sygnałowym na poliproylenowe, i wyrzucenie selektora wyjść (ominięcie). Wykonaj połączenia krosowe dobrymi kawałkami przewodów głośnikowych prosto z przekaźnika do zacisków głośnikowych. Efekt murowany.

Ja tuningowałem Yamahę RXV-795 ale podstawa to schemat ideowy z serwisówki. Potem dopiero można wprowadzać dziesiątki poprawek. W sumie u mnie poprawa dźwięku subiektywna o 2 klasy wyżej, a koszty modernizacji znikome.

Polecam wszystkim grzebaczom.

Poszukaj serwisowki, gdzies ja widzialem, udostepniona byla za darmo.

Zmodyfikuj przedwzmacniacz, yamaha stosuje beznadziejne rozwiazania, wszystkiego tam za duzo.

U siebie w pianocrafcie ominalem opampa przed potencjometrem, regulacje barwy. Bufor miedzy alpsem a koncowka bedzie identyczny jak "simple pre" Veterana.

W sumie po zmianach w torze beda dwa kondensatory(przed buforem 10u i przed koncowka), pierwotnie bylo 5+kilka w regulacji barwy.

tu masz serwisowke do ax500, przedwzmacniacz powinien byc ten sam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elektrolitow nie ruszaj (nie tykaj zwlaszcza tej Elny 18.000uF), bo ten wzmacniacz nie jest jeszcze az taki stary, aby wymagal wymiany tych czesci (na pewno maja jeszcze dobre parametry). Poza tym... powiedzmy sobie szczerze - jezeli nie zrobi Ci tego ktos w sposob fachowy, lepszym rozwiazaniem bylaby po prostu zwykla naprawa, a potem sprzedaz, oczywiscie po zakupie czegos na Twoje ucho lepszego. Generalnie konstrukcyjnie jest to przyzwoity wzmacniacz. Jezeli sam tam bedziesz cos zmienial na przyslowiowa "pale", to przy dobrych wiatrach uzyskasz co najwyzej jakas zmiane brzmienia - niekoniecznie na lepsze. Jest po prostu ryzyko zwiazane z brakiem swiadomosci w ingerencje, jej zakres. Szkoda tego wzmaka, moim zdaniem tylko zakonserwowac i zostawic, jak jest (lub sprzedac i dolozyc do czegos Twoim zdaniem lepszego).

Pozdawiam,

Lete

wyraznie brak jakichsich kabelkow... nie lataja ci jakies grubsze 4 kabelki? Moze ida do wejscia sluchawkowego>? nie widac na zdjeciach. jakbys zrobil wiecej i dokladniej to moze dalo by rade cos znalezc w twojej pajeczynce... moze jutro zerkne w moja a720 (ale watpie ze tam bylo cos takiego)... jesli chodzi o filtr do aktywnego suba to polecam sklecic cos z osobnym zasilaniem i w oddzielnym pudelku. podpinasz go sobie do wejscia sluchawkowego na stale i masz wyjscie dla subika sterowane galka glosnosci yamaszki.

nie no są kabelki idą pod spodem 2 niebieskie i 2 czerwone i idą on od tej głównej płyty do płytki z wyjściem na kolumny.

Patrzzyłęm grzebałem a tu lipa nadal nie działa tak jak trzeba tylko z cd direct

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.