Skocz do zawartości
IGNORED

DENON PMA 2000 + kolumny +sub

DJ LUCAS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Tak jak w temacie zamierzam zbudowac system 2+1. Biore pod uwage kolumny co mają jak najnizszy bass + sub. Natomiast firmy to JBL lub Paradigm , raczej podłogówki z JBL to Studio 890L a z Paradigma to seria studio ale chyba ta starsza 9v4 lub 11v4 o ile jeszcze mozna je dostac. I teraz zwracam się do was z wielką prośbą :

1. jaki jest bass w tych obu firmach bo zapewne sie rózni / zalezy mi na basie który sie czuje tzn uderzenia stopy,

2. i sub do tego i tu jest problem bo nigdy nie miałem doczynienia z subem i chciałbym zeby nadawał sie do muzy i do filmów ale muza jest dla mnie na pierwszym miejscu/ tzn nie chce zeby był kluchowaty

3. preferuje dzwięk jasny z duza iloscia detali podparty bardzo miłym dla ucha niskim dołem

Więc nie wiem czy dobrze kombinuje prosze poradzcie cos, słucham praktycznie wszystkiego {(Pat Metheny , Jopek(koncert Farat dla mnie jeden z najlepszych koncertów jakie wogóle widziałem na dvd),Ayo,klimaty smooth jazzowe, troche popu (swoją droga b. fajny koncert na dvd Simply Red ) i muzę elektroniczna tez lubie jakis house} Chciałbym zeby to było rozwiązanie uniwersalne bo w poszukiwania ideału to raczej nie bede sie zagłebiał.

Prosze o jakies typy kabelków które by sie miło zgrały z całym systemem.

Pozdrawiam DJ LUCAS.

https://www.audiostereo.pl/topic/32936-denon-pma-2000-kolumny-sub/

Wypowiem się o Paradigmach, bo na JBL się nie znam. :)

Pierwsze primo: 9v4/11v4 to seria Monitor, a nie Studio.

Drugie primo: podpinanie do PMA 2000 kolumn serii Monitor to moim zdaniem mezalians. Niezależnie od tego, czy masz na myśli 2000 R, czy 2000 AE.

Trzecie primo: połączenie Denona i starszych podłogówek Paradigma oznaczać będzie taki bas, że nie bardzo jestem sobie wyobrazić rolę suba. Szczególnie, że to ma być bardziej do muzyki, niż do filmów. Fakt, że da się dzięki temu zejść te parę Hz niżej. Ale obawiam się, że taki zestaw z subem będzie przedstawiał muzykę w sposób totalnie remizowy - najpierw basisko, potem długo, długo nic, potem dopiero reszta pasma. Jeśli zdajesz sobie z tego sprawę i to Ci odpowiada - OK. Ale jeśli nie, to koniecznie weź to pod uwagę.

Podsumowując - zamiast 2+1 polecałbym raczej przeznaczyć kasę na wyższej klasy klasyczne stereo. Np. Studio 60v3. Będzie znacznie bardziej uniwersalnie, bas będzie dużo lepszy jakościowo. Moim zdaniem to jest więcej warte, niż te parę "oczek" niżej na basie. Szczególnie że bas z niedrogich subów pozostawia zazwyczaj sporo do życzenia...

Zestawienia bezpośredniego z JBL Studio ani Paradigm Studio nie slyszalem ale sam denon 2000 zapewnia na tyle silny, punktowy i utwardzany bas ze chyba zastosowanie suba moze byc niepotrzebnym wrecz przerostem formy nad trescia:). Do listy kolumn dorzuciłbym B&W 704 l/lub 604s3.

W Twoim przypadku Denon byłby chybionym wyborem, to precyzyjny, ciepły, audiofilski piec dedykowany raczej do jazzu i rocka akustycznego lub klasyki. Tak naprawdę termin "audiofilski" nie stosuje się do współczesnej muzyczki elektronicznej (z wyj. np. Andreasa Vollenweidera) Zważywszy na gat. muzyczne, które Cię interesują oraz preferencje brzmieniowe, proponuję mocnego NADa C372 i sub Paradigm. Zaoszczędzisz trochę pieniążków, a efekt będzie zgodny z Twoimi oczekiwaniami.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Denon PMA 2000 AE to bardzo dobry piec. Posiada na tyle zroznicowane brzmienie ze dysponuje nie tylko ogromna iloscia detali ladna scena ale takze bardzo mocnym basem. Jego brzmienie jest jednak raczej neutralne w strone ciepla. Stad jak pisze Roland niespecjalnie nadaje sie do lojenia.

PS Bardzo ciekawe ze Vollenvaider'a zaliczasz do wspolczesnej muzyki elektronicznej... Z elektroniki jest tam tylko komputerowo modyfikowany wokal. Sama harfa jest elektro-akustyczna.

PS II IMHO ten klocek ma za duza klase zeby jego brzmienie degradowac subem.

• Redaktorzy

Hi, słysząłem Kefirka 2000AE z bowersami 704 i basu było dużo (dla mnie nawet aż trochę za duzo), ale jeśli składasz zestaw wg idei "No bas no fun" to z 704-kami posłuchaj ASW 750 (powinieneś takim zestawem tynk ze ścian usuwać)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

JarlBjorn, 17 Kwi 2007, 10:17

>jaki on tam cieply...

Zgadzam się z ^^^ twierdzeniem. IMHO jest dość sterylny. A słuchając go czy to z 704 u Kaszanki czy z Beethovenami u Pavlosa na brak basu nie można było narzekać. No chyba że ktoś chce prowadzić prace rozbiórkowe swojego domciu ;)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Myślałem o Nad 372 ale wizualnie nie odpowiada mi i niestety niesłyszałem tego grajaka. Nie wiem czemu ale Denona zawsze chciałem miec . Myślałem tez o Onkyo 9755 ale chyba basem nie dorównuje Denonowi. Mówicie ze warte są jeszcze b&w hmhm a gdzie mozna tego posłuchac w wawie?

DJ Lukas - napisz w jak duzym pomieszczeniu ma grac twoj zestaw, jakiej sluchasz muzy. Moze sie okazac ze od tego trzeba zaczac.

Pozdrawiam kaszanka7

ps. co sluchania B&W w wawie to jest kilka miejsc, ale trzeba z wlasnym wzmakiem przyjechac botam denona nie sprzedaja.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Obecnie (niestety) wynajmuje b. malutki pokoik ale od lipca jestem zmuszony szukac czegos innego, bardzo mozliwe ze cos wynajmę cos wiekszego ale na chwile obecną to moze lepiej pomyslec mam o monitorach chociaz troche sceptycznie jestem nastawiony do małych konstrukcji ale jak trzeba to nie mam wyjscia. Wiec sytuacja moja nie jest taka prosta, wiec monitory tylko jakie i raczej za przystępną cene do 3000 tyz zł.

Lukas jesli pomieszczenie nie jest odpowiednich gabarytow to mimo iz kolumny beda mialy bas np. 20Hz to i tak ich nie uslyszysz. Przemyslna spokojnie temat zakupu nie wiem wzmacniacza i kolumn czy tylko kolumn, a zabawa kabelkami moze byc wtedy dobra, ale chyba dla jaj.

masterofdeath6, 17 Kwi 2007, 11:28

>a co z 703 ??, na takie się kiedyś planowałem...

Nie wiem czy 703 to dobry partner dla 2000AE. W porównaniu do 704 mają więcej góry co przy jasnym Denonie może być męczące. Do 703 myślę że idealny byłby Amplifikator G (i tylko G!!!). Z tego co pamiętam z odsłuchów to byłby IMO doskonały mariaż.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Panowie proponuje wyladowac z chmurek na ziemie. Chyba jest ustalone ze mowimy o kolumnach za ok. 3kzl i raczej monitorach, a 704 czy 703 to troche inne pieniadze.

To 0 703 to taki off-topic do materofdeath ;)

Sorki za śmietki.

A ad rem - monitorków z zaskakującym basem trochę jest na rynku. Miałem okazję słyszeć np. AE Aegis Evo 1, maleńkie, ale nawet w moich 21m2 grały sensownym basem. Ponoć małe Totemiki (zwane majtkami ;)) też są niezłe. Być może w małym pokoju nie będą nawet wymagac suba.

Kris

Polecam Usher Mini S-520

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denony z zlotych serii zaczynaja sensownie grac mocno odkrecone, tak wiec nie idz w strone super efektywnych zestawow, gdyz po prostu bedziesz musial robic bardzo glosno, abyw zmak rozwinal skrzydla.

Swietnie z Denonem komponuje sie Dynaudio.

• Redaktorzy

kris_k - u Darckara Klony majtki grają w ok 17m i braku w ilości basu nie odnotowałem, a 3kzł spokojnie starczy na majtki +standy od Górka i jeszcze na kable+płyty zostanie ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

DJ LUCAS, 17 Kwi 2007, 23:39

>A moze cos z Paradigma serii Studio?

Jeśli do małego pokoju to zalecam ostrożność. Nawet najmniejsze Studio 20 potrafią okazać się zbyt potężne.

Ale oczywiście trzeba spróbować.

P.S. Wiem, że wcześniej pisałem o Studio 60 nawet, ale to tylko dlatego, że nie zdawałem sobie sprawy z wielkości (a raczej "małości") pomieszczenia. ;)

A może:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ceny sporo obniżone

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

ceny starych modeli Harpii:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>masterofdeath5

Tej wielkości trójdrożne kolumny do 'malutkiego' pokoju??? Zabójstwo... Nawet producent zaleca minimalna wielkosc 15m2 co wydaje mi sie absolutnym minimum...

Dobre monitorki, na porządnych standach powinny spełnić swoją rolę doskonale. Usherów s-520 są jasne, ale chyba nie mają takiego miękkiego basu o jaki chodzi lukasowi (raczej sprężysty i krótki)...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.