Skocz do zawartości
IGNORED

Benq MP-611 - migotanie obrazu. Kabel?

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kinomaniaków. Ogólnie to jestem z działu stereo, ale wdepnąłem kilka dni temu w projektorek i już potrzebuję fachowej porady. :)

Ten "wdepnięty" projektorek to Benq MP-611. Podpięty jest do kompa (Radeon X700) przy pomocy 10-metrowego kabla VGA (D-Sub D-Sub).

Ogólnie działa toto cacy i jestem zachwycony. :) Mam tylko problem z migotaniem obrazu. Efekt jest trochę taki, jak gdyby stary monitor CRT puścić na jakiejś (bardzo) małej ilości Hz. Po paru dniach różnych kombinacji mniej lub bardziej alpejskich ustaliłem, że:

- przy 75Hz i kablu 10m migotanie jest niemal niewidoczne, więc w teorii problem rozwiązany,

- staram się wymusić 75Hz niezależnie od tego, co przez projektorek leci; niestety, po zapuszczeniu np. DivX'a skubaniec zmienia sobie rozdziałkę na np. 640x480 przy 60Hz i nie jestem w stanie go zmusić, żeby nie ruszał częstotliwości odświeżania, :(

- przy podpięciu do innego źródła (dwa laptoki przebadałem) kablem 10m migotanie jest tak, jak było,

- przy podpięciu do kompa/obu laptoków krótkim kablem (

https://www.audiostereo.pl/topic/32858-benq-mp-611-migotanie-obrazu-kabel/

No w sumie to sobie sam odpowiedziałeś :-)

Z opisu winę ponosi kabel, choć dziwi mnie dlaczego komputer zmienia Ci odświeżanie przy oglądaniu filmów.

Ja czasami także oglądam divxy na projektorze używając róznego softu (głównie AllPlayera) i odświeżanie jest zawsze takie jakie zostało domyślnie ustawione dla systemu uwzględniając możliwości projektora (1280x720x75). Rozdzielczości filmu nie ma tu nic do rzeczy.... Zawsze jest 75MHz...

Meloman, 13 Kwi 2007, 12:38

>Z opisu winę ponosi kabel

Tak właśnie na chłopski rozum podejrzewałem. :) A możesz mi polecić cosik, co przy tych 10 metrach długości nie będzie takich problemów sprawiać?

>Z opisu winę ponosi kabel, choć dziwi mnie dlaczego komputer zmienia Ci odświeżanie przy oglądaniu

>filmów.

Też nie wiem. W opcjach Catalystów można zaznaczyć, żeby trzymał 75Hz zawsze, ale jakoś nie chce to działać. :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.