Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw audio w cenie Pianowcrafta?

kopaczmopa

Rekomendowane odpowiedzi

jak wyzej -ostatnio znajomy powiedzial mi ze w cenie ok 1500-1600zl nic lepszego niz Pianocraft nie dostane ani nawet nie da sie zbudowac - powiedzialem mu ze chyba sie myli i jednak moze nie nowka i bez gwarancji ale da rade- pomozcie mi wiec wybrac taki zestaw z rzeczy nowych badz moze byc tez uzywanych, czekam na propozycje - maly pokoj ale w razie i nieco wiekszy (w gre wchodza CD+wzmacniacz+kolumny).

https://www.audiostereo.pl/topic/33032-jaki-zestaw-audio-w-cenie-pianowcrafta/

pianocraft istotnie gra bardzo bardzo nieźle, ostatnio miałem przyjemność słuchać... W tej cenie złożysz zestaw ze starszych aczkolwiek bardzo dobrych urządzeń. Na przykład coś na starszym CD Philipsa , Marantza + wzmacniacz i głośniki do całości (patrz w o mnie - tylko ostatnio ceny tego wszystkiego trochę skoczyły w górę). Zaznaczam jednak że pianocraft to bardzo przyzwoicie grające mini stereo...

otóż to - patrząc na cenę pianocrafta sądzę że to jeden z nielicznych klocków wyceniony UCZCIWIE i w nowych sprzętach raczej nic lepszego się nie dostanie. Co do używanych to za 1800 złotych też się nie poszaleje ale na pewno lepszy zestaw się złoży co do tego nie ma wątpliwości. Problemem w takim wypadku będą kolumny czy też monitory i one będą najbardziej kosztowne od tego proponował bym zacząć.

Słucham tylko muzyki.

a to tu mnie Mac gyverze zaskoczyles myslalem ze te od Pianocrafta beda gorsze od Mission M31 nie mowiac juz o Mission m31...do tego wyglada na to ze i wzmak ma ciekawy ten Pianocraft...

george7 - przesada - wszystko zależy od tego w jakim pomieszczeniu się tego chce słuchać u mnie na kilkunastu metrach był zalew basu do tego stopnia że miałem skarpetki w BR. W 20 metrach i więcej basu będzie mało. ALe prosze nie generalizujcie bo to wielki błąd.

Słucham tylko muzyki.

jedyną rzeczą którą trzeba zrobić od razu przy zakupie Piano Crafta to wraz z nim kupić kable - bo te co dają nadają się jedynie do sprawdzenia czy sprzet działa :) (szczególnie głośnikowe)

Słucham tylko muzyki.

Bo PC z założenia jest przeznaczony do małych, kilkunastometrowych pomieszczeń. 18 metrów to już może być nieco za dużo dla niego, ale do 15 metrów sprawdzi się dobrze.

W pomieszczeniu ~10m2 Piano gra dobrze na godzinie 9:00, to już jest raczej głośno. Zależy oczywiście od płyty. W moim subiektywnym odczuciu Piano do cichego słuchania nie jest dobry. Bas zaczyna się pojawiać na godzinie 10:00, a to z kolei za głośno w tak małym pomieszczeniu. W większym będzie go pewnie brakować.

>kopaczmopa, 23 Kwi 2007, 11:40

>znaczy sie co - nie ma basu w ogole? czy jest tylko normalny zwarty, dobrze kontrolowany? :)))

Jest szczuly i dobrze kontrolowany, można powiedzieć, że jest impulsowy.

no własnie, w takim razie do większego pomieszczenia pc z podłogówkami lub w ostateczności z subem, ale to chyba jest juz pozbawione sensu i lepiej poskładać coś z klocków, zwłaszcza, że klocki można wymianiać, a pc to całość (trudno dobrać nawet coś o podobnym rozmiarze, 435 mm długości - tu już większe możliwości)

>Koobal, 23 Kwi 2007, 11:45

>george7 - przesada - wszystko zależy od tego w jakim pomieszczeniu się tego chce słuchać u mnie na

>kilkunastu metrach był zalew basu do tego stopnia że miałem skarpetki w BR. W 20 metrach i więcej

>basu będzie mało. ALe prosze nie generalizujcie bo to wielki błąd.

Możesz mi wierzyć lub nie, ale generalizowanie to ostatnia rzecz jaką chciałbym tutaj zastosować :). Piszę w ten sposób, bo mam takie właśnie warunki - ~10m2 i stąd moje wnioski.

jeśli chodzi o rezonans pomieszczeń, polecam tabelkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PC generanie nie sprawdzi się w pomieszczeniach wiekszych niż 20m2, a optimum uzyskuje w 15m2. To moje zdanie. Co do basu w optymalnym pomieszczeniu... nie można powiedzieć, że go niema, ale trzeba mieć świadomość, że nie będzie sięgał głębin... Jest raczej krótki, szybki i przyzwoicie kontrolowany, a mały tuning w postaci wytłumienia potrafi wiele jeszcze poprawić...

