Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrania trójwymiarowe i stereo???

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnimi czasy fascynuja mnie dobrze zrealizowane plyty stereo, ktorych uzywam do testowania. m.in. jakosci modyfikacji sprzetu (DIY).

Szczegolnie interesuja mnie plyty nagrane w systemie stereo, ktore sa wyjatkowe w kontekscie efektu przestrzennosci nagrania - jego swoistej trojwymiarowosci.

Przykladem tak wykonanego nagrania jest plyta Rogera Watersa - "Ammused to Death" (1992). Jest wrecz "naszpikowana" efektami przestrzennymi (np. w utworze "Sense - Part I" slyszymy szczekajacego psa - zrodlo dzwieku dochodzi daleko spoza pokoju odsluchowego, jakby "zza okna" i w zaden sposob nie z zestawow. Innym przykladem jest utwor "Watching TV" - efekt "rabania drzewa" i przejezdzajacego konnego zaprzegu sani z dzownkami jest wrecz szokujaco realistyczny).

Jakie sa Wasze propozycje nagran, ktore mozna wykorzystac przy testowaniu "sceny 3D" swojego systemu?

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/32808-nagrania-tr%C3%B3jwymiarowe-i-stereo/

>Przykladem tak wykonanego nagrania jest plyta Rogera Watersa - "Ammused to Death" (1992).

Hmm... niezły strzał. hihi ;) To jest chyba ostatnia z płyt której użyłbym do tego celu.

Jeśli już chcesz testować sprzęt to kup sobie testową płytę Naim'a.

Jak nie lubisz jazz-u, ze zwykłych wydań CD np. Andreas Vollenweider - Storyteller. Przy tej ostatniej Ammused to Death nadaje się co najwyżej jako podstawka pod kwiatki. ;)

p. deep

lete, nie obraź się, ale albo nie znasz tej płyty albo [pisząc wprost], coś kręcisz. Rąbanie drewna [na forum już było kilka konstruktywnych kłótni na ten temat, sam jedną nawet zacząłem], jest w utworze "Too Much Rope". A szczekanie psa raczej nie pochodzi z "Perfect Sense I". Idź do pokoju, włącz ją raz jeszcze i się przekonaj. Pozdrawiam

może coś z Roberta Fripa? ostatnio aż podskoczyłem w nocy jak usłyszałem za soba jakieś dźwieki;) Ale która to była płyta to nie pamiętam - one zlewaja mi się dość mocno w jedną całość:)

Temat juz byl walkowany z tego co wiem kilka razy - poszukaj plyt z logiem Q-sound - jest na RW, ale tez sa inne plyty nagrane w tym systemie

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

>Machidiel

Owo "szczekanie psa"... Faktycznie, jest na pierwszym kawalku oraz - o ile pamietam - rowniez na innych (sprawdze dzis wieczorem). Zwrocilo moja uwage ze wzgledu na wybitny walor przestrzenny - efekt slyszany niemal dokladnie po prawej stronie ucha (panorama stereo rzedu 180 stopni), podczas gdy kolumny stoja w odleglosci 3 metrow, ale na wprost... Innymi slowy, puszczalem ten utwor kilkukrotnie i wciaz sie zaskakiwalem, jak to jest mozliwe, iz dwa zrodla dzwieku generuja tak odlegle od siebie zrodla pozorne i to z taka precyzja... Co dziwne, to nie sa dzwieki dobiegajace ze sceny znajdujacej sie miedzy zestawami, za nimi lub troche poza nimi na boki - owo "szczekanie psa" dochodzi ewidentnie w sposob calkowicie wydzielony od pozostalych dzwiekow i samej muzyki (dobiega po prostu "zza okna", ktore mam na scianie bocznej, wiec kilka metrow od samych kolumn).

Jezeli chodzi o dobrze nagrany jazz, to rozumiem sugestie, ale nie o to mi chodzi - sa to zazwyczaj realizacje, ktore nie przenosza sie w zakresie sceny muzycznej w skrajne lokalizacjie, a "jedynie" poprawnie wykonywane utworki przed sluchaczem, troche za zestawami i z rozpietoscia pewna... Mi zalezy na czyms, co zadziwia - np. efekt spiewania "tuz przy uchu", podczas gdy zestawy sa odlegle o np. 3 metry.

Nie wiem ilu z Was slyszalo takie efekty w zwyklym stereo (jest to typowe bardziej dla systemow kina domowego)?

Pozdrawiam,

Lete

>Lete

Zajrzyj tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poydrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i tu

Ukryta Zawartość

szczegolnie demo

Ukryta Zawartość

Bliss - "Afterlife", "They made history" te dwie płytki latają : )

A tak poza tym to Amused To death jest w miarę dobra. Według mnie większość tak zwanego "Chillout-u" ma znacznie lepszą przestrzeń. "Przejazd Kubicy" dzwonki sań i szczekanie są STRASZNIE cienkie w porównaniu do np Cafe Abstreit, Cafe del Marów, wspomnianego wyżej Blissa (link do teledysku

normalnie jest znacznie więcej klasyki w Blissie, genialna przesrzeń i spokój : )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak przy okazji mozna posuchac sobie troche ,,swojej'' muzy bez zabierania jej z domu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy temat ale faktycznie sporo razy walkowany. Sam wklejalem linki opisujace sposoby nagran plyt CD tak, by brzmialy przestrzennie. To wszystko dzialo sie kilkanascie lat temu, obecnie producenci maja do dyspozycji DTS- Jarre uwielbia ten sposob nagrywania (kodowania) muzyki na swoich plytach, SACD MCH itd.

Te stare nagrania bazowaly na starodawnych metodach zapisu dzwieku wielokanalowego tak by zmiescil sie na plycie wielkosci 700MB- czyli ProLogic, Qsound i inne.

"Normalne" płyty również moga mocno zaskoczyć.

Ostatnio zaskoczyła mnie płyta z lat 70 Roya Harpera z efektami poza muzycznymi z za głowy. Pod tym względem (efektów) 3D mam wrazenie lubują sie wykonawcy np. z kręgu prog-rocka.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Kapell i jego nagranie z plyty Naxos brzmia bardzo naturalnie, piekna muzyka

MONO :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.