Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth->

No i wklej zdjęcia jak się na tej wypasionej platformie prezentuje Audio Research:-)

A jaka cena tego cudeńka? Kupiłeś ją w USA czy u nas?

pozdrawiam.

Jeszcze nie słuchałem. Mam jednak nadzieję, że działa ;-)

Urządzenie podłacza się do zasilania, i to by było na to by było. Wszystko dzieje się automatycznie, po naciśnięciu jednego przycisku. Wersje laboratoryjne mają dodatkowo wyświetlacz poziomu wibracji i specyficzny software na PC pozwalający m.in. na znalezienie miejsca najmniejszych wibracji w laboratorium (inaczej podłoga będzie wibrować pod oknem, a inaczej na środku pokoju).

Dystrybutor Silencera jest na razie tylko jeden - w USA; ze względu na cenę, wątpię aby ktoś się w Polsce zabrał za dystrybucję tego cudaka. Dystrybutorów na rynek PRO może być jednak więcej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberocie, witam serdecznie:)

Moglbys mi przeslac klucze i adres swojego miejsca zamieszkania? I powiedz, kiedy na jakies male wakacje wyjezdzasz...;)

"Sam Wilson nie bardzo chce zdradzić szczegóły dokonywanych modyfikacji (poza tymi

>widocznymi na zewnątrz jak zmieniona komora rezonansowa, układ magnetyczny i zawieszenie), ale

>cokolwiek z nim robi to przynosi to bardzo wymierne efekty. "

Zatem niewiele zostało z Focala :)

Jak to wszystko zobaczyłeś ?

Rozkręcałeś ?

Tak sie składa, że ostatnio Elberoth pożyczył mi wytłumiacze do lamp. Jeden model to nowe dzieło a jeden nieco starszy.

Okazuje się, że owe wytłumiacze są super, działają nie tylko na lampach sygnałowych ale nawet na lampach prostowniczych i stabilizatorach, gdzie jak wielu twierdzi lampy zasilające nie są wrażliwe w ogóle na nic i można tu stosować nawet polskie wyroby. Zasilanie to jednak zasilanie i tu też można niestety coś zyskać.

Jestem zaskoczony całą sytuacją i z pełna odpowiedzialnością twierdzę, że wytłumiacze do lamp mają pozytywny wpływ na dźwięk. Szkoda, że sam Elberoth nie miał czasu wypróbować owych wytłumiaczy bo mogą sie okazać lepszym rozwiązaniem niż wieczna pogoń za coraz to lepszymi lampami.

marekzawa, 4 Sie 2008, 22:21

>Zatem niewiele zostało z Focala :)

>Jak to wszystko zobaczyłeś ?

>Rozkręcałeś ?

W fabryce Wilsona byłek i widzioł na własne gały :-p

Mirek Potempski, 4 Sie 2008, 22:32

>Jestem zaskoczony całą sytuacją i z pełna odpowiedzialnością twierdzę, że wytłumiacze do lamp mają

>pozytywny wpływ na dźwięk. Szkoda, że sam Elberoth nie miał czasu wypróbować owych wytłumiaczy bo

>mogą sie okazać lepszym rozwiązaniem niż wieczna pogoń za coraz to lepszymi lampami.

Sprawdzę jak mi oddasz ;-)

Te wytłumiacze robi Herbie's Audio Lab. Masz 2 rodzaje: BlackBery HAL-O i UltraSonic. Ultrasonic to najnowsza konstrukcja, z metalowymi stopkami. BlackBery HAL-O ma silikonowe stopki. W domu mam jeszcze trzeci kpl - Teflon HAL-O, z ringiem z teflonu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-579-100008538 1217882958_thumb.jpg

post-579-100008539 1217882958_thumb.jpg

post-579-100008540 1217882958_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Faktycznie mam dwa komplety od lewej, muszę jeszcze rozpatrzyć ten trzeci model, czy producent podaje jakieś własne propozycje co do zastosowania owych wytłumiaczy?

