Skocz do zawartości
IGNORED

galeria starych gramofonów low fi

vinylpiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

wklejajcie proszę zdjęcia starych analogowych sprzętów zapraszam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11121-100004643 1175963718_thumb.jpg

post-11121-100004644 1175963718_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32731-galeria-starych-gramofon%C3%B3w-low-fi/

Widziałem kiedyś zdjęcie takiego turntable + TV combo :) postaram się odnaleźć i wkleić. Rozumiem, że samo posiadanie danego sprzętu w tym wątku nie jest wymagane ?

Mimo ze wyzej prezentowane "analog gear" (pewnie pochodzace z lat '50tych i '60tych) z pewnoscia mozna zaliczyc do tzw. lo-fi (lub, po rodzimemu, "szlifierki" :) ), to prezentuja one rozmaite sprzety typu portable albo combo... O takie tobie właśnie chodzi Piotrek ? Bo jeśli nie no to widzę tutaj pełne pole do popisu wszelkich "plastik-fantastik" z lat 80tych :)

oczywiście wszystkie szlifierki są mile widziane także te nowsze oczywiście im niższa jakość tym lepiej :) oczywiście posiadanie nie jest wymagane choć oprócz swojego projecta mam też pare szlifierek

kolejne szlifiery

Ukryta Zawartość

post-11121-100004236 1176545940_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

i kolejne

Ukryta Zawartość

post-11121-100002602 1178376022_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj z ta zla jakoscia to bym polemizowal, bo skonczymy na wielkiej tubie czyli wymarzonym wzmocnieniu dla wszystkich skrajnych purystow, ekologicznych iglach z bambusa i na kolekcjonerskich szelakowych plytach na ktorych mucha nie siadzie ;) A to juz bedzie extremalne przezycie ktorego najtwardsi hi-endowcy moga nie przezyc :))

Na fotce perpetum ebner - nowka ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem czy low...

KLH Model Twenty-Plus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wot i stereofoniczne ustrojstwo z PRL :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...
  • Administratorzy

Informujemy, iż w dniu dzisiejszym oddajemy do użytku nowy dział Galerie użytkowników.

Zapraszamy do dawania zdjęć!

http://www.audiostereo.pl/gallery/album/19-galeria-starych-gramofonow-low-fi/

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Jeszcze low-fi z ambicjami na Hi FI

Fonica G600

Ukryta Zawartość

post-30841-0-24047900-1320674625_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

A oto mój patefon, gro piknie, no i deklasuje wszystkie plastiki, żelazno-drewniana konstrukcja nie do zajechania. " Grafcio " Daniel G-1100 fs

W czasach Polski pseudo-ludowej była chyba najlepsza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ricon

W sumie 600tki to taż znowu nie jest lo-fi to bardziej takie hi-fi w rozumieniu tego słowa z końca lat 50tych.

W kwestii Lo-Fi to Remontuję i tuninguję Fonicę Maestro, prawdopodobnie będzie współpracować z radioodbiornikiem Amator Stereo.

Prawie wszystko njuż zrobiłem teraz tylko muszę dobrać jakąś odpowiednią wkładkę, w tym tygodniu mam dostać do testów stuningowaną Uf-50, zobaczymy jak się spisze.

W założeniu ma toto służyć do pobieżnego odsłuchu "na szybko" płyt szelakowych.

Jak już osiągnę zamierzony efekt, to sprzedaję kurzące się Bambino i szukam G-450 delta lub WG-460 do zabawy.

I też przyjmę te same założenia: w miarę możliwości poprawiać fabrykę, ale zachować "klimat".

W tym samym celu nabyłem za parę piw maestro 2/luxton 2. Ma w założeniach służyć tylko do odsłuchu płyt szelakowych. W planach mam zmontowanie stałej obudowy i o ile mi się uda "wyciągnięcie" lampy na wierzch, i zmiana jednego z trafo (a są dwa!). Na obecnym można posłuchać do 10 minut. Później zaczyna się strasznie grzać, dymić i wypływa z niego parafina albo coś woskopodobnego.

W tym samym celu nabyłem za parę piw maestro 2/luxton 2. Ma w założeniach służyć tylko do odsłuchu płyt szelakowych. W planach mam zmontowanie stałej obudowy i o ile mi się uda "wyciągnięcie" lampy na wierzch, i zmiana jednego z trafo (a są dwa!). Na obecnym można posłuchać do 10 minut. Później zaczyna się strasznie grzać, dymić i wypływa z niego parafina albo coś woskopodobnego.

Krew Cię nie zalewa od tego zalewania parafiną? Może jakaś babcia pochowała tam świeczki :) "na zaś potem", hehe.

Pozdro,

Yul

Jeszcze nie ;P, ale ciekaw jestem skąd ona się wzięła? I dlaczego to trafo tak strasznie się nagrzewa? Nie używam go dłużej niż te 10 minut bo nagrzewa się cała wew. konstrukcja i boje się żeby te "hajendowe" komponenty się od tego nie zapaliły ;)

Oto i on: WG-430 Luxton 2/Maestro 2 a.d. 1968

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie ;P, ale ciekaw jestem skąd ona się wzięła? I dlaczego to trafo tak strasznie się nagrzewa? Nie używam go dłużej niż te 10 minut bo nagrzewa się cała wew. konstrukcja i boje się żeby te "hajendowe" komponenty się od tego nie zapaliły ;)

P.S.

Po północy wrzucę zdjęcia jak mi się limit we FreedomPro odnowi :/ ...mam nadzieję...

No to wiadomo kto tak klatkę schodową zadymił. Milicja ! Milicja !

Pozdrawiam

@RAAV

Miałem Luxton / Maestro 2 z walizką w bardzo złym stanie i zepsutym wzmakiem i prawie sprawny G-221w, którego wymieniłem na drugie Maestro tym razem pierwszej generacji (bez wzmacniacza, inna utomatyka ramienia) i zrobiłem następujący MIX do erku od dwójki założyłem panel ozdobny i silnik enerdowski od jedynki (silnik dużo cichszy i lepszy) wymieniłem okablowanie i łączówkę przewodów i całość dałem w walizkę od jedynki obecnie jestem na etapie dorabiania mocowania do wkładki Uf-50 jako lepszej i z względnie dostępnymi wymiennymi igłami. Całość podłącyłem do Amatora Stereo Diory z 1977, który na co dzień służy mi jako nagłośnienie do komputera (tzw. podsłuchowe).

Jak uporam się w nadchodzących dniach z mocowaniem tej wkładki to porobię zdjęcia.

W razie czego służę serwisówkami.

Oto i on: WG-430 Luxton 2/Maestro 2 a.d. 1968

Naprawiłem już sporo takich gramofonów - to bardzo proste układy.

Prawdopodobnie kondensatory elektrolityczne w filtrze zasilacza mają gigantyczną upływowość albo już nawet powodują zwarcie i gigantyczne przeciążenie transformatora sieciowego.

Możliwe też, że transformator ma uszkodzone uzwojenie... Pomierz napięcia jakie występują w układzie oraz sprawdź czy transformator grzeje się tak strasznie po odłączeniu od układu - wtedy będzie można więcej poradzić.

Prostownik selenowy też warto sprawdzić...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.