Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny i modyfikacja skuteczności

Skibus

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie przepraszam, za dziwne pytanie i może nie fachowe sformułowanie, ale jestem słuchaczem i od lutownicy trzymam sie z daleka. Potrzebuje jednak pewnej podpowiedzi.

Czy i jak da się wpłynąć na skuteczność kolumn ? Chodzi mi o zmiany, które moze wprowadzić konstruktor a nie np o potencjometr na kablu. Czy wymaga to gruntownego przeprojektowania zwrotnic, czy to tylko kosmetyka ?

Heh mam nadzieję, że czytelne.

ps. chodzi o zmniejszenie skuteczności

porlick, 14 Kwi 2007, 16:05

>Nie lepiej po prostu zmniejszyć głośność?

A może odpowiesz na pytanie, zamiast pisać oczywiste rozwiązania ?

Specjalnie dla Ciebie, załóżmy, że sie nie da.

całą kolumnę.

ale interesuje mnie zmiana na poziomie produkcji a nie modyfikacji czegoś gotowego.

Może opisze w czym problem.

W pre jest potencjometr i na niskich poziomach głośności gra dość nie równo. Scena jest przesunięta w prawo. Jako, że potencjometry tak mogą mieć, to chciał bym skorygować tą wadę skutecznością kolumn ( robią się dla nie konkretnie ). i zastanawiam się ( bo nie mogę się chwilowo skontaktować z producentem ) czy dało by się zmniejszyć skuteczność, tak by pre "bardziej odkręcać " i będzie ( tak myślę ) dobrze.

Skibus

Nie tędy droga. To tak jakbyś miał samochód , który dośc nerwowo reaguje na delikatne wcisnięcie gazu i chciałbyś to skorygować hamulcami.

Wymień potencjometr na lepszy , lub jak jest liniowy - na logarytmiczny.

Jezeli to problem to dodatkowo zrób dzielnik rezystancyjny z dwóch rezystorów na kanał - jeden w szereg sygnału , drugi do masy.Poszukaj na forum informacji o drabinkach rezystorowych. Tam znajdziesz wartosci rezystancji tych rezystorów. A reszta to metoda prób.

Jednak polecam zmianę potencjometra.

Skutecznosć czyli sprawność kolumn uzalezniona jest od wielu czynników. Od sprawności głośników , ich ilości , zwrotnic , strojenia itd.

Nie ruszaj kolumn - to przyniesie więcej strat niż pozytku.

>Skibus

twój problem dla mnie jest niezrozumiały ,albo wymień potencjometry w wzmacniaczu i tu ci gwarantuje że nowe dobre(droższe) potencjometry będą miały niesłyszalną różnice we ścieżkach(kanałach ).

drugie rozwiązanie-

rozwiązanie dla mnie bezsensowne można zastosować dzielnik napięcia ale musisz pamiętać o mocy rezystorów .np .wzmacniacz o mocy 80w kanał musisz zastosować chociaż 100w rezystory lub kilka równolegle, nawet 100w może okazać się mało 120w

pre jest nowe i przeróbki z racji gwarancji odpadają. Temat dotyczy pre 122x Naima.

Problem w tym, że tam ( wg importera ) jest niebieski Alps i dodatkowo podobno wszystkie potencjometry na początku skali tak mają. Nie mogę odkręcić nawet do h 9 bo jest za dużo za głośno, stąd mój pomysł.

W takim razie trzeba dać dzielnik rezystorowy wmontowany w interkonekt między pre a końcówką mocy. To jedyne sensowne rozwiązanie jeżeli nie chcesz grzebać w pre. A tak w ogóle to powinieneś ten preamp wymienić na gwarancji, i nie dać się spławić gadkami o tym że wszystkie potencjometry tak mają.

Czyli nie odpuszczać i cisnąć importera ? Mam wątpliwości bo o tym, że potencjometry tak mają słyszałem z kilku źródeł. Wymiana całego pre była by zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Skłonny nawet jestem pojechać do warszawy i posłuchać innego egzemplarza ( oczywiście od ręki to nie mają ).

O skuteczności pomyślałem po obejrzeniu oferty kolumn Naima. Wszystkie mają sporo niższą skuteczność ( 88 dB kontra 91,5 dB ). Tyle, ze z kolumn jestem zadowolony i modelu nie chciał bym zmieniać ( zmieniona będzie para i stąd to pytanie )

Ciekawe ze mój preamp koda kd 233 ma podobną przypadłośc mimo braku potencjometra firmy Alps.Moze jeszcze wiecej go łaczy z tym naim-em ;-).Swoja droga tłumaczenie dystrybutora to żenada.W vintage za 100zł takie niechlujstwa nie występują.

Grundig High Fidelity

Jest to ewidentna niedoróbka, sprzęt na pewno kosztował Cię kilka tys. zł więc możesz go odesłać, a chyba nie siedzi tam potencjometr Telpod? Nawet te po kilka czy kilkanaście zł nie mają takich rozrzutów.

91.5dB skuteczności pewno nie mają; Naim zawyża ją mocno, i pewnie mają tak naprawdę jak inne kolumny około 86-87dB, średnia zaś to jakieś 84-85dB.

Aha, ale pewnie mają 4 ohm, jak większość ich kolumn, to może podwyższać efektywność (napięciową) o 3dB, mocowo z wata może być ok. 88dB co brzmi rozsądnie, ale nie wnikam :)

Z tą nierównomiernością w alpsach to już kilka razy się spotkałem, ale to tanie czarne alpsy były (nie Te "czarne", tylko zwykłe RK18), z niebieskimi miałem styczność może z dwoma czy trzema, ale tam sciezki bardzo równe były od samego początku, więc faktycznie jakiś felerny Ci się trafił...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.