Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy wpis by Charles Hansen, byc moze wlasnie na temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rafaell - prosiłem cię już uprzenio i poprosze jeszcze raz - tym razem mam nadzieję juz ostatni - spróbuj się powstrzymać ze swoimi dygresjami w tym wątku. Jeżeli chcesz się pochwalić swoimi przemyśleniami na temat budowy zaprojektowanego przez ciebie pokoju odsłuchowego, zrób to w oddzielnym watku. Myślę, że wiele osób poczyta o tym z przyjemnością.

Pagody wypakowane i ustawione:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Na razie jeszcze jakoś daję radę się zgiąć po płytę ;-)

Podstawy to oczywiście model HD09.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam Adamie,strasznie mnie strofujesz na tym swoim wątku;po prostu nie da się żyć ! litości naprawdę staram się nie trolować ani pierdół nie pisać litości !!!

Co do Twoich Pagode a po naszemu podstawek pod sprzęt grający to sądzę że Ty masz za dobre warunki dla nich one nawet nie mają się jak bronić no bo co Ci wytłumią,Twoje kroki po miękkim podłożu a może mieszkasz w pobliżu uciążliwego traktu komunikacyjnego ? nawet same wibracje lamp nie będą zauważalne w pustym pokoju bez kolumn głośnikowych. Czy Ty Tam aktualnie masz jakieś kolumny ? Czy po prostu nam tak dawkujesz powoli przeżycia natury wizualnej? ale jeśli to drugie to może zacznij od zdjęcia diody lub włącznika to będzie tak jak według szkoły filmowej Hitchcocka najpierw zaczynamy od trzęsienia ziemi a później napięcie rośnie.

Ten MBL to na zdrowy rozum nie tylko zgodnie z akustyką powinien być na środku i lekko do przodu o ergonomicznym podwyższeniu nie mówiąc. Kiedyś po nerwowym dniu w pracy schylając się gwałtownie, krew w głowie może zrobić kuku a nie podejrzewam żebyś cięzko fizycznie pracował i był przywykły do takiej gimnastyki.To ze przy przestawianiu MBL-a przy okazji innych klocków się pogimnastykujesz to tylko na zdrowie Ci wyjdzie. Acha teraz to Cię podręczę; ruszając jakikolwiek kabelek od sprzętu naruszasz mikrospawy wytworzone w wyniku słuchania muzyki i znów dupa i od początku.

Jeszcze raz przepraszam za wpis

Ja sobie tak ćwiczę luźno swoją pracę i dla Ciebie masz ją nawet wykonaną gratis-wiem, wiem; nie dziękuj ale ja to robię teraz z nudów, cholera nikt się na mnie nie chce poznać a w ogólnopolskim CV napisałem w zawód "Taki gość co przychodzi do firmy i mówi co macie zmienić "

W USA tacy odjechani myślący abstrakcyjnie w inny sposób niż pozostali ludzie zarabiają jednoosobowo minimum od 150'000 do 500'000,$ no ale u nas każdy robi wszystko i jest "gites"

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

marko3T, 1 Gru 2007, 12:49

Ty mnie nie obrażaj mylisz pojęcia wujek dobra rada powtarza to co został nauczony a ja w wyniku abstrakcyjnego myślenia kompiluję swoją wiedzę z faktem zastanym i przetwarzam ją w nowy produkt,sposób myślenia sposób wykonywania pracy widzę że jest problem i że trzeba go rozwiązać ale zamiast jak inni patrzą tylko z jednej strony i go nie widzą ja patrzę z wielu kierunków na raz no ale tego nie uczą w szkołach to się ma albo nie taka iskra boża .

Tak cenię się wysoko i dla tego wolę nic nie robić i słuchać muzyki niż zapychać w jakimś "genialnym"biurze W którejś z moich prac jak jeszcze pracowałem u kogoś nazywano mnie Doctores bo obojętnie co się dotknołem musiałem przerobić tak żeby było jeszcze lepsze (tam mnie na szczęście tolerowana ale w tym wątku już nie.

ADAM Stawiam sobie za mój oftopic tygodniowego bana nic Ci tu nie zaśmiecę nawet jakbyś miał stracić 1'000,000$

przyrzekam

Rafaell

Elb zablokuj Rafaella w tym watku, szkoda bazy Lakra :)

Rozumiem Rafaell , ze nie pracujac masz na sprzet jaki ma Elb i o Ci daje podstawe do bezsensownego zabierania glosu w tym watku ?

Ja mam troche inna idee, pracuje dla pieniedzy bo pieniadze pozwalaja mi na spelnienie marzen i relaksowanie sie w ciut inny sposob niz madrowanie sie nad czyms o czym nie mam pojecia.

PS. Rafaell mozesz nie odpowiadac, i tak juz nie bede widzial odpowiedzi. Elb-znasz jakies tanie zrodlo MBL-i oprocz Lacrimosy ?:)

Niestety innych źródeł na MBLa nie znam, poza Audio Systemem oczywiście. Można zawsze też poszukać czegoś s/h w Germanii. Albo zdecydować się na tańszy MBL 1431 (Stryju twierdził, że również bardzo dobry, ale sam nie słuchałem, więc nie wiem).

Jako rozwiązanie budżetowe w dalszym ciągu gorąco polecam także mój poprzedni CD - Audio Aero Capitole mk II. S/H można znaleźć poniżej 12k zł, a trzeba pamiętać, że cena ta zawiera bardzo dobry pre.

A tymczasem ...

Do domu przytargałem nowe kolumny - Avalon Symbol, czyli tzw. "baby Avalon".

Powiem szczerze, że do tej pory nie brałem tych kolumn poważnie - po części ze względu na fakt, że sam posiadałem wielokrotnie droższe Eidolony, więc patrzyłem na nie tak jak patrzy posiadacz Audi S8 na Audi A2 (czytaj: z góry), a po części dlatego, że są takie ... niepozorne. Szczupły słupek, a w nim ledwo dwie "trzynastki". Przecież wiadomo, że grać to nie może ... right ?

Wrong !

Będę musiał odszczekać wszystko co na temat tych kolumn do tej pory powiedziałem, pomyślałem lub dopiero chciałem powiedzieć. Symbole są po prostu genialne !

Pierwsze zaskoczenie - skala dźwięku. Dwie trzynastki, a dźwięk duży, dynamiczny, namacalny - po prostu realistyczny. Powiem szczerze, że pod tym względem specjalnie się on tego co można usłyszeć z AkustyKów dysponujących dwiema "szesnastkami" w obudowie zamkniętej nie różni - podobna skala, wielkość instrumentów, nasycenie. Gdyby nie to, że RR-2 stały akurat tyłem, to nie jedna osoba mogła by się zapytać które kolumny tak naprawdę grają.

Drugie zaskoczenie - bas. Fakt, nie sprawi on, że wygną nam się ściany w pokoju (z RR-2 zresztą też nie), ale jest go zaskakująco dużo, i jest on zaskakująco swobodny i pozbawiony jakiś słyszalnych objawów kompresji - przynajmniej podczas słuchania normalnej muzyki w średniej wielkości pokoju (24m2). Wczoraj był u mnie Pan Maciek z Otwocka ze swoimi monoblokami w najnowszej specyfikacji (zostają na tydzień, więc jeszcze coś więcej napiszę) i gdy puściliśmy 5 track z pyty "between us and the light" Możdżera rozpoczynający się bębnami, słychać było tylko wielkie WOW. Skąd z takich niewielkich kolumn taki bas – tego nie wie nikt.

Dopiero gdy puściłem 1 track z samplera RR „Tutti” wyraźnie zabrakło oparcia w najniższych składowych (20-40Hz). Avalon podaje w swojej specyfikacji pasmo przenoszenia 38-22kHz (bez podania spadku) i faktycznie poniżej 40Hz niewiele się tutaj dzieje.

Najbezpieczniej jest więc pewnie powiedzieć, że Symbole dysponują podobnym basem co bardzo dobre monitory podstawkowe, wyposażone podobnie jako one - w dwie „trzynastki” lub jedną „szesnastkę”. Każdy z nas miał w domu taki monitor, więc każdy wie o co chodzi.

Poza jednak tym jednym kompromisem, niejako wynikającym z samych założeń projektowych, o Symbolach można mówić w samych superlatywach.

Stereofonia jest world class. Szerokość, głębia sceny, precyzja lokalizacji, przestrzeń wokół instrumentów wszystko jest na najwyższym poziomie, a kolumny znikają szybciej, niż jesteśmy w stanie o tym pomyśleć.

Koherencja – Avalony, jak żadne inne kolumny w moim doświadczeniu, brzmią zawsze niezwykle spójnie. Nie wiem czy jest to kwestia niemal idealnego zrównoważenia tonalnego (wszystkie Avalony maja charakterystykę mieszcząca się w granicach +/- 1 lub +/- 1,5dB, a więc nie gorzej niż monitory Lipińskiego), zastosowanych filtrów, odpowiedniego dobrania przetworników czy wszystkiego razem. Fakt faktem jednak, że dźwięk jest zawsze niezwykle jednorodny, jakby uszyty z tego samego kawałka materiału.

Do tego dodać trzeba jeszcze świetną barwę, jedną z najlepszych kopułek wysokotonowych po tej stronie Diamentowego Accutona i wynalazków Ravena (lepszą niż Ring Radiator Scan Speaka z moich Akustyków RR-2 !) i mamy receptę na świetny monitor, który tak się szczęśliwie składa, nie potrzebuje podstawki.

Kurka wodna – aż się zacząłem zastanawiać, czy sobie takiego wynalazku samemu nie sprawić :-)

(a może trochę dozbierać i kupić nowe Ascendanty wyposażone w tą samą nową ceramiczną kopułkę Avalona ? Hmmm – decisions, decisions, decisions)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze na koniec mały "tip" - znaczącą poprawę transparentności można uzyskać zdejmując grille. Trzeba jednak przy tym pamietać, aby wydłubać z górnego grilla filcowy insert otoczający głosnik wysokotonowy, ponieważ stanowi on integralna część konstrukcji. Bez niego, kolumny będa grały abyt jasno.

Filc można następnie przykleic na taśme dwustronną. (Ja optowałm za bardziejej harcerskim rozwiązaniem, które nie pozostawia śladów).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Elberoth

Fajny opis. Siegnalem po opinie Stryja nt. Symboli z ktoregos HIV´a. Potem spojrzalem na wpis Stryja na forum HFM i przyszlo mi na mysl, ze najczesciej roznicie sie jednak w ocenie podstawy basowej oferowanej przez system. Wydaje mi sie, ze Stryj jest troche bardziej basolubny i to chyba zarowno w przypadku niskiego zejscia systemu jak i masy basu :-)

Pozdr.

Po prostu podejrzewam, że Stryj nigdy nie mógł by być szczęścliwy z kolumnami podstawkowymi i ich naturalnym ograniczeniem w zakresie basu. Musi być 20Hz i tyle. Ja dla odmiany mógłbym.

Poza tym Stryj ma znacznie wiekszy metraż do napędzenia, co w przypadku niewielkich kolumn ma kolosalne znaczenie.

Kolumny te recenzował równiez Filip Kulpa, który ma podobny metraż co ja, i choć nie mogę znaleźć tego numeru AV, to z tego co pamietam, jego uwagi nie różniły se zasadniczo od moich.

-> Elberoth

Opinii Kulpy nie pamietam, natomiast widze wlasnie duza zbieznosc plusow, ktore przypisujecie obaj ze Stryjem Symbolom.

Nie wiem jak duze pomieszczenie ma MS, ale sadzac po tym, ze kiedys dobrze sie tam czuly Avanti 3, musi to byc 30+ m.

Jesli spojrzymy na wczesniejsze rozwazania na temat AudioStatic (kurcze, moze kiedys poslucham ich u siebie, 0.5 kW z moich monoblokow powinno wystarczyc, zeby je nakarmic) to w zasadzie widac bylo, co do plusow, ze Stryj zauwazyl to samo wyrafinowanie, o ktorym Ty pisales oraz opisal atrakcje w basie. Z tego co pamietam, probowal pogonic te DCMy 150W Accuphasem, co na pewno im nie "wysraczylo" i stad pewnie jego opinia o rozlazlosci basu a to z kolei zupelnie nie zgadza sie z innymi opiniami o Audio Staticowym basie.

Jesli chodzi o Avalony to jesli masz mozliwosc - wypozycz Ascendanty albo i Opus Ceramique (tutaj wydaje mi sie, ze robi sie blisko Eidolonow, przynajmniej jesli chodzi o barwe, motoryke i ogolny klimat, ale to na moje niedoskonale ucho). Inna sugestia do odsluchu (jesli jeszcze nie sluchales) moze byc GamuT L-5. Sluchalem w Audio Systemie z integra MBL z serii Noble (chyba mozna duzo lepiej) i generalnie musze powiedziec, ze tutaj Stryj mial racje - sa znacznie ciekawsze niz Audio Psychic Avanti III.

Pozostaje mi zyczyc milej zabawy.

Pozdr.

Swoja droga przypomnialo mi sie, ze AudioStatici wystepowaly w filmie pt. "Filadelfia" z T.Hanksem i D.Washingtonem. W jednej ze scen Hanks sluchal na nich fragmentu z "Andrea Chenier" :-)

Noo Elberoth jestem zaskoczony , że postawiłeś u siebie te śmiszne Avalony.

Piszę śmiszne , bo kiedy je pierwszy raz zobaczyłem wydały mi się mało poważne , ale odsłuch wywarł na mnie wrażenie.

Takiej skali dźwięku i dynamiki w życiu bym się po tych małych głośnikach nie spodziewał , do tego średnica jaką lubię , dosadna z atakiem , nie jakieś tam papierowe pitu , pitu.

Świetna przestrzeń , i mocne, obecne wysokie tony. Co mnie nie przekonało to za bardzo rozdmuchany bas , ale może to była wina elektroniki.

...hehehe, niezle jaja :-)

rozmawiacie oczywiscie w skali miniaturowej, ktora moze uksztaltowac zludzenie "pelnego i nieokielznanego dzwieku", oczywiscie jak zawsze trzeba posluchac dluzej, ale nie wydaje mi sie zeby ta kolumna zaczynala grac coraz lepiej z wiekiem wlasciciela, z Nirvany dupa juz na poczatku...

Elberoth, gratuluję. Symbole zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie w warunkach wystawy...powiem nawet ze najlepsze sposród wszystkich słuchanych przeze mnie Avalonów:)

marko, one mają własnie średnice ala z najlepszych papierowych głośników...dynamika, plastyczność i kontur ale bez tej ceramicznej nijakości jaką słyszalem zawsze z drozszych A :)...jak ci Isisy tak wyjdą to palce lizać, tylko nie sugeruj sie brzmieniem wyższych modeli A przy strojeniu zwrotki/skrzynki :)

Pozdrawiam

marko3T - mamy takie same odczucia. mi również kolumny te wydawały się "śmieszne". zbyt śmieszne aby brać je poważnie. ale jak widać - pozory mylą.

ABs - JBLe, szczególnie te prawdziwe, z tubową górą, to zupełnie inna szkoła dźwięku i chyba każdy bardziej osłuchany audiofil zdaje sobie sprawę. dostajesz fantastyczną dynamikę i poświęcasz wszystko inne. nie dla mnie.

cloudior - stoją różne rzeczy - jak ostatnio byłem to widziałem WLMy, Gamuty, MBL i AP. te ostatnie (Virgo III)będę chciał pożyczyć jak oddam Symbole.

lancaster - masz rację. Symbole zagrały na AS dużo lepiej niż Diamondy (rok temu) i Opusy Ceramique (w tym roku). Nie wyciągał bym jednak z tego zbyt daleko idących wniosków.

Lancaster

Nie wiem jak mi wyjda ISIS'y , ale wiem czego szukam i właśnie barwa ceramicznych membran bardzo mi odpowiada. Trzymaj kciuki żebym znlazł to czego szukam w tym projekcie:-)

Pzdr.

Nie dziwię sie , że Symbole to idealne rozwiązanie do kina. Tak czy siak warto posłuchać.

Te midbasy , to czyja produkcja?

=>Elberoth, 10 Gru 2007, 10:29

>ABs - JBLe, szczególnie te prawdziwe, z tubową górą, to zupełnie inna szkoła dźwięku i chyba każdy

>bardziej osłuchany audiofil zdaje sobie sprawę. dostajesz fantastyczną dynamikę i poświęcasz

>wszystko inne. nie dla mnie.

A nie lepiej brać to co dana firma ma najlepsze a resztę mieć z innej firmy ?, ja bym spokojnie wziął dla tej ich membrany z miką naprawdę świetny szybki bas

2 suby aktywne

JBL LSR4312SP

lub

JBL LSR6312SP

Pozdrawiam

Rafaell

Jeżeli mogę się wtrącić 3gr. to Symbole nie maja ceramicznych tweeterów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mahler, 10 Gru 2007, 19:21

>Te ze zdjęcia to inne wersje - miały wysokotonówkę FOCAL

To jest "aktualny" opis z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)))

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi