Skocz do zawartości
IGNORED

Tor audio - ranking składowych?

adym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, z uwagi na wiele burzliwych dyskusji chciałbym wrzucić temat, który może troche załagodzi konflikty :)

Czy można uporządkować wszystkie niezbędne i ewentualnie te wspomagające elementy toru audio wg ich wpływu na kształt brzmienia? Czy w ogóle wg takiego kryterium można łatwo stworzyć taki ranking?

Zakładam, że nośnik materiału dźwiękowego, który podalibyśmy przetworzeniu jest idealny.

W moim wyobrażeniu zarys wyglądałby tak:

1. głośnik (kolumna głośnikowa)

2. źródło

3. transport ze źródła do wzmacniacza

4. wzmacniacz

5. transport ze wzmacniacza do głośnika

Taką liste z pewnością można by solidnie rozbudować. Pewnie sensowniej byłoby rozbić pewne elementy na składowe, tymbardziej że sporo miłośników audio unika zintegrowanych urządzeń.

Np. przedwzmacniacz + końcówka mocy itp. Mile widziane wszelkie ulepszacze :)

https://www.audiostereo.pl/topic/32835-tor-audio-ranking-sk%C5%82adowych/

punkt 6. Pomieszczenie.

Wg mnie takie zestawienie nie ma sensu. System gra jako całość, każdy element toru w różny sposób może wpływać na dźwięk.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Sugerujesz, że każde ogniwo jest równie ważne? Przecież np. o ile łatwo odróżnić brzmienie różnych kolumn to kable głośnikowe mają tutaj już znacznie mniejszy wpływ na końcowy efekt.

Witaj

Dla mnie jedynym puunktem odniesienia jest CAŁY SYSTEM. Moim zdaniem nie można wyróżnić ważniejszych i mniej ważnych elementów toru. Ważne są WSZYSTKIE. Cała zabawa polega na właściwym zestrojeniu poszczególnych elementów I nie zgadzam się także z lensowaną przez niektórych tezą, że istnieje soś takiego jak najsłabsze ogniwo systemu i że gra on tak, jak to właśnie ogniwo. Znane są wcale częste - także na naszym forum - przypadki teoretycznych "mezaliansów" w systemie, który gra wynitnie. Na przykład sytem, w którym kolumny są powiedzmy dwukrotnie tańsze od wzmacniacza czy odtwarzacza (nie mówiąc już o tym, że słyszałem wybitny system, w którym same sieciówki i listwy są trzykrotnie droższe od kolum).

Pozdrawiam Stempur

>Sugerujesz, że każde ogniwo jest równie ważne? Przecież np. o ile łatwo odróżnić brzmienie różnych

>kolumn to kable głośnikowe mają tutaj już znacznie mniejszy wpływ na końcowy efekt.

Każde ogniwo jest równie ważne, chociaż w różnych warunkach ich wpływ jest więcej lub mniej słyszalny. Co do kabli - czasem ich wpływ jest niewielki, czasem większy niż by się chciało niestety...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Kolejność!!!

1. Bezwzględnie pomieszczenie.

2. Źródło- od niego zalezy wszystko pozostałe.

3. Kolumny + wzmacniacz

4. Okablowanie głośnikowe, IC i zasilajace + stolik i sposoby tłumienia szkodliwych wibracji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pomieszczenie jest dla mnie elementem niewatpliwie ograniczajacym calosc ale traktuje je oddzielnie.

1. Kolumny

2. Wzmacniacz

3. Zrodlo

4. Kabel glosnikowy

5. IC

6. Audio Voodoo typu stoliki podkladki itp

Pozdrawiam. Rafal

0(!) zdrowy mózg prawidlowo przetwarzajacy dane

1. badania i hiegiena narzadu sluchu

2. pomieszczenie/akustyka

dlugo dlugo dlugo nic

3. system audio (konsumencki czy kreatywny, mniejsza...)

1. plazma, w ostateczności LCD

2. możliwość podłączenia iPoda

4. możliwość łaczenia bezprzewodowego

5. dizajn kolumn(najlepsze są małe satelitki + subwoofer wbudowany w wyspę kuchenną)

6. dizajn elektroniki(zdecydowanie najlepiej sprawdzają sie jednosegmemtowe kombajny z DVD)

7. mp3 z ukochaną muzyką(Piotr Rubik, Nora Jones itd.)

8. dizajnerska sofa za 30 000 zł

9. dizajnerska lampa za 10 000 zł

10. indyjskie żarcie(nie próbowałem ale ponoć radykalnie poprawia kontrolę basu)

discomaniac71, 12 Kwi 2007, 16:26

>dzarro potrafisz byc zgryzliwy:):):)

Może już mu nie staje? :))

..zresztą co kogo obchodzi co kto i na czym słucha?

Zadałem konkretne pytanie natury technicznej. Akurat interesują mnie takie urządzenia jak kompandery czy preemfazery czy to zabronione na tym forum? :)

- pomieszczenie

- prąd

- coś do siedzenia

- kolumny

- wzmak (wzmaki)

- źródło

- Kable głosnikowe

- coś na czym będzie stała eletronika

- IC

- ustroje

- dwa koty (minimum)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

...koty bo wchłaniają złe wibracje i pochłaniają rezonanse oraz przganiają falę stojacą jak tylko ja wyczują (naprawdę)

Pozatym przypominam zgryzliwemu koledze, że "ranking" określa pewną hierarchie, niekoniecznie ATP :)

Tutaj chodzi o hierarchie ważności poszczególnych elementów biorących udział w przetwarzaniu sygnału akustycznego.

Może jednak rozdrabnianie się nie ma sensu. Wiadomo, że nie ma idealnie przeźroczystych systemów, a najważniejsze w całym łańcuchu są źródło, wzmacniacz i kolumny.

Jeśli założyć nieorganiczny budżet, które z nich jest waszym zdaniem najsłabszym ogniwem? To znaczy, które wprowadza z natury najwięcej zaburzeń, zniekształceń?

Jesli tak to nie upieram się co do kotów pod warunkiem, że będą zaliczone do ustrojów :)

Z mojego doświadczenia wynika, że taki ranking zależny jest od... różnych rzeczy. Kilka razy miałem okazję słuchać podobnie lub wręcz tak samo zestawionego systemu w różnych warunkach i za każdym razem co innego było punktem krytycznym. Czaem był to wzmacniacz, czasem źródło, czasem nie było słychać prawie w ogóle rożnic na kablach, czasem były istotne. Nie wiem od czego to zależy, ale czasem siada się z wielkimi oczami jak już się myślało że na temat danego klocka wie się wszystko.

Zdaje sobie sprawę, że temat jest dosyć złożony. Jest sporo zjawisk, które wzajemnie się ze sobą sprzęgają.

Jednak jak wynika z pomiarów najbardziej newralgicznymi, a zatem najważniejszymi elementami są przetworniki.

Czyli konwertery DAC, głowice magnetoelektryczne, wkładki gramofonowe no i z drugiego końca toru - głośniki.

Z powyższego wynika, że dwa najważniejsze elementy toru to źródło i kolumny głośnikowe. Tak więc z trzech zostają nam już tylko dwa.

I tutaj w zasadzie temat można zakończyć.

Dyskusja o wyższości przetworników źródła nad przetwornikami kolumn nie ma sensu bo zależeć to będzie od trzeciego elementu - wzmacniacza.

O ile głośniki zdecydowanie wprowadzają największe zniekształcenia (bezwzględne) to zniekształceń źródła nie ma sensu rozpatrywać indywidualnie ponieważ zostają w torze zwielokrotnione przez wzmacniacz.

PS. Dzieki za rzeczowe wypowiedzi.

ARGOS, 12 Kwi 2007, 23:55

>Z mojego doświadczenia wynika, że taki ranking zależny jest od... różnych rzeczy. Kilka razy miałem

>okazję słuchać podobnie lub wręcz tak samo zestawionego systemu w różnych warunkach i za każdym

>razem co innego było punktem krytycznym. Czaem był to wzmacniacz, czasem źródło, czasem nie było

>słychać prawie w ogóle rożnic na kablach, czasem były istotne. Nie wiem od czego to zależy, ale

>czasem siada się z wielkimi oczami jak już się myślało że na temat danego klocka wie się wszystko.

Dlatego w moim rankingu na pierwszym miejscu jest pomieszczenie odsłuchowe:)

Ta sama orkiestra czy kapela w róznych warunkach grająca brzmi różnie, dlatego pomieszczenie odsłuchowe jest najważniejsze a tuż za nim źródło. Kolumny są na końcu za wzmacniaczem.

Podłączając u siebie mam lepiej nawet na słabych kolumnach podczas testów niż na dobrych kolumnach ze słabszym źródłem i słabszym wzmacniaczem- w tej konfiguracji pomocne okazuje się eksperymentowanie kablami ale ......

Argos- nie ma więc co się dziwić że jest tak jak opisujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.