Elberoth

o tym samym cudo tweaku pisałes juz rok temu ,chyba zapomniałes skoro znów cie tak zaskoczyło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ten cały metalowy (pierwszy od lewej) to aktualna wersja. Dwie pozostałe są osiagalne tylko do wyczerpania zapasów. Kupiłem wszystkie trzy, bo już niewiele zwiększało to koszt zamówienia, licząc z wysyłka do Polski.

Na stronie producenta można znaleźć takie opisy:

UltraSonic: the world's finest vacuum tube damper

BlackBery HAL-O: small-signal warmth

Teflon HAL-O: the original

Wiem, że to tylko hasła, ale co nieco już mówią. Ten z silikonowymi łapkami powinien dawać cieplejsze brzmienie (Adds a touch of "warmth" to dry-sounding systems) niż ten cały metalowy, który ma być bardziej transparentny.

Napisz gdzie je wsadziłeś i jakie były różnice. Sam jestem ciekaw.

cir, 4 Sie 2008, 23:23

>Elberoth

>o tym samym cudo tweaku pisałes juz rok temu ,chyba zapomniałes skoro znów cie tak zaskoczyło

>

Ukryta Zawartość

Nie bardzo wiem, co mnie miało niby zaskoczyć ? O tym wynalazku wiem już od ponad 2 lat, i jak słusznie zauwazyłeś, wspominałem o nim już rok temu. Dopiero teraz jednak mam okazję sprawdzić to w swoim systemie, i to od razu w wersji audiofilskiej (czytaj: droższej i bez kilku równie bajeranckich, co zupełnie nieprzydatnych w naszym zastosowaniu funkcji).

Ukryta Zawartość

Jeśli nie jest tak wypasiona w różne nieprzydatne w audio bajery (teoretycznie bajery te powinny podwyzszać cenę) to dlaczego wersja audiofilska jest droższa ? Zastosowano inne bajery?

Cały metalowy najlepiej sprawdza sie na lampach sygnałowych np. ECC99. Założony na taka lampę daję jakby większą, bardziej przestrzenną i plastyczną scenę. Generalnie wszystkie aspekty ulegają poprawie.

Te z silikonowymi łapkami założone na lampy sygnałowe uśredniają jakby dźwięk, scena staje się płytsza a barwa już nie jest tak plastyczna i wciągająca. Generalnie te silikonowe nadają się na lamy prostownicze i stabilizujące zasilanie. Tutaj już jednak jednoznacznie poprawiają cały przekaz zdecydowanie.

Droższa bo ... wszystko co audiofilskie jest droższe :-)

Onegdaj dCS robił dwie wersje przetworników i upsamplerów - audiofilskie i pro. Te audiofilskie, mimo że konstrukcyjnie identyczne, były 100% droższe.

Tu jest podobnie, choć różnica w cenie nie jest aż tak drastyczna ($2000).

Wersja Pro ma fajny wyświetlacz, na którym mozna zobaczyć m.in. poziom wibracji i pracę poszczególnych actuatorów. Można ją również podłączyć przez USB do komputera, aby wykonać analizę wibracji lub wybrac najlepsze miejsce do postawienia platformy (po laboratorium można sobie z tą platforma ganiać; u nas miejsce na sprzet jest raczej dane).

To może powinieneś kupic wersję pro. Tańsza i więcej bajerów ;-) To żaden sarkazm, nic z tych rzeczy. Tylko pod nosem sie śmieję - znowu w balona jesteśmy robieni ( wygląd chociaz bardziej ekskluzywny od tej profesjonalnej aparatury, mniej zgrzebny?). O przypadku dCS oczywiście słyszałem.

No właśnie...gdybys miał wersję PRO byłbys spokojny, że sprzęt stoi w najlepszym mozliwym miejscu. A jak za pól roku okaże się, że nie da Ci spokoju myśl, że sprzęt nie stoi jednak w najlepszym możliwym miejscu? ;-)

"Onegdaj dCS robił dwie wersje przetworników i upsamplerów - audiofilskie i pro. Te audiofilskie, mimo że konstrukcyjnie identyczne, były 100% droższe."

Znane Ci są różnice miedzy wersjami i ocena porównawcza brzmienia obu wersji?

