Skocz do zawartości
IGNORED

Kuchnia - gazowa czy elektryczna?


slayer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jako za parę miesięcy odbieram mieszkanie, sprzęt RTV już mam, ale pozostaje pozostały sprzęt który muszę zakupić - kuchenny (kompletnie zielony jestem w tej materii).

Chciałbym poznać opinie użytkowników na temat: jaką kuchenkę kupić. Podłączenie w mieszkaniu będę miał gazowe i siłę.

Trochę stronek w necie przewaliłem i zastanawiam się nad kupnem kuchenki do zabudowy.

- Jakiej firmy brać sprzęt? (mastercook, amica itp..)

- z płytą gazową czy elektryczną? (czy dużo wyższe są koszty eksploatacyjne elektrycznej przy zasilaniu siłą od gazowej)

- piekarnik elektryczny (znalazłem różne modele z różną ilością funkcji np 4,5,6 lub 8 trybów pieczenia)

 

chcę wydać około 1500zł

 

za wszelkie uwagi wskazówki i odpowiedzi będę wdzięczny.

 

pzdr

123... test

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/32692-kuchnia-gazowa-czy-elektryczna/
Udostępnij na innych stronach

Ja mam płytę elektryczną z timerem, wygodna w obsłudze, można nastawić zupę i wyjść z domu ;)

Gazowe są dla hi-endowych kucharzy podobno lepsze, a poza tym są tańsze w eksploatacji.

Od paru latmam elektryczne. Po opanowaniu sztuki gotowania na elektrycznych nie wyobrażam sobie na gazowych:). W czasie pobytu w USA gotowałem na gazowej- co było koszmarem:)

Elektryczna wymaga dobrych garnków, ale odpłaci się.....

Nie prawdą jest równiez że gotowanie na gazie jest tańsze. Elektryczna daje większą precyzję ustawiania temperatury nie mówiąc o innych udogodnieniach. Polecam elektryczną- ale musi być podłączona na 3 fazy a nie jak opcja pozwala na 1.

Smacznego!!!

Widzieliscie profesjonalnych, dobrych kucharzy uzywajacych kuchenek elektrycznych? Ja nie.

 

Mam elektryczna niestety, ale jesli bedzie okazja to zmienie na gazowa. Wikszosc najlepszych garnkow, patelni itd tylko cierpi na elektrycznych kuchniach i nie pokazuje swoich mozliwosci.

Oczywiscie, jesli zalezy Ci tylko na podstawowym gotowaniu/odgrzewaniu to da sie to zrobic na kuchni elektrycznej.

jako że do tej pory cały czas użytkuję gazową, o elektrycznej mam blade pojęcie. Jak ma się sprawa rachunków za prąd, załóżmy że za gaz wychodzi około 50zł/m-c, a jak w przypadku elektrycznej ten koszt kształtuje się.

Czy to będzie 10-20 czy może 50% więcej?.

123... test

Płyta gazowa

plusy: mała awaryjność, duża odporność na uszkodzenia, łatwa konserwacja, NISKA BEZWŁADNOŚĆ, niskie koszty eksploatacyjne, zawsze dostępny nośnik energii (paliwo).

minusy: mniejsze bezpieczeństwo, szpecąca rura na ścianie, emisja dwutlenku węgla i pary wodnej.

 

Płyta elektryczna: wszystko na odwrót w stosunku do gazowej, w przypadku palników halogenowych maleje bezwładność jednak mocno rośnie koszt zakupu.

 

Piekarnik : Tylko i wyłącznie elektryczny mimo, że droższy w eksploatacji od gazowego.

jacch>>>

może z tym 50zł/m-c przesadziłem, może dlatego że na razie nie płace :-)... podałem dla orientacji, a jak w przypadku płyty elektrycznej koszta się kształtują?

 

Edson>>>

dzięki za wyszczególnienie plusów i minusów (rozszerzyłeś mi deko horyzont)

ps.

jako że to jest budynek nowo budowany, tak że rur nie będzie widać, wszystkie instalacje poprowadzone będą w ścianach (a doprowadzenia poniżej poziomu szafek), co do emisji oparów mam nadzieje że dobry okap załatwi sprawę.

 

 

Jakiej firmy brać sprzęt pod uwagę?

123... test

kuchnia gazowa , piekarnik tylko elektrzyczny. Dlaczego ?? kuchnia gazowa: płomień jest od razu gorący i od razu zimny = nie tracisz energii czyli kasy w powietrze, piekarnik elektryczny bo gaz zostawia sadze pozatym ciasta itp. będą śmierdzieć gazem. Ja mam mastercooca i nie narzekam. za 1500 zł to masz pod zabudowe.

elektryczne (mówimy o ceramicznych) duża BEZWŁANDOŚĆ, dyskwalifikuje w oczach prawdziwego kucharza, nie umywają się tu do gazowych, natomiast każda ceramika to prostota utrzymania w czystości i tu duży plus.

 

Zupełnie inna bajka to elektryczne INDUKCYJNE, wciąż żadkość na naszym rynku -> np. Bosch, Miele...

Wygląda jak ceramiczna, nic się tam nie grzeje po prostu generuje szybkozmienne pole elektromagnetczne. Rozgrzewa sie dopiero postawiony na niej sam garnek w którym indukują się prądy wirowe.

Wada (drobna) w szklanych żaroodpornych garach nic nie zagrzejesz.

Zalety: wszystkie gazowych i elektrycznych w jednym, to znaczy błyskawiczna reakcja na regulacje "palnika" i schludność ceramiki.

Przemysłowo instaluje się gazowe nie z powodu że są lepsze ale prostsze:) Elektryczne wymagają pewnej wprawy. Wprawny kucharz posiadający garnki AMC, Zepter lub włoskie nie zamieni elektrycznej na gazową NIGDY:)

Gość

(Konto usunięte)

...elektryczne (mówimy o ceramicznych) duża BEZWŁANDOŚĆ, dyskwalifikuje w oczach prawdziwego kucharza, nie umywają się tu do gazowych, natomiast każda ceramika to prostota utrzymania w czystości i tu duży plus...

 

Jest na to prosta rada :) kuchnie , którą kupiłem ja :

http://www.amica.com.pl/produkty/data.php?prodID=129

Gazowa , a u góry "tafla" ceramiczna , nie blacha :)

Zydelek, 6 Kwi 2007, 00:03

Nie wiem czy kucharz był do kitu ale na Zepterze jedzenie zupełnie mi nie podchodzi.

Kuchnie elektryczne są droższe w eksploatacji nie tylko z powodu braku prądu w taniej taryfie (w dzień tylko 2 godziny i to miedzy 12 a 15 ale z powodów zużycia elementów grzejnych ,dalej nie są tanie.Wydajność cieplna też jest sporo niższa niż kuchni gazowych z tąd dłuższy czas gotowania.Z plusów to faktycznie dokładniejsze i bez strat przekazywanie ciepła (przy specjalnych garnkach) łatwość czyszczenia gładkiej tafli i możliwość zautomatyzowania gotowania na daną godzinę ,acha nie zanieczyszczają mieszkania sadzami ale również jak gazowe wymagają opieki rodzicielskiej nad dziećmi

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ceramiczne plyty sa do okazjonalnego gotowania z prostego powodu, ze spalaja wszystko co sie na nich nagke znajdzie i do czysczenia trzeba chodzic. Tanie w produkcji, latwe w montazu i niezbedne tam, gdzie ludzie zabobonnie boja sie gazu. Poniewaz jak rozumiem jest to mieszkanie, nie bede sugerowal Vikinga itp, ale jest bardzo fajna wloska firma Alpes, gdzie podobnie jak u niektorych niemieckich marek mozesz skompletowac modularnie, przykladowo dwa palniki gazowe, obok dwa elektryczne + grill, itd. Od kilku lat mam gazowy Alpes w stanach i ogolnie jestem bardzo zadowolony, chociaz przyznam, ze inox jest trudniejszy w czysczeniu od powloki szklanej lub zeliwnej w amerykanskich wyrobach domowych o charakterze "profesjonalnym".

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

popatrzcie na te zdjecia

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

te indukcyjne to naprawde nowa jakosc,

tak jak w na samym poczatku strony jest napisane, profesjonalni kucharze akceptuja te kuchnie tak samo jak gazowe,

zwykle elektryczne sa wyautowane przez to środowisko

 

i najwyzsza sprawnosc nic sie nie grzeje oprócz garnka

 

ty Jazz szczegolnie powinienes co o nich slyszec bo ta technologia przyszla do europy ze stanów

 

co do kosztów eksploatacji gaz/prąd pewnie za 20 zl/mc to chyba pomijalne różnice nie warte wzmiankowania na forum dla nas kupujacych klocki po ~10k i kable po ~1k he he

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam mastercooka elektryczną od 10 lat - działa dobrze. Z "wypasionych" funkcji piekarnika skorzystałem raz - z ciekawości, więc polecam te najprostsze. Po prostu wodotryski się nie przydają.

 

Wadą jest czas nagrzewania płyty (ogień od razu daje ciepło) oraz to, że musisz mieć garnki dobrze przylegające do płyty, bo inaczej zanim cos Ci się zagotuje, to padniesz z głodu. Ja po prostu nalewam wrzątku z czajnika..

Teraz wziąłbym gazową płyte i elektryczny piekarnik (nie zawsze widać, czy nie zgasł płomień i można się zagazować)

Rafaell

>acha nie zanieczyszczają mieszkania sadzami

 

Sadzami? NIE MA PRAWA BYĆ ŻADNEJ SADZY! Jeśli pojawia się sadza tzn, że cząstki węgla zawarte w metanie (propano-butanie) nie spalają się dostatecznie czyli urządzenie jest wadliwe lub w pomieszczeniu szwankuje wentylacja i kończy się tlen. Sama sadza to mały pikuś, w pierwszej kolejności produktem niepełnego spalania węgla jest tlenek węgla, cichy zabójca zwany potocznie czadem, bezwonny, bezbarwny i bezlitosny. Jak komuś "kopci" kuchnia radzę ją wyłączyć z eksploatacji i wezwać fachowca.

BOSCH - palniki gazowe+piekarnik elektryczny - klasyka, która się sprawdza.

Brzmi jak hasło reklamowe ale od 10 lat użytkuję takiego klasyka, bez najmniejszych problemów.

 

P.S. Tak na marginesie. Zauważyłem, że najbardziej "wypaśne" kuchnie są w domach gdzie się prawie nie gotuje (oczywiście nie generalizuję) :-)

To chyba jakiś kompleks Kargula i Pawlaka, z fotografiami traktora, lodówki i telewizora :-)

Rodzina wypróbowała i to, i to. Razem z mlekiem (tym z butelki) wyssałem nienawiść do kuchni elektrycznej, na której to mleko kipiało. Nie wystarczyło wyłączyć, trzeba było jeszcze garnek z kipiącym mlekiem zdjąć z palnika.

 

Ze względu więc na wygodę - zdecydowanie kuchnia gazowa. Kiedyś pewną niedogodniością było zapalanie kuchen gazowych, teraz zapalnik jest już z reguły elementem urządzenia i problem znikł.

 

No i nie bez znaczenia jest koszt eksploatacji. Ma się specjalną taryfę ale i tak wychodzi dużo drożej. Własnie kończą w moim budynku wymianę całej instalacji elektrycznej. Przy okazji każdemu kto chciał wykonywano instalację pozwalającą zainstalwoac kuchnię elektryczną. Jedyny w końcu praktycznie koszt (większy) to była stała miesięczna opłata za gotowość, wymagana zresztą przez elektrownię. Na ponad trzysta mieszkań były to pojedyncze przypadki, że ktoś się na to zdecydował.

 

Ze względu na koszt zwolniony został też czajnik elektryczny i na kuchni stoi czajnik z gwizdkiem. Zresztą co to za kuchnia bez czajnika z gwizdkiem? Czajnik elektryczny to podobny nietakt jak plastikowe kino domowe. Fuj!

 

Odwrotnie z piekarnikiem. Z ulgą gazowy został zmieniony na elektryczny. Gazowy nagrzewa bardzo nierównomiernie i był tz tym bez przerwy kłopot.

slayer

a właściwie to na co chcesz wydać 1500zł? Chyba nie na piekarnik do zabudowy i płytę elektryczną ...

Sama płyta grzejna elektryczna średniej klasy kosztowała mnie 1500zł w najtańszym sklepie internetowym, a indukcyjne są droższe i wymagają "kompatybilnych" naczyń, nie wszystkie można stosować.

Jako gazownik z doświadczenia mogę Ci tylko polecić gazówke,paru znajomych juz sie przekonało.

piekarnik raczej elekt. chociaz pare osob spotkałem co wolały gazowy,ale to wyjątki.A co do firmy to wybierałbym między Amicą a Master...

Tylko się nie nabierz z tymi wkurzającymi w użyciu zabezpieczeniami-przepłacisz, przeciw-wypływowymi,mnie to osobiście bardzo wqrwia, no chyba,że ktoś ma skleroze,albo osoba starsza

 

p.s.

podobno jedzenie ugotowane na gazie zdrowsze-ogień-czyt.-natura:)

>Sama płyta grzejna elektryczna średniej klasy kosztowała mnie 1500zł w najtańszym sklepie

>internetowym, a indukcyjne są droższe i wymagają "kompatybilnych" naczyń, nie wszystkie można

>stosować.

 

tanieją, tu płyta indukcyjna za 1590

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

ale faktycznie elektryczną z płytą ceram i piekarnikiem trudno znaleźć za 1500

 

do indukcyjnych tylko naczynia stalowe ferromagnetyczne, to fakt, ale są rozwiązania dualne, tu fajna propozycja dwa palniki ze spiralą i dwa indukcyjne, cena co prawda 2500

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

...no chyba,że ktoś ma skleroze,albo osoba starsza...

Albo na ten przykład dzieci , poza tym nie trzeba się przejmować przeciągiem i sprawdzać czy , aby palnik nie zgasnął .

Na pewno da się bez tego żyć , ale jednak zwiększa bezpieczeństwo i komfort obsługi.

fakt 1500zł to starczy na gazową płytę i elektryczny piekarnik np.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ewentualnie z czarną płytą gazową

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

z elektrycznych, koszt wzrasta bo za około 2000zł już można znaleźć kilka modeli ale to są pewnie najprostsze płyty + piekarnik podstawowy lub deko lepszy

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

 

ps.

dziś w pracy podpytałem się koleżanek odnośnie piekarnika i funkcji z jakich korzystają - miny miały zdecydowanie niewyraźne, ale stwierdziły że termoobieg musi być... a z reszty nie korzystają

 

a co do płyt, wszystkie gotują na gazie, tylko jedna ma elektryczną płytę (instalacji gazowej brak w bloku) - ale zepsuła się i na butli gotuje aktualnie.

 

Co do kosztów, odnośnie elektrycznej - ze znajomym rozmawiałem i wychodzi mu około 130zł za 2m-ce (łącznie) (2 osoby), ale on nie ma sprzętu grającego :-)

tak że koszt eksploatacji nie jest jakiś duży. Ale żeby zakupić coś lepszego trzeba więcej $$$ wydać + dodatki typu garnki itp...

 

tak że pewnie zdecyduję się na zakup gazowej płyty+elektryczny piekarnik

Kuchmistrzem nie jestem, a jakiś sprzęt muszę do kuchni kupić...

 

dziękuję za odpowiedzi i opinie

(rozjaśniły mi deko w głowie - i już łatwiej będzie się na coś zdecydować)

 

pzdr i udanych (smacznych ) świąt życzę :-)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

123... test

mam kuchnie elektryczne w 2 mieszkaniach, od lat bez zadnych usterek, wiec pod tym wzgledem lepiej kolezanki nie sluchaj :) 1 mieszkanie jest od dosc dawna wynajmowane, a wiadomo jak sie korzysta z cudzego. kilka ekip nie zmordowalo (odpukac) kuchni, wiec chyba odpornosc jest niezla.

 

jedyny minus plyty elektrycznej to jej bezwladnosc, ale to tez kwestia przyzwyczajenia. poza tym niesamowita wygoda z czyszczeniem, zadnego skrobania, lepiacego sie tluszczu. co akurat w przypadku gotowania w domu jest niesamowicie wazne. nie ma co ukrywac, profesjonalni kucharze maja zawsze kilku chlopcow co zbieraja za nimi smieci, obierki, myja kuchnie, zmywaja tluszcz i doprowadzaja po wielkim szalenstwie wszystko do porzadku. wiec argument o tym, na czym profesjonalisci gotuja nie jest do konca trafiony.

 

jazzik, zle trafiles z propozycjami, kolega chce kupic za 1500 wiec nie ma co szpanowac znajomoscia alpejskich łąk, garnkow i palnikow.

Ooooh. LOL. Paulinka, przepraszam, faktycznie nie zauwazylem budzetu i zasugerowalem moze cos poza dostepna kwota, ale juz taki jestem, ze nie zwracam uwagi na te drobiazgi. Alpes bylo m.in przykladem mozliwosci polaczenia 2 srodkow energii i podejrzewam, ze podobne rozwiazania mozna znalezc taniej u innych producentow. Wybor bedzie zalezal od czestotliwosci i typu aktywnosci kuchennej w danym domu. Osobom nie wychodzacym wyobraznia poza jajecznice, sztuke miesa, gotowane kartofle/kalafior i podgrzanie gotowej zupy, etc. - calkowicie wystarczy jakikolwiek piecyk elektryczny. Natomiast uzytkownikom "dotartych" pojemnikow do formowania skladnikow energia i zamienianie ich na sztuke kulirana bedzie niezbedny dobrej jakosci gazopiec.

  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

    Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.



    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    ×
    ×
    • Dodaj nową pozycję...

                      wykrzyknik.png

    Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
     

    Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

     

    Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

     

    Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

    Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.