Skocz do zawartości
IGNORED

Jak brzmi ELAC 209 Jet

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Zainteresowałem się głosnikami Elac 209 Jet. Trudno je odsłuchać bo nie sa juz produkowane. Na domiar złego nigdzie w necie nie znalazłem recenzji ani testów tych kolumn. W wyszukiwarce znalazłem jedynie kilka ogólnych wypowiedzi o tych kolumnach z reguły pozytywnych. Czy gdzieś można znależć testy tych kolumn? Jak je oceniają ich posiadacze?

https://www.audiostereo.pl/topic/32843-jak-brzmi-elac-209-jet/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pod tym adresem jest drobna wzmianka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

209 to swietne kolumienki w których napewno nie trzeba nic '' poprawiać '' ...osobiście słucham na BS 204.2 z Jett-em , ...potężne , uniwersalne brzmienie z pieknymi wysokimi i dobrą stereofonią .

pzdr

skad jestes ? jakbyco mozemy jakos na odsluch sie umowic...

wg mnie to sa kolumny o duzej kulturze - raczej analityczne...

nie ma obaw co do jakiejs sztucznej ostrosci - nic z tych rzeczy a podpinalem rozne wzmaki...

srodek jest raczej stonowany - bardziej dokladny niz slodki...

na dole potrzafi aprzywalic - basu jest duzo wtedy gdy jest nagrany - nie ma jakiegos rozlewania, dlugiego narastania i powolnego opadania - raczej pod tym wzgledem sa szybkie i konturowe

niedawno byl u mnie stryj - powazny czlowiek zajmujacy sie muzyka od 40 lat

- raczej wokale chórowe i takie tam - puszczalem jakies wielkopostne kantaty - z organami w tle

stwierdzil ze podrobienie glosow ludzkich jest najtrudniejsze ale bardzo dobrze sie na tych glosnikach slucha tych wykonan...

aha

LUBIA PRAD - jesli chcesz glosno grac (a potrafia bardzo bardzo) to trzeba pieca... zreszta jak zawsze:)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Prawde mówiąc sfinalizowało się wcześniej niz myslałem. Elaci 209 Jet grają już z Exposure. Wczesniej były Avance Dana 509. I było nieżle. Ale jednak mam chyba do czynienia z "małym skokiem jakosciowym". Elaci grają bardzo konkretnie. Po bardzo krótkim na razie odsłuchu zauwazyłem 3 cechy tylko nie wiem czy to logiczne. Po pierwsze - analityczność, po drugie- bas troche go mniej ale za to nigdy nie zachodzi na inne zakresy jest tam gdzie powinien być, po trzecie- uniwersalność. Dianna Krall - bardzo miło zagrane. Guns.n Rosses dynamicznie i ostro. To chyba nie są złe głosniki.

Mój koles i ja mieliśmy 209 jet , ale ostatnio ja i on wymieniliśmy na monitory Elac510 jet , to jest dopiero odlot , wszystko zszyte ze sobą , piekne delikatne soprany , dużo powietrza i przestrzeni , rozdzielcza średnica i ten bas...wykop i dynamika ! 209 to zwykłe łojotoki i sa za sterylne na sopranach , jest ich dużo ale zero wyrafinowania - ale coś poradze ...posłuchaj ich z lampą to odlecisz ...w tej aplikacji sa idealne?

Dziwie sie że nikt nie spróbował !!

Elaca bardzo długo sprowadzałem do Polski i dobrze znam ten sprzęt ,jest dobry ale trzeba trochę serca włożyć !!!

Sorry, że wtrącę swoje zdanie.

W Niemczech słuchałem monitorów Elac 330 Jet.

Grało to z elektroniką Atolla (cd+ pre+2Xmono).

Pomieszczenie jakieś 30 metrów kw.

BARDZO mi się podobało!

Wykop, basisko, piękna góra i soczysta średnica... Dźwięku było, że hoho z tak malutkich kolumienek.

Zagrały lepiej od podłogówek tej samej firmy (nie pamiętam, czy to był FS 208A, czy 209A ).

Tylko ten "plastykowy"design...brrrrrrrrrr

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

jet to dobry tweeter, ale prawdziwy wysokotonowny cymesik ze stajni Elaca to 4Pi ribbon. dzwiek w najwyzszym stopniu uzalezniajacy, niestety obecnie tylko flagowe modele sa wyposazone w ten cudowny wynalazek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.