Luxmany i winyle 

Oczywiście, przy odsunięciu od ściany kolumny z tylnym bass-reflexem, basu na pewno ubędzie. Ale w większości wypadków poprawi się w tym momencie jego jakoś. Czyli zamiast misiowatego i buczącego dudnienia będziemy mieli zróżnicowany, konturowy basik.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

bas będzie na pewno bardziej naturalny, schodził w niższe rejestry, pisałem zresztą o tym w innym wątku, odsyłam

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Wszystko jedno czy kolumny mają BR z przodu czy z tyłu, czy też są to konstrukcje zamknięte. Po odsunięciu od ścian ilość basu zawsze się zmniejsza.

Bass reflex z tyłu wymaga jednak pewnej minimalnej odległości od sciany tylnej po to, by w ogóle pracował prawidłowo. Zbytnie przysunięcie do ściany takich kolumn w skrajnym wypadku może spowodować wręcz przestrojenie układu rezonansowego. Dlatego też uważa się, że kolumny z BR z przodu są łatwiejsze do ustawienia, jednak powszechnie popełnia się przy tym podstawowy błąd, mniemając że przysunięcie do ścian kolumn z przednim BR nie podbija basu. A to przecież nieprawda.

nedj:

No tak, ale czy w przypadku głośniczka z 10-centymetrową membraną możemy w ogóle mówić o jakimś misiowatym czy dudniącym basie ? ;-)

McGyver:

Oczywiście masz rację. Każda kolumna "zareaguje" na dosunięcie do ściany czy do kąta. Na te z b-r do tyłu powinno to jednak z natury mocniej wpłynąć (abstrahując od pozytywów czy negatywów tego). Wysunięcie malutkich kolumn z dala od ścian pozbawi je jednak raczej podstawy basowej i zdecydowanie odchudzi dźwięk, nieprawdaż ?

• 1 miesiąc później...

No dobrze - wiec stanalem na krawedzi decyzji:)))

Co kupic Piano czy cos zlozyc. To wszystko do pokoju 11m2 i glownie rocka ( spokojnego) i bluesa.

Wiem ze zlozenie czegos z uzywanych klockow do takiego pokoju moze nie dac efektu, wiem tez o plusach takich zestawow - latwosc rozbudowy,zmian ale i minusach - mozna sie niezle wtopic.

Mysle nad czyms do 1800-2000zl , maksymalnie 2500 ( jest to absolutne maksimum i jesli naprawde warto wydac wiecej) ale wolalbym sie poruszac w tym nizszym pulapie. Tak wiec wychodzi ok 800-1000 zl na monitorki, i po 600-700 na wzmacniacz i CD, z jakies 100 na kabelki.

Z wypowiedzi kilku osob z ktorymi rozmawialem na forum i poza nim wychodzi jedno -da rade cos zbudowac ale bedzie ciezko i ryzykownie.

Moze ktos poleci jakis przykladowy zestaw (CD+wzmak+monitorki).

Z CD mialem DCD890 i mi sie podobal ale myslalem o zmianie na wyzej (moze dcd1290) wazne zeby laser byl w miare tani.

Ze wzmakow myslalem o Denon PMA 860, yamaha AX590, moze jakis marantz albo rote, NAD...?

z monitorkow lista jest taka: monitorki od Piano, Usher 520, Mission M31, Mission M32, Eltax Liberty 1+, Eltax Liberty 3+, tannoy M2...(potrafi to ktos uszeregowac wzgledem ich jakosci?).

Z gory dzieki za propozycje choc sam ze wzgledu na wygode przychylam sie YPC...to bląd czy niekoniecznie?

"Wiem ze zlozenie czegos z uzywanych klockow do takiego pokoju moze nie dac efektu, wiem tez o plusach takich zestawow - latwosc rozbudowy,zmian ale i minusach - mozna sie niezle wtopic."

Łatwość rozbudowy i zmian dotyczy również PC - przecież on także ma modularną budowę, każdy element to osobny klocek. IMHO stanowi dobrą bazę do stopniowego upgrade'u sprzętu (z czasem można wymienić wzmacniacz, CD czy kolumny).

Poza tym, nie bez znaczenia jest strona estetyczna sprzętu. Chociaż akurat Tobie może na tym nie zależeć.

Tak się składa, że wczoraj słuchałem PC (co prawda w sklepie dla idiotów, ale jednak:) i byłem mile zaskoczony jakością dźwięku, szczególnie fajnym basikiem. Wcześniej miałem zestaw oparty na używanych klockach (wzm. YAMAHA 396 oraz NAD 314, Cedek Yamahy, kolumienki Denona) i muszę powiedzieć, że PC słucha się poprostu przyjemniej.

Pozdrawiam i życzę udanego wyboru:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.