Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie DCS P8i w GB bez kłopotu można kupić za 1/2 ceny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>Mirek Potempski

Jak Accuphase 800/801 gra gorzej od DCS P8i to nie mogę sobie wyobrazić jak bardzo jest to źle. Jak na razie P8i to najgorsze źródło jakie kiedykolwiek miałem u siebie w domu - przegrywał z każdym CD powyżej 15 tys PLN jaki testowałem (zazwyczaj wyraźnie). Do tego upierdliwa obsługa - po włożeniu płyty trzeba odczekać jakieś 20 sekund aż ją przeskanuje. Brzmi to nie jak muzyka - wymyślili Panowie jakiś algorytm obróbki dźwięku, co przerabia muzykę na coś muzykopodobne. I to nie jest tak, że brak to detalicznie czy za zimno czy za technicznie. Tam nie było żadnych detali, wycięta informacja muzyczna.

Po przesłuchaniu tego CD nie dam się nabrać na żaden upsampling - zresztą po wyłączeniu upsamplingu nie wiem czy nie było lepiej ...:)

dCS to P8i to jakaś pomyłka. Na szczęście dla dCSa, już przestali ją robić.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Co do P8i ja wam odpowiem tak, w waszych systemach zagrało źle ale dlatego, że pozostałe elementy waszych zestawów były słabe.

W dobrze dopiętym systemie P8i to klasa pod każdym względem, także nie wolno pisać bzdur, że to pomyłka. Mogę łatwo to udowodnić w swoim zestawie.

Ja znam P8i i wiem, że nikt z was nie ma lepszego cd w domu.

Cała ta sytuacja przypomina mi opinię o ML, który to jest suchelcem gdzie to wasze systemy są suche a końcówki to pokazują.

Elb, przywieś do mnie to swoje źródło, które teraz masz a ja pożyczę P8i i zobaczysz, gdzie leży prawda.

unick,

powinieneś się wstydzić w wypisywaniu takich bzdur o P8i. Ciekawe jakie to cd miałeś powyżej 15k zł.Wymień jestem ciekaw bo jeżeli są o tyle lepsze od P8i to są tak dobre jak dzielony zestaw dCS'a może więc coś kupię.

Nie ma żadnego cd za 15000, które nawet by się zblizyło do P8i, w słabym systemie może się okazać wszystko, nawet płyta przegrana po analogu zagra lepiej niż oryginał, ktoś poprawia po Telarc'u teraz nagrania.

Pan Potępski ma rację.

M.Levinson nie jest suchotnikiem , ale faktem jest że barwowo jest dobry a nie bardzo dobry.

DCS gra bardzo zrównoważonym dźwiękiem.

Bez fajerwerków których oczekują audiofile, i pod które skonfigurują systemy.

Niestety większość systemów domowych jest zestawiona pod jakąś tam modłę czy gust właściciela.

Ja tego nie neguję , ale czy jest to powód do orędownictwa z rodzaju ja wszystko wiem.

Ja akurat wszystkiego nie wiem.

..Mirek --> Swoja opinię podtrzymuję, to nie jest kwestia, że jest sucholcem czy jest zbyt jasny czy ciemny czy jakakolwiek kwestia związana z dopasowaniem do systemu.

To nie brzmi jak muzyka i tyle. W związku z czym dalsza ocena nie ma sensu, bo nie mogę powiedzieć o ani jednym pozytywnym parametrze w którym jest dobry. Bo np. może mieć dużo basu ale co z tego jeśli brzmi to jakoś nienaturalnie.

Niektóre CD, które porównywałem:

Audio Aero Capitole,

McIntosh (nowe DVD - nie pamiętam smbolu)

Electrocompanient (za poniżej 20 tys, nie pamiętam symbolu)

MBL 1531

AudioNote DAC 2.1x

Wadia 830 !!!

pewnie coś tam jeszcze było.

Mój system różnicuje WYRAZNIE poszczególne źródła, więc bardzo dobrze nadaje się do porównań. Poza tym z boku jest źródło analogowe, więc wiem jak powinna brzmieć muzyka.

Raczej na odwrót, jeśli się komuś P8i podobał, to system musi wycinać mnóstwo informacji muzycznych i wtedy wszystkie CD brzmią podobnie i można się spierać który jest jaki.

