Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki do komputera - Logitech Z-2300?

Anorexia Nervosa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie. Bardzo kocham sluchac muzyki i potrafie docenic jakosc dobrego sprzetu. Jestem na etapie wymiany starych, wysluzonych Creative'ow 5.1 na cos lepszego. I z pewnoscia nie 5.1, bo mi taki zestaw niepotrzebny. Prosze o pomoc bardziej doswiadczonych w tym temacie kolegow - czy kupic jeden z dostepnych w sklepach komputerowych zestawow 2.1 (konkretnie mam na mysli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), czy powinienem szukac czegos w specjalistycznym sklepie audio?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/32891-glosniki-do-komputera-logitech-z-2300/

Witam,

Mam te glosniczki od 2 lat. Biorac pod uwage cala reszte glosnikow stricte komputerowych sa calkiem niezle. Jako alternatywe zastanow sie nad komuterowymi Bose - tez calkiem fajne. Dodatkowo biorac pod uwage, ze kosztowaly c.a. tyle co jeden moj interconect to nawet smialo moge powiedziec, ze sa bardzo dobre.

Zalety:

- dobre stereo jak na glosniczki komputerowe (slucham na EMU 0404)

- potrafia grac glosno, nawet bardzo glosno - dla jednych to zaleta dla drugich wada

- sa niezle wykonane - potencjometr w moich nie trzeszczy mimo, ze go od 2 lat mecze

Wady:

- kiepskie wytlumienie suba - taki prosto z pudelka dudni okropnie - ale mozna sobie z tym poradzic albo zatykajac BR albo tlumiac wnetrze matami

Ogolnie jak za cene 500 pln to jedne z lepszych glosniczkow komputerowych. Mi teraz po glowie chadza aktywne ADAMY ale cena 3.5 tys niestety:)

Michal

Ja mam te logitechy od dość dawna i jako 2.1 były dobre. Jednakże ja dołożyłem sobie parę głośników yamaha - zgrało to się jako 4.1 wyśmienicie! Wprost nie do uwierzenia, jak za tak mało, można osiągnąć tak wiele. Dlatego polecam konfiguracje 4.1, bo to sprawia, że sub nie wysuwa się na pierwszy plan i można mówić o jako takiej harmonii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Altec Lansing FX6021 ... i kropka.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Chciałem tylko przestrzec przed Creative GigaWorks T20, polecanych jako monitorki studyjne w ogóle. Kpina. Posłuchałem tego. Ma ostrą szeleszczącą górę i dudniący bas. Nic w środku, aż się przykro robi. Basu nie da się obciąć, robiłem co mogłem. Tak więc dudnią i szeleszczą. A że nie jestem uprzedzony: ich głośniczki aktywne do notebooka bardzo sobie chwalę.

>>Anorexia Nervosa

Podaj budżet jaki chcesz przeznaczyć na głośniki oraz metraż pomieszczenia odsłuchowego. Wtedy będzie można coś konkretnego Ci zaproponować...

W zależności od finansów i metrażu masz do wyboru:

1. Monitory aktywne (studyjne), np. ALESIS M1 Active Mk2 (ok. 1200 zł)

2. Wzmacniacz + Monitory/Kolumny

3. Monitory do komputera, np Genius SP-HF1250X (obecnie jedne z najlepszych pierdziawek komputerowych)

PS: Przede wszystkim kup kartę dźwiękową, bo ten zintegrowany kodek ALC650 nie wróży miłych doznań odsłuchowych... (nie będe wymieniał moich typów, bo najpierw musisz się określić w w/w kwestiach).

Logitech Z-2300 - odradzam, miałem kiedyś model Z-2200 (jeszcze lepszy niż Z-2300) i do słuchania muzyki się to nie nadaje - chyba, że do gier i filmów...

>>Anorexia Nervosa

Jeśli jest prawdą to co piszesz: "Bardzo kocham słuchać muzyki i potrafię docenić jakość dobrego sprzętu" to nie pozostaje Ci nic innego jak uzbierać kwotę ok 1000 zł i kupić:

1. Monitory studyjne

lub

2. Wzmak + kolumny (używane)

Parametry same przecież nie grają, a FX6021 poprostu bardzo dobrze brzmią. Porządny dźwięk (do komputera) bez wyraźnych niedoskonałości (w tej kategorii). Nie chuczą, nie świszczą, nie brakuje im ani góry, ani środka, ani dołu.

Do tej pory osoby, które je usłyszały powiedziały jedno, bardzo wymowne zdanie : "Już dalej nie szukam".

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Budzet skromny niestety - w granicach tych Logitechow, max. 800zl. A metraz pomieszczenia - 3,25 x 3,25m. Moga grac glosno, bo lubie to. I dobrze by bylo, gdyby byl czysty, wyrazny dol. Moze nawet dominujacy.

Przepraszam za drugi wpis z rzedu. Kwota ograniczona (akurat mi sie hamulec w rowerze zepsul :/), wiec nie moge przesadzac z wydatkami, dozbieranie do 1000zl nie wchodzi w gre. A karta oczywiscie tez w przyszlosci do wymiany. Zapewne na X-Fi Fatal1ty.

Anorexia Nervosa, 15 Kwi 2007, 18:35

>Budzet skromny niestety - w granicach tych Logitechow, max. 800zl. A metraz pomieszczenia - 3,25 x

>3,25m. Moga grac glosno, bo lubie to. I dobrze by bylo, gdyby byl czysty, wyrazny dol. Moze nawet

>dominujacy.

Masz mały pokoik, mój jeszcze mniejszy (o mnie), to skoro ja zachwalam bardzo, byś kupił logitechy i 2 głośniczki yamahy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) na 4.1, to chyba coś w tym musi być. Mało co Ci się sprawdzi w tak małym pomieszczeniu. No, ale ludzie (niektórzy!)na forum lubią mieszać i ganić to, o czym nie maja pojęcia. To tyle....rób, jak uważasz.

Ukryta Zawartość

Tak się składa, że temat głośników komputerowych przerabiałem osobiście i wiem (z autopsji) czym pachnie posiadanie zestawu Logitech Z-2300 (i podobnych), a pachnie dziurą w średnicy i bardzo kiepskiej jakości dudniącym/buczącym basem...

Jest to klasyczny problem głośników komputerowych - brak średnicy i dominujący (znacznie ponad wszystkie inne zakresy pasma) bas, który to z prawdziwym, wiernym odtwarzanie niskich częstotliwości ma nie wiele wspólnego...

Logitech Z-2300 gra "efekciarsko", z początku może nawet robić pewnego rodzaju wrażenie (to jego "łubudubu"). Jednak po dłuższym odsłuchu gwarantuje Ci, że będziesz miał dość tego wszechobecnego buczenia (nawet skręcenie na min. poziomu basów niewiele pomaga). Jedynym akceptowalnym przeznaczeniem tego typu zestawów są gry i filmy, w których to radzi sobie całkiem nieźle.

Szkoda, że nie możesz trochę dozbierać, ale nawet z z budżetem 800 zł przy odrobinie cierpliwości i poświęconego czasu masz szansę "upolować" coś ciekawego z drugiej ręki - Allegro (wzmak ~300 zł, monitory ~500 zł). Dobrą opcją byłoby (do tak małego pokoju) również monitory aktywne (studyjne), aczkolwiek nowych, z przetwornikiem średnio-nisko-tonowym >6,5" za 800 zł nie kupisz (z 5" owszem, ale przy Twoich preferencjach brzmieniowych to trochę bez sensu). Z kolej z drugiej ręki trudno coś kupić w tym segmencie rynku.

Także proponuję uzbroić się w cierpliwość i zacząć wertować ogłoszenia na różnych serwisach aukcyjnych. Na pocieszenie powiem, że mi za 700 zł udało się kiedyś skompletować naprawdę dobrze grający zestaw stereo (amplituner stereo + monitory).

Co do wymienionej przez Ciebie karty X-fi to jej przeznaczenie jest podobne jak tych Logitechów, czyli gry i filmy. Za 300 zł nabędziesz używaną E-MU 0404, która to, jak ktoś to określił: "zjada na śniadanie wszystko to, co zaproponujecie w tym przedziale cenowym" :)

Powodzenia w polowaniu na sprzęt! (jeśli się zdecydujesz...)

• 4 tygodnie później...

Przepraszam za reaktywacje tematu.

Co do basu to podobne wrazenie na mnie z poczatku zrobily Creative'y 5.1. Teraz mnie on strasznie denerwuje. Dlatego po przeczytaniu powyzszego posta naszly mnie obawy. Poza tym gdzies tam w Media Markcie mialem okazje posluchac Logitechow 5.1 (nie pamietam modelu, ale z serii Z - odpowiednik Z-2300 tylko szesciokanalowe) i szczerze mowiac oczekiwalem lepszej jakosci. Bas jak kolega wyzej zaznaczyl.

Dlatego do tej pory zakupu jeszcze nie dokonalem, a odkladam kase. Bardzo prosze o pomoc. Wale prosto - do 2000zl, do pomieszczenia troszke ponad 10m^2 (co nie znaczy slabego, chce miec rowniez mozliwosc przeniesc to do pomieszczenie 20m^2) i NIC przeznaczonego typowo do komputera. Chce zlozyc jakis zestaw, z ktorego mialbym satysfakcje zarowno sluchajac ostrzejszej muzyki, jak i czegos spokojniejszego. Co mi jest potrzebne do takiego celu? Domyslam sie, ze wzmacniacz, glosnik niskotonowy i satelity (srednio-wysokotonowe?). Prosze o wszelkie wskazowki, chocby po jakich markach zaczac sie rozgladac. I przepraszam za poziom pytan.

Anorexia Nervosa, 10 Maj 2007, 11:39

>Przepraszam za reaktywacje tematu.

>Co do basu to podobne wrazenie na mnie z poczatku zrobily Creative'y 5.1. Teraz mnie on strasznie

>denerwuje. Dlatego po przeczytaniu powyzszego posta naszly mnie obawy. Poza tym gdzies tam w Media

>Markcie mialem okazje posluchac Logitechow 5.1 (nie pamietam modelu, ale z serii Z - odpowiednik

>Z-2300 tylko szesciokanalowe) i szczerze mowiac oczekiwalem lepszej jakosci. Bas jak kolega wyzej

>zaznaczyl.

>Dlatego do tej pory zakupu jeszcze nie dokonalem, a odkladam kase. Bardzo prosze o pomoc. Wale

>prosto - do 2000zl, do pomieszczenia troszke ponad 10m^2 (co nie znaczy slabego, chce miec rowniez

>mozliwosc przeniesc to do pomieszczenie 20m^2) i NIC przeznaczonego typowo do komputera. Chce zlozyc

>jakis zestaw, z ktorego mialbym satysfakcje zarowno sluchajac ostrzejszej muzyki, jak i czegos

>spokojniejszego. Co mi jest potrzebne do takiego celu? Domyslam sie, ze wzmacniacz, glosnik

>niskotonowy i satelity (srednio-wysokotonowe?). Prosze o wszelkie wskazowki, chocby po jakich

>markach zaczac sie rozgladac. I przepraszam za poziom pytan.

Głośnik niskotonowy ( subwoofer ) - NIE

Porządne 2 kolumienki i wzmacniacz stereo - TAK

Monitory studyjne to ciekawa alternatywa ale regulacja głośności jest w domowych warunkach bardzo utrudniona.

Dziekuje bardzo za szybkie odpowiedzi. Czyli komplet takich monitorow = ~1400zl. I zadnego suba do tego? Lubie delektowac sie niskimi czestotliwosciami, natomiast, w wiekszosci "sprzetu", z jakim mam stycznosc np. u rodzicow czy jezdzac czyims samochodem czasami w ogole nie slychac gitary basowej :O (wzglednie tylko czyc trzesaca sie tapicerke).

A jaki wzmacniacz? Jakim sposobem to najlepiej podlaczyc? Moze przez wyjscie cyfrowe? Jesli pisze glupoty, to przepraszam, ucze sie dopiero.

BTW - od czasu pierwszego posta zmienilem karte dzwiekowa (plyte glowna) - Realtek ALC883.

Mam pytanie, czy ktos moze slyszal jak graja te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??? Bo na zdjeciach musze przyznac ze prezentuja sie calkiem ladnie - wygladem przypomina to rzeczywiscie bardziej jakies budzetowe monitory aktywne niz typowe pierdziawki komputerowe. Cena 170 pln za to tez nie wydaje sie byc jakas wygorowana...

Ukryta Zawartość

Widze ze na tym forum linki wkleja sie jakos inaczej.

w kazdym razie chodzilo mi o to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Anorexia Nervosa, 10 Maj 2007, 14:32

>Dziekuje bardzo za szybkie odpowiedzi. Czyli komplet takich monitorow = ~1400zl. I zadnego suba do

>tego? Lubie delektowac sie niskimi czestotliwosciami, natomiast, w wiekszosci "sprzetu", z jakim mam

>stycznosc np. u rodzicow czy jezdzac czyims samochodem czasami w ogole nie slychac gitary basowej :O

>(wzglednie tylko czyc trzesaca sie tapicerke).

>A jaki wzmacniacz? Jakim sposobem to najlepiej podlaczyc? Moze przez wyjscie cyfrowe? Jesli pisze

>glupoty, to przepraszam, ucze sie dopiero.

>BTW - od czasu pierwszego posta zmienilem karte dzwiekowa (plyte glowna) - Realtek ALC883.

Jesli lubisz niskie czestotliwosci to posluchaj tego, co polecił zyzio.

Lub, jesli wolisz klasyczne stereo ze wzmakiem, to posluchaj tego -

Ukryta Zawartość

Albo jakies inne monitory z solidnym glosnikiem basowym, moga byc nawet trojdrozne. Chyba ze mozesz wstawic kolumny podlogowe - wtedy nie ma probemu:)

Ukryta Zawartość

Moze byc tez to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie wole klasyczne zestawy stereo od komputerowych. Podlogowe? Hmm... Nawet byloby milo :). Aha - rzecz gustu, ale osobiscie preferuje klasyczne, drewniane kolumny, najlepiej w naturalnym kolorze :D. Nie podchodza mi plastikowe (lub obite jakims tworzywem sztucznym), podobnie jak jakies malutkie czy "chude". No, ale jakosc dzwieku, co oczywiste - nade wszystko. I bas nie musi byc wyjatkowo mocny, chodzi mi o to, zeby byl slyszalny, niezamulony i nieprzysloniety wyzszymi czestotliwosciami.

Mam nadzieje, ze po sprecyzowaniu sie bedzie latwiej o jakies propozycje, za ktore bede ogromnie wdzieczny. Juz bardzo wiele mi pomogliscie :).

No to zdecydowanie polecam Paradigmy z linku powyzej. Warchlaki maja (jak dla mnie) troche mulowaty bas, natomiast Paradigmy sa niesamowicie punktualne i jednoczesnie z odpowiednim udezeniem. Maja dosyc konturowe brzmienie, ktore powinno Ci sie spodobac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.