Skocz do zawartości
IGNORED

odleglosc projektora od ekranu ?

Audiolab8000S

Rekomendowane odpowiedzi

moje pytanie dotyczy czy im wieksza odleglosc projektora od ekranu tym lepiej? pokoj mam 20m i moim zamierzeniem byloby umieszczenie projektora na polce na scianie nie na stelarzu sufitowym .Czy w takim metrazu bedzie ok jak postawie projektor na polce czy musi byc mniej wiecej po srodku pokoju zawieszony? widzialem rozne kombinacje ale ktora bedzie najbardziej odpowiednia? wiadomo ze chodzi o jakosc obrazu. Dzieki za wszelkie wypowiedzi z waszej strony.

https://www.audiostereo.pl/topic/32811-odleglosc-projektora-od-ekranu/

Jest taki kalkulator:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie każdy projektor pasuje do każdej odległości.

Znajdź swój wybrany projektor i sprawdź dostępne odległości przy danej przekątnej ekranu. Są też inne przeliczenia.

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że podając 20 m masz na myśli powierzchnię pokoju.

Więc mozna tylko domniemywać o wymiarach pokoju - co rzecz jasna przedkłada się na odległość projekcji.

Zakładając wymiary 5x4 m, trudno dla takich warunków ustawiać projektor na środku pokoju - uzyskasz po prostu za mały obraz.

Dla Twojego metrażu proponuję ustawienie projektora na przeciwnej ścianie do ekranu. Uważam, że ważniejszym problemem będzie czy masz możliwość instalacji sufitowej (trzeba uwzględnić np. możliwą kolizję wiązki światła z projektora z żyrandolem).

Po drugie - jaki projektor będziesz użytkował? LCD czy DLP? DLP świecą pod górę i dopiero droższe modele mają lens shift, a i to nie wszystkie, i w większości tylko pionowy.

tak dokladnie 5x4 m jesli chodzi o projektor napewno DLP i raczej ze wzgledu na kable wolalbym go umiescic na polce badz na komodzie na przeciwleglej scianie jak doradziles.jakiej wielkosci ekran max sie na do do mojego metrazu?

U mnie projektor stoi na kamopdzie (ok 2 metry wysokości). Ekran jest ne przeciwko salonu w odległości ~~5.5m. Świetnie to sie komponuje i jest nieżły klimat bo projektor nie rzuca się w oczy. Ekran mam szerokości 2m. Z modeli które mogły wyświetlać przy takich założeniach były tyko LCD, i to Sanyo, Panasonic i Epson.

W DLP dupa - nic nie zdziałasz bo oprócz odpowiedniej optyki trzeba jeszcze dobry lens shift aby wszystko bezproblemowo skalibrować.

DLP świecą pod górę, co oznacza, że jeżeli projektor jest ustwiony powiedzmy na wysokości 1,5 m, to krawędź DOLNA obrazu będzie wyświetlana troszkę wyżej, w zależności od modelu i odległości projekcji.

Zajrzyj proszę tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i parametry Offset.

Jeżeli chcesz umieścić projektor DLP na półce, to musisz mieć świadomość, że może Ci zabraknąć miejsca na obraz.

Jeżeli DLP nie będzie miał lens shiftu, to można go umieścić tylko pod sufitem lub na stoliku, więc albo wysoko, albo nisko.

Jeżeli decydujesz się na półkę, to DLP musi mieć lesn shift (przynajmniej pionowy i to w dość sporym zakresie).

Ukryta Zawartość

u mnie na DLP - wyswietlane 70 cali super sie oglada sie z 3metrów. Powyzej 70-90' tracisz na czerni i kontrascie. Ostrosc rowniez ale jesli siedzisz daleko od ekranu to nie ma znaczenia. Musisz probować i sam stwierdzisz czego ci trzeba nie ma na to zadnej normy. Każdy urzytkownik wypowie sie po swojemu.

Nie wiem co bedziesz ogladał. Ale przy DVD odleglosc powinna być wieksza niz przy materiale wysokiej rozdzielczosci.

Tak sobie myślę, że wielkość ekranu zależęć będzie od trzech rzeczy zakładając, że chcesz umieścić ekran na krótszej ścianie: 1. z jakiej odległości zamierzasz oglądać? 2. jakim projektorem w sensie parametrów będziesz dysponował ? 3. maksymalny ekran nie będzie mógł być większy niż 180 cali (przekątna) zakładając, że chcesz mieć ekran w proporcji 1,78:1 czyli popularne 16:9. Jeżeli założyć, że bedziesz oglądal z 4,5 m to proponowałbym ok. 156 cali co da wrażenie optyczne jakbyś siedział w dobrym dużym kinie w dwóch trzecich odległości od ekranu. Przy tej wielkości ekranu sugerowałbym solidnego DLP np. Optoma HD 7x, InFocus ScreenPlay 7XXX.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.