Elberoth, 4 Sie 2008, 23:50

>Droższa bo ... wszystko co audiofilskie jest droższe :-)

Ten stereotyp na pewno przełamuje firma Lavry Eng., na przykład

audiofilskim odpowiednikiem profesjonalnego daca DA924 był model DA-2002.

Cena ta sama w obu przypadkach. 8,5kUSD.

kyuss3, 4 Sie 2008, 23:57

>To może powinieneś kupic wersję pro. Tańsza i więcej bajerów ;-)

Panowie, sprzet jest POŻYCZONY. Trzeba być albo zupełnym wariatem, albo bardzo bogatym człowiekiem, aby kupić takie cudo za $11.500 bez słuchania.

Chciałem pozyczyć Micro 40, ale zamiast niego dali Silencera. Ciężko już było wybrzydzać :-)

Znalazłem dwa fajne filmy pokazjuące jak działa aktywna izolacja na mikroskop. Sprzęt jest co prawda firmy Herzan (konkurent Halcyonics), ale nie ma to większego znaczenia.

Bez izolacji:

Ukryta Zawartość

Z izolacją:

Ukryta Zawartość

Szukam jeszcze takiego fajnego filmiku ze szklanką wody, tylko nie mogę coś znaleźć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten jest nawet lepszy:

Micropipette Noise Comparison

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W akcji wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie twierdze bynajmniej, ze ten sprzet nie dziala, nie znam sie na takich bajerach, ale taki film nic nie pokazuje, na jednym sie trzesie na drugim nie........ i musimy im uwierzyc na slowo....mogli sie bardziej postarac.

Z X-350.5 jeszcze nie. Ale właśnie mam w domu Passa X-350. Jak się sprawdzi, to pożyczę X-350.5.

2 wpisy nt różnicy pomiędzy x350 i x350.5

I just purchased a Pass Labs X350.5. I have auditioned a x250.5 and an x350 in my system. I am using Apogee Duetta Signatures which have a 3 ohm load nominal. They need lots of current. The x350 was cooler sounding and not as involving as the X250.5. The x250.5 is a much better sounding amp, However the I was able to find a great deal on an x350.5 and was not able to audition it until I purchased it, but the seller said if I did not like it they would take it back, no questions asked. I found the x350.5 and the x250.5 to be very similar in sound their quality the 350.5 was a bit better and drove my speakers the best out of the three. If I had to live with a x250.5 over the original x350 I would take the x250.5. It might not plays a loud but it sounds much better than the original x350. There are a couple of x350.5 on audiogon and they are between $1200 & $1500.00 more than the the x250.5. I would scrape the difference and get the x350.5. you will be much better served with better sound and more power. The .5 series amps are much more musical. the older amps sound good as long as you do not compare them to the newer Pass Labs amps.

I got to listen to the X350 and X350.5 side by side at a friend's place before pulling the trigger on the X350.5. (He sold the X350 and kept the X350.5) I still have my Pass Aleph Os that I just love dearly. The original X series (non-.5 series) strayed away from what Pass was famous for and resembled more of a stereotypical SS amp, sterile and cold sounding. The .5 series brought back that midrange magic that the original Aleph amps were known for without any sacrifice in terms of dynamic and bass control of the non-.5 series. We both thought the difference warrant more than just a ".5" designation.

Tak czytałem ten wpis. Po odsłuchu X-250 sam się jednak zastanawiam, czy to dobrze, że .5 jest jeszcze cieplejszy, i czy oby ta "jeszczecieplejszość" nie trąci już muleniem. U mnie Pass 250 spisywał się znakomicie.

Pewnie - jak to zwykle bywa - wiele zależy od systemu. Tak czy inaczej - jak posłucham obu to napiszę.

Elberoth, 6 Sie 2008, 14:15

>W akcji wygląda to tak:

A nie prościej, pewniej i wygodniej zastosować coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teo, 9 Sie 2008, 23:55

>SR_71:

>

>>A nie prościej, pewniej i wygodniej zastosować coś takiego ?

>

>A w jaki sposób chroni to lampy przed drganiami?

no jak jak? przypinasz to gumką do lampy i już ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi