Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki do komputera - Logitech Z-2300?

Anorexia Nervosa

Rekomendowane odpowiedzi

A ja jeszcze raz będę nalegał posłuchaj tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Raz na zawsze zmienisz zdanie o komputerowych plastikowych pierdziawkach, choć po to posłuchaj......stawiam 100:1 ze wyjdziesz z nimi ze sklepu pod pachą.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zyzio, 10 Maj 2007, 19:47

>A ja jeszcze raz będę nalegał posłuchaj tego:

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>Raz na zawsze zmienisz zdanie o komputerowych plastikowych pierdziawkach, choć po to

>posłuchaj......stawiam 100:1 ze wyjdziesz z nimi ze sklepu pod pachą.....

Te recenzje wyglądają jak sponsorowana reklama - gdyby chociaż autor wysilił się i zrobił pomiary liniowości można by je traktować bardziej przychylnie ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sądzę że słuchanie tych Bose może być bardzo przyjemne jednak dla zaawansowanego słuchacza może się okazać że pewne aspekty brzmienia są maskowane i dla tego dźwięk wydaje się/jest miły ale część tak na prawdę umyka.

Więc dla laika może to jest best buy ... pewnie mają tak ukształtowaną charakterystykę że spartaczone popularne płyty brzmią dobrze ( często jest w nich przesadzona góra ) ... wszystko jest kwestią wymagań ... wątpię aby brzmienie miało charakter "monitorowy".

Więc decyzja należy do kupującego.

Ty ich słuchałeś ?????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takim razie mam pytanie jeszcze donosnie w/w Paradigmow. Czy te

Ukryta Zawartość

to jest to samo? Wygladaja troche inaczej, moze to jakas nowsza wersja? Bo szczerze mowiac wolalbym unikac allegro. I jak maja sie one w porownaniu do zaproponowanych na poczatku Yamaha HS50M?

A co ze wzmacniaczem? Dobre opinie slyszalem o Yamaha AX 497, ale troche chyba za drogi :/.

Ukryta Zawartość

=> Anorexia Nervosa

Najlepsze jest to, że możesz kupić wzmaka, te Paradigmy, a dźwięk bedzie gorszy niż z BOSE, któremu bliżej do top hifi niż komputerowych głośniczków, jak zamkniesz oczy to będzie Ci się wydawało, że przed Tobą grają monitory dobrej klasy....zrobisz jak zechcesz, ale przedtem posłuchałbym Companion 3.....

Po dalszych analizach wszystkiego, co na monitor sie nawlecze dowiedzialem sie, iz Paradigmy Monitory 3 v.4 sa obecnie zastopione przez kolejna generacje v.5, a odpowiadajacy im model to Paradigm Titan Monitor.

Ukryta Zawartość

Kolumny te sa dostepne w najblizszym mi sklepie audio i wychodza 0 350zl drozej od Monitorow 3 v4.

Ukryta Zawartość

Ich moc jest nizsza od poprzednikow, ale jakoscia zapewne nadrabiaja. Zreszta przejde sie i poslucham.

Prosze jeszcze o opinie - co sadzicie o tym zestawie: Paradigm Titan Monitor v.5 (moc 15-100W, nominalna 80W) + Yamaha AX 497 [moc 2x120W; moc wyjsciowa przy impedancji 8ohm (jak w/w kolumny) 2x85W].

PS. Rady odnosnie glosnikow Bose przeczytalem, jednak ostateczna decyzje wole podjac osobiscie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim polsuchaj. Osobiscie tych tytanow niegdy nie slyszalem, wiec opinii nie moge udzielic. Zadzwon do jakiegos sklepu w twojej okolicy, umow sie na odsluch, potem porownaj z jakimis innymi kolumnami i porzadnymi glosnikami komputerowymi, najlepiej Bose,ami co zyzio polecil.

pozdr.

Tak się składa, że moja żona w pracy potrzebowała głośników do laptopa. Cena do 300 zł. Zachęcony wpisem (a zniesmaczony przesłuchaniem w sklepie komputerowym creatiwów, logitechów i innych dziadów) w desperacji zamówiłem dla Niej te Geniuse polecane przez kolegę forumowicza marcinmita na początku wątku. Cena lekko ponad 200 zł z dostawą. Jak za tą cenę myślę, że to był strzał w 10. Grają czysto, głośno, przyjemnie. Stosunkowo niewiele (patrz - cena!!!) odstają od połączenia Tannoyów M1 w połączeniu ze wzm. cyfrowym Sonic Impact T-amp.

Głośniki do komputera.

Ukryta Zawartość

post-4056-100002063 1178898516_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sluchalem kilkukrotnie tych Bose (jak i kilku innych) i rzeczywiscie dzwiek bardzo efekciarski, w pierwszym momencie porywajacy ;), ale po chwili slyszalna dziura miedzy subem a satelitami przeszkadza, co zreszta potwierdza sie na wykresie (prawie 20dB roznicy miedzy 50Hz a 160Hz!). Stad tez 'brak dudnienia', a 'detalicznosc' wynika z podbicia zakresu 10-12kHz. Dla mnie to nie jest hifi tylko sprytnie spreparowany zestaw ktory z neutralnoscia nie ma absolutnie nic wspolnego, co wcale nie znaczy ze taki sposob znieksztalcenia dzwieku nie moze sie podobac ;-) Gdybym mial wybierac ze wszystkich mniejszych produktow Bose (pomijam wieksze systemy KD bo tych nie sluchalem) nie patrzac na cene, to osobiscie chcialbym miec Bose Acoustic Wave music system II, dzwiek bez porownania lepszy od Companion, cena tez ;-))

No faktycznie, z tego wykresu co zyzio pokazal wynika ze juz duzo lepsza charakterystyke ma Altec. Ta dziura jest koszmarna. Tez dlatego ja bym skleil raczej zwykly system wzmak + kolumny.

A co mnie obchodzi dziura i wykresy ??? Bose mają dźwięk fizjologiczny - przyjemny dla ucha i absolutnie nie efekciarski skoro po niemal 1,5 roku nadal mnie wciągają :) Jak kogoś interesuje klasyka niech szuka gdzie indziej, ale do muzy którą preferuje kolega są to dla Niego stworzone kolumny :) Wbrew pozorom integracja sub- satelity jest wzorcowa i nie wiem co tam wysłuchał cyjanopan, ale kompletnie sie z Nim nie zgadzam :)))

=> cyjanopan

ROTFL

Niech lepiej nasz kolega sobie sam posłucha, bo jak bedzie się opierał na wykresikach i danych technicznych to se kupi Technicsa SU VX 700, który na papierze był Top Hi-endem :))))

• 4 tygodnie później...

Pojawiły się nowe głośniki komputerowe firmy ''MUSILAND'' firma ta znana jest z dobrych DAC-ów więc głośniki też powinny być raczej na poziomie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie ma lepszych do 200 zł ? ;)

Ukryta Zawartość

Tu jest recenzja Duetów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do 200 zł może trudno będzie je upolować, ale polecam Creativy GigaWorks T20

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...

No cóż kupiłem te Z-2300, zastąpiły Ligitecha X-230.

Pierwsze wrażenie: mogłolby być lepiej. Jednak po kilku godzinach słuchania uważam, że jak na głośniki komputerowe, grają bardzo przyzwoicie, zwłaszcza jeśli chodzi o średnicę, której w niektórych zestawach po prostu brak. Największym mankamentem tego zestawu jest niestety tak wychwalany przez przygłuchawych sub. Ma on sygnaturę samochodowo-klubową, owszem sypie niskimi częstotliwościami jak na Love Parade, ale przy ambitniejszej muzyce może to irytować. Niestey między brak spójności w prezentacji pomiędzy tym, co podają satelity a sub. Sądzę jednak, że w tej klasie nie można oczekiwać więcej, poza tym jest to cecha znamienna dla tego typu konstrukcji 2.1. Satelitki są całkiem przyzwoite - grają, ciepło, soczyście i w miarę detalicznie. Nie eksponują góry, nie mulą przy tym nadto (odnosząc to do dojrzałego audio). Ciekaw jestem, czy z czasem brzmienie wyjdzie jeszcze zza kotary, jak w konstrukcjach hi-fi.

Reasumując podkreślę, iż Z-2300 oferują całkiem sensowny dźwięk za te pieniądze (550 zł) i jestem przekonany, że w tym budżecie nie sposób złożyć niczego lepszego.

A nie prościej zdławić jakoś suba (zapchać czymś BR). Przy czterech satelitkach możemy zapomnieć o przestrzeni, która u mnie po 24 h grania jakoś zaczęła wychodzić (proszę tylko nie porównywać do "regularnych" systemów audio).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.