Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat ciężkiego i szybkiego łojenia nie słucham

Ja też nie. Ale śmiesznie jest - jak w w czyimś wymuskanym systemie pojawia się nagle charkot, kompresja, znika pojęcie sceny (tak dobrej w Harbetach) , ogólnie ból ucha :-)

Do tej sieczki akurat nie trzeba miec wybitnych kolumn:))

Tu niestety nie masz racji - jak ta sieczka jest dobrze nagrana - to wykłada się większość tzw dobrego sprzętu :-)

Nie bronię muzyki - bronię idei wiernego oddania wszystkiego co w materiale

Edytowane przez audiograde

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość

(Konto usunięte)

Do tej sieczki akurat nie trzeba miec wybitnych kolumn:))

Ha ha ha...uśmiałem się do łez...:-)))))

Ja też nie. Ale śmiesznie jest - jak w w czyimś wymuskanym systemie pojawia się nagle charkot, kompresja, znika pojęcie sceny

Tak właśnie było w poniższym zestawie...całkowity brak sceny i matowy, szary dźwięk...na innych gatunków bardzo dobrze...

http://www.audiostereo.pl/high-end’owy-lipiec-w-premium-sound_112890.html

Elberoth

To jak w końcu jest :) - Harbeth gra bardziej naturalnie i prawdziwie niż Magico - czy nie ?

Nie. Magico S3/S5 (seria Q gra inaczej, szczuplej - to jest wyraźne rozróżnienie, które trzeba zawsze robić zawsze gdy piszemy o kolumnach Magico) mają nie gorszą barwę i wypełnienie średnicy niż Harbethy 30.1. Przy tym dodają znacznie lepsze różnicowanie barw i faktur dźwięków. Na Magico słychać że Harbethy nie są do końca transparentne - dodają swoista mgiełkę, jakby dyfuzję dźwięku. Przełączając z Magico na Harbethy masz wrażenie jakbyś założył wypalcowane okulary. No niby wszystko jest jak było, ale barwy nie są tak intensywne, faktury dźwięków stają się mniej czytelne. Magico to dużo bardziej realistyczne granie.

O gładszej, bardziej delikatnej i otwartej górze, czy szybszym, lepiej rozciągniętym i lepiej artykułowanym basie nie wspomnę, bo to dość oczywiste. Za 100kzł (S3) / 170kzł (S5 mk 1) / 220kzł (S5 mk 2) łachy jednak nie robią.

Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Klucz to zawsze zestrojenie. Tweeter w Harbethach (produkcji Seasa) jest tylko przeciętny. Ale jest tak inteligentnie zaaplikowany (z delikatnym wycofaniem), że jego ułomności się nie zauważa. Po prostu w żaden sposób nie odwraca to uwagi od słuchania muzyki.

Berylowy Scan, czy berylowy Focal są na pewno dużo lepszymi konstrukcjami ... tyle że nie znajdziesz ich w kolumnach za 12kzł.

Zapewne tak jest ale mi chodzi bardziej o to ,że jeżeli dajmy na to jakiś głośnik wysoko tonowy jest już sam w sobie mniej rozdzielczy czy jak to potocznie się nazywa mulący to jakbyś go i Bóg wie do czego nie zaaplikował bardziej wyrafinowany nie będzie.

Skoro twierdzisz ,że berylowy głośnik jest lepszy ( oddaje więcej informacji ) , z czym ja się zgadzam to nie pisz proszę na forum o "obcinaniu uszu" na tym głośniku bo ludzie to czytają i jeszcze ktoś jest w stanie w to uwierzyć.

Jak sam zauważyłeś wszystko zależy od dopasowania poszczególnych elementów toru tak , aby uszy pozostały dalej przytwierdzone do czaszki.

Ludzie niestety podłączają jakieś wynalazki z przypiętą metką cenową i recenzją kwalifikującą taki czy inny sprzęt do klasy hiend a które grają tak ,że zęby bolą i dziwią się ,że na berylu czy diamencie mamy rzeźnię i krew z uszu.

Wcale tak nie musi być bo to nie wina samego głośnika tylko tego co do niego podłączono.

No ale mogę się oczywiście mylić.

Edytowane przez Axolotl

Dobre glosniki to takie, kiedy na slabej elektronice kroja uszy az leje sie z nich krew. Dopiero na dobrej elektronice pokazuja klase, co potwierdza slowa Jarka ktore wyzej napisal.

Mozesz wskazac dobrze nagrana sieczke?

Już kiedyś dawałem :-)

The Lotus Eaters - Tribute to Dead Can Dance

Wystaczająco dobrze nagrana jak na połączenie metalu z DCD

Więcej nie potrzeba :-)

Jest tylko jeden problem - sprzęt i paczki muszą być dobre :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Już kiedyś dawałem :-)

The Lotus Eaters - Tribute to Dead Can Dance

Wystaczająco dobrze nagrana jak na połączenie metalu z DCD

Więcej nie potrzeba :-)

Jest tylko jeden problem - sprzęt i paczki muszą być dobre :-)

No ja takowego nie mam,to nie podvhodze pod te plytki:)

Pocieszę cię - dobry to pojęcie względne :-)

Gość

(Konto usunięte)

Mozesz wskazac dobrze nagrana sieczke?

Po co? I tak nie odtworzysz "prawidłowo"... ;-)

Ale...

http://audio.com.pl/muzyka/recenzje/metal/16205-ne-obliviscaris-portal-of-i

Pozdro

Edytowane przez Gość

Dobre glosniki to takie, kiedy na slabej elektronice kroja uszy az leje sie z nich krew. Dopiero na dobrej elektronice pokazuja klase, co potwierdza slowa Jarka ktore wyzej napisal.

Z calym szacunkiem,ale dramatycznie mijasz sie z prawda,no chyba ze do Magico S5 podlaczysz Technicsa.Tyle ze jego niezaleznie do czego podlaczysz,to woskowina sama w uszach pecznieje. Edytowane przez plustek

Nie. Magico S3/S5 (seria Q gra inaczej, szczuplej - to jest wyraźne rozróżnienie, które trzeba zawsze robić zawsze gdy piszemy o kolumnach Magico) mają nie gorszą barwę i wypełnienie średnicy niż Harbethy 30.1. Przy tym dodają znacznie lepsze różnicowanie barw i faktur dźwięków. Na Magico słychać że Harbethy nie są do końca transparentne - dodają swoista mgiełkę, jakby dyfuzję dźwięku. Przełączając z Magico na Harbethy masz wrażenie jakbyś założył wypalcowane okulary. No niby wszystko jest jak było, ale barwy nie są tak intensywne, faktury dźwięków stają się mniej czytelne. Magico to dużo bardziej realistyczne granie.

O gładszej, bardziej delikatnej i otwartej górze, czy szybszym, lepiej rozciągniętym i lepiej artykułowanym basie nie wspomnę, bo to dość oczywiste. Za 100kzł (S3) / 170kzł (S5 mk 1) / 220kzł (S5 mk 2) łachy jednak nie robią.

ale jednak takiego opadu szczęki przy Magico S5 chyba nie miałeś jak przy P3ESR :)

ale jednak takiego opadu szczęki przy Magico S5 chyba nie miałeś jak przy P3ESR :)

Kwestia oczekiwań. Jak kupujesz Porsche, to spodziewasz się, że będzie wow.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Slucham Metalu i uwazam ze nic innego jak metal badz duzy sklad orkiestrowy pozwala ocenic dany system, no ale to moja opinia.

Po co? I tak nie odtworzysz "prawidłowo"... ;-)

Ale...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Slucham Metalu i uwazam ze nic innego jak metal

Jako,że nie bardzo mogę się z tym zgodzić,to wytłumacz mi proszę jakie cechy tej muzyki pozwalają Ci ocenić czy dany zestaw jest dobry czy zły.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Slucham Metalu i uwazam ze nic innego jak metal badz duzy sklad orkiestrowy pozwala ocenic dany system, no ale to moja opinia.

No to masz problemy z audio z głowy, kupujesz sobie taki sam zestaw głośników i wzmacniaczy jak na koncercie i po kłopocie. :))))

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)

Jako,że nie bardzo mogę się z tym zgodzić,to wytłumacz mi proszę jakie cechy tej muzyki pozwalają Ci ocenić czy dany zestaw jest dobry czy zły.

Rozdzielenie takiej ilości dźwięków wybrzmiewajacych w jednym czasie bez zrobienia z tego ściany dźwięku ... scena ma być taka jak w każdej innej muzyce...każdy instrument słyszalny...

Na podstawie których dźwięków,z jakiego instrumentu,ocenisz czy zestaw grający dobrze buduje scenę w głąb,wszerz,przestrzeń,czy dobrze oddaje akustykę sali.

Co z barwą instrumentów?

Rozumiem,że dynamika,zejście,ściana dźwięków,czy zestaw się gubi w dużej ilości dźwięków,to można stwierdzić,ale jak z moim powyższym :)

No to masz problemy z audio z głowy, kupujesz sobie taki sam zestaw głośników i wzmacniaczy jak na koncercie i po kłopocie. :))))

Dokładnie tak.

Jakbym słuchał metalu (a słuchałem 30 lat temu),to w życiu nie wydałbym więcej niż kilkanaście tysięcy złotych na zestaw audio.

Co sie Kol.z adwersarze nachichruje - w gruncie rzeczy ma on racje,tylko taki system zestawic,to juz nielada sztuka,wiec wielu nie wierzy,ze mozna.
Gość

(Konto usunięte)

Na podstawie których dźwięków,z jakiego instrumentu,ocenisz czy zestaw grający dobrze buduje scenę w głąb,wszerz,przestrzeń,czy dobrze oddaje akustykę sali.

Co z barwą instrumentów?

Na podstawie tego co słyszę...gitar wybrzmiewajacych za kolumną lewą, przed prawą, bądź obok, perkusji za nimi, "u mnie w kotłowni"... A nie tak jak większości się kojarzy metal...Wielka halasliwa ściana dźwięku za kolumnami...scena 3d...

Edytowane przez Gość

Co sie Kol.z adwersarze nachichruje - w gruncie rzeczy ma on racje,tylko taki system zestawic,to juz nielada sztuka,wiec wielu nie wierzy,ze mozna.

Jeszcze tylko jakiś idiota na koncolecie mieszający suwakami robiący wszystkim FOCH-a i tydzień świstu w uszach i nic już nie trzeba słuchać.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mylisz hałas z dźwiękiem...

Czyli ta sama muzyka w domu jest dźwiękiem,a na koncercie hałasem :)

Na podstawie tego co słyszę...gitar wybrzmiewajacych za kolumną lewą, przed prawą, bądź obok, perkusji za nimi, "u mnie w kotłowni"... A nie tak jak większości się kojarzy metal...Wielka halasliwa ściana dźwięku za kolumnami...scena 3d...

Nie dogadamy się :)

EOT.

Gość

(Konto usunięte)

Czyli ta sama muzyka w domu jest dźwiękiem,a na koncercie hałasem :)

Niestety dla mnie...często tak...W domu też tylko dobre realizacje ciężkiego brzmienia...niestety więcej jest tych do 4d...

Nie dogadamy się :)

Przykro mi Stefku...zapraszam do siebie...musisz posłuchać o co mi chodzi...

Przykro mi

Nie ma potrzeby,bo to nie złośliwość z mojej strony,tylko inny punkt siedzenia ;)

Za zaproszenie dziękuję,jak jesteś z Warszawy to dawaj na PW :)

Edytowane przez stefek

Gość

(Konto usunięte)

Nie ma potrzeby,bo to nie złośliwość z mojej strony,tylko inny punkt siedzenia ;)

Za zaproszenie dziękuję,jak jesteś z Warszawy to dawaj na PW :)

:-) niestety 3city...

Pzdr

Masz u siebie na metalu 3d gratuluje,naprawde to jest cos.

naprawde bez zlosliwosci...:)

Edytowane przez piotr112
  • Pokaż nowe odpowiedzi