Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw audio w cenie Pianowcrafta?

kopaczmopa

Rekomendowane odpowiedzi

No tak mozna upgradeowac ale czy jest sens - jeden powie - PC ma slaby CD/DVD drugi -warto te kolumny napedzic czyms lepszym ( lepszy wzmak), trzeci ze jak podlaczyl inne kolumny to bylo duzo ciekawiej, znowu czwarty - zmien okablowanie (i wydaj kupe kasy).

Dlatego tez pytam czy jest sens kupowac Piano w calosci bo oczywiscie mozna wymienic jeden element zestawu ale po co jesli calosc ma dobra synergie a jesli bawic sie w klocki to od razu a nie kupowac PC.

Kaczmopa - ja sie pianocraftem rozczarowałem, podczas osłuchu 810 w sklepie wrzuciłem swoją płytkę DAAB, chciałem sprawdzic jak sie bedzie sprawować przy maksymalnym podbiciu basu i sopranu- no i co do basu porażka, może to był jakis trefny egzemlparz juz po nastawieniu na "za 10 10" kolumny strasznie rezonowały no i zniekształcenia jak dla mnie na tej klasy sprzęt niedopuszczalne (charczenie). Góra, przestrzeń, stereofonia ok, ale te zniekształcenia wg mnie są niedopuszczalne. Najlepiej jednak posłuchac samemu. Pozdrawiam

> rosim

"... przy maksymalnym podbiciu basu i sopranu- no i co do basu porażka, może to był jakis trefny egzemlparz juz po nastawieniu na "za 10 10" kolumny strasznie rezonowały no i zniekształcenia jak dla mnie na tej klasy sprzęt niedopuszczalne ..."

Na sprzęcie "tej klasy" nikt już nie słucha muzyki podkręcając bas i sopran na max.

Właśnie to jest jedną z kluczowych zalet sprzętu lepszej klasy, że nie ma potrzeby niczego podkręcać, żeby dobrze grało.

Co więcej - jeżeli będziemy zbytnio podkręcać, to przestanie grać DOBRZE, czego właśnie Ty doswiadczyłeś.

A Piano-Craft to jeszcze wcale nie jest jakaś bardzo wysoka klasa.

Sporo wzmaków naprawdę wysokiej klasy WCALE NIE MA regulacji niskich i wysokich tonów.

Janusz z Torunia

Powiem więcej. Sporo wzmaków słabej klasy również nie ma regulacji barwy tonu. Przykłady? Proszę bardzo: taka słabizna jak Marantz PM6010 nie ma regulacji barwy, a dużo lepszy od niego Marantz PM7000 ma.

Przeciętniak Denon PMA350SE nie ma regulacji barwy, a naprawdę przyzwoity PMA925R ma.

Narażę się pisząc, że Pioneer A400 to nic specjalnego, ale trudno. W każdym razie nie ma regulacji barwy. Dużo lepszy Pioneer A676 ma takową regulację.

Tak więc nie ma reguły. Bywa różnie. Sama nieobecność regulatorów barwy nie świadczy o klasie wzmacniacza, a jedynie o tym, że targetem byli audiofile.

> McGyver

Oczywiście, że brak tych regulatorów nie świadczy o wysokiej klasie. Ale też ja wcale tak nie twierdzę.

Gdyby tak było, to ŻADEN wzmak wysokiej klasy nie miałby tych regulacji, a ja napisałem, że sporo... nie ma..., a nie, że żaden.

Chodziło mi raczej o to, że wiele wzmacniaczy nie daje możliwości sprawdzenia, jak by się zachowały przy podkręceniu basu na max i dużej głośności. Jednak brak takich mozliwości nie jest ujmą dla danego wzmaka, bo występuje to często w sprzętach nawet bardzo wysokiej klasy.

Co więcej - w naprawdę dobrych sprzętach, nawet jeżeli już jest regulacja barwy, to jest też wyłącznik pozwalający tę regulację pominąć. Istnienie takiego wyłącznika też oczywiście jeszcze nie jest oznaką wysokiej klasy, ale jego brak byłby już pewnym minusem.

Janusz z Torunia

Yanoosh - częściowo się zgodzę, a częściowo nie - skoro pc ma grać dobrze bez podbicia, to można było poprzestać na pure direct - po co wprowadzać korekcję, skoro nie działa prawidłowo, przynajmniej przy odsłuchu na oryginalnych kolumnach? Pozdrawiam

McGyver, 15 Cze 2007, 21:56

>Ależ oczywiście że tak.

>Ale tak jakoś mnie naszło żeby coś napisać. Gorąco jest, a lodówka pełna piwa. Ważne, że na temat.

Ja chcę więcej takich postów, spontanicznych i z dużą dozą informacji. :)

Budując zestaw inaczej dysponowałbym pulą pieniędzy.

Szukałbym sprzętu w takich granicach

500 wzmak 300 cd 60 IC 5zl mb głośnikowy 15000 kolumny

W większości wypadków będzie tak lepiej niż wzmak i cd po 500-700 i tańsze kolumny.

• 5 miesięcy później...

po wygrzaniu pojawiaja sie dopiero od godz. 12 . Pozatym po cor uszac regulatory jak to gra bardzo dobrze na neutralach.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

W cenie 1500-2000zł jako całość systemu wybrałbym znowu i tylko Piano Crafta.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

A ja wybralem co innego i jestem zadowlony ( gra wg mnie lepiej od Piano) aczkolwiek Piano gra bardzo fajnie to chyba jednak patrzac wstecz jako glownego systemu nie chcialbym.

Niby forum audiofilne a nadziwić się nie mogę, chodzi mi o te zachwyty na Piano Craftem, jako że lubię mini;-) i miałem odczynienia z Craftem kilka lat jako właściciel to cóż hmm? Przy pierwszym odsłuch może i Piano robi pozytywne wrażenie, ale przy dłuższych odsłuchach dźwięk jest cholernie chłodny, sterylny, i jakiś taki wręcz "chirurgicznie nieprzyjemny" po prostu nie chce się go słuchać, zupełnie nie angażuje, więc sprzedałem swojego Piano Crafta po kilku latach jako zupełnie nowego, bo po prostu go nie mogłem słuchać:-( nawet dokupiłem subwoofer Yamahy YST SW 160 (dość potężny 21kg wagi woofer 2 x 20cm) myślałem, że to coś poprawi, ale porażka była jeszcze większa ślamazarny dudniący bass. Przypuszczam, że problemem Piano Crafta mogły być jego kolumny, bo elektronika wygląda dość solidnie. Po przesiadce się na podobne mini Teac H300 dwu elementowy + Infinity Beta 20 sytuacja zmieniła się diametralnie, jak Yamahy nie mogłem słuchać tak przez tego Teac-a przestałem spać w sypialni:-) śpię w salonie na kanapie słuchając nocami trójki i innej fajnej muzy:-) Piano Craft do pięt nie dorasta tej konfiguracji oczywiście zapewne w dużej mierze dzięki Infinity:-) niemniej jednak:-)

cos z ta sterylnoscia Piano jest na rzeczy, dlatego tez szukalem czegos 1- przyjemniejszego 20-- potrafiacego zagrac dynamiczniej a przynajmniej wiekszym dzwiekiem. udalo sie, cudu nie ma ale jest niezle stereo.

a ja wlasnie wybralem chyba optymalne kableki do Piano czyli interkonekt Sommer The Spirit XXL, Neutrik NYS373 i glosnikowe Klotza LY225T. Gra to wszystko tak jak ma grac w moim malym pokoiku. Jak juz bede na swoim, to potem pomysle nad zmiana systemu, bo zgadzam sie ze na wiekszy pokoj warto miec cos wiekszego i lepszego. Ale Piano sobie zostawie wlasnie jako 2 system :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A ja sobie zostawiam Y PC E810 jako trzeci system i dobrze mi z nim...

bo to sympatyczna maszynka jest;)

o matko trzeci system...degradacja Piano:) Ciekawi mnie jakbys podpial monitorki od Piano i usherki do jednej elektroniki 9 chocby tej od Piano) - duza roznica jakosciowa? Nigdy nie mialem bezposredniego porownania.

mnie tez to ciekawi, moze zrob taki test i daj znac o wrazeniach:)

Postaram się w święta taki test przeprowadzić. Specjalnie dla szanownych kolegów. Pozd.

Bedziemy wdzieczni :) Jestem ciekaw wynikow, cos czuje ze Nas zaskocza ;)

• 3 tygodnie później...

czekamy na tescik:)

też swego czasu kupowałem zestaw mini, przy zakupie jednak słuchałem i Piano Crafta i JVC EX-A10 wybór padł na EX-A10...gra o klasę lepiej z tym ze i "lepiej" kosztuje

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.