Skocz do zawartości
IGNORED

jak wzmocnić bas

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Do zestawu Arcam FMJ dokupiłem końcówkę mocy P35.

Używam monitorków AE-1, które jak wiadomo nigdy nie grzeszyły mocnym basem. Do tej pory mi to specjalnie nie przeszkadzało, ale w zestawie bi-ampingu mam wrażenie, że wbrew mojemu nastawieniu - jeszcze troszkę go ubyło.

Może to tylko subiektywne odczucie, bo generalnie dźwięk stał się jeszcze bardziej selektywny i przejrzysty, i być może to powoduje, że teraz niskie tony odbieram inaczej.

Jak ewentualnie spróbować poprawić bas w moim zestawie, uwzględniając wyłącznie możliwość kombinowania z rozstawieniem kolumn, umeblowaniem.

AE-1 mają bass reflex z przodu, więc przysunięcie monitorku do ściany niewiele pomoga, a zresztą zaczyna się gubić przestrzeń :-(

Liczę na ciekawe podpowiedzi. Z góry dziękuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/32836-jak-wzmocni%C4%87-bas/

zakup kolumn to powiedzmy najłatwiejszy sposób rozwiązania problemu. Problem ekonomiczny dla mnie nie istnieje, ale czy ma to sens? Poza tym pozstaje aspekt żony, a ostatnio zmieniałem telewziro, ekran do projektora, sam projektor oraz dtwarzacz DVD, więc kolejny zakup może moją lepszą połowę troszkę zdenerwować ;-)

równie dobrze mozna by zapytać czy zmienić arcama na np. marka levinnsona...

brzmienie systemu bardzo mi odpowiada poza basem, który CZASAMI (ale jednak) wydaje mi się niezbyt głęboki.

może po prostu są jakieś nakładki na bas reflex?

a co do sybilantów i potocznego syczenia, to po ostatnio sprawę zacząłem analizować i .... jeżeli występują, to sporadycznie, ja ich nie odbieram jako problem przy słuchaniu...

zresztą Arcam wg mnie nie jest jasny, Cardas dodaje raczej plastycznego brzmienia, a z kolei AE-1 to wzór neutralności - więc całość gra bardziej krystalicznie niz ostro...

Zacznij od kabli, zwłaszcza skoro napisałeś że masz bi-amping - zobacz jak się zachowują kolumny przy innych kablach w torze woofera. Później pora na interkonekt. Sprawdź też stabilność standów na których masz postawione monitory.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

jak wzmocnić bas

może w końcu pożegnać się z głośnikami . . .

nie widzę szans - wszystkie te zabawy w kable itp. przy takich monitorach to chyba szukanie magii wbrew logice

wychodzi odczekać na odpowiedni moment i "uymarł król, niech żyje król"

a tak na upartego

pojawiły się określnia: krystalicznie, ostro, mało basu itp. . . . co innego krystalicznie, a co innego "zdolność" małej membranki do wypełnienia niższych zakresów czestotliwości obnarzane przez coraz bardziej purystyczną resztę toru (znikło zamulenie)

w wersji na upartego => przyciemniejące kable, wytłumić bardziej pokój (zasłony, kapy, sprzśty), dać ekrany dla refleksu z tyłu, albo ciut niżej umiejscowić monitory, no i posłużyć się regulatorami barwy (ale te akurat nie wieim czy dostępne, nie chce mi się akurat szukać info o Arcamie w necie), bo przy takim torze na pewno nie zepsują

Jesli rzeczywiscie ubylo Ci basu to moze wzmacniacz i koncowka nie maja tej samej fazy. Nie powinno byc jednak zbyt wielkoj roznicy, ale kto wie.

Wydaje mi sie jednak, ze wiecej basu nie wyciagniesz z tych kolumn. Weiksze kolumny lub sub chyba sa jedynym wyjsciem.

Ależ niektórzy Koledzy mnie bawią. Ubyło basu w tych AE, bo po dodaniu końcówy zyskał on na fakturze i kontroli. Jedyne wyjście z tej sytuacji to wymienić te mikromonitory na porządne podłogówki i po kłopocie.

--> Rolandsinger

To o czym piszesz to jest powód pozornego spadku poziomu basu i też myślę że taka jest przyczyna - miałem u siebie podobny efekt. Ale pytanie dotyczy zmiany tej sytuacji bez wymiany kolumn... można przecież "rozregulować" system dając inne kable lub zmieniając ustawienie, czyli nieco pogorszyć kontrolę czego efektem jest więcej miękkiego "bum" ;)

Myślę że wymiana na podłogówki niekoniecznie musi dać poprawę - wszystko zależy od tego jak ta końcówka będzie sobie dawała radę z większym obciążeniem.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.