DCS-a słuchałem zresztą jeszcze w innym (tańszym) systemie - tak z ciekawości - aby sie upewnić, czy to nie jest u mnie jakiś problem z kompatybilnością - i też zagrał dużo gorzej niż źródło właściciela (za jakieś 15 tys).

Inna kwestia, że prawie żaden CD mi sie nie podobał ale ten to tragedia.

Poza tym, ja będę głosował "portfelem", bo zamierzam coś kupić - więc trudno posądzić mnie o pisanie "trzy po trzy"

Na forum padają wypowiedzi ,które nie są niczym potwierdzone,

ludzie wypowiadają się na temat McIntosha, Accu, Audio R., M.L itd. nie mając zielonego pojęcia jak te klocki grają ,

albo nie słyszeli w ogóle ,albo słyszeli przypadkowo przez 10 min. - pół godziny będą c w salonie Audio.

Często są to wypowiedzi zasłyszane lub przeczytane , ale nie własne obserwacje .

To powinno być napisane dużymi literami.

Prawie wszystkie klocki do czegoś pasuję !!! - w tej zabawie liczy się dobrze dobrany system, a nie poszczególny klocek.

Oczywiście ,że są wpadki, ale nie wierzę w to ,że firma z tak ugruntowaną renomą nie zrobiła niezależnych odsłuchów - porównań przed wypuszczeniem klocka na tak wymagający rynek.

Podam banalny przykład, mam preamp MACa C41 ,któren stał sobie i sterował TV czy tunerem, a ja słuchałem przez regulowane wyjście CD Accuphase.

C41 ograniczał mi system, dźwięk był wyraźnie mniej namacalny.

Zmieniłem kolumny z B&W 804 na JMLab Utopia Mini i pre wybitnie zgrał się z systemem !!! ;-)

System systemowi nie równy.

No i gusta.

>Unick

Ze źródeł które wypisałeś:

Mc dvd , dzwiek przeciętny.

Electrocompaniet jako wyjście cyfrowe dobry ale brzmieniowo słabo.

AN DAC 2.1 kluchowaty ale z przyjemna barwą.

Wadia , kłopot z dobrą barwą instrumentów drewnianych.

Oczywiście jest to ocena subiektywna. Nie należy się z tego powodu złościć czy deprymować.

Jest znacznie większa ilość urządzeń w średnim przedziale cenowym które bez problemu grają lepiej od tych uznawanych za Absolutten Spitzeklasse.

Miałem możliwość porównań względem najwyższego dzielonego Mc i MBL'a.

Głosniki Thiel 7,1 , BW801 , Magnepany drugie od góry.

Pełne kablowanie top Fadel , Transparent odpadł bo zamulał.

W zasadzie można się spierać co jest super ale różnie słyszymy.

>>gutekbull.

Problem kompatybilności w przypadku źródeł jest najmniejszy, więc opinie są (stosunkowo) najbardziej miarodajne. I rzeczywiście dany element można jakoś miarodajnie porównywać, gdy nie ma w system jest przynamniej takiej klasy jak ten element - a najlepiej wyższej.

CO do firm z ugruntowną renomą - czasami się zastanawiam czy oni rzeczywiście słuchali tego co zrobili w dobrym systemie. DCS ma opracowaną swoją technologię na dźwięk cyfrowy i wierzą, że to podejście do czegoś się nadaje (przecież nie zmienią podejścia, robić CD potrafią tylko w oparciu o tą koncepcję).

Po moich odsłuchach nie wierzę w źródła dzielone DCS-a, ponoć podobne do tego P8i (opinia zasłyszana). Cytuję opinię z Audiogon która jest taka jak moja (przez google można odszukać pełen kontekst, jak ktoś chce):

=============

09-11-07: Davidri

Finally, I've bought first a DCS P8i - and sell it as soon as possible !!!!

It's so bad ! no music, only earing what's on the CD, but not music.

Then I've bought a CDSA eemlabs : really wonderfull ! It's music, you don't think about your sytem... only enjoy your sacd & redbook !

unic, ja myślę, że system na którym odsłuchiwałeś P8i cały do kupy wzięty był tańszy niż to samo P8i. Wymień elementy towarzyszące, czekam, jak się domyślam to nie pamiętasz. Może Mokrzycki ci podpowie, on wie najlepiej bo przecież to pomyłka.

unic ma pytanie konkretne, pisałeś, że nie dasz się nabrać na upsampling a wiesz o czym piszesz. Wyjaśnij mi na co się nie dasz nabrać, co upsampluje na co.

Mire --> Myśleć możesz co chcesz, żyjemy w wolnym kraju. Jaki mam system jest w "o mnie" więc wykonaj kilka operacji dodawania.

Co do upsamplingu - z testowanych systemów najlepsze były te prostej konstrukcji, z wyjściem na lampach i to duuużo lepsze - stąd wniosek, że to jest właściwa koncepcja.

dogon--> generalnie zgadzam się z Twoimi opiniami z wyjątkiem Audio Note (miałem dokładnie Audio Notes 2.1x Signature) ale nie chcę wdawać się w polemikę, bo nie jest to tematem wątku.

unic, piszesz, że podoba ci się bez upsamplowania P8i a czy wiesz, że to co ci się podoba to i tak jest upsampowane do 24/192. Więc podoba ci się dźwięk upsamplowany do 24 bitów a nie 16/44,1 (zwykłe cd).

Powinieneś mnie teraz przekonać, że przetworniki 16 bitowe są lepsze niż te 24 bitowe (prawdziwe 24 bitow, jest kilka tylko).

Podsumowując słuchasz i tak dźwięku upsamplowanego, który ci się podoba a nawet nie wiesz, że jest upsamplowany.

Nie podoba ci ci się upsampling do DSD z 24/192, OK ale i tak ten przekaz po upsamplowaniu jest bardziej spójny.

Jeżeli ktoś jest z okolić Radomia udowodnię, że P8I potrafi zrobić prawdziwy spektakl muzyczny na najwyższym poziomie.

unic po przeliczeniu twojego sprzętu na złotówki wychodzi mi, że kosztuje wszystko do kupy niecałe 41% ceny detalicznej P8i. Tak więc twoja ocena P8i jest trafna, gratuluje.

Może byś ocenił dla mnie teraz dCS'a Scarlatti, w twoim systemie wszystko wyjdzie.

Kiedy mogę dostarczyć ci urządzenie do testu.

-->mire Dziękuję za propozycję testu ale firmą DCS nie jestem zainteresowany. Odsłucham jeszcze Lectora Ancient Audio i wtedy zdecyduję się co kupić.

-->mire Jako były laureat olimpiad matematycznych, powiem Ci że z matematyka a w szczególności matematyka w zakresie prostych operacji dodawania nie podlega subiektywnym ocenom. O ile dźwięk to kwestia względna i można polemizować to z matamatyką nie należy. I nie wiem jak Ci wyszło 41%, poproś kogoś dobrego z rachunków żeby Ci policzył. I wyjdzie CI, że DCS (nawet licząc, że kosztuje 41tys PLN a nie 20 tys PLN - bo jest w wyprzedaży) nie będzie stanowił nawet 30% ceny mojego systemu (a nie na odwrót), więc musiało CI się jedno zero z rachunków usunąć.

Panowie, ciszej nad ta trumną !

Nie to juz znaczenia jak gra P8i, bo nie jest juz produkowany i jako taki pozostaje poza obszarem mojego zainteresowania.

Natomiast następcy P8i jak będę tylko mógł chętnie posłucham. I zrobię to z czystą kartą, bo pozostałe produkty dCSa, zawsze mi sie podobały.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

unic ,

na AS był cały zestaw Ancient Audio, grał koszmarnie co podtwierdza ileś tam wpisów, po co to testować, kupuj jest the best.

Ktoś ze znanych ludzi (z prasy ) powiedział mi nawet, że jest to najlepszy cd na Świecie (lector Grand).

Szkoda, że nie chcesz przetestować Scarlatti'ego, mogę twkić w błędzie bo jak na chwilę obecną uważam, że Scarlatti to najlepszy cd na globie. Nic ale to absolutnie nic, nawet nie można do niego porównywać. Nie ma urządzenia, które by choć trochę miało jakąś szanse.

Co najważniejsze na fire wire tym z pudełka gra bardzo dobrze (stare nie wszystkie na fire wire grały dobrze).

>Mirek Potempski

Scarlatti, a moze slodki purcell lepszy jest ? :)) ...

Troche sie gubie w Twoich wpisach, cos wspominasz o pozyczeniu P8i, a potem dostarczaniu unickowi scarlattiego?

Napisz z czym to porownywales konkretnie, na czym sluchasz, bo rozumiem, ze jestes w jego posiadaniu? Tylko nie pisz prosze, ze zartowales, bo ten watek juz takim "zartem" raz obsmarowales :(

Na audioszolach to wiesz, mozna poogladac, ale z ocena AA bym sie wstrzymal. Gazetowe czy korespondencyjne pojedynki jakos mnie nie przekonuja. Komplet transport Zandena z DAC 5000 Mark IV jest ponoc debesciakiem a ma 16bit/44.4 kHz D/A converter. I co z tego? Slyszales o takiej marce? Ponoc zjada DCS-a na sniadanie;)))))

a ma TDA1541A...

Aha, jeszcze jedno. Czy przyjmujesz, ze dzwiek jest wprost proporcjonalny do ceny, bo taka madrosc plynie

z Twoich wpisow?

>Unick

Przyjmij od Mirka Scarlattiego do testu. Przeciez pisze, ze Ci dostarczy:)

O, to ja też przyjmę, ja też !

unick, 17 Gru 2007, 10:17

(...)

>Po moich odsłuchach nie wierzę w źródła dzielone DCS-a, ponoć podobne do tego P8i (opinia

>zasłyszana). Cytuję opinię z Audiogon która jest taka jak moja (przez google można odszukać pełen

>kontekst, jak ktoś chce):

>=============

>09-11-07: Davidri

>Finally, I've bought first a DCS P8i - and sell it as soon as possible !!!!

>It's so bad ! no music, only earing what's on the CD, but not music.

>

>Then I've bought a CDSA eemlabs : really wonderfull ! It's music, you don't think about your

>sytem... only enjoy your sacd & redbook !

W przypadku DCS-a ludzie ciagle glosuja portfelami. Duzo tego sie pojawia na audiogonie i na eBayu :)))

Zandena nie widzialem:( poza rubryka "wanted")

Elberoth, 15 Gru 2007, 20:39

>OK, miałem coś napisac o najnowszej wersji Monobloków Pana Maćka (MPM) z Otwocka na lampach

>GM-70.

>

>Wzmacniacz nie stracił nic z tego co zapamietałem z poprzednich odsłuchów. Jeżeli już, to dzięki

>zastosowaniu lampy 300B Full Music i nowemu trafu wyjściowemu zyskał w takich zakresach jak

>HF-extension, HF-air i HF-delicacy. Jednym słowem - zyskał na wyrafinowaniu.

Jakie miałeś TJ-eje? Mesh Plate? One (po wygrzaniu ok. 30h) przenoszą te piece w inny wymiar w wielu aspektach. Podejrzewam, że węglowa GM-70 polubi się jeszcze bardziej z carbon plate'ami TJ-eja ;) i to jest skok wyżej (cenowo też). Nawiasem mowiac mozesz napisac cos wiecej o uzytym preampie i kablach?

Pre Ref 3. Kable AQ Sky i Shunyata Antares (wersje XLR + przejściówka XLR/RCA Neutrika).

tungsol

Mam pytanie. Rozumiem, że TJ to producent a Full Music i Sophia Electric to marki pod którymi lampy są sprzedawane. Czy są to lampy w pełni równoważne, czy np. Sophia to jakiś lepszy sort?

Sophia za dodatkowe 50$ oferuje roczną gwarancję na lampy przez siebie oferowane.

sorr za off topic

Krzycho,

niektore zrodla podaja, ze SET (Sophia Electric Technology) jest trademarkiem pod ktorym sprzedaje sie produkcje lamp z TJ - TianJin (np. strona polskiego RCM). Wizualnie sa podobne...

TJ oficjalnie jest producentem lamp typu Full Music. Nie znalazlem informacji o zwiazkach Sophii i TJ

poza tym, ze SET zdaje sie rezydowac w USA i produkuje lampowce, w kazdym razie pewne wnioski mozna wyciagnac:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi