Skocz do zawartości
IGNORED

idealne monitory studyjne

djrobo(queen)

Rekomendowane odpowiedzi

witam

planuje budowe monitorow studyjnych . poszukuje odpowiednich glosnikow.

zalozenia:

-monitory dwudrozne

-biamping, z filtrami pasywnymi

-objetosc obudowy max30l

-jaknajwieksza neutralnosc, detalicznosc, szczegulowosc, wiernosc przekazu, dynamika

-jaknajlepsza odpowiedz impulsowa w calym pasmie

-bas szybki, szczegulowy, nie musi schodzic nisko

cena nie gra absolutni zadnej roli !!

narazie moimi faworytami sa : Görlich VK170 i SS R2904/7000

problem w tym , ze nigdzie nie moge znalesc parametrow Görlicha:/ jesli ktos bylby w stani mi pomoc bylbym bardzo wdzieczny!

a teraz prosze o opinie i sugestie dotyczace koncepcji, glosnikow, oraz wszelkie uwagi i podpowiedzi dot. szukania przezroczystego dzwieku.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/32872-idealne-monitory-studyjne/

Nie robi się aktywnych monitorów studyjnych z pasywnymi filtrami. To nonsns i psuje całe Twoje założenia: -jak najwieksza neutralnosc, detalicznosc, szczegÓłowosc, wiernosc przekazu, dynamika,

-bas szybki, szczegulowy, nie musi schodzic nisko.

To proponuję zrobić coś na Seasach 20-21cm + kopółka 27-28mm + GC LM3886 na dól i górę. Obudowa zamkięta. Zob. mój temat 29555. Podział tylko aktywny.

Albo kup aktywne monitory A.D.A.M.

na wstepie dzieki za sugestie

napewno zastosuje filtry pasywne, gdyz filtry aktywne wprowadzaja zbyt duzo smieci ( szumy, znieksztalcenia nieliniowe , wzbudzanie, nieliniowesc, gorsza odpowiedz impulsowa)

pozatym jest mi o wiele latwiej operowac na filtrach pasywnych , gdyz mam je "obcykane", a stworzenie filtra aktywnego jakosciow tozsamego z pasywnym jest zadaniem ciezkim, jesli wogole mozliwym...

co do glosnikow, padly tez propozycje zastosowania Accutonow lub Focali. prosilbym o opinie osob ktore sluchaly zestawow na ww glosnikach

pytanie - gdzie i czy wogole dostane glosniki focala?

prosze tez o sugestie dotyczace wzmacniaczy , ktore dobrze wspolpracowalyby z tymi glosnikami i zepsuly pierwotnych zalozen

Görlich jest astronomicznie drogi w stosunku do mozliwosci. Doreen Bance (Bandor) robi takie przetworniki za ulamek ceny i tak samo dlugo. Jesli cena nie gra roli to oczywiscie TAD4003+Tractrix400Hz i do tego duze woofery profesjonalne 12"-15" (srednica woofera musi byc rowna srednicy tuby). Wazne jest aby tuba nie byla dluzsza niz 35cm - trudniej jest wtedy usunac jej nalecialosci. Tractrix z TADem jest bezpieczny - mozna tez tube OS ale wtedy wazny jest korektor fazy (trzeba wykonac samemu).

Jesli ma byc tanio i ekstraklasa przy SPL

Re: djrobo(queen), 15 Kwi 2007, 22:59

>niestety tuby odpadaja z racji gabarytow. maja to byc male monitory.

no to do małych świetnie nadaje się Jordan/Bandor

no ale co ja mówię! przecież to nie scanspeaki! ;-)))

parametrów Gorlicha szukaj w niemieckich sklepach car-audio, te głośniki brylują właśnie w segmencie hi-endowego car-audio

-->jacek_zagaja, dałbyś radę rozwinąć tą myśl "srednica woofera musi byc rowna srednicy tuby", chodzi o wlot tuby (ew. wylot komory ciśnieniowej) czy też o wylot tuby?

A może nie chodzi o prawdziwą tubę, tylko o to co młodzieńcy spod znaku trzech pasków tubą nazywają? ;)

Re: Lt_Bri, 16 Kwi 2007, 11:07

>A może nie chodzi o prawdziwą tubę, tylko o to co młodzieńcy spod znaku trzech pasków tubą nazywają?

>;)

nie podpuszczaj Jacka bo jak Cię zarzuci wiedzą to się nie wygrzebiesz ;-)

Srednica tuby (usta) == srednicy woofera ze wzgledu na charakterystyki kierunkowe aby nie bylo nieciaglosci. Trzeba ciac 600-900Hz wiec i woofer musi byc dobrej jakosci a to kosztuje razem z TADem (nowym) okolo 15tys. zl. Zatem lepiej jest uzyc najlepszego z najtanszych mylarowego drivera BC DE25 (1000zl para uzywana). Mniejsza srednica (1") pozwala na lepsza kontrole wysokich tonow ale Fs jest wyzsze. Jesli wysokie SPL nie jest kryterium wyboru to szkoda czasu i wysilku na tuby - to sie poprostu nie kalkuluje w zaden sposob.

-->graaf, ale ja Go celowo podpuszczam (na dodatek nie do końca "ładnie") żeby się czegoś ciekawego dowiedzieć o tubowcach (wiedzy nigdy dość).

-->jacek_zagaja, powolutku, nie wszystko na raz, na razie zostawmy w spokoju 1" "drivery", i pozostańmy przy tych 12" - 15" "wooferach" które miały by siedzieć w krótkich (35cm tak jak piszesz)gwałtownie otwierających się tubach, które mają srednicę wylotu równą średnicy głośnika.

Masz na myśli rozwiązanie takie jakie było stosowane w "starych przesympatycznych potworkach" JBL-a czy Technicsa, tzn. krótka basowa tuba, najczęściej z jakims korektorem?

Mam na mysli krotka tube do kontroli dyspersji wysokich tonow. Bas powyzej 100Hz w tubie ma sens ale ponizej jest to nie praktyczne i prowadzi zazwyczaj do utraty kontroli nad transjentami (aczkolwiek w sieci trudno jest znalezc transmitancje czasowa ukladow basowych z tuba). Mam na mysli cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet zagorzali przeciwnicy tub nie krytykuja tej konstrukcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mozna tak powiedziec ze to gra na boki w odroznieniu od klaszcznych kopulek :) Pianka wcale nie tlumi tak dobrze fal odbitych jakbysmy tego chcieli czyli jedyna droga to wciaz poprawa korektora fazy lub soczewki akustycznej. Lynn Olson nie potrafil uchwycic charakteru Summy a to juz duzy plus. Tube OS latwo jest wykonac wszak to prawie zwykly stozek zakonczony z obu stron promieniem zaokraglenia.

W Polsce chyba nie ma popytu na tuby (cena). W Niemczech natomiast ten rynek kwitnie - tuby Jabo i podobne sprzedaja sie na ebay bardzo dobrze 700-3000zl. Tuby BD design tez znajduja klientow w Kassel - wczoraj widzialem nowe na wystawie firmy AES z przetwornikiem AER.

ladnie ladnie, jednak tuby sa dla mnie za duze na monitory:)

podpowiedzcie mi zatem panowie, jakim wzmacniaczem napedzic Accutony, bo w zasadzie jestem na nie prawie zdecydowany:)

W monitorach studyjnych osobiście unikałbym przetworników "podbarwiających" a więc choćby twardomembranowców pracujących w pobliżu break-up. A więc zastosowałbym np. kombinację Seas CD22RN4X (20dm3 ob. zamknięta) + 15W8531K00 (8dm3) z gwizdkiem pa wkusu (9700, HDS, 22TAF/G, neodymowy 600001). Accutonów bym raczej unikał, bo może i brzmią spektakularnie ale jednak mogą podbarwiać (widać to choćby na wykresach zniekształceń C92-6 na stronie Akkus).

Napęd zrobiłbym aktywny żeby dało się łatwo korygować balans tonalny dla różnych warunków odsłuchu - pole bliskie/pośrednie/dalekie, najlepiej pod kontrolą dobrego miernika SPL i szumu tercjowego. Napęd - raczej na scalakach mocy (żeby liniowość była zachowana w każdych warunkach przy niedużym prądzie spoczynkowym) - LM3886 albo Apex PA05 (opcja "wypas"), może LM4702 z Sankenami SAP16N/SAP16P, ew. coś w klasie D na bas.

PS. Skąd przekonanie że filtry aktywne są gorsze od pasywnych? Jak dla mnie jest dokładnie odwrotnie, choćby dlatego że przebieg impedancji głośnika zmienia się z wychyleniem i wpływa na pracę filtru.

misiomor, 20 Kwi 2007, 11:18

Witaj

Troche OT , ale powiedz mi co sadzisz o tym Seasie:

CA22RNX

Czy masz moze jakies doswiadczenia , przemyslenia itp?

Chodzi o bas do 3-way w OZ....

Pozdrawiam

Snape

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.