Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Też mi się tak wydawało, ale marekzawa postanowił temat zgłębić u źródła (producenta karty - Adnaco):

Does the card require an external power source to work?

Is external power supply only an option for USB (5V) ?

------------------------------------------------------------------------

Hi Marek,

If your DAC is self-powered then the JCAT does not require a 5V power supply.

The 5V can be supplied from the computer power supply as well – see the attached documents.

Let me know if you have any questions.

Thank you,

Igor Aleinikov

Adnaco Technology Inc.

Vancouver, Canada

Tel: +1.778.317.4534

Email: [email protected]

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zasilacz liniowy Teddy Pardo do karty Jcat (z Lampizatorem zbędny - Lampi nie korzysta z zasilania 5V na szynie USB)

Nie szkodzi, ale karta korzysta i ostatecznie dźwięk będzie gorszy jeśli dostanie zasilanie z portu PCIe.

Jest różnica między 'require', a 'benefit' :)

Edytowane przez Marcin_gps

marekzawa jednoznacznie napisał, że dowiedział się bezpośrednio od aleinikova, że karta jako taka nie wykorzystuje zewnetrznego zasilania. To jak w końcu jest? Bo ktoś tu kłamie, a nie wiem kto?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Czyli wychodzi na to, że jest jak z audiofilskimi kablami - można używać aby system grał lepiej, ale nie jest to konieczne, aby w ogóle działał :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No to chyba bez usystematyzowania tego zagadnienia się nie obejdzie. :)

- karta zasilana z szyny PCI, także szyna USB , lub wersja z zasilaniem USB via. zasilacz zewnętrzny.

- karta siedzi w szynie PCI, ale ma zasilanie odcięte, karta zasilana z wew. MOLEXa (dodatkowe złącze na karcie)

- karta siedzi w szynie PCI, ale ma zasilanie odcięte, karta zasilana z wew. MOLEXa , a linia USB z zew. zasilacza.

- karta siedzi w szynie PCI, ale ma zasilanie odcięte, karta zasilana z zew. zasilacza, także linia USB

- karta siedzi w szynie PCI, ale ma zasilanie odcięte, karta zasilana z zew. zasilacza, ale linia USB nie ma zasilania.

Jak widać, to wariantów jest mnogo. Optymalnym wydaje się zasilanie karty z zasilacza zewnętrznego, a to czy ma

dodatkowo zasilać linię USB można dla uniwersalności wybierać przełącznikiem, choć jeśli DAC ma swoje zasilanie

odbiornika, to z reguły pomijane jest zasilanie z zew. źródła. Extremalną formą odcięcia się od ew. śmieci jest rozw.

Adnaco - tam odizolowuje się PCI od karty przy pomocy światłowodu i to co na zewnątrz można zasilać wg.uznania (!)

Czy to przerost formy nad treścią ? Są różne szkoły i każda ma swoje zdanie ! :)

Wczoraj wieczorem sprawdzałem wersję z zewnętrznym zasilaczem i bez (na Lampim, który zasilania 5V na USB nie potrzebuje) i wydawało mi się, że jest trochę lepiej. Sam już jednak nie wiem, czy to nie siła sugestii. Na pewno żadnego WOW nie było, więc zmiana jest więc raczej subtelna. Przynajmniej w moim systemie, bo wiadomo że w innym systemie może być inaczej.

wg mnie Adnaco z dobrym zasilaniem to optymalne rozwiązanie. i nie jest to kosmos cenowy jakiś

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Licząc na szybko, Adnaco to 2000zł, ładna obudowa 1000zł plus zasilacz Teddy Pardo 3.3V - 1500zł. Razem 4500zł. Mało nie jest.

Chodzi mi oczywiście o optyczny extender PCIe Adnaco, a nie o kartę Jcat PCIe/USB (także robioną przez Adnaco).

I jeszcze mój Lampi DSD lvl 5 in full glory:

RCXuZJ.jpg

No i świetnie, ale o ile dobrze pamiętam, to chyba powinny stać tam wielgachne lampeczki.

Czy wszystkie 5 szt upchane są pod maską ? Kurcze, ciężko się w tym wszystkim połapać. :)

Ale rozumiem, że to najbardziej wypasiona wersja z podwójnym DSD i wyjściami XLR

Tak, bez problemu. Obciążenie procesora przy upsamplingu w Jriver do 2x DSD to tylko 8%.

Na zdjęciu jest model Lampi DSD level 5. Ten DAC ma 5 lamp - jedną w zasilaczu i 4 w torze.

Big 7 ma tylko 3 lampy - ponownie jedną w zasilaczu i dwie na wyjściu. W przypadku Big 7 lampy na wyjściu to jednak nie popularne miniaturowe triody, tylko triody bezpośrednio żarzone (DHT).

Do Big 7 można wstawić na wyjściu lampy typu 101D, 300B, 2A3 lub 45. Lampy te są duże, więc siłą rzeczy muszą wystawać za obudowę.

Ja swojego Big 7 zamówiłem z lampami WE 101D replica.

Na zdjęciu jest model Lampi DSD level 5. Ten DAC ma 5 lamp - jedną w zasilaczu i 4 w torze.

Ja swojego Big 7 zamówiłem z lampami WE 101D replica.

Trochę to zawiłe :)

Napisałeś wcześniej, że docelowo zostajesz z wypasionym DSD DAC - domyślam się, że to ten na fotce.

Big7 to z kolei DAC PCM/DSD, czyli jakąś "podpórkę" dla PCM-a zostawiasz, czy też ma być w nim

jedynie tor DSD i układy wyjściowe na tych wieżowcach 101D ? :)

Wczoraj wieczorem sprawdzałem wersję z zewnętrznym zasilaczem i bez (na Lampim, który zasilania 5V na USB nie potrzebuje) i wydawało mi się, że jest trochę lepiej. Sam już jednak nie wiem, czy to nie siła sugestii. Na pewno żadnego WOW nie było, więc zmiana jest więc raczej subtelna. Przynajmniej w moim systemie, bo wiadomo że w innym systemie może być inaczej.

Zasilasz cały zestaw kompa z dobrych zasilaczy liniowych, łącznie z szyną PCI, wiec pozostaje siła sugestii :)

A jak oceniasz różnicę dźwiękową między 5 a 7 , bo cenowo z tego co wiem przepaść.

Zobaczę jak będzie grał ten mój, bo znowu zamówiłem sobie dość specjalną wersję - DSD only, bez toru PCM. Do tej pory słuchałem dwa razy u siebie wersji uniwersalnej, tj. posiadającej zarówno tory Pure DSD jak i PCM. Wyeliminowanie toru PCM pozwala także pozbyć się dodatkowego kondensatora, który jest pomiędzy nimi w torze, co powinno się przełożyć na jeszcze lepsze granie.

Ten mój będzie miał też nowy tor DSD - pozwalający upsamplować aż do 4x DSD.

Zasilasz cały zestaw kompa z dobrych zasilaczy liniowych, łącznie z szyną PCI, wiec pozostaje siła sugestii :)

... oraz ew. wpływ elementów kompa na linię zasilającą szynę PCI ... i tak by można w nieskończoność. :)

Zdrowy rozsądek podpowiada, że transmisja asynchroniczna powinna już być gwarantem, ale dbałości o

jakość zasilania karty z zegarami, która splata wszystko w strumień, nigdy za wiele ! :)

Panie Elberoth

Jesli ten komputer jest do sprzedania to jestem szczerze zainteresowany-bo zaczynam granie z plików

Prosze o info na pw.

pozdr.

Donald Ginko

Gość cybant

(Konto usunięte)

Panie Elberoth

Jesli ten komputer jest do sprzedania to jestem szczerze zainteresowany-bo zaczynam granie z plików

Prosze o info na pw.

pozdr.

Donald Ginko

Będzie nowa firma ?

Elbelizator ?

@Elberoth - Lukasz mowil ze do Big7 mozna tez 6a3 wstawic, o ile oczywiscie takowe posiadasz. Koniecznie sprobuj tez Marconi 2a3, znam dwoch uzytkownikow Big7 ktorzy po wielu eksperymentach wlasnie na tych lampach skonczyli. Mozna je upolowac na ebayu w Stanach w relatywnie normalnych cenach. Jaka lampe masz w zasilaczu??

Edytowane przez nookie736

Jak już dostanę i się osłucham, to pewnie zacznę kombinować.

• Moderatorzy

Licząc na szybko, Adnaco to 2000zł, ładna obudowa 1000zł plus zasilacz Teddy Pardo 3.3V - 1500zł. Razem 4500zł. Mało nie jest.

Chodzi mi oczywiście o optyczny extender PCIe Adnaco, a nie o kartę Jcat PCIe/USB (także robioną przez Adnaco).

I jeszcze mój Lampi DSD lvl 5 in full glory:

RCXuZJ.jpg

Do czego służy ta nie opisana gałka?

Czy podstawka na której leży Lampizator ma atest izolacji do 500V i jest sprzedawana w komplecie?

Pozdrawiam.

-----------------

• Moderatorzy

Galka to potencjometr glosnosci.

A skąd to wiadomo?

Z tego co widać na zdjęciu to elberoth głośno słucha!

-----------------

• Moderatorzy

Uwierz mi na slowo.

A -34db to wedlug Ciebie glosno? Po czym wnioskujesz?

że gałka na maksa w prawo, ale teraz rozumiem trzeba obrócić trzy razy by dojść do 0db. Wszystko jasne.

-----------------

galka kreci sie dookola az dojdzie do 0db, wowczas jest glosno, -34db to daleko od glosno :)

ale fakt, bardzo to mylace, na ogol potencjometry i podzialki maja jakas granice jak zauwazyles, tutaj jest troche inaczej..

Do czego służy ta nie opisana gałka?

Czy podstawka na której leży Lampizator ma atest izolacji do 500V i jest sprzedawana w komplecie?

Pozdrawiam.

Ponieważ widzę że nie jesteś zainteresowany dyskusją merytoryczną, a interesują cię jedynie forumowe zadymy, blokuję Ci możliwość pisania w tym temacie.

Jeżeli kiedyś tę sprawę przemyślisz, to napisz do mnie na PW, to przywrócę ci możliwość pisania.

• Pokaż nowe odpowiedzi