Skocz do zawartości
IGNORED

jaki laser w dcd denon 1290?

krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Krzysiu jest to laser typu KSS240A orginał kosztuje około 200zł a dobrej klasy podróba kosztuje max77zł..jeden i drugi gra tak samo i laser ten jezeli choc masz krztyne zacięcia mechnicznego wymienisz sobie sam.

• 10 miesięcy później...

Witajcie,

Mam ten model Denona. Kiedy go kupowałem zaciął sie na jednej płytce na około 20 testowanych, z których spora ilość to były płytki CD-R nagrywane. Teraz ma następujące objawy:

1. Część dawniej nagranych płytek czyta ciężko, ale widać że coś próbuje, raz mu się wczyta, raz nie, czasami mam problem żeby przeskoczyć do konkretnego nagrania,

2. Świeżo wypalone płytki CD-R za pomocą EAC, przy prędkości 8x lub 16x (celowo ją zaniżam, żeby nagrywarka nie pracowała przy wyśrubowanych parametrach, licząc że płytka będzie wypalona lepiej) - nie czyta, nawet nie wczytuje prawidłowo czasu i ilości utworów - ta sama płyta odtwarza się prawidłowo na innych odtwarzaczach zarówno nowych typu Manta jak i starym Knewoodzie,

3. Trzaski/szumy podczas odtwarzania niektórych utworów z płytek CD-R, słychać kiedy są cichsze fragmenty nagrania, czasem pojedyncze trzaski, czasem większe serie a czasami przeradza się to wręcz w szum.

Stąd moje pytania :

Ad. 1 Czy to sugeruje konieczność wymiany lasera ?

Ad. 2 Czy to też laser czy może kwestia jak EAC wypala płytkę ?

Ad. 3 Czy to też może być wina lasera czy coś innego ?

Chciałbym się zabrać za wymianę lasera, znalazłem w sklepie internetowym za około 70 pln. Na co muszę zwrócić uwagę wymieniając laser w tym modelu ?

pozdrawiam Filozof71

padł Laser albo jest mocno brudny.

Wyczysc soczewkę jak nic nie pomoże to wymien na nowy ..i nastaw potencjometry na płycie głownej cd winny byc gdzies na godzinie 17-18..spróbój pierw na starym laserze potki troche dać w lewo zgodnie z wskazówką zegara na godzinę 19..moze jeszcze pochodzi kilka miesiecy.

Mają byc miej wiecej jak na fotce z nowym laserem...a na tym co masz podkrec ostroznie na godzinę 19

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziękuję za szybkie odpowiedzi, jestem miło zaskoczony. Niestety nie wszystko zrozumiałem. Piotrek.608 piszesz, że mam pokręcić potencjometrem na laserze, ale wstawiłeś fotkę, an której są potencjometry na płycie. Czy mam nimi kręcić teraz czy dopiero po wymianie lasera ?

pozdrawiam Filozof71

Ukryta Zawartość

Wygląda na to, że na nim są trzy potencjometry, swojego CD jeszcze nie oglądałem w środku więc pytam na podstawie fotki, o który chodziło ?

pozdrawiam Filozof